Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Már kezd olyan érzésem lenni, hogy aki itt anonim a legjobban ostorozza az alompapírt, neki van a legtöbb belőle. Más a bérkommentelés és más a saját pénz esete.
Ha szóviccekre meg beszólásokra érzékeny vagy akkor lehet nem neked való ez a netes fórum dolog. Amúgy ja, lehet hogy ellopják. Mint a bankszámláról is, a párnacihából is, meg mindenhonnan is. (Beleértve az adóváltoztatást, az utólagos szabálymódosítást, az elinflálást meg minden hasonlót. A “lejártakor váltjuk csak vissza” az nem ellopás az a szerződött feltétel. Azt nem sorolnám ide. Azt vállaltuk.)
Igen, de akkor hanyagolni kellene az alompapir, ellopják és hasonló beszólásokat. Mert az EUR-ra is azért adnak itt magasabb kamatot, mert országkockázat van. Különben lehetett menni mínusz kamatért az atombiztos Németországba.
Ezt mondtam én is, higy ne azt nézzuk az euro az befőttesüveg vagy minuszos kamat, a forint meg 19%. A hosszú távon nézés az jó, de lehet nem ült valaki hosszútávon ugyanabban a termékben, vagy nem csak az egyikben. Illetve ez kb semmit nem jelent a jövőre nézvést ugye higy a múltban mi hozott jól.
"A klasszikus infláció az, amikor a zsemle 50 helyett hirtelen 100
forintba kerül. Trükkösebb módja az, amikor továbbra is 50 forint, de
csak kisebb zsömlét kapunk érte. Ezeket a helyzeteket azonban még
könnyen tudja kezelni az inflációs statisztika. Amikor azonban mondjuk a
zsemle minőségét rontják, azt már nehezebb megragadni. A
közszolgáltatások esetén pedig szinte lehetetlen, pedig itt is ugyanaz
történik: ugyanazért a pénzért (befizetett adó) kevesebb szolgáltatást
kapunk. Például, ha eddig 1 km-re kellett mennem a háziorvoshoz, most
azonban a körzetösszevonások miatt 10 km-re kell járnom, és esetleg
kevésbé elérhető a háziorvos, az bizony azt jelenti, hogy ugyanazért a
pénzért (befizetett adó!) kevesebbet kapok, ráadásul még az explicit
költségeim (idő, üzemanyag) is nőnek. Ez infláció, de semmilyen
statisztikában nem jelenik meg."
"Nyilvánvalóan pontos értjük, hogy mi történik: az államnak nincs
elegendő erőforrása a közszolgáltatások korábbi szintjének
fenntartására, ezért folyamatos minőségrontással, próbálja fenntartani
a rendszert – anélkül, hogy népszerűséget vesztene. Ez azonban pont ugyanaz, mint az infláció klasszikus generálása. Mindaddig amíg egy adott ország szembe nem néz a gazdasági realitásokkal, nem lép le a politikai/gazdasági populizmus útjáról, és nem hoz olyan intézkedéseket, amelyek a valódi, hosszútávú organikus gazdasági növekedést támogatják (pl: oktatás fejlesztése, szakképzett, demokratikus intézményrendszer erősítése, jogrendszer gyors, átlátható működése), addig kénytelen-kelletlen egyre jobban belesodródik a látható és a rejtett elinflálásba.
Magyarország ezen az úton halad továbbra is, annak ellenére, hogy az
Európa-rekorder inflációs „eredmények” (amely legalább 50%-ban a
gazdaságpolitikai hibáknak köszönhető) után most várhatóan egy ideig még
jobb hírek jönnek hivatalosan az inflációs frontról." https://zsiday.hu/2023/08/27/rejtett-inflacio/
EMÁP vs PMÁP összehasonlításnak van értelme, mert kb ugyanazt az (ország)kockázatot futja. Hosszú távon érdemes nézni ezt is, mert kiragadott rövid időszakokra vannak kilengések az árfolyamban.
Javíts ki ha tévednék, de hogy van az, hogykifizetik neki egy összegben a 250 et és még utána kap is 2 évre rá, szemben azzal, hogy benz hagyja és kapna 5 évre rá 4500 at ? Mert szerintem ha egyben kiveszi akkor onnan már nem kap utána semmit. vagy ez csak egy része vagy hogy ?
Én azért nem zokogok hangosan hogy a pemap pár nap múlva fizeti a majdnem 10%os kamatot. Szerintem az sem teljesen objektív hogy a minuszos német eurős állampapírt hasonlítsuk a pmaphoz, országkockázatot országkockázattal. A 15-16% versenytársa a 10% volt döntéshelyzetben nem a minuszos német kamat. Én 2/3 forint 1/3euro arányra voksoltam az állampapíros részében a befektetésnek. Jó döntés volt? Lehetett volna jobb? Na bumm. A dologhoz az is hozzátartozik higy az állampapír az kb a folyószámlalekötés, gyakorlatilag teljesen likvid, még időarányos kamat is van. Erősen más mint a tbsz és tőzsde. Aztán ha mégse lesz szabadon törhető akkor nem történt semmi, az ember ezt vállalta. Mindenki eldönti magának magvárja e a jövő évi kifizetést, ez egy ilyen termék. Szóval szubjektivitást kiáltotok a (szubjektíven választott termékkel) nutella indexen, aminek alátámasztására a pmap forintos kamatot hasonlítjátok a német negatív kamatos eurós állampapírhoz. Hát érzek valami furcsaságot a dologban de csak egy megérzés.
Roppant egyszerű. Most lesz 60 éves, és 65 év a nyugdíjkorhatár Svájcban. 62 évesen már elmehetne korengedménnyel kevesebb nyugdíjjal, de ő már most 60 évesen befejezi a robotot, mert így még lesz talán 10 jó éve (egészségügyileg) utazgatni. ----------------- Ha hazajön akkor megkapja a svájci MANYUP-ban összegyűlt cirka 250 ezer frankot.Kint 62 éves koráig munkanélküliként élhetne, de az nem olyan egyszerű, mert ott tényleg találnak neki munkát. Aktívan keresni kell a melót, és találna is. ------------------ Itthon van lakása, ott fizet havi 1327 frankot egy vidéki "panelra". Itthon 62 éves koráig biztosan megél 250 ezer frankból, utána kezdik fizetni Svájcból a csökkentett nyugdíjat ezerpárszáz frank lesz kb. Az itthon nagyjából elég, ha van lakásod. ------------------ Ha 65 éves koráig dolgozna, akkor nem kapná meg a 250 ezer frankot, de kapnak kb. 2900 frankot havi nyugdíjat.Gyorsan összeírtam egy táblázatban (frankban), hogy mire elég a mostani fizetése kint, és mire lenne elég a TELJES nyugdíja, de ahhoz még 5 év robot jönne: https://kephost.net/p/MTMyNTIwMQ.jpg
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)