Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
a FED már felfújta a lufit az eszetlen pénznyomtatással és likviditással, most próbálnak kijönni belőle de szerintem túl gyorsan, meglátjuk mi lesz de jobb esetben soft landing, ha nem akkor totális összeomlás mindenhol...
Ha jól értem úgy gondolod, hogy a FED lufit fúj ami ki fog pukkadni, és utána USD összesik ? Valamekkora korrekciót el tudok képzelni de konkrét lufit nem hiszem. A jelenlegi gazdasági és háborús környezetben mindneki menekül a feltörekvő piacról és a kitettsége miatt az EU ból is részben. Ezt ellesúlyozza majd, de azért csodát szerintem felesleges várni.
Az EKB esetében annyiban más a helyzet, hogy a gyenge déli államok miatt nem tudnak lépni, ez alapjaiban a 66-os csapdája mert ugye valahogy le kellene törni azt a fránya inflát, de érdemben nem tud kamatot emelni. A FED esetében ebből a szempontból könyebb helyzetben vannak, viszont most ott is gond van mert hirtelen likviditás szűkítést hajtanak végre, nem mellesleg a fél világ szív miattuk és ezért erősödik a dollár. Túl extrém módon nyúl bele mindenbe a FED, ez így volt a covidnál is és így van most is. Ennek nem lesz jó vége most sem, csak most a likviditás gyors eltűnése fog végbemenni. Szűk lesz az ajtó kifelé ;)
Nagyon sok penz van mind a haztartasoknal, mint a cegeknel. A fednek minimum 7. % kell emelni a kamatokat, de szerintem az sem lesz eleg. Az euban Szerintem a hulyek elbassAk az egeszet, nem tudjak meg fogni az inflat, a piac sokkolasa nelkul
"csak az a hülye infláció nem akarja megérteni, hogy már csökkennie kellene."
Pitcairn2 es Humano.ID eveken at ezen kattogtak, hogy 10+ ev QE utan hogy van 0% inflacio. Nos az inflacio olyan 11-12 ev kesessel megjelent. Erdekes lesz majd utolag megszakerteni, hogy hany evnyi 8-9% inflacio utan fog az inflacio visszatakarodni 0-3% kozelebe
A másik, napi kamatok nem kevesek, de simán kifizetik, évi 270 MRD. Addig erősítik a Ft-ot, amíg akarják. Szerintem is egy nagy fos van itt, de azért most egyik irányba se jó fejetlenül pozit nyitni.
Nem tudom, emlékeztek-e a Maffia! című filmvígjátékra? Abban is volt egy hasonló ötlet: már nem is kell elmenni Vegasba, elég ha az emberek postán feladják azt a pénzt, amit el akarnak veszteni :)
hát a FED alapjaiban cseszte el az egészet. Egy kínálati sokkra (covid) ráöntötte a likviditást, elmebetegek! mindig is mondtam, hogy Jerome Powell-nek börtönben lenne a helye :D
nat gas ára tavaly októberi szinten van, eu orosz függősége 7% (persze overall), de nem látom a "háborús" infla és az árak csökkenését. jól meg lett etetve a népség, biztos frankó lehet peti gázszerződése.
A QT rengeteg pénzt hirtelen kiszívott a piacról, sok van kint ez egyértelmű viszont kell a likviditás is a piacoknak. Ha ilyen ütemben folytatja a FED összedől minden....
Remélem a menedzsmentnek valamilyen furmányos módon tagja lesz a Rogán vagy a Habony, nehogy véletlen kimaradjanak. Azért ezt a Nemzeti szót milyen szépen ráhúzzák mindenre amiből dől a lé a zsebeikbe.
ha jövőre is 2t emel a FED, akkor a legnagyobb gondunk nem az lesz, hogy lekereskedjünk e pár ft-t az eur mozgásán, hanem konkrétan össze fog omlani minden ;) így is egy kisebb sokk kell a piacoknak és összedől az egész úgy ahogy van, majd lehet kapaszkodni ;) Off, amúgy btc hamarosan eshet egy nagyot :D
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)