Topiknyitó: kuliominer 2024. 04. 30. 09:07

Kulio's F.I.R.E. portfolio (Financial Independence Retire Early)  

A portfólió összetevői hamarosan feltöltésre kerülnek.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini ma, 00:54
Előzmény: #1282  szieszta
Ahova lehet (még biztonságosnak itéljük) mi egyénileg szeretünk utazni.
De ez bizony alapos előskészitést igényel, amivel sokan nem szeretnek bajlódni és inkább szervezetten utaznak.
Tudni kell, hogy:
- mi a helyzet a vizummal
- szükséges-e védőoltás
- milyen bankkártyát fogadnak el, esetlegesen inkább a cash-t szeretik?
- ha bérelsz autót, nemzetközi jogositvány kell, de az sem mindegy melyik egyezmény szerintit fogadja el a fogadó ország. Mindenhol vannak helyi szokások, a kresz nem ugyanaz mint itthon. (jobb kormányosak a kocsik?)
- szokásos gyógyszereiden kivül kell vinni hasfogót, megfázás elleni orvosságot
- előre tudni kell, hogy kit kell hivni, ha baj van
- esim ma már kötelező. (Tájékozódás, elérhetőség) Tudni kell, hogy melyik GPS program működik. (Koreában pld a google map nem.)
- tudni kell, hogy a tervezett útvonal egyik pontjáról hogyan és mennyi idő alatt lehet eljutni a következő ponthoz.
- a tervezett látnivalókról alaposan kell előre tájékozódni, esetleg előre belépőjegyeket venni
- helyi szokásokról előre tájékozódni, különösen a vallási intézmények meglátogatásánál (ruházat, viselkedés). Javasolt a minél kevésbé feltünő ruházat. Célszerű beolvadni nem feltünni. (Nem egy 3 kilós profi fényképezőgép + objektiv kombinációval feltünni, mert az egyrszt kényelmetlen, másrészt nem lehet vele feltünésmentesen fotózni. Harmadrészt céltábla a helyi tolvajoknak. (Előre kell tudni, hogyan veszi a lakosság ha fotózzák.)
- tudni kell a helyi ünnepeket, szünnapokat. (pld: üzletek, templomok, múzeumok)
De vannak előnyök:
-ugyanannyi pénzből, amit egy szervezett otra kifizetsz minimum dupla annyi ideig tudsz a célországban körbeutazni
- nem vagy percre pontosan kötve a programhoz és 30 másik utashoz. Amire több időt szeretnél szánni arra időt szakitasz. (Éppen ezért egy 30 napos útnál én nem foglalok előre egészen végig szállást, menetközben foglalok de olyat amit hónapokkal előtte leellenőriztem. (vendég értékelések, szállás erősségei gyengeségei stb.)
- nincs stressz. ha akarsz délig alhatsz, ha előző nap kifáradtál. 
De lehet kombinálni a kétfélét.
Egyénileg utazni, de helyi szervezésű programokra befizetni.
Meg lettem szólitva, hogy adjak közre egy exceltáblát egy hosszabb utazás tételes költségvetéséről.
Szivesen elmondom a tapasztalataimat arról ahol már jártam, de azok nem relevánsak egy másik célországban.
Mások az igények is.
Én szeretem a tiszta szállásokat (booking.com és airbnb apartmanok) de kifejezetten zavar a felesleges fényűzés egy 5 csillagos szállodában, ahol még a liftet is más hivja helyetted.
tehát Koreában pld:
első 4 nap 2 csillagos szálloda Jeju szigetén (a lefoglalt apartman gazdája nem fogadott, de szomszéd és rendőrjárőr segitségével egy közeli szálloda lett 4 napra a szállásunk)
következő 7 nap egy 4 csillagos szálloda Busanban Korea legmenőbb strandjától 100 méterre. (Szoba a 17. emeleten az étterem a 31.-en)
A következő szállás egy 3 csillagos szerény hotelben
A rákövetkező egy skanzenben volt ahol hagyományos parasztházban a földön aludtunk.
Majd 3 szállás kis szállodákban
Utolsó 7 nap Szöulban egy 3 csillagos belvárosi szállodában
Fejenként és éjszakánként a szállások 10-30 ezer Ft között ingadoztak. Átlagosan kb 18 ezer ft/fő/éjszaka
De meglehetett volna 15 ezerből is úszni
A repjegyek még egy célországba is nagyon különböző áruak.
Főszezonban, karácsonykörül nem lehet odavissza 350 ezer alatt venni, de áprilisban lazán lemegy az ára 250 ezer alá. (Mi Koreába fejenként 265 ezerért, Mexikóba pedig 320 ezerérét repültünk oda-vissza)
Spiller péntek, 21:21
Előzmény: #1286  fatihszultan
Szerencsésnek érzem magam.  Ismerhettem megélhettem a régi szép magyar embereket belemerülhettem az életükbe meséltek a régi idökről.. Majd megélhettem amikor kinyilt a világ és járhattam sok helyen az emberek nyitottak barátságosak voltak, kultúrák találkoztak..  és most itt van a világ teljes átrendezödése... remélem az értékek maradnak ha mindenki lenyugodott a p..ba.
fatihszultan péntek, 20:56
Előzmény: #1285  Spiller
Igen. Pl. Szíriáért majd megszakadt a szívem. Az egyetlen ország volt keleten, amire feleségem azt mondta: itt tudna élni. A szírek fantasztikusan barátságos, kedves, segítőkész emberek voltak.
Spiller péntek, 20:48
Előzmény: #1283  fatihszultan
Szép. Ezeket a kalandokat senki nem veheti el.  Sajnos a világ változott. 
Spiller péntek, 20:48
Előzmény: #1281  Valiz
A fakultiv utakat mindig helyben szervezem. Ugyanazt kapod kb 30%os áron.  A legtöbb fakultativ programra el sem megy az idegenvezető a "helyi partner"  jön érted.  
Én szerencsés vagyok. Sátorozást is ugyanúgy élvezem mint az 5 csillagos szállodát.  Ha horgászom akkor szeretem a nomád körülményeket. Sajnos már kevés idö van rá és már nem él a srác akivel mászkáltunk. Sráckoromban hátizsákkal stoppoltunk Jugó és bolgár tengerpartot.  Hálózsákkal a tengerparton aludtunk. Csajok kalandok.  Bármerre megyünk kimászkálok a piacokra és bemegyünk a dzsumpiba eszünk a lemezasztalos helyeken.  Szeretem a sokszinűságát a népeknek. Megadom a tiszteletet és hozom a kultúrámat.  Az értékrendem kb minden országban elfogadott, kb mindenhol értékek ezek. Ritka a konfliktus.   Az utazás kaland segit elhelyezheted magad a világban.  Az emberek alapból jók. Én nem fitymálkodom nem hasonlitgatok, úgy élem meg ahogy van. Önmagában nézem. 
fatihszultan péntek, 20:19
Mi a feleségemmel huszonegynéhány éve hátizsákos túristaként beutaztuk a közel-keletet Marokkótól-Indiáig. Köztük pl. Szíriát, Iránt, Indiát. Törökország kurd részét is. Csak repjegyet vettünk, meg a Lonely Planet célországokról szóló könyveit. Soha, semmi gond nem volt. Pedig olcsó hotelekben, hostelekben szálltunk meg, helyiek között utaztunk buszon, vonaton, irány taxival, stb, csakis és kizárólag utcán ettünk - így soha, egyszer sem volt még hasmernésünk sem. Néha egyik városból a másikba utazva, útközben választottuk ki a lehetséges hotelt, ahol megszállhatunk. Nem kell beszarni. Az ilyen utak a magyaroknak tűnnek misztikusan nagy dolognak. Ausztrál, kanadai, brit, holland fiataloknak ez a fajta utazás teljesen természetes. Én még most 60 felett is tervezem ilyen módon észak-Indiát, Dél-Amerikát.
szieszta péntek, 20:08
Előzmény: #1281  Valiz

Mindenkinek más  az igénye és a tűréshatár sem egyforma.
