Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Mindenki csak nézeget, egy komoly ajánlat nincs, tegnap már mondtam a cunának, ha tetszik, mert tetszett, akkor alkudj, az Isten szerelmére, akár pofátlanul is. nem akart.
Nem erre gondoltam...semmi közöm hozzá..teljesen nyugodt vagyok :)..de szerintem kicsit tul tolod...de ezzel sincs baj szépen csorgó mézecskéket havonta... :))
Sőt, tovább gondoltam. Az évekig 40-50% közötti kényszerbefektetői arány egyszerűen meg is fojthatta a piacot azzal, hogy az árak fel lettek strófolva, Ők eladni nem fognak, aki meg lakhatási céllal venne, néz, mint hal a szatyorban, aki meg eladna ezeken a csúcs árakon óhajtana értékesíteni, ha volna kinek.
Törölt felhasználó2020. 02. 26. 11:05
Előzmény:
törölt hozzászólás
És nem növekvő értékesítési idő melletti csökkenő tranzakciószámot tartalmaz? Nem mondta senki, hogy pánik van a piacon, fölösleges megint túráztatnod magad.
Ingatlanos fórumban panaszkodnak egy ideje, hogy a com durva áremeléseket csinált, emiatt többen új portálokon hirdetgetnek, elkezdtek elpártolni tőlük. Szerintem csak ezért hirdetnek tvben, hogy lássák az ingatlanosok, hogy mit kapnak a több pénzért. Azért kevés magánszemély fizeti ki hónapon keresztül a fotós, kiemelt hirdetést, ők főleg az ingatlanosokból élnek.
Nézi azt ő folyamatosan, ne aggódj! Csak mióta nem az elképzelései szerinti számok vannak benne, azóta nincs kényszere, hogy megjelenés után 13 másodperccel bekopizza ide... (Az is beszédes, hogy -emlékeim szerint- eddig nem nagyon érdekelték az (új) építkezés árak, most meg már nagyon okos abban is. Vajon miért? Mert már csak ebbe a cérnaszálba tud kapaszkodni, hogy annak a lassabb csökkenése majd talán megtámasztja az esést?)
Egy folyamatra szerettem volna rá világítani....gondolom nem költenének reklámra ha minden ugy menne mint évekkel ezelött...de mint mondtam nincs ezzel baj..és nem is kell semmit észre venni!!! :)
Szép napot mindenkinek....Csak egy gondolatot had jelezzek meg...Ha már a TV esti főműsoridejében az ingatlan.com reklámozza magát(amire régen nem volt példa)Ezzel nincs semmi baj de azért elgondolkodtató!!! :)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link