Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nem tudtam reggel már válaszolni rá igen, számomra ez már ijesztő mérték. Visszautalnék arra, hogy Pisti is azzal jön nekem, hogy 10X évvel ezelőtt pontosan a haramadát, felét kerested a mostaninak. Ez ebben a formában igaz, csak azt senki nem teszi hozzá, hogy én pl úgy háromszoroztam a fizumat 15-22 között, pályakezdőből, középvezetői szintig jutottam és közben munkahelyet is váltottam 1x. Egy munkakörön, egy munkahelyen belül, ilyen biztos nem volt, és 3X szorzót sem mondanám általánosnak (a saját buborékom alapján).
Ez vicces lesz. Konszolidáció, ingatlanok kényszereladása, további ingatlan áresés, további ingatlanbefektetők megszorulása. Lehet megelőzzük a kínai ungatlanlufi pukkanást pedig azt várta mindenki :D
Kalászon egy jó telek rajta egy új házzal bőven 200 felett van. Azért 200 feletti összeget kirakni a konyhaasztalra nem kispálya. Tudom mert minden házat ismerek kb. Mi/hol épült az elmúlt 20 évben stb.
Igen ez is egy nézőpont. Egész életemben 46 éves koromig öreg szarokkal jártam. Nekem az ingatlan volt az első. Amikor 3-4Mért be lehetett ülni egy új autóba akkor elérhető volt az átlagembernek. Azért egy új autó jó. MIndene új. Sajnos olyan 7-15millákat már nekem se érne.
Óvatosan azért az öreg autó alulértékelésével. Sokáig egy 2006 -os Corollám volt, kb 1 éve cseréltem le, családban maradt. Még az a bizonyos "made in Japan. Nagy dilemmát okozott mi legyen vele, a szerelő állítása szerint szebb, kényelmesebb autót könnyen találok, a mai elektronikával teletüzdelt autók világában üzembiztosabbat (nyilván ez sem hibátlan) már nehezebben...
Azért önkormányzatnál kérdezd meg a hagyatéki ügyekre mennyi idejük van,? Unokatesomnak 1 év után adtak életjelet magukról addig eladni nem kellett....
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link