Én "félős" vagyok, így ha utazunk, mindent le kell szervezni.
Annyi jó történetet hallottam már az utazásokról, hogy néha nem tudtam, sírjak, vagy röhögjek.
Volt osztálytársam úgy ment Indiába, hogy csak az oda repülőút volt megszervezve. Számláján volt pénz és a telefonjában meg az útiterv. Alsó gatyájában meg 200 dollár. A repülőtér előtt nézegette merre induljon, mikor egy motoros kikapta kezéből a telefont és elhajtott.
Két órán keresztül mesélte a közel 1 hónapos barangolását. Először azt hittük, kitalálta az egészet, de megmutatta  a fényképeket ......beszarás. Filmbe illő történet. :-)
Egy szlovákiai ismerősömék mentek Dél -afrikai Köztársaságba, Magyarországon élő fiuk intézte az utazást.
Ott jöttek rá, hogy nincs vízumuk, igaz, hogy ők is magyarok, de szlovák állampolgárok. Még aznap jöhettek vissza, 3 hét nem olcsó kirándulást lefújva.
Valiz
Valiz péntek, 18:40
Előzmény: #1278  Placi82
lehet így utazni, csak meg kell szervezni. nyilván nem utazási irodával. ki mit szeretne. teljesen jó összegeket írtak az utazási irodákhoz képest. persze itt nem cipelik csoportosan a segged, cserébe nem a legdrágább helyekre jutsz el. idegenvezető egy barátom, tudom mit alakítanak. ha teljesen idegen helyre mész tudás nélkül, nagyon kényelnes vagy, akkor meg ez az ár.
FR73 péntek, 18:27
Neked két infót kell tudni. Hova utald a zsetont, és mikor indul a gép.
Aki maga szervezi, annak több dolga van.
Tavalyi nyaralásunk excel tábája, 2 felnőtt egy diákra
- 3 egyirányú repülés, az egyikre extra biztosítás
- 3 vonatozás
- 1 buszozás
- 1 hajózás,
- 4 szálláshely
- 11 előre megvett, időre szóló belépő az adott hely saját honlapján
- 1 autóbérlés.
És amit még helyben vettünk ezekhez.
Placi82 péntek, 17:49
Részletesen írjatok le hogy és mint van ez ,és van szervezve , etc..
Placi82 péntek, 17:48
Előzmény: #1266  berlini
Mester taníts. 5 csillag  jo szalloda Török rivièra 2.6 milla +költőpénz.
 2 felnőtt és 2 gyerek ráadasul mind a kettő bőven 10 év alatti. 
Utazásszervező céggel.
És szaros Törökország. Nem a világ másik vége.
Capi
Capi péntek, 14:54
Előzmény: #1276  berlini
Nekünk tavasszal 3 hét Kínai út lesz.
berlini
berlini péntek, 12:31
Előzmény: #1274  berlini
Ez évi tervünk még egy indiai szervezett utazás novemberben.
berlini
berlini csütörtök, 15:10
Előzmény: #1271  Capi
Tavasszal a legszebb.
berlini
berlini csütörtök, 14:37
Előzmény: #1267  szieszta
Áprilisban repülünk Riminibe: 3fő
Program:
Ravenna, Ferrara, Bologna, Urbino, San Marino, Rimini 
repjegy: fejenként 35 ezer (10kg-os csomag, elsőbségi beszállás) ö: 105 ezer
Szállások: fejenként kb 15 ezer/fő (4 éjszaka, ) összesen: 180 ezer
bérelt kocsi: 130 ezer (full casco)
Plusz: kaja, benzin, belépők, kaja.
Utólag leirom mennyibe került.
berlini
berlini csütörtök, 13:06
Előzmény: #1270  szieszta
Jó megfigyelő vagy.
Fiunk Mexikóban él és most is meglátogatjuk majd és együtt utazunk mint 3 évvel ezelőtt.
berlini
berlini csütörtök, 13:04
Előzmény: #1271  Capi
Talán összejön nekünk is 2027 tavaszán ugyanez a kombinált út.
Annyira megtettszett Korea, hogy kezdenénk Japánba és onnan hajóval átmennénk Busanba és megnéznénk Korea keleti (észak-keleti) részeit.
Capi
Capi csütörtök, 11:15
Előzmény: #1268  berlini
Mi most Korea-Japán utat tervezünk. Kb. 1 év múlva megyünk.
szieszta szerda, 18:05
Előzmény: #1268  berlini
Feltűnt, hogy mexikónál 2 repjegyet írtál , de 3 személyt.
berlini
berlini kedd, 12:48
Előzmény: #1267  szieszta
igen.
Koreát 9 hónappal előtte kezdtük megtervezni, repjegyeket venni, szállásokat foglalni. százezreket lehet spórolni, ha idejekorán foglalsz, veszel.
idén karácsonykor ujra mexikó egy hónapra. Hatalmas ország, most a közpső részt utazzuk majd körbe.
szieszta hétfő, 07:26
Előzmény: #1266  berlini

Barátom is ezt mondta, már a kirándulásuk alatt nekiállnak olcsó repülőjeget keresni, ha ez megvan, akkor nézik a szállást. Van, mikor 2-3, esetleg 4 hónap is, mire összeraknak egy utazást. Így nyáron 6 hetet vannak úton, tavasszal 3-4 hetet és persze Karácsony, Szilveszter valami jó meleg helyen.
Azt már régebben hallottam, hogy a nyugati nyugdíjasok a tél elől menekülnek a meleg után, most már lehet a nyár elől is kell a forróság elől. Az otthoni áramszámlából éppen kitelt egy egy ilyen út. :-)
Feleségem a kolléganőivel 38 euróért repült Rómába, meg vissza. A taxi többe került a repülőtérre. :-)
berlini
berlini hétfő, 00:39
Előzmény: #1259  szieszta

A hosszabb és/vagy sajátszervezésű utaink költségei az utolsó években. (Tehát nincsenek benne az utazási irodás egyiptomi, tunéziai stb. utak.):
2022: Mexikó: 30 nap: 3fő: 2,3 millió Ft (Benne kocsibérlés, 2 főre repjegyek, kaja, szállás, minden)
2023: Gran Canaria: 14 nap: 3fő : 1,4 millió Ft (repjegyek, kocsibérlés, szállás, kaja, egyebek)
2024: Tenerife: 14 nap: 3 fő: 1,5 millió Ft (repjegyek, kocsibérlés, szállás, kaja, egyebek)
2025: Genova és környéke: 7 nap: 2fő: 0,45 millió Ft (repjegyek, kocsibérlés, szállás, kaja, egyéb)
2025: Korea: 4 hét: 2fő: 1,8 millió Ft. (kocsibérlés, belföldi repülőútak, szállás.+ egyebek)
2025: Madeira: 14 nap: 2fő: 1,15 millió Ft (kocsibérlés, repjegyek, szállás és egyebek)
2026: Tenerife: 28 nap: 2fő: terv. költségv.: (repjegyek megvannak, tengerparti szállás lefoglalva) kb. 1,4 millió Ft lesz (6. utunk Tenerifére, de most kocsi nem lesz, csak tengerparti üdülés, túrázás, ezért lesz olcsóbb)
_kt_ vasárnap, 23:31
Előzmény: #1260  Freszelés
Köszi az kiigazítást! Az átlagos háztartásban 2.3 ember van, tehát háztartásonként 382 ezer forint a havi kiadás.
szieszta vasárnap, 21:32
Előzmény: #1263  Spiller
Tiborcot meg meg sem vádolják. Inkább nem kell az EU-s támogatás, kifizetik az államkasszából.
Spiller vasárnap, 21:23
Előzmény: #1261  szieszta
ja ja biden saját gyerekének adott kegyelmet. 
Spiller vasárnap, 20:52
Előzmény: #1259  szieszta
talán nem ez max 2.800e ft
szieszta vasárnap, 20:26
Előzmény: #1258  Spiller
De nem is lesz-lett náluk a miniszterelnök összes rokona,  csókosa multimilliárdos.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek