Topiknyitó: kuliominer 2024. 04. 30. 09:07

Kulio's F.I.R.E. portfolio (Financial Independence Retire Early)  

A portfólió összetevői hamarosan feltöltésre kerülnek.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
kuliominer
kuliominer hétfő, 21:18
Előzmény: #209  kjanek
#211
köszönöm :)
net91 hétfő, 20:18
Előzmény: #198  szieszta
#210
Valaki ilyen szépen fogalmazta meg ezt:   
  „Az ember feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét. És mivel olyan izgatott a jövőjével kapcsolatban, hogy elfelejti élvezni a jelent; az eredmény az, hogy nem él sem a jelenben, sem a jövőben; úgy él, mintha soha nem halna meg, és aztán úgy hal meg, hogy soha nem is élt igazán."
kjanek
kjanek hétfő, 19:45
Előzmény: #208  kuliominer
#209
Gratulálok az eddigiekhez, és sok sikert kívánok a jövőbeni terveidhez!
kuliominer
kuliominer hétfő, 19:39
#208
Ma megvásároltam a befektetési jegyek 80%-át, holnap még a maradék csomagot megveszem.
Hamarosan (2-3 nap) jövök a július 11-i zárással a portfólió kapcsán, illetve valószínűleg még előtte megosztom a befektetési jegyek listáját is.
Zanza2 hétfő, 16:11
Előzmény: #206  Tibi0002
#207
Persze, sokféle kombináció lehetséges, időben széthúzva, többféle megközelítés személyre szabott elegye, talán a legjobb, amit tehetünk.
Tibi0002 hétfő, 15:57
Előzmény: #201  Zanza2
#206
Szerintem sokan eleve így is cselekednek. Kisebb-nagyobb mértékben próbálnak segíteni az utódoknak. 
Zanza2 hétfő, 15:30
Előzmény: #204  Zanza2
#205
Jav. Jav.  biztosan szar
(nem megy ma gépelés, mellllleg van)
Zanza2 hétfő, 15:29
Előzmény: #203  Zanza2
#204
Jav. boztosan szar
Zanza2 hétfő, 14:57
Előzmény: #196  Stayerke
#203
Kb ugyanannyi érv szól mellette, mint ellene.
De hogy "nem helytálló" az erős túlzás. Attól, hogy valakinek nem felel meg, másnak lehet érdekes, elgondolkodtató irány, ha nem is szó szerint, dogmatikus értelemben.
Persze egy kibeszélő youtube videóval nem lehet vitába szállni, ha ott lehúzták, akkor bitosan szar.
szieszta hétfő, 14:53
Előzmény: #200  N0MAD
#202

Ez meg az egyik rokonom esete. Már négy élelmiszer üzlete volt, kocsmája. Mikor hanyatlani kezdett, nekiállt mindent is árulni, volt még tűzifa is az ABC-ben. Végül be kellett csuknia, mert még a rezsit sem tudta fizetni. Csak annyi történt, hogy a közelben 4 áruház épült. A szomorú az volt, hogy a tescoból szerezte be az árukészlete egy részét, mert a diskont nagyraktár drágább volt, mint a tesco akciós.
Úgy szokta jellemezni életét, mint az óra. Az egyesről indult és mire felkapaszkodott a 12-re, nagyon gyorsan megint az egyesnél találta magát.
Zanza2 hétfő, 14:48
Előzmény: #195  Tibi0002
#201
A lényege az, hogy ne kb 90 évesen hagyd a hatalmas vagyonodat az akkor kb 60 éves utódaidra, hanem add oda előbb a nekik szánt részt akkor, amikor a legnagyobb szükségük van rá, a fennmaradó részt meg költsd magadra (és a párodra), ezzel kimaxolva az életminőséged.
Hogy meddig élsz, azt senki sem tudja, de van rá a könyvben egy kalkulátor, ami az életmódod és egészségi állapotod alapján valószínűsít egy tartományt, ami nyilván csak kiindulópont. Olyan ez, mintha pl. MOL részvényt veszel, annál sem tudod, meddig emekjedik, mikor zuhan be de vannak rá elemzői prognózisok.
De ennél sokkal több van a könyvben, pár sorban nem lehet átadni egy könyv tartalmát. Nyilván nincs benne a "tuti világképlet", de érdekes és elgondolkodtató, egy más életfelfogást mutat be az eddig megszokotthoz, berögzötthöz képest.
Annak való, a nyitott az új dolgokra, gondolatokra. Nem kötelező követni, de érdemes rajta elgondolkodni.
A tévedhetetlen világbölcseinek nyilván nem érdemes vele fecsérelni a drága idejūket.
N0MAD hétfő, 14:43
Előzmény: #198  szieszta
#200
hej, bezzeg ha úgy hajtotta volna magát hogy még tök csóró is lenne, mennyivel jobb lenne!
Jók ezek a nagy bölcseletek az ember mindig tanul valamit.
Stayerke
Stayerke hétfő, 14:42
Előzmény: #198  szieszta
#199
Na igen! Mi számít gazdagságnak? Nem csak a vagyonról szól!
szieszta hétfő, 14:30
Előzmény: #195  Tibi0002
#198

Az egyik ismerősöm mondta,  betegre dolgozta magát azért, hogy megengedhesse magának a kiemelt gyógykezelést.  Mikor már elég jól élt, szélütést kapott és most vagyonokat költ a csodadoktorokra.
Mindent megtesz, hogy úgy élhessen, mint 20 évvel ezelőtt, egészségesen és szegényen.
Tibi0002 hétfő, 14:19
Előzmény: #196  Stayerke
#197
Alkalmazni nem is terveztem. :) Egész életemben javult az anyagi helyzetem, a jövőt illetően is ez a terv. :)
Stayerke
Stayerke hétfő, 11:57
Előzmény: #195  Tibi0002
#196
Rengeteg kifogásolható, nem helytálló kijelentés szerepel benne, szerintem engedd el! Amúgy van róla kibeszélő youtube videó is!
Tibi0002 hétfő, 11:35
#195
Valaki összefoglalná, mi ez az "életem végére lenullázom magam" dolog? Honnan tudja az illető, meddig fog élni? 80 éves koráig? Vagy 105 évig? Nem mindegy.
Freszelés vasárnap, 18:13
Előzmény: #193  Tibi0002
#194
Valakinél az a segítség, hogy "nem kapatom el, dolgozzon meg érte, becsülje meg a pénzt, kemény lecke de szükséges, nekem se pottyant az ölembe semmi". Aztán mikor ez a szülő öreg lesz (~nyugdíj) és látja hogy a gyereke próbál boldogulni, akkor...
1. Talán tud is, csak épp mondjuk Angliában. Vagy az USA-ban. A menyével nem tud egy szót se váltani, mert esetleg 'külföldi', az unokáját meg évente 1x egyébként meg max skypeon látja.
De legalább jól felnevelte a gyerekét, megtanította arra, hogy dolgozzon keményen.
2. Lett is munkája, nagyjából összerakta magát, de valamiért unoka nincs. Mert bár lett a családozáshoz megfelelő lakás/ház és van feleség is, dolgoznak is mindketten de... 35 felette elkezdtek lombikozni aztán nem megy úgy a dolog ahogy kéne. De legalább becsületes és a maga szintjén jól boldoguló gyereket nevelt.
Segíteni könnyű. Jól segíteni már nem annyira.
Tibi0002 vasárnap, 16:41
Előzmény: #186  Zanza2
#193
De hisz minden szülő igyekszik segíteni a gyerekének, ha teheti. 
Zanza2 vasárnap, 14:38
Előzmény: #189  djbencus
#192
Nálam nem nyílik meg a linked, ajánlanék egy másikat, ha valakit érdekel:
https://www.libri.hu/konyv/bill_perkins.halj-meg-nullaval.html
Amúgy antikváriumokban is kapható/rendelhető.
Zanza2 vasárnap, 14:32
Előzmény: #189  djbencus
#191
Én is pont ezt ajánlgattam, ha nem jött volna át...
Zanza2 vasárnap, 14:30
Előzmény: #188  szieszta
#190
Nem is lázadó kamaszkorában kell kiosztani a gyerkőcnek az "örökséget", hanem amikor már viszonylag - önmagához képest - értett rá, valamiféle életkezdési támogatás gyanánt. Ez nyilván nem korfüggő, mindenkinél más, és olyan is van, akinél soha sem jön el, de az 50 évesen is el fogja herdálni az örökséget. Én manapság, nálunk olyan 25-30 közé lőném be.
Amúgy ez az egész szerintem inkább egy ötlet, egy lehetőség, hogy más, minden résztvevő számára jobb és hasznosabb lehetőség is van a vagyon átruházására, mint várni az öregek halálát. A szülők hatékonyabban segíthetnek így - többnyire ez is a céljuk - a gyerkőcök meg akkor kapnák a támogatást, amikor a legnagyobb szükségük van rá, nem 50+osan.
djbencus vasárnap, 13:40
#189
Könyv ajánló: https://www.a4cbooks.hu/bill-perkins-halj-meg-nullaval ; Teljesen új megközelítést ír meg Nagyon érdemes elolvasni! :)
szieszta vasárnap, 13:18
Előzmény: #186  Zanza2
#188

Apám is mindig azt mondta, hogy a fiatalokat kell segíteni, nem jó rendszer a ranglétra, mert mire megmásszák, már nincs is rá szükségük. Persze nekiállhatnak a gyerekeiket segíteni, de az már csak könyöradomány. Van aki erre hajlandó, van aki nem.
Egy másik szemszögből meg elég rizikós nagy vagyont bízni a fiatalra, mert azt meg lehet nem becsülné. Könnyen jött, könnyen megy. Először is jó lenne kitapasztalni, mit tud a fiatal, milyen a hozzáállása.
A környezetemben elég rosszak a tapasztalatok, nagyon kevés fiatal tudta sikerre járatni az örökségét. A legutóbbi ilyen volt, mikor a gazda váratlanul meghalt, a fia amit megörökölte a földeket, már tovább is adott rajtuk. Még a kertjüket is eladta. Ezt tette annak ellenére, hogy apja mindig munkára nevelte, meg a föld szeretetére. Lehet éppen ezért szabadult meg ezektől, mert teli volt vele a hócipője, csak kényszerből csinálta "jókedvűen".
Stayerke
Stayerke vasárnap, 12:54
Előzmény: #179  net91
#187
Én ezt a "60%-os nyugdíjat", csak mint kiegészítőt tervezem be majd ha elérem az akkor aktuális korhatárt! 43 vagyok, eleve úgy számolok, hogy a hozamokból egy vidéki viszonylatban jó fizetést ki tudok hozni, minden más, csak bónusz. De mivel eddig is csak az egyikünk fizetéséből éltünk nagy átlagban, ezért reményeim szerint, a tőke kamatos kamattal gyarapodik majd tovább. Nem tudom mit hoz a jövő, jelenlegi helyzetből indulok ki.
Zanza2 vasárnap, 12:03
Előzmény: #185  Zanza2
#186
A lényege:
"Szintén a Fed adatai szerint az amerikaiak legnagyobb valószínűséggel 60 éves koruk körül jutnak örökséghez. Perkins érvelése szerint az örökségül kapott pénz ugyan mindig jól jön, de azt nem nehéz belátni, hogy örököseink (akik elsősorban a gyerekeink) életük korábbi szakaszában sokkal nagyobb hasznát vehetik – gondoljunk a családalapítás körüli éveinkre, amikor otthont vásárolunk, gyerekeket nevelünk. Sokkal nagyobb értéke van a fiatalabb korban a szüleinktől kapott pénznek. Ne várjunk a halálig, az örököseinknek szánt pénzt adjuk oda nekik akkor, amikor igazán szükségük van rá!"
Zanza2 vasárnap, 11:46
Előzmény: #183  maxhell
#184
Nyugdíjkorhatár előtt nem jár semmi. Ha betöltöd, a munkaévek alapján, az akkor aktuális nyugdíjszámítási szabályok alapján határozzák meg az összeget.
maxhell vasárnap, 11:30
#183
Ezt az idő előtti nyugdíj kérdést érdemes lenne tisztázni, hogy hogy is van pontosan. Tehát egy példa, ha egy embernek van 30 év igazolt munkaviszonya, de még a nyugdíjkorhatárig van 15 éve, akkor mi történik, ha nem dolgozna tovább? Akkor, ha jól értem egy bizonyos résznyugdíjra lesz már jogosult, de csak akkor kezdik először folyósítani, ha elérte a nyugdíj korhatárt? Az mekkora összeg lehet akkor? Attól eltekintve, hogy az ismert, hogy a teljes nyugdíj 65-70%-a körül lenne. Akkor 15 évig amíg nem éri el a nyugdíjkorhatárt nem kap semmit?
szieszta vasárnap, 10:41
Előzmény: #178  Freszelés
#182

Én sem vagyok szakember, de a piac nem hazudik. Ha tovább fognak nyomtatni, az infláció úgyis megeszi az értékét. Eddig szépen felszippantotta egy egy ágazat, de ez nem mehet örökké.
Gyakorlatilag ez már nem is kapitalizmus, ami van, mert ott a szabad piac diktál, most meg már a politikusok mondják meg, minek mennyi legyen az ára. Ezt én a szocializmusban láttam utoljára.
A nagy jólét mindenkit elkényelmesít, lassulni kezd minden. Ezzel megölik a haladást.
A szoci is azért ment tönkre, mert nem volt motiváció és még így is kibírta 40 évig.
Minek fejlesztene, ruházna be valaki, hogy így is kényelmesen megél? Hitelből. Hiszen úgyis meg leszünk mentve.
Egyszer egy ismerőssel elmentem üzletet kötni, Egy ruhamárkával akart betörni a magyar piacra. Mondtam neki, miért nem csinál reklámkampány, bevezető árakkal, ingyenes mintadarabokkal és elnyújtott fizetési határidővel a viszonteladó részére. Szépen kioktatott, hogyha  a kereskedő pénze nem áll benne  a termékben, nem fogja erőltetni, hogy gyorsan eladja. Ha meg megígérem, visszaveszem amit nem tud eladni, az meg az öngyilkosság kategória. Tapasztalatból beszélt.
net91 vasárnap, 10:26
Előzmény: #179  net91
#181
A szolgálati évek után járó meghatározott százalék csak egy eleme a nyugdíj kiszámításának. Mellette nagyon sok további tényző van. Most 1988-tól veszik figyelembe a jövedelmeket. 
Régen volt már nagyon,  amikor az utolsó év fizetése alapján számolták a nyugdíjat. 
szieszta vasárnap, 10:25
Előzmény: #176  Freszelés
#180

Én amióta neki álltam pénzt keresni, mindig azt számolgattam, hogy mennyit kellene összekuporgatnom, hogy "nyugdíjba" mehessek. Amikor vért izzadva elértem a célárat, már régen nem volt aktuális, mert az infláció mindig felül írta ezt. Nem beszélve arról, hogy ezt úgy gondoltam el, hogy az összegyűlt pénzt lekötöm a bankban és aztán csak  a kamatokból élek. Erre a kamatok meg szinte lenullázódtak.
Így most, már 50 év felett, még mindig gyűjtögetek, mert nem tudom mit hoz a jövő. Szerencsére már nem kell vért izzadnom, jócskán visszavettem a tempóból, meg a befektetések is hoznak úgymond ingyenpénzt a konyhára.
Oda jutottam, hogy kis városunkban mindhárom gyerkőcömnek van egy ingatlanja (öregebb családi ház, nagy telken), igaz még az én nevemen. Nem tudom, mennyire jó ez, hogy nem kell megdolgozniuk érte. Persze nem kacsalábon forgó kastélyokról van szó, ha valamit kezdeni akarnának vele, igényeik szerint kellene felújítani, de 30 millióért egy perc alatt elvinnék.(kisvárosunkban most 40 millió alatt nincs ilyen). Két gyerkőcöm a nagybetűs élet kapujában van, még 2 év egyetem, aztán majd eldől a sorsuk. A kisebbik 10 névvel fiatalabb.
Az is nagy kérdés, hogy velük mi lesz, mert nem vagyok biztos, hogy itt akarnak majd karriert építeni.
Abban teljesen biztos vagyok, hogy én+feleségem gond nélkül eléldegélnék a vagyonkámból, nem vagyok nagy igényű. Esetleg valami komoly betegség csinálhatna zavart az anyagiakban.
Már korábban leírtam, hogy a 22 évvel ezelőtti tervemmel hogyan jártam. Akkor születtek a "nagyok" és jöttek, kössek rájuk spórolós biztosítást. Mi legyen a célár?? Hát egy lakás + autó és még egy kis indulótőke, tehát legyen 5 millió . Ugyanis 2002-ben ezek nálunk ennyibe kerültek. Most, 22 év után megkapták ezt az összeget. Még egy pici telek is ennek az összegnek a háromszorosába kerül. :-)
Így tervezzen az ember! :-)
net91 vasárnap, 10:16
Előzmény: #167  Stayerke
#179
"26 év munkaviszony után már kb 60%-os nyugdíj kapható, ha elérjük a korhatárt. "
Jó lenne, ha így lenne. 
A nyugdíj kiszámítása sokkal bonyoltabb. NEM a fizeteséd 60 szazalékát kapod meg 26 év után, hanem a lecsupaszított minden évre nettósított és évenként valozirált éves kereset 60 %-át. 
Ég és föld a különbség a két összeg között. 
Ne tévesszük meg az olvasót hamis adatokkal.
Freszelés vasárnap, 10:03
Előzmény: #177  szieszta
#178
Miért raknák rendben? A nyomdákból a papír nem fog kifogyni. Pár egyszerű mondatban, leegyszerűsítve kérem a választ, mert nem vagyok szakember, de örülnék a válasznak.
szieszta vasárnap, 09:51
Előzmény: #175  kuliominer
#177

Egy valamit elfelejtünk. Ilyen környezet a tőzsde életében soha nem volt, mikor a központi bankok manipulálják  a piacot, óriási összeget beletolva, hogy csak növekedhessen. Aki 2008 óta tőzsdézik, gyakorlatilag nem veszíthetett, mert  mindig meg volt támogatva.
Korábban a nagy befektetők a címlapra kerültek, ha sikerült év végére 10%-os pluszban zárni, manapság meg szinte bosszankodnak, ha naponta nem tudnak duplázni.
Szerintem ezt nem lehet örökké fenntartani és lehet már el is indult a folyamat, hogy ezt rendberakják.
Az ingatlan piaca is nagyon érdekes, mikor a bérbeadás alulmúlja még a lekötött betétek kamatát is. De  a szántóföld is alig termel hasznot, mégsem csökken az ára. Mindenki az ár emelkedésére spekulál, de van egy pont, mikor már ez megreked. Elvégre a fák sem nőnek az égig.
A korlátlan hiteleket lassan el kell kezdeni törleszteni, azért hívják kölcsönnek.
Freszelés vasárnap, 09:11
Előzmény: #175  kuliominer
#176
A második bekezdés nagyon fontos részleteket tartalmaz.
Nem tartozik rám, de azért mégis: pont a gyerek(ek) hordoznak sok bizonytalansági faktort és ezért lövöm talán egy kicsit túl a kilépési pontomat. Ebben az egész témában olyanok is vannak, hogy akarok-e magániskolát neki(k)? Nyelvórák? Jogosítvány? Ha szeretne továbbtanulni, akkor tegye azt valami külföldi egyetemen? Akarjam-e az életkezdését segíteni mondjuk egy negyed lakással mondjuk 2X éves korában? Amit mondjuk akkor kap meg, ha egy negyedet összeszedett maga, onnantól meg 50% hitel van. Nyilván ezek a számok hasraütésszerűek, de mégis.
Azt is tudnom kéne, hogy lesz-e még újabb gyerek vagy sem, mert az könnyen kitolhatja még 1-2 évvel a dolgokat.
Ha Te ezeket a dolgokat már ~bizonytalanság nélkül és tisztán látod, akkor jó helyzetben vagy.
kuliominer
kuliominer szombat, 22:52
Előzmény: #158  Freszelés
#175
Igen, mindenkinek máshol van a kilépési pont, viszont fontos leszögezni, hogy az alkalmazotti munkaviszonyból lép ki az ember, és nem attól vágja el magát, hogy a megteremtett vagyonát éves szinten akár az infláció két-háromszorosa feletti hozamban vigye. Na ez az, amit majd utólag igazolnak az évek......Kinek megy, kinek men megy.......
------
Szerencsére nem pesti viszonylatban kell gondolkodnom, utálom a nagyvárosokat, békés, nyugodt környéken egy kisváros szélén élek, nagy telekkel, kerttel. Szeretem a természetet, kertészkedek, megtermelem amit lehet. Nem vagyok mesteremberekre szorulva, mindent magamnak vitelezek ki, így nem ér csalódás és nem utolsó sorban rengeteg pénzt spórolok ezzel is. 
kuliominer
kuliominer szombat, 22:41
Előzmény: #157  Stayerke
#174
Az sincs már túl messze :)
kuliominer
kuliominer szombat, 22:41
Előzmény: #156  Freszelés
#173
Van család is :)
Zanza2 péntek, 16:47
Előzmény: #171  thinkpositive
#172
Egyéniek a preferenciák. Nekem pl. a szabadság nagyon fontos, cserébe megelégszem - ha nem is minimál - de szerény életmóddal. Akinek fontosabb a luxus, annak nem való a FIRE, hacsak nem beleszületik, örököl vagy nyer a lottón. Aztán ott a felelősség, a külső keretek/tàmaszok hiiánya - ez sem való mindenkinek. Aki meg szereti a munkáját, meg sem fordul a fejében a visszavonulás.
thinkpositive
thinkpositive péntek, 16:13
Előzmény: #167  Stayerke
#171
A Retire Early éppen arról szól, hogy a korhatár előtt hagyod abba a munkát, tehát addig külső forrásból nincs tőkeutánpótlás. Ha a felhalmozott tőkét kockázatmentesen tartod, akkor a megélhetés biztosan elvisz belőle. Ha csak egy részét tartod úgy, akkor a fennmaradóra kell extrém hozamokat hoznod. A kockázatos befektetés pedig éppen azért kockázatos, mert nem lehet tudni mennyit hoz, sőt azt sem, hogy hoz-e egyáltalán. Az, hogy ki mit néz ki magából nem garancia semmire, bár ha mondjuk az elmúlt 20 évben rendre hozza a számait, akkor arra már lehet építeni. Abban viszont igazad van, hogy a tényleges nyugdíjas korra már nem feltétlenül kell csak erre a tőkére számítani, de a 60% nyugdíj azért úgysem lesz túlságosan sok.
100-200M likvid tőke igen kellemes támaszt tud nyújtani a mindennapokhoz, olyan szabadságot biztosíthat, amit egy átlagember nem tapasztal meg, de 20-30-40 éves teljes függetlenedéshez szerintem csak minimál életszínvonalon vagy felélés esetén vagy külső segítség mellett lehet elég.
riskmanagementisnice péntek, 14:39
Előzmény: #169  Tibi0002
#170
Igen, ha az a cél, hogy a tőke megmaradjon és generációkon átívelően gondolkozol befektetésben, akkor már hasonló a kettő, csak ebben az esetben egy sokkal nagyobb összegből indulsz ki és a 200 mio erre (sajnos) kevés. A 200 mio akkor elég, ha a tőkét feléled a köv. 30 évben.
Tibi0002 péntek, 14:24
Előzmény: #168  riskmanagementisnice
#169
Szerintem nem hosszabb az időtáv. Az itt fórumozók portfólióinak java öröklődni fog, és az örökösök egy része megfelelően gazdálkodik majd vele, és majd ők is tovább örökítik, és így tovább. 
A nyugdíjalapnál is remélhetőleg eljön az a méret, ahol már képes lesz bepumpálás nélkül, fenntarthatóan ellátni, akiket kell.  
Nekem úgy tűnik, hogy nem a hasonlat rossz, csak más elképzeléseink vannak arról, hogy melyikünk mit is vár el a portfóliójától. 
riskmanagementisnice péntek, 13:33
Előzmény: #164  Tibi0002
#168

2 nagy különbség van:
A nyugdíjalap időhorizontja sokkal hosszabb, mint egy egyéni FIRE portfolióé.
Valamint ideális esetben oda érkeznek is befektetésre pénzek és nem csak run-off portfolioról van szó.
Ezért nem jó a hasonlat, ha arról gondolkozunk, hogy mennyi az ideális kockázatos portfolió rész egy fire portfolióban.
Stayerke
Stayerke péntek, 13:32
Előzmény: #161  thinkpositive
#167
26 év munkaviszony után már kb 60%-os nyugdíj kapható, ha elérjük a korhatárt. Ezt kiegészítve a reálkamattal/hozammal talán nem is olyan rossz. Tőke nem fogy. A 6%-ot csak egy példaként írtam a 200millióhoz, mint kiindulási pont. Azt gondolom, hogy aki eléri a Fire-t, az többet néz ki magából, mint 6%! 
N0MAD péntek, 12:53
Előzmény: #165  Tibi0002
#166
Igen egyetértek.
ökölszabálynak igy, az összegek meg egyén és helyzetfüggőek. Aztán sabbatical year(s) is nagy dolog, onnan meg van is visszaút
Tibi0002 péntek, 12:45
Előzmény: #162  N0MAD
#165
Az általad írt pufferrel egyetértek, saját szavaimmal az a likviditási keret. Van a befektetési keret magas kockázatú eszközökben, és a recessziók áthidalására szolgál a likviditási keret, 3-5 évre elegendő tőkével, és azt alacsony kockázatú eszközökben, pl. állampapírban lehet tartani.
Tibi0002 péntek, 12:21
Előzmény: #159  Stayerke
#164
A probléma ott van, hogy senki nem 6%-os állampapírral építette fel és tartotta meg a vagyonát. Az arra elég, hogy az inflációt többé-kevésbé kövessük, és ha ebből még fogyasztásra is költünk, akkor a vagyonalap reálértéke egy idő után semmire sem lesz elég. A világ egyik legnagyobb nyugdíjalapja, a felelőtlennek egyáltalán nem nevezhető Norvég Nyugdíjalapnak (pár éve néztem utoljára, talán változott az arány) például 65%-a volt részvényben, a maradék 35% pedig állampapírban és ingatlanban. 
A "megélek a kamatokból" kifejezés valószínű a szocializmusból ragadt ránk, valószínű annak hatása, hogy sokan még mindig a bankbetétet és az állampapírt tartják a legjobb befektetésnek. Félreértés ne essék, senkire sem akarok részvényt tukmálni, csak arra felhívni a figyelmet, hogy érdemes ezt átgondolni. 
riskmanagementisnice péntek, 12:16
Előzmény: #161  thinkpositive
#163

Hosszútávra szerintem az infláció felett 1-1.5%-os hozam, ami reálisan tervezhető.
Az elmúlt évek tőzsdei szárnyalása nem tud örökké tartani és ha van pár komolyan minuszos év, akkor az nagyon bele tud enni a tőkébe, éppen ezért ilyen FIRE portfólióba nem gyűjtős hanem 'felélős' szakaszban reálisan 25-30% részvénynél több nem lehet. Akkor viszont nem tudsz infla + 4-5%-kal tervezni, mert fixed income-ból olyan nincs.
N0MAD péntek, 11:23
#162
Csatlakozva az elöttem szólókhoz 200 befektetve a minimum, egyéb adottságoktól függően. 
Mindjuk csak apró megjegyzés hogy inkább félmillió eurónak hívnám, kevésbé csap be az infláció. Illetve persze az időtáv is számít. Valamint higy akarjuk e a tőkét örököltetni, baj e az elinflálódása.  Van e értelmezhető nyugdíjkilátás. Plusz örökség, valami. Gyerekek kilátásban, nekik oktatás, ingatlan. Lesz e errefele értelmezhető egészségügy vagy az is kiadás lesz öregkorra. Nem lesz e jobb menni ha úgy alakul és más helyen kell megélhetés, más adó és sziciális viszonyokkal. Tbsz nélkül
Is elegendő e az összeg?
Illetve kérdés hogy ha az ath tőzsde beszkad nem drágább e a felélése. Van e visszaút lfogadható munkakörbe. 
Szóval én betervezék a félmillión felül egy puffert hogy ne a tőkét kelljen felélni egy medve piacon pár évig. 
Úgyhogy ez alapnak jó, de ráhagynék egy páréves megélhetést puffernek. 
De ez csak az én gondolkozásom. Minden másért respect, az irány jó!
thinkpositive
thinkpositive péntek, 10:30
Előzmény: #159  Stayerke
#161
Ha a vagyon reálértékéd fenn akarod tartani, akkor az infláción felül lenne szükséged ugyanennyi hozamra, ráadásul ha a tőke nagy része állampapírban van, amiről jóindulatúan feltételezzük, hogy az inflációs veszteséget kompenzálja, akkor a tőke kis részéből kell jóval magasabb hozamot elérni.
A fő kérdés az, hogy mekkora az éves kiadás átlaga hosszabb távon (kaja, rezsi, közlekedés (pl: autó fenntartás+csere), egészségügy, szórakozás (pl: nyaralás), családtagok támogatása, váratlan vagy életszínvonal növelő kiadások). Ez szerintem minimum 5-10M között van még kis igények esetén is. Tehát a példánál maradva nagyjából 30%-ot plusz inflációt kellene kitermelni a tőke kisebb részéből éves átlagban.
Ha a vagyon vagy annak egy része felélhető, mert mondjuk nincs kire hagyni, akkor ennél azért könnyebb a helyzet, de nehéz lehet a hátralévő idő meghatározása. Ha teszem azt 50 évesen kivonulsz a munkaerő piacról és 10 év múlva kiderül, hogy nem lesz fenntartható, akkor már elég nehéz lesz újra visszajönni, pedig onnan is lehet még hátra akár 20-30 éved is.
Freszelés péntek, 10:18
Előzmény: #159  Stayerke
#160
A 6% jó, feltéve ha reálhozam. Ha nem, akkor ~pont fedezi az inflációt, ami viszont azt jelenti, hogy közép és hosszútávon, évtizedek alatt fel lesz élve a tőke.
Én nem merek 4%-nál nagyobb reálhozammal számolni.
Stayerke
Stayerke péntek, 09:32
Előzmény: #158  Freszelés
#159
Én 4 fős családban élek, 11 és 15 éves gyerekkel. Kb 1 millió a kettőnk fizetése. 200 millió éves 6%-os hozama ugyanennyi. Jelenleg nekünk vidéken nagyon kényelmes életünk van így, elég sokat félre is tudunk tenni. Kifizetett ház és kocsi. Aki akarja, annak ennyi igen is bőven elég! 
Freszelés péntek, 09:07
Előzmény: #155  kuliominer
#158
Nincs két egyforma inflációs kosár. Nyilván az élelmiszer az alsó nagy százaléknál hangsúlyos és ott lehettek vad számok, nekik az valóban húsbavágó. Minél feljebb vagy annál kevésbé érint a valódi infláció és annál közelebb vagy a KSH-s hazudotthoz.
Stabilan hozni akár csak a hazudott infla háromszorosát szerintem nagyon ambíciózus. Ha benne ülsz a big techben és az épp menetel (mint mostanában), akkor hozható, az elmúlt 1-2 év remekelt.
Ha egymagam vagyok és van kifizetett, rendberakott lakás + hitelmentesség és nincsenek extra igények akkor a 200M szerintem a nagyon minimum. Nálam ez nem játszik és egy 3-4 fős családdal meg alsóhangon ennek a duplája kell - az élhető, lakott ingatlanon felül ami mondjuk egy Büdipesten nem szlömös környéken ezzel a 200-400M-os célkitűzéssel valahol összemérhető... Legalábbis ezek az én számaim. Lehet persze máshova költözni ha már dolgozni úgyse kell, de ezen talán akkor töprengek el, ha karnyújtásnyira van ez a ~400-as cél.
Ez a te topicod, csak mégis íráskényszerem volt és meg akartam osztani a gondolataimat.
+ "szerintem" minden mondat végére természetesen.
Stayerke
Stayerke péntek, 08:32
Előzmény: #155  kuliominer
#157
Köszönöm a választ! Én "csak" 100 millióra hajtok, mert a férjem továbbra is dolgozni fog. Az én céldátumom 2026.december. 
Freszelés péntek, 07:58
Előzmény: #155  kuliominer
#156
200bol majd egymagadrol gondoskodsz vagy van csalad is?
kuliominer
kuliominer péntek, 06:50
Előzmény: #151  Stayerke
#155
Kockázatos befektetésekben a vagyon max.15%-a lehet / lesz.
Most is, később is. 
Ha az hoz, akkor bőven hoz profitot.  Ha nem, akkor jó döntés hogy limitálva van max.15%-ban.   :)
----
Ha kiszállok, akkor (tervezetten) véglegesen.
Ezért van magasan a cél (min.200.000.000HUF), hogy fenntartható legyen az elképzelés, legalább középtávon (8-10 év).
(Ha már csak 1 évig is megteheted hogy nem dolgozol önkéntes rabszolgaként, elmondhatod hogy éltél legalább 1 évet :)))))  )
----
Ha a mindenkori "hazudott" éves infláció duplája, háromszorosa jön hozamban, akkor fenntartható a F.I.R.E.. véleményem szerint.
kuliominer
kuliominer péntek, 06:39
Előzmény: #153  HARDCORETERROR
#154
Még nem döntöttem el, ahogyan összeálla lista és megveszem őket, megírom.
HARDCORETERROR
HARDCORETERROR csütörtök, 21:23
Előzmény: #146  kuliominer
#153
nekem is befutott a 8 számjegyű osztalék, amit fullban befalapokba fogok rakni.
Már egy ideje foglalkozom ezzel a lábbal is. (tech, arany, ingatlan (ipari), feltörekvő piacok (RO), India+CHN) 
Te melyeket választottad?
wallasz
wallasz csütörtök, 14:24
Előzmény: #146  kuliominer
#152
Köszi, hogy beírtad, jó ez a transzparencia. A BIF-et majd vedd vissza a megfelelő pillanatban, az eladásodat elég hamar felszívták még így uborkaszezonban is, jó lesz ez! Szorítok a kitűzött cél eléréséhez 2025 végére.
Stayerke
Stayerke csütörtök, 09:46
Előzmény: #150  kuliominer
#151
Ez meg van. Inkább a célod elérése utáni hozamra lennék kíváncsi! 200 millió szerény 6-7%-os hozama is igen kellemes életet tud biztosítani jelenleg, amihez még tőzsdézni se kell feltétlenül. Ha eléred, a portfoliód mekkora részét fogod "kockazatos" eszközökben tartani? Az most nincs meg, hogy teljesen elhagyod a munka világát vagy csak visszaveszel belöle? "Munkanélküliként" érdemes egyáltalán fizetni a "nyugdíjjárulékot" a valószínűsíthetően lófütty nyugdíjért(én kb 2046ban lennék nyugger)?
kuliominer
kuliominer csütörtök, 09:16
Előzmény: #149  Stayerke
#150
A #24 hozzászólásomnál láthatod.
-
"200.000.000 HUF-ot jelöltem ki elsődleges célnak.A MINIMÁLIS ELVÁRÁS az alábbi tartományokba vinni a portfólió értékét (különösen nagyobb, előre nem látható vagy nem tervezett kiadás figyelembe vétele nélkül):
2024.12.11-ig:   145.000.000 - 150.000.000 HUF-os tartományban leszek.
2025.06.11-ig:   162.000.000 - 170.000.000 HUF-os tartományba érek.
2025.12.11-ig:   180.000.000 - 190.000.000 HUF-os tartományba érek.
OPTIMISTA CÉL:   200.000.000 HUF elérése 2025.12.31-ig.
Üdv.,"
Stayerke
Stayerke csütörtök, 08:43
Előzmény: #148  kuliominer
#149
Értem. Hosszabbtávon milyen hozamokkal számolsz/mennyivel lennél elégedett a teljes portfoliódra vetítve(forintban vagy devizában)?
kuliominer
kuliominer szerda, 23:47
Előzmény: #147  Stayerke
#148
Szia,  Nem, az nem érdekel.   Egyszerűen az volt az érzésem az utóbbi hetekben hogy a további emelkedés a portfóliómban lévő részvények esetél - az elmúlt 6-9 hónapos szép teljesítmény alapján - hamarosan plafont fog érni, jobb esetben stagnálás jön, rosszabb esetben korrekció, így inkább kicheckolok, zsebre rakom az áremelkedés profitját és az osztalékokat, és átmegyek befektetési jegyekbe, minimum szeptemberig.  A Zwack esetében pedig arra számítok, hogy többet fog visszakorrigálni mint az osztalék, jelenleg irreálisan magasan van az ára, jobb kiszállni szelvényvágás előtt, mint utána az oszalék értékének két háromszorosával visszakorrigálni........
Stayerke
Stayerke szerda, 22:02
Előzmény: #146  kuliominer
#147
A kormány agymenései motiváltak az eladásra?
kuliominer
kuliominer szerda, 20:20
#146
A tulajdonomban lévő BÉT osztalékos részvények ex-dividend dátumain jellemzően túlhaladtunk, kivéve a Zwack, így azt a döntést hoztam a mai nap folyamán, hogy eladom a BÉT-en lévő részvényeimet, és a teljes összeget befektetési jegyekbe irányítom pár napon belül (nem csak az oszalékoló részvényekből, mindenből kiugrom egy időre a magyar részvények esetén).
----
A kiválasztott befektetési jegyek listáját és a vételi mennyiségeket a vásárlást követően feltöltöm.
-----
Addig is, a magyar részvényekkel az alábbi hozamokat sikerült elérni az elmúlt 6-9 hónap során:
(A profitokon felül az osztalékok is jöttek, már amelyik részvény osztalékolt, (kivéve Zwack, mert azt nem vártam meg), azokat külön nem részletezem, nincs benne az alábbi kimutatásban. Az osztalékokkal jött még egy szép bevétel, ezeken felül :)  )
----->
Állami Nyomda      (vétel: ~1.950 HUF) (eladás: 4.080 HUF)     P/L:  ~2.260.000 HUF      +209,0% profit
AutoWallis              (vétel:~135 HUF)     (eladás:~146HUF)        P/L:      ~119.539HUF           +8,1% profit
CIG Pannónia         (vétel: ~280 HUF)    (eladás: 332 HUF)         P/L:       ~56.700 HUF        +18,5% profit
Duna House           (vétel: ~584 HUF)    (eladás: ~840 HUF)       P/L:    ~891.382 HUF         +43,8% profit
OTP                         (vétel:~13.925 HUF)(eladás:17.820 HUF)     P/L:    ~839.415 HUF         +27,9% profit
Zwack                     (vétel:~18.035 HUF)(eladás:~24.800 HUF)  P/L:    ~775.500 HUF         +37,5% profit
.
Zártam az alábbi pozíciókat is, a teljes átstruktúrálás miatt befektetési jegyekbe:
.
BIF                           (vétel: ~525 HUF)     (eladás: ~510HUF)   P/L:  ~ -42.000 HUF      -2,5% veszteség
Futuraqua               (vétel:~21,7HUF)      (eladás:~18,7HUF)   P/L:  ~ -38.655 HUF    -13,8% veszteség
.
Maradt még kb. 2.000.000 HUF értékben részvény, holnap azok is repülnek :)
kuliominer
kuliominer szerda, 13:37
Előzmény: #144  Josti
#145
Excel adatbázis :)
Josti szerda, 04:56
Előzmény: #143  kuliominer
#144
Szia! Használsz valami appot a teljes portfóliód követésére? Én a yahoo-t használtam egy ideig de nem vagyok vele teljesen megelégedve.
kuliominer
kuliominer kedd, 22:37
Előzmény: #142  kuliominer
#143
Revoluton az USA portfólió átsúlyozva:
-----
MARA
CLS
RIOT
-----
maradt a portfólióban.   :)
kuliominer
kuliominer 2024. 07. 05. 20:01
#142
Revolut számla /USA/:
---
PLUG   780$ értékben eladva (-3,08%)
MSTR  560$ értékben eladva (-5,72%)
DJT      275$ értékben véve  $29,05-ön
MARA  274$ értékben véve $19,85-ön
CLSK   274$ értékben véve $15,83-on
---
---
TBSZ számla /USA piac/:
---
TSLA 244,357$/rv. áron, 22db. eladva ~5.375$ értékben   (~ +28,6% profitban)
---
Az alábbi részvényekből további básárlás, átlag 665$ / csomag értékben:
-
BTDR    58db. x $11,4
BITF      255db. x $2,61
CIFR      143db. x $4,66
CLSK     42db. x $16,00
IREN      47db. x $14,195
MARA   33db. x $20,1
RIOT     69db. x $9,58
WULF    122db. x $5,43
kuliominer
kuliominer 2024. 07. 05. 17:24
#141
ACHR eladva $4,5705-ön, 280db.    (+25,7% profitban)
-----
ACHR visszavéve $4,3495-ön, 292db.   (~5%-al olcsóbban, +12db-al)
:)

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek