Igen. számomra a szabadság volt a legfontosabb. soha senkinek nem engedtem csorbitsa szabadságvágyam, sem a munkahelyemen sem a seregben sem munkahelyemen... sem a családban...szüleim szerencsére meg sem próbáltak korlátozni, mindenben támogattak. Önként vállalt kötelességeim voltak és vannak. Soha nem tettem meg amit nem akartam még ha következményei is voltak. Kb 30éve már nem is kell megtennem amit nem akarok és csak azt csinálom amit szeretek vagy elvállalok és anyagilag is az igényem szerint élhetek. Párszor leirtam nagyon szerencsés vagyok de hozzá kell tennem elég határozott céljaim álmaim voltak vannak, nagyon sokat dolgoztam és tanultam ezekért..de végig élveztem.. A szük családomnak és néhány távolabbinak és közelibb kollégának is megadtam azokat amit meg akartam adni. Szeretek dolgozni imádom a munkám. Szeretem ha kitalálom azt mondják nem lehet aztán megcsinálom és még meg is fizetik. Évi 3x nyaralok.. de lehetne több is de most még nyomom. Aztán vélhetöen 3 földrészen fogok élni. De ez még alakul.. A pénz fontos. Mert a teljesitményed akkumulátora a szabadságod anyagi részének a fedezete.
"És persze alapvető feltétele ennek az életmódnak, hogy ne legyenek pénzügyi korlátaim." Nálam a pénzügyi korlát bennem van, nem igazán a számlám korlátoz. Mivel nem loptam és nem nyertem a vagyonom, hanem megdolgoztam érte, nem érzem, hogy most ezt szórnom kéne. Szerencsémre családom is ilyen, erre szoktam mondani, a legjobb nevelés a példamutatás. Abban nőttek fel, hogy nem minden jár, de amire szükség van, arra mindig telik.
Pontosan erről beszélek. A függetlenség a FIRE alapja. Lehet ezt vagyon nélkül is, csak nem biztos, hogy az az ember kedvére lenne. Mivel nálunk a gyerkőcök még nem állnak saját lábon, így még minden kérdéses. Élvezem a velük együttlétet, de be kell álljak a sorba, nem csak az én vágyaim a legfontosabbak. Szerencsére a feleségem is egy tündér, tökéletesen összecsiszolódtunk, sokszor huszonéves lányom hasonló korú barátnőjének nézik. Nekünk a kirándulás inkább a túrázásról szól. Sétálgattunk a Vezúvnál is, meg az Akropoliszt is nézegettük, de nekem nem volt nagyobb élmény, mint nálunk kint a Duna mellett sütögetni, vagy a csatorna partján sétálgatni a családdal, kutyákkal. Nem voltam elolvadva a római templomoktól sem, hisz itt van a sarkon az Esztergomi bazilika. Budapest is nagyon szép, szeretünk oda járni, de nem költöznék oda. Turista szemmel egy gyöngyszem. Szlovákiában is nagyon sok szép hely van, például a Szlovák paradicsom, meg a Tátra is csoda szép. Nem csak télen.
"Ebben te nagyot tévedsz! A FIRE nem csak az utazgatásról szól." Igen. Mindenkinek másról szólhat. Évizedeken keresztül azt csináltam amit csinálni kellett. Teljesitettem az elvárásokat és próbáltam annyi pénzt keresni, hogy nem csak nekem ne kelljen pénzügyi gondokkal szembesülni. Most arról szól, hogy azt csinálom (és csak azt) amihez kedvem van. Most az utazáshoz. A télből és a nyári kánikulából való elmeneküléshez. Nem foglalkozom a tágabb család elvárásaival, csak azzal, hogy én mit akarok. (Szerncsém van, hogy feleségemmel "egy húron pendülünk") És persze alapvető feltétele ennek az életmódnak, hogy ne legyenek pénzügyi korlátaim. (Persze ha a világürbe akarnék repülgetni, akkor már lennének.)
Számtalan hasonlót találhatsz a szomszédodban is, csak be kell írni, hogy tanösvény és Magyarország lesz a világ legszebb helye. Cuha völgye, Szilvásvárad -Szalajka völgy..........Csak ki kell fogni, hogy ne legyen tömeg. Ezt az AI mondja: Magyarországon számos festői túraútvonal és völgy várja a természetjárókat, mint például a szurdokairól híres Zalai-dombság (pl. Kőszikla-szurdok), a történelmi kisvasút nyomvonalán haladó Csarna-völgy Kemencéről, a Dunakanyar, a Bükk, a Mátra, a Pilis és a Mecsek völgyei, valamint a Pilis/Dunazug szurdokai
(pl. Rám-szakadék), melyek mind más-más természeti szépséget és
kalandot kínálnak, a könnyű családi túráktól a komolyabb hegyvidéki
kihívásokig.
Ebben te nagyot tévedsz! A FIRE nem csak az utazgatásról szól. Minden ember más, van akinek az utazgatás a hobbija. Mintha az valakit kiemelne, mert az ám tud élni. Ahogy látod, a FIRE nem a pénzszórás és dorbézolás. Egy olyan állapot, mikor nincs kötöttség. FatFIRE remegve keresi a vagyona átmentését, folyamatosan gyarapítani akarja. Ez egy óriási függőség és hiába soksokszorosa a vagyona az enyémtől, de nem irigylem. Ahogy mondani szokták, nem viszi a sírba. Lehet, hogy még élvezi is a pörgést, kell neki a sikerélmény és a hajtás. Közben elmegy kondizni, olvasgatni, de a kisördög hajtja. Fiatal gazda ismerősöm a téli pihenőjét mindig csavargással töltötte. Nagyon szerette Dél Amerikát, hátizsákkal. Leszántott, lemosta a traktort és már ment is a repülőre. Négy barátnőt fogyasztott el 5 év alatt, mert nekik ez nem jött be. Pedig elmesélve, ez lehetne minden ember vágya. Persze nem azzal kezdi, hogy úgy felfázott, hogy vért vizelt, azóta is szenved miatta. Volt, mikor 10 napig kórházban volt infúzióra kötve, mert nem állt meg benne semmi. Máskor meg 41 fokos lázzal már félre beszélt. A háza teli van csodálatos fotókkal, azt gondoltam, profi fotós műve, de ezt ő mindent maga csinálta. De ő ezt szereti. Gyerekkori osztálytársamnak meg ez a horgászás. Ahol vizet lát, már lógatja be a horgát. Mondtam neki, egyik ismerősöm jó áron szervez norvégiai horgászást. Nem érdekli. A helyszín nem számít. A kollégám meg autókat újít fel. Van, mikor hajnali négykor már világos van a műhelyében. Csak akkor utazik, ha valamilyen alkatrészt, vagy autót keres. Milliomos osztálytársam meg a sportban találta meg a FIRE életmódját. Minden, ami sport, keresi a kihívásokat.
+ Ird le kérlek. Akár esszé formában is ,írd tovább, mert érdekel nagyon . Bár ahogy ezen is gondolkodtam este , ez csodás egzotikus utazások, amik olcsóbbak is , jobbak is élményekben gazdagabbak akkor lesznek meg szerintem, ha a gyerekek kirepültek és a kutya is megdöglött, és ketten leszünk az asszonnyal :(( Remélem még mozgóképes állapotba , és egészségben sikerül ezt abszolválni akkor majd . 2)Faithszultan jó látni, eltűntél. Ja Szíria és Libanon volt Kelet Párizsa, ahogy a könyvekben olvastam , mert járni arra természetesen sose jártam, csak könyvek által, képzeletben.:)) Spiller írjatok a meglatasotokat. Ti hiteles FIRE èk vagytok nekem. Mert a FIRE lehet valaki vagyonilag, mint én is , de élni, ismétlem ÈLNI és megèlni élményeket, és kalandokat viszont tudni kell. !! Az nem FIRE , ha valakinek van annyi pénze , hogy már élete végéig sem kell sose dolgoznia még akkor se ha nem lesz nyugdijrendszer addigra mondjuk például, . De élni , vagy élni merni ,azt nem tud vagy nem mer. Írjatok, és tanulok, mert ilyen téren van mit . MBS repo ügyletek mértékét mennyiségeket , arupiacot, silver leasing rátát, fizikai arupiac papír ETF között most fellèpő anomaia okait , stb.. álmomban is tudom, és felmondom. De ezek valojaban szart se érnek egy idő után. A jó élmények, utazás , emlékek. az ,ami többet ér ......
... a legolcsóbb szállásunk egy skanzen eredeti falusi házában volt. Kb. 5 ezer/fő/éjszaka. A WC-be derékig lehajolva lehetett bemenni és az ágy helyett egy vékony paplan volt a földön. Felette egy vékony lepedőszerűség, majd egy paplan. Borzalmas volt. reggel alig birtam felállni. :) De ezt is ki kellett próbálni. Sokszor vsszanézem ezeket a fotókat is. Nagy élmény volt Korea. Biztosan vissza fogunk menni.
Emlékezetből irni is csak akkor érdemes, ha pontosak az emlékek: Most megnéztem a koreai foglalásokat. Ezt pontositom: "Fejenként és éjszakánként a szállások 10-30 ezer Ft között ingadoztak. Átlagosan kb 18 ezer ft/fő/éjszaka" A valóságban a szállások fejenként és éjszakánként 7,5 ezer Ft és 14 ezer Ft közé estek. Szobaárra nagyjából jól emlékeztem, de fejenkéntinek irtam le. Pedig Koreában éépen ez volt a meglepő. Busan legjobban felkapott részén a tengerpart mellett sem került többe fejenként egy éjszaka mint 14 ezer ft. (Reggelivel)
Ahova lehet (még biztonságosnak itéljük) mi egyénileg szeretünk utazni. De ez bizony alapos előskészitést igényel, amivel sokan nem szeretnek bajlódni és inkább szervezetten utaznak. Tudni kell, hogy: - mi a helyzet a vizummal - szükséges-e védőoltás - milyen bankkártyát fogadnak el, esetlegesen inkább a cash-t szeretik? - ha bérelsz autót, nemzetközi jogositvány kell, de az sem mindegy melyik egyezmény szerintit fogadja el a fogadó ország. Mindenhol vannak helyi szokások, a kresz nem ugyanaz mint itthon. (jobb kormányosak a kocsik?) - szokásos gyógyszereiden kivül kell vinni hasfogót, megfázás elleni orvosságot - előre tudni kell, hogy kit kell hivni, ha baj van - esim ma már kötelező. (Tájékozódás, elérhetőség) Tudni kell, hogy melyik GPS program működik. (Koreában pld a google map nem.) - tudni kell, hogy a tervezett útvonal egyik pontjáról hogyan és mennyi idő alatt lehet eljutni a következő ponthoz. - a tervezett látnivalókról alaposan kell előre tájékozódni, esetleg előre belépőjegyeket venni - helyi szokásokról előre tájékozódni, különösen a vallási intézmények meglátogatásánál (ruházat, viselkedés). Javasolt a minél kevésbé feltünő ruházat. Célszerű beolvadni nem feltünni. (Nem egy 3 kilós profi fényképezőgép + objektiv kombinációval feltünni, mert az egyrszt kényelmetlen, másrészt nem lehet vele feltünésmentesen fotózni. Harmadrészt céltábla a helyi tolvajoknak. (Előre kell tudni, hogyan veszi a lakosság ha fotózzák.) - tudni kell a helyi ünnepeket, szünnapokat. (pld: üzletek, templomok, múzeumok) De vannak előnyök: -ugyanannyi pénzből, amit egy szervezett otra kifizetsz minimum dupla annyi ideig tudsz a célországban körbeutazni - nem vagy percre pontosan kötve a programhoz és 30 másik utashoz. Amire több időt szeretnél szánni arra időt szakitasz. (Éppen ezért egy 30 napos útnál én nem foglalok előre egészen végig szállást, menetközben foglalok de olyat amit hónapokkal előtte leellenőriztem. (vendég értékelések, szállás erősségei gyengeségei stb.) - nincs stressz. ha akarsz délig alhatsz, ha előző nap kifáradtál. De lehet kombinálni a kétfélét. Egyénileg utazni, de helyi szervezésű programokra befizetni. Meg lettem szólitva, hogy adjak közre egy exceltáblát egy hosszabb utazás tételes költségvetéséről. Szivesen elmondom a tapasztalataimat arról ahol már jártam, de azok nem relevánsak egy másik célországban. Mások az igények is. Én szeretem a tiszta szállásokat (booking.com és airbnb apartmanok) de kifejezetten zavar a felesleges fényűzés egy 5 csillagos szállodában, ahol még a liftet is más hivja helyetted. tehát Koreában pld: első 4 nap 2 csillagos szálloda Jeju szigetén (a lefoglalt apartman gazdája nem fogadott, de szomszéd és rendőrjárőr segitségével egy közeli szálloda lett 4 napra a szállásunk) következő 7 nap egy 4 csillagos szálloda Busanban Korea legmenőbb strandjától 100 méterre. (Szoba a 17. emeleten az étterem a 31.-en) A következő szállás egy 3 csillagos szerény hotelben A rákövetkező egy skanzenben volt ahol hagyományos parasztházban a földön aludtunk. Majd 3 szállás kis szállodákban Utolsó 7 nap Szöulban egy 3 csillagos belvárosi szállodában Fejenként és éjszakánként a szállások 10-30 ezer Ft között ingadoztak. Átlagosan kb 18 ezer ft/fő/éjszaka De meglehetett volna 15 ezerből is úszni A repjegyek még egy célországba is nagyon különböző áruak. Főszezonban, karácsonykörül nem lehet odavissza 350 ezer alatt venni, de áprilisban lazán lemegy az ára 250 ezer alá. (Mi Koreába fejenként 265 ezerért, Mexikóba pedig 320 ezerérét repültünk oda-vissza)
Szerencsésnek érzem magam. Ismerhettem megélhettem a régi szép magyar embereket belemerülhettem az életükbe meséltek a régi idökről.. Majd megélhettem amikor kinyilt a világ és járhattam sok helyen az emberek nyitottak barátságosak voltak, kultúrák találkoztak.. és most itt van a világ teljes átrendezödése... remélem az értékek maradnak ha mindenki lenyugodott a p..ba.
Igen. Pl. Szíriáért majd megszakadt a szívem. Az egyetlen ország volt keleten, amire feleségem azt mondta: itt tudna élni. A szírek fantasztikusan barátságos, kedves, segítőkész emberek voltak.
A fakultiv utakat mindig helyben szervezem. Ugyanazt kapod kb 30%os áron. A legtöbb fakultativ programra el sem megy az idegenvezető a "helyi partner" jön érted. Én szerencsés vagyok. Sátorozást is ugyanúgy élvezem mint az 5 csillagos szállodát. Ha horgászom akkor szeretem a nomád körülményeket. Sajnos már kevés idö van rá és már nem él a srác akivel mászkáltunk. Sráckoromban hátizsákkal stoppoltunk Jugó és bolgár tengerpartot. Hálózsákkal a tengerparton aludtunk. Csajok kalandok. Bármerre megyünk kimászkálok a piacokra és bemegyünk a dzsumpiba eszünk a lemezasztalos helyeken. Szeretem a sokszinűságát a népeknek. Megadom a tiszteletet és hozom a kultúrámat. Az értékrendem kb minden országban elfogadott, kb mindenhol értékek ezek. Ritka a konfliktus. Az utazás kaland segit elhelyezheted magad a világban. Az emberek alapból jók. Én nem fitymálkodom nem hasonlitgatok, úgy élem meg ahogy van. Önmagában nézem.
Mi a feleségemmel huszonegynéhány éve hátizsákos túristaként beutaztuk a közel-keletet Marokkótól-Indiáig. Köztük pl. Szíriát, Iránt, Indiát. Törökország kurd részét is. Csak repjegyet vettünk, meg a Lonely Planet célországokról szóló könyveit. Soha, semmi gond nem volt. Pedig olcsó hotelekben, hostelekben szálltunk meg, helyiek között utaztunk buszon, vonaton, irány taxival, stb, csakis és kizárólag utcán ettünk - így soha, egyszer sem volt még hasmernésünk sem. Néha egyik városból a másikba utazva, útközben választottuk ki a lehetséges hotelt, ahol megszállhatunk. Nem kell beszarni. Az ilyen utak a magyaroknak tűnnek misztikusan nagy dolognak. Ausztrál, kanadai, brit, holland fiataloknak ez a fajta utazás teljesen természetes. Én még most 60 felett is tervezem ilyen módon észak-Indiát, Dél-Amerikát.
Mindenkinek más az igénye és a tűréshatár sem egyforma. Én "félős" vagyok, így ha utazunk, mindent le kell szervezni. Annyi jó történetet hallottam már az utazásokról, hogy néha nem tudtam, sírjak, vagy röhögjek. Volt osztálytársam úgy ment Indiába, hogy csak az oda repülőút volt megszervezve. Számláján volt pénz és a telefonjában meg az útiterv. Alsó gatyájában meg 200 dollár. A repülőtér előtt nézegette merre induljon, mikor egy motoros kikapta kezéből a telefont és elhajtott. Két órán keresztül mesélte a közel 1 hónapos barangolását. Először azt hittük, kitalálta az egészet, de megmutatta a fényképeket ......beszarás. Filmbe illő történet. :-) Egy szlovákiai ismerősömék mentek Dél -afrikai Köztársaságba, Magyarországon élő fiuk intézte az utazást. Ott jöttek rá, hogy nincs vízumuk, igaz, hogy ők is magyarok, de szlovák állampolgárok. Még aznap jöhettek vissza, 3 hét nem olcsó kirándulást lefújva.
lehet így utazni, csak meg kell szervezni. nyilván nem utazási irodával. ki mit szeretne. teljesen jó összegeket írtak az utazási irodákhoz képest. persze itt nem cipelik csoportosan a segged, cserébe nem a legdrágább helyekre jutsz el. idegenvezető egy barátom, tudom mit alakítanak. ha teljesen idegen helyre mész tudás nélkül, nagyon kényelnes vagy, akkor meg ez az ár.
Kulio's F.I.R.E. portfolio (Financial Independence Retire Early)