Topiknyitó: kuliominer 2024. 04. 30. 09:07

Kulio's F.I.R.E. portfolio (Financial Independence Retire Early)  

A portfólió összetevői hamarosan feltöltésre kerülnek.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Capi
Capi ma, 14:54
Előzmény: #1276  berlini
Nekünk tavasszal 3 hét Kínai út lesz.
berlini
berlini ma, 12:31
Előzmény: #1274  berlini
Ez évi tervünk még egy indiai szervezett utazás novemberben.
berlini
berlini csütörtök, 15:10
Előzmény: #1271  Capi
Tavasszal a legszebb.
berlini
berlini csütörtök, 14:37
Előzmény: #1267  szieszta
Áprilisban repülünk Riminibe: 3fő
Program:
Ravenna, Ferrara, Bologna, Urbino, San Marino, Rimini 
repjegy: fejenként 35 ezer (10kg-os csomag, elsőbségi beszállás) ö: 105 ezer
Szállások: fejenként kb 15 ezer/fő (4 éjszaka, ) összesen: 180 ezer
bérelt kocsi: 130 ezer (full casco)
Plusz: kaja, benzin, belépők, kaja.
Utólag leirom mennyibe került.
berlini
berlini csütörtök, 13:06
Előzmény: #1270  szieszta
Jó megfigyelő vagy.
Fiunk Mexikóban él és most is meglátogatjuk majd és együtt utazunk mint 3 évvel ezelőtt.
berlini
berlini csütörtök, 13:04
Előzmény: #1271  Capi
Talán összejön nekünk is 2027 tavaszán ugyanez a kombinált út.
Annyira megtettszett Korea, hogy kezdenénk Japánba és onnan hajóval átmennénk Busanba és megnéznénk Korea keleti (észak-keleti) részeit.
Capi
Capi csütörtök, 11:15
Előzmény: #1268  berlini
Mi most Korea-Japán utat tervezünk. Kb. 1 év múlva megyünk.
szieszta szerda, 18:05
Előzmény: #1268  berlini
Feltűnt, hogy mexikónál 2 repjegyet írtál , de 3 személyt.
berlini
berlini kedd, 12:48
Előzmény: #1267  szieszta
igen.
Koreát 9 hónappal előtte kezdtük megtervezni, repjegyeket venni, szállásokat foglalni. százezreket lehet spórolni, ha idejekorán foglalsz, veszel.
idén karácsonykor ujra mexikó egy hónapra. Hatalmas ország, most a közpső részt utazzuk majd körbe.
szieszta hétfő, 07:26
Előzmény: #1266  berlini

Barátom is ezt mondta, már a kirándulásuk alatt nekiállnak olcsó repülőjeget keresni, ha ez megvan, akkor nézik a szállást. Van, mikor 2-3, esetleg 4 hónap is, mire összeraknak egy utazást. Így nyáron 6 hetet vannak úton, tavasszal 3-4 hetet és persze Karácsony, Szilveszter valami jó meleg helyen.
Azt már régebben hallottam, hogy a nyugati nyugdíjasok a tél elől menekülnek a meleg után, most már lehet a nyár elől is kell a forróság elől. Az otthoni áramszámlából éppen kitelt egy egy ilyen út. :-)
Feleségem a kolléganőivel 38 euróért repült Rómába, meg vissza. A taxi többe került a repülőtérre. :-)
berlini
berlini hétfő, 00:39
Előzmény: #1259  szieszta

A hosszabb és/vagy sajátszervezésű utaink költségei az utolsó években. (Tehát nincsenek benne az utazási irodás egyiptomi, tunéziai stb. utak.):
2022: Mexikó: 30 nap: 3fő: 2,3 millió Ft (Benne kocsibérlés, 2 főre repjegyek, kaja, szállás, minden)
2023: Gran Canaria: 14 nap: 3fő : 1,4 millió Ft (repjegyek, kocsibérlés, szállás, kaja, egyebek)
2024: Tenerife: 14 nap: 3 fő: 1,5 millió Ft (repjegyek, kocsibérlés, szállás, kaja, egyebek)
2025: Genova és környéke: 7 nap: 2fő: 0,45 millió Ft (repjegyek, kocsibérlés, szállás, kaja, egyéb)
2025: Korea: 4 hét: 2fő: 1,8 millió Ft. (kocsibérlés, belföldi repülőútak, szállás.+ egyebek)
2025: Madeira: 14 nap: 2fő: 1,15 millió Ft (kocsibérlés, repjegyek, szállás és egyebek)
2026: Tenerife: 28 nap: 2fő: terv. költségv.: (repjegyek megvannak, tengerparti szállás lefoglalva) kb. 1,4 millió Ft lesz (6. utunk Tenerifére, de most kocsi nem lesz, csak tengerparti üdülés, túrázás, ezért lesz olcsóbb)
_kt_ vasárnap, 23:31
Előzmény: #1260  Freszelés
Köszi az kiigazítást! Az átlagos háztartásban 2.3 ember van, tehát háztartásonként 382 ezer forint a havi kiadás.
szieszta vasárnap, 21:32
Előzmény: #1263  Spiller
Tiborcot meg meg sem vádolják. Inkább nem kell az EU-s támogatás, kifizetik az államkasszából.
Spiller vasárnap, 21:23
Előzmény: #1261  szieszta
ja ja biden saját gyerekének adott kegyelmet. 
Spiller vasárnap, 20:52
Előzmény: #1259  szieszta
talán nem ez max 2.800e ft
szieszta vasárnap, 20:26
Előzmény: #1258  Spiller
De nem is lesz-lett náluk a miniszterelnök összes rokona,  csókosa multimilliárdos.
Freszelés vasárnap, 20:16
Előzmény: #1255  _kt_
A 166 ezer forint inkább az egy főre jutó átlagos havi kiadás Magyarországon 2024-ben.
https://www.ksh.hu/stadat_files/jov/hu/jov0001.html
Csak a pontosság kedvéért. Lehet erre gondoltál te is...
szieszta vasárnap, 20:09
Előzmény: #1255  _kt_

Mindenkinek más a igénye.
Volt osztálytársam és felesége nagyon jól keres, de el is verik. Nekik a kirándulás a fontos, nyáron akár 6 hét is belefér és nem a tesco gazdaságos utakat választják. Állítólag csak keresgetni kell és akár Vietnámot is meg lehet járni fillérekből.  Persze kinek mit jelent a fillérek, mert inkább több ezer euróról beszélünk. 
Már többször hallottak "csak 7 ezer" euró volt.......egy normális emberke egy éves bruttó fizetése.
Spiller vasárnap, 20:09
Előzmény: #1257  szieszta
És nem volt náluk 40ev kommunista kiserletezgetes esetleg gyarmatositok is voltak. 
Uff szoltam én uftam eleget most uffon mas is.
szieszta vasárnap, 19:46
Előzmény: #1256  Spiller

Nagyon érdekes, hogy elég sok jóléti állam van az EU-ban , ahol sokkal magasabb az életszínvonal, mint Magyarországon és az adó is. Ezek nem szaladnak rögtön az adóparadicsomokba.
https://hu.euronews.com/business/2024/02/07/ezekben-az-europai-orszagokban-fizetik-a-legtobb-adot-az-emberek-de-nem-igazan-faj-nekik
Spiller vasárnap, 18:11
Előzmény: #1254  szieszta
nem habosítom. De ha van egy üzleti vagy FIRE terved és ez borul akkor az gond. Akinek pénze van annak nem véletlenül van pénze tehát ezeket elkergetni nem túl okos. Az adóoptimalizálás egy összeg felett kötelező.  Van egy adórendszer ami "meg van szokva"  ez  jelenleg egyensúlyban van. Ezt megváltoztatni jelentős veszteségek nélkül én nem látom.  Mindenkinek lesz válasza a változásra. Ha bekapsz egy  worst case szitut akkor sokan nagyot nyekkennek majd. Változik a világ az eu a tőzsdék lefele mennek a létbiztonságod lesz a tét akkor gondok vannak és nem segít, hogy akkor majd elkergetik őket.  Én szerencsés vagyok. Ha én megérzem akkor másoknak már a húsába mar.  Tőlem kezdődhet a túlélők viadala.  Én benne is lennék kapják meg a fiatalok amire szavaznak de aztán nem elszaladni pizzásnak Angliába. Azt gondolja majd okos, de elment az életlehetősége az a 25év ami alatt építhet valamit.  A gondom azzal van ez egy nem jó időzítés lenne. A külső körülmények várható változása és egy ilyen sokkterápia sokakat padlóra tesz. De jöjjön a tisztító tűz. 
_kt_ vasárnap, 17:14
Előzmény: #1247  Nandi

182 millió forintból 4%-os szabály alapján havi 600 ezer forintot lehet kivenni, inflációval korrigálva. Ehhez semmilyen teljesítménykényszer nem jár, néhány ETF-ből áll a portfolió, évi 1-2 óra karbantartást igényel az egész.

2024-ben a magyar háztartások átlagos havi fogyasztása 166 ezer forint volt. Ezek alapján a magyar háztartások többsége 2025-ben 182 millióból rendkívül kényelmesen FIRE-be tudott volna menni, bátorság és teljesítménykényszer nélkül.
szieszta vasárnap, 16:51
Előzmény: #1253  Spiller

Ha azt nézed, máshol is megélnek az átlagemberek ezekkel  a terhekkel, akkor akinek most van  185 milliója  a számláján, nem kell izgulnia. Van, akinek csak hitelei vannak és eléldegél.
Mindig jósolgatnak, mi lesz, de úgysem látjuk a jövőt. A lényeg az alkalmazkodás.
Azon is mosolygok, mikor a milliárdos FatFIRE barátunk már dubajba szalad, mert lehet részt kell vennie a magyar gazdaság rendbetételében. Nem vagyonelkobzás miatt, hanem kapna nyakába 5-10%-os adót. Azonnal éhen fog halni és a hideg lakásában dideregni.
Ha annyira rossz lesz a magyaroknak, úgyis elkergetik, aki megszorít. Maximum 4 évet kell kibírni.
Itt csak az a baj, hogyha a fidesz marad, akkor is kellenek a megszorítások, csak a tolvajok még éhesebbek lesznek.
Arról nem beszélve, hogy az egész világgazdaság óriási hitelhegyeken ül, ilyen még soha nem volt. Meddig lehet ezt pumpálni, nem tudom, de a tőlem sokkal okosabb közgazdászok is ámulnak, hogyan állhat még mindig ez a kártyavár.
Spiller vasárnap, 15:19
Előzmény: #1252  ORK
igen ha csak a belpolitikát és gazdaságot nézem. 
Nem akarom elvinni a témát de az alábbiak sokakat alsóbb kategóriákba lök vagy a FIRE terveket alaposan átírja. 
- ha emelkedik a tőkejövedelmek adózása és a most 0 állampapír kamat is dózik már ez mekkora érvágás. 
- Ha a cégek most 9%os adója 15%ra emelkedik már az nagyon sok főleg ha 25%ra. 
- 3sávos szja.  csak ha a béreket nézem. most keres valaki 400at nettó. ez nem sok..  bejön a 3 sávos szja (a járuléknövekedéssel nem is számolok)  akkor annyival kell emelni a bérét nehogy kevesebbet kapjon és még kell is neki 5-8% bérnövekedés  évente.. akkor mennyi lesz a cégnek a bérköltsége?  Főleg ha befigyel a beigért 1milliós minimálbér.  Mi a cégek reakciója?  1. elbocsát annyi embert amennyit tud, a maradékot csúcsra járatja 2. emeli az eladási árait. Növexik a munkanélküliség a drágulás miatt nő az infla, mi lesz a lakossági hitelekkel. 
- A rezsitámogatás lenullázódik a  cégeknek is akkor a fentieken kívül tovább nő a cégek termelési költsége a lakosságnak a kiadásai jelentősen emelkednek. 
Minden mindennel összefügg. Igen kell változás de egy ilyen sokkterápiát az európai válságban a magyar piac beszűkülésében nem lehet megcsinálni én azt gondolom. Lassan pedig nem lehet megcsinálni. Ráadásul a GDP ettől nem fog változni.  Nem fog változni az ország termelékenysége. Az emberek 50%a kiváló munkaerő sokat és jól dolgozik, magáénak érzi a feladatát. A maradék 50%  arra törexik a 8órából annyit dolgozzon amivel épp ne rúgják ki. 
Anno amikor két Németország lett bevezették a nyugatnémet márkát. Gondolkodtak mennyit érjen és mennyi egyen a fizetés. Abban egyeztek meg a nettó bér 33%a elég legyen a lakhatásra..33% a rezsire 33% a megélhetésre.  Nálunk is ezt kellett volna de 1990ben vagy 2000ben.  lehetett volna bevezetni.  
ORK vasárnap, 14:53
Előzmény: #1251  Spiller
""hatalomváltás aminek jelentős adóvonzata is lehet" ennek komoly kockázat amit sokan nem értenek. A FIRE közösség egy jól megfejhető réteg amivel politikai tőkét lehet kovácsolni a "ha nekem nem ment, neki se legyen jobb" rétegben. Ez számomra is ijesztő, mert ebben az esetben jóval nagyobb kockázatokat kellene vállalnunk a befektetéseinkben, hogy pótoljuk a kiesést...Ami valljuk be nem ideális a számunkra.
Spiller vasárnap, 14:36
Előzmény: #1228  kuliominer
Te ügyes vagy, azt mondanám szerencsés de ez már több itt komoly tudás és megérzés van, jó elemzőképesség. persze ettől még kell egy csipet szerencse hiszen a dolgok nagy részét nem látjuk előre : A 3fő plusz medencés ház és kijössz évi 8.650e-re  az elég ambíciózus. 1fő + kutya az ok.   2020tól folyamatosan mennek fel a tőzsdei indexek benne a részvények árai.  Közel sem biztos minden így marad. Ott van a világpolitika, olyan időket élünk bármi előfordulhat.  Ha a belföldi politikát nézed elképzelhető egy hatalomváltás aminek jelentős adóvonzata is lehet ami beleharap a pénzedbe és betesz a terveidnek. Az emberek zöme hajlandó azt gondolni minden marad úgy ahogy megszokta.   Természetesen csináld ahogy gondolod ez csak egy károgás.  
szieszta szombat, 21:35
Azt sem szabad elfelejteni, hogy a munkába járás is költségekkel jár. Ha otthon ülsz, kócos hajjal, borostával, gyűrött melegítőben, senki nem fog mutogatni rád. A készülődés és a munkahelyre való eljutás akár 1 órát is elvesz az életünkből. Ráadásul mit szólnak, ha ugyanabban a  ruhában vagy már 3 napja?!
szieszta szombat, 20:57

Szerintem Kulio nem igazán FIRE módba kapcsolt, csak otthagyta a munkahelyét.
Elég ügyesen forgatta eddig is a pénzét, úgy gondolom, ez neki  valamilyen szintű szórakozás.
Én mindig ahhoz hasonlítom a bevételeket, hogy az átlag miből él meg. És megél.
Ha jól emlékszem, ő ráadásul még nem is ötvenes, ha nem jönne be  a számítása, újra munkába állhat.
Freszelés szombat, 20:46
A kérdés nem nekem szólt, de az a pár mondta amit itt olvastam nagyon megragadt bennem és jól fel is írtam:
"A pénz semmire sem jó azon kívül hogy az ÉN szabadságom szolgálja.
-
Én elkezdtem a pénz lábára rakni a rabláncot a saját lábamról, majd ha esetleg nem bírja, kicsit néha visszarakom, de csak amíg megint kiegyenesedik a gerince   :)."
forrás: https://forum.portfolio.hu/hozzaszolas/kulios-fire-portfolio-financial-independence-retire-early/39243/9529893
Nandi szombat, 20:31
Előzmény: #1228  kuliominer
Bátor dolognak tartom 200M-val FIRE-be menni, de nem vagyunk egyformák. A matekot értem, de így folyamatosan egy komoly teljesítménykényszerben vagy.
kuliominer
kuliominer szombat, 18:42
Az USA részvényportfóliómban lévő cégek (2026.01.10.):
--------------------------------------------------------------------------------------------
Altria
Ambev
Amcor PLC
Archer Aviation
Bath & Body Works
Best Buy
DOW
Flowers Foods
Huntsman
Kamada
Novo Nordisk
OneOK
PayPal
Pfizer
Target Corporation
The Metals Company
UPS

Beam Therapeutics
C3.ai
D-Wave Quantum
Fiverr International
IONQ
Novavax
Recursion Pharmaceuticals
Rigetti Computing
Strategy
Twist Bioscience Corp

Lou70
Lou70 szombat, 00:34
Előzmény: #1242  szieszta
"Láttam, ahogy anyum "elfogy" és pénzzel nem tudsz segíteni."
Ezt annyira átérzem és annyira bánt. Annyira fáj a saját édesanyám miatt és annyira keserű, ami elmagyarázhatatlanul koptatja az én életerőmet is és amit a gyerekeim szeretete is oly nehezen tompít, előrevetíti azt amit nekem is át kell majd élni. Rémiszt...
kuliominer
kuliominer péntek, 23:29
Előzmény: #1241  Capi
2 felnőtt + 2 gyerek
szieszta péntek, 21:11
Előzmény: #1240  Lou70

Nem is úgy értettem, látom, kelepcébe kerültél. Én is azért írtam valós számokat, mert szinte biztos vagyok, hogy senki nem tud beazonosítani egy névtelen fórumon. Senki nem a zsebekben akar turkálni, de jó tudni, másnak mi a sok és mi a kevés.
Az FF topikban az én felvetésem alapján volt egy szavazás, kinek milyen vagyona van. Mivel nem én indítottam, nem volt egyértelmű, hogy a 150 milliós határ  az össz vagyon, vagy csak a spekulációs, befektetős pénzmennyiség. Mert ugye egy éhező kisnyugdíjas is lakhat 150 milliós budai lakásban. :-), nekem meg a 3 családi ház sem biztos, hogy 150 milliót ér vidéken.
szieszta péntek, 20:56
Előzmény: #1220  szieszta

Azt még hozzátenném, hogy szeretünk színházba járni, mozit sem kerüljük, de voltunk egy két nagy koncerten is. Szuper élmény volt A Kör musical, bérletünk van a Győri Színházba, néha elszaladunk Budapestre egy kis kultúráért.....legutóbb egy napos kirándulás Győrből Budapestre vonattal, esti színházzal.
Tervezgetek egy Komárom-, vagy Pozsony- Budapest hajóutat, de csak jobb idő esetén, ha addig nem szárad ki a Duna. Ha jól tudom, Gönyünél még mindig fogságban van a megfeneklett turistahajó.
Ahogy itt korábban írták, tényleg úgy van, sokan tudják, időmilliomos vagyok, ezért adnak ilyen olyan feladatot. Szívesen megcsinálom, segítek, valahogy kopik bennem a valamit valamiért érzés. Nem azt mondom, hogy nem érdekel, de már nem az anyagiak állnak az első helyen.
Láttam, ahogy anyum "elfogy" és pénzzel nem tudsz segíteni.
Tizenegy temetésen voltam az utóbbi 2 évben, abból 4 hozzátartozóm , a többi közeli ismerős. Ilyenkor az ember egy kicsit átértékeli az értékeket.
Capi
Capi péntek, 17:42
Előzmény: #1227  kuliominer
Ezt az összeget hányan "fogyasztjátok" el?

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek