Üdv! Nagynenem arra kivancsi, hogy a nylonzacskoban gyujtott eurojat erdemes-e visszavaltani/eladni, hogy inkabb kamatozo magyar allampapirt vasaroljon helyette.
"kb. tökmind1 mibe kerül, nagyjából 6-7% körül ad mindegyik." Ki ne találd már, hogy neked nem számít egy százalék ide vagy oda :) Itt rugózol minden nap fél százalékokon, ahogy már más is megírta. Meg 20 forinton, mennyi a cukor, a tej... Nincs ezzel semmi gond, azért is vagyunk itt, agyalni, mi mennyire éri meg, fél százalék is számottevő lehet egy döntésben. Főleg ha ez a kötvény több évre szól, akkor még inkább számít. Ne kapjunk már össze, mert valaki tévesen számolt. Részemről peace:)
Milyen 7,5-re gondolsz? BMÁP? A nép a fixmáp-ot zabálja. Matematikailag a mostani 5,2%-os PMÁP (3,7+1,5) ,vagyis névérték*1,052 = ~ a 6,5% fixmáp kamatjával. (0,99*1,065 = 1,054 0,2% eltérésről beszélünk. erre írtam, hogy 2350Ft / 1M, a fixmáp előnye idén, a 6,5%-a mellett, ha most visszaváltom. Egyelőre még csak mindenki tippelget. Ami a lényeg, kamatcsökkentés talán lesz, emelést "kizártnak" tartanak. OTP-s kollégát tudnám idézni, akinél bent jártam bő 2 éve, hogy ez az infla fellángolás lehet csak átmeneti (akkor már 9% körül járt év-év alapon, és robbanászerűen emelkedett), nem szabad ide rakni pénzt, MERT 1. 2.3. sorolta az indokokat. bezzeg az ő OTP-s szirszar-juk, az FASZA. (most nagyon fasza -nyereségadó - szoch -28%, tényleg jó) Én pont emiatt kivárok. ha nem csökken az infla, a kamatcsökkentést elfelejthetik idén. Ha nem jön be a költségvetés-tervezése, az újabb negatív pont az infláció mellett, >hozamemelkedés. kiváltva talán ezzel egy kamatemelést, ha akarják, ha nem. Majd ha az eur huf 420-nál kopogtat.
Az általad említett 6,23% nem öt évre vonatkozik, hanem öt évre plusz 23 napra. Ennyi:) Egyébként az egész nem arra lett kihegyezve, hogy 6,25 vagy 6,23, mert ez nagyságrendileg elég közel van egymáshoz! (Hat százalék és egy negyed) Hanem arra, hogy van itt valaki, aki szerint a MÁP+ benthagyott kamatok esetén évente 7% felett hoz. Erre reagáltam és kezdtem el számolgatni, ugyanis ez elég megtévesztő lehet. Tudod milyen sok kamatfizetés van a napokban, ha valaki csak olvasgatni jön fel és meglátja ezt a téves 7%-ot, olyan döntést hozhat amit később megbánhat.
Szerintem a PMÁP nem lesz annyira jó, mert az inflát le fogják hazudni. Már amennyire le lehet. Beteszik 5 % alá, akkor pedig csak 6,5 lesz jövőre, vagy kevesebb. Akkor mi van az idei 7,5 és 5,2 közötti buktával.
itt inkább arról van szó,h "éves átlag", 6,23%, még a 4-5. évben is. míg a fixmáp 6,5% csak 3 évre, lehet 3 év múlva csak 2%-ot ad egy papír, fixmáp lejár, pislogás, miközben a MÁP+ meg hozza az utolsó 2 ében is a 6,23-ját. Én pont emiatt BMÁP FIXMÁP "többletre" szavaztam, addig üsd a vasat, amíg meleg. Minél előbb jönnek ki a szép 6-7-7,5% körüli kamatok (3hó arányosan természetesen /4), annál előbb mennek vissza akár MÁP+ba akár akármibe, AKÁR 2035A-ba. Kinek mi a szimpi. PMÁP-on egyelőre agyalok, kell még 1-2-3 hónap infla adat, hogy legalább "reális" képet lássunk az éves inflára. Ha az jön, hogy 5,5>5,2>5,0>4,7 ,akkor nem sok értelme van kivárni, mert kamatcsökkentés jöhetne. Kontra DKJ-t lehet figyelgetni, az mit mutat, mit áraz. Ha pedig emelkedő infla jön 5,5> 5,5>5,7>5,8, akkor PMÁP tartás. mert az 5,5-5,7% átlagból jövőre 7 vagy 7% feletti kamat jön 2026-2027 között. (jelenlegi FIXMÁP feletti) Ha meg mégis kamatemelés jön, akkor is át lehet nyargalni, tiplizni a PMÁP-ból FIXMÁPba, erősebb-magasabb kamatokba. Itt a Tőke Nagy %-áról van szó. a Kamatokat kb. "szétszórja az ember", integrál-derivál, a tőke MAX "+19,1%"-áról beszélünk. vagyis 6odáról. kb. tökmind1 mibe kerül, nagyjából 6-7% körül ad mindegyik. Bocs a regényért!
Plusz belekalkulálva a vétellel felmerülő költségeket, ügyvéd,földhivatal,vagyonszerzési illeték,kis felturbózás,hirdetés, közjegyző,stb... Az első év bevétele már ugrott is.
Igen. Nem láttam, hogy benne van az EHM-ben a 6,3%. Ezért számolgattam? :) Egyébként mégis jó, hogy megtettem, utánanéztem, a 6,3 úgy jön ki, hogy nem öt évre veszik, hanem úgