Hathor Hathor
4
4
1
2014. április 09. | 17:46
#1

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
május 23. | 14:12
előzmény: #40938  berlini
#40940
Azért itt van némi tyúk-tojás probléma abbab a tekintetben, hogy sok bérbeadó úgy érzi szinte gyakorol, mikor a pudvás lakásába a öreganyja szúette bútoraival beengedi a jött-ment bérbevevőt, majd "bármikor" gondol egyet, kirakja a bérlőt, mert valamelyik családtagot be kívánja költöztetni.
Ugyanezen bérbeadó a szúette bútorok állapotát havonta csekkolja, hard cash kéri a lóvét, és még megjegyzéseket is tesz, ha nem mosogattál el, mikor tiszteletét teszi nálad.
Tudom a bérlőnek is joga van válogatni, meg megpróbálhatja kiszűrni ezeket, aztán vagy sikerül, vagy nem.
május 23. | 14:03
előzmény: #40937  highlife
#40939
Rövid leszek: ha ennyire szar a helyzet, akkor nem sok értelme van ebben az országban maradni. 
május 23. | 13:42
előzmény: #40937  highlife
#40938
Minden szavaddal egyetértek és ennek ellenére a végkövetkeztetésem más.
Kellenek a bérlakások, de nem az államnak kell épiteni.
De az államnak végre tenni kellene valamit azért, hogy kellő mennyiségben és áron bérlakáskinálat legyen jelen a piacon.
Nem kell feltalálni a spanyol viaszt.
Elég csak megnézni, hogy Németországban hogyan csinálták már 25 évvel ezelőtt.
Természetesen nem az állam épitette a bérlakásokat, hanem adókedvezményekkel ösztönözve , hatékonyan a magán befektetők. És miután a lakáspiac nem egykönnyen és minden városban, minden időben kellően versenypiac ezért cserébe szabályozzák az igy megépült bérlakások béralakulását.
Ugyanis még Németországban sem kábitják azzal a népet, hogy csak az a boldog, aki saját lakásban éli le az életét. (Pedig ott a nagytöbbség jóval inkább megengedhettné magának. )
A lakások több mint 60%-a bérlakás!!!
Nálunk emiatt a hülyités miatt mentek tönkre családok 100ezrei, futottak bele olyan hitelcsapdába, amiből egy élet munkája elvesztéséből tudtak csak kiszabadulni.
Ez a modernkori rabszolgaság!
Csak nem lánccal érik el, hanem folyamatosan sulykolt propagandával.
Ráadásul az a rendszer, ahol majd mindenki saját lakásban (házban) él,  nemzetgazdasági szinten elveszi azt a rugalmasságot, aminélkül a versenyképességünk alacsonyabb a lehetségesnél.
Egész Nógrád megye ott vegetál már 10 éve, mert aki eladja a negynehezen kifizetett hiteles lakását, az nem kap érte több mint 100 ezer ft/nm-t, amiből Győrben, kecskeméten még a foglalót (önerőt) sem tudja kifizetni. Elvegetál, feketézik, kényszervállalkozik ott több tizezer jókezű, szakmájú dolgozó és a hozzájárulásuk a GDP-hez szinte nulla, miközben 100km-rel odébb beruházásokat nem valósitanak meg mert nem lesz hozzá munkaerő.
(Irom mindezt abból a pozicióból, hogy se hitelem se egyéb tartozásom nincsen és 2 lakást adok ki.)
május 23. | 13:23
előzmény: #40935  johai
#40937

ezt hívják benfenntes infónak... szerintem még csak arról lehet szó, hogy tudnak róla hogy pár cég lobbizik a bérlakás építésért, de nehogy azt hidd már hogy azért mert jószívűek és segíteni akarnak a rászorulókon hanem azért hogy gennyesre keressék magukat a te meg az én adómból! Amibe az állam (bármelyik kormány esetén) beszáll kivitelezőként az nettó bukta és lopás az országnak! Persze ettől függetlenül utak, kórházak, stb. kellenek még ha szénné is lopják, de a tömeges szociális bérlakás építése szembe menne minden eddigi kormányzati lakáspiaci intézkedéssel. Mindegyikkel kivétel nélkül. Olvastam a kommenteket én is és van benne igazság, hogy egy pénzdaráló lenne. Gondolom 2miska/nm áron lenne aki elvállalná nagy duzzogva amit aztán 50nm esetében kiadnának "szociálisan" 50ezer pénzért értsd 0,6% hozamra miközben 5%-ot fizetnének az építkezésre kölcsönvett pénzre! Ehhez jön hozzá majd az amortizáció, a nemfizetések meg a személyzet ami működteti operatíve a rendszert! Miért nem 2010-től akarták építeni amikor lézengett 9%-a munkaképes lakosságnak? Akkor kellett volna a GDP-t meglökni nem most amikor csúcson van amúgy is, akkor amikor olcsón lehetett volna dolgoztatni, anyagot venni...
Mi nem Németország vagyunk ahol folyamatosan ugrik a lakosság száma, stabil a gazdaság válság alatt is, van pénz az államkasszában ilyesfajta hóbortokra. Az egésznek addig tapsolnak anépek amíg ki nem derül, hogy ők sajnos nem férnek majd bele a szociális rászorultságú bérlakásra, de az államtitkár gyereke egyből kettőre is jogosult lesz.
május 23. | 12:33
előzmény: #40935  johai
#40936
Helyesen: #40928.
május 23. | 12:26
előzmény: #40933  Criscito
#40935
Ja,ja a kormany nem,az ingatlanmuhelyben is elojott(#40828)hozzaszolasban talalhato amit 2 szememmel latok,es hallok,mongolokat,ukranokat,sot torokoket szerzodtetnek epitkezesekre,maskulonben nem tudnak hozni a hataridoket.
Amikor mar a kormany is elismeri a lufit,es nyiltan,az ellenzekkel versengve a szavazatokert,berlakasprogramot hirdet,akkor mar keso eladasban gondolkozni,automatikusan leesnek az arak.
Marpedig ra van kenyszerulve ha hatalmon akar maradni.
*
A csok2 mar bearazodott,eppen ezert hatastalan.
Nem jon ki a matek.
Egyebkent a berlakasprogram is eso utan koponyeg szvsz.
május 23. | 11:23
#40934
Hiába prög a gazdaság nevezetű új cikk legmegfelemelőbb és egyben legviccesebb:
"Arra a kérdésre, hogy vannak-e külföldi munkavállalók, Sinkó elmondta, hogy 120 ukrán vendégmunkás dolgozik náluk, akik meglehetősen drágák a szállásköltségek miatt. Másképp nem lehetett volna megoldani a tavalyi működést."
No comment. Hogy is áll a kígyó a farkával? :)
május 23. | 10:43
előzmény: #40932  johai
#40933
Hol hallottál ilyet? A komplett ellenzék foglalkozik a bérlakásokkal és a lakhatás kérdéseivel, a Kormány ezzel szemben annyit tesz, hogy szórja a CSOK-ot orrvérzésig. Sosem hallottam tőlük arról, hogy gondolkodnának bérlakásprogramban.
május 23. | 10:25
előzmény: törölt hozzászólás
#40932
Szolgaltatasok bere ment fel,annyi allami projekt fut hogy kenytelenek behozni keleti vendegmunkasokat.
Telek vetelnel egyreszt haz van rajta,masreszt fak,sokszor igen nagy fak,amihez specialis felszereles kell....aztan a tucatnyi fa elszallitasa,feldarabolasa se ket filler.
*
Szoval problemas jelenleg barmilyen ingatlan vetel a jelenlegi araknal.
Lakhatasi valsagot okozott az eroltetett novekedes,ebben mindket politikai oldal egyetert...ahogy hallom nagy volumenu berlekasepitkezesbe akar kezdeni a kormany.
május 23. | 01:22
Törölt hozzászólás!
#40931
május 22. | 12:24
előzmény: #40920  johai
#40930
Nekem 2,5m-ot mondtak, az 5 az még durvább szám. Számítok is egy újabb ÁFAcsökkentésre, mert ott ahol a bekerköltségre nem lenne kereslet, arról kimondható, hogy GAME OVER. Mivel egymásra épülő az ingatlanpiac. kislakás nagylakás sorház ház, ha az egyik kifújt, akkor az a többit is érinteni fogja egy idő után.
május 22. | 11:29
előzmény: #40925  MrLajos
#40927
Vannak azert meg pesten relative nyomott aru ingatlanok,persze keresni kell,es nem azonnal nekiesni a lebontasnak,vagy felujjitasnak.
Az a helyzet hogy a lakasarrobbanas elvette sok ember eszet,nem kepesek vilagosan gondolkozni.
május 22. | 11:22
előzmény: #40925  MrLajos
#40926
Franciaországban 200 m2 új ház 90 millió olcsóbb már lassan mint itt
május 22. | 11:15
előzmény: #40920  johai
#40925
Naja, csak ennyiért már Nyugateurópában is kapsz házat. Persze nem Münchenben, de bőven olyan helyen, ahol van karrierlehetőség. A fizu 2-3-szoros, a téged körülvevő infrastruktúráról nem is beszélve.
Kicsit többért, 400ezer eur körül már újat is...
május 22. | 11:00
előzmény: törölt hozzászólás
#40924
Én sem arra gondoltam. 
május 22. | 10:49
Törölt hozzászólás!
#40923
május 22. | 10:35
előzmény: #40921  mpagnes
#40922
És még 2 fontos dolog. A motiváció hiánya az egyik. A másik pedig az, hogy nem képesek a párkapcsolatra. 
május 22. | 10:17
előzmény: #40919  highlife
#40921
Érdekes téma. Szerintem inkább döntés és szokás kérdése. Én is ismerek 2 dolgozó homelesst. Szerintem más okai is vannak ennek, mint anyagi. 
Az biztos, hogy minimálbérből 2 ember , kis túlórával, nélkülözés nélkül 4-5 év alatt kölcsön nélkül tud venni egy kis lakást jó helyen. Magyarországon ez még vidéken is lehetetlen. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 4 1

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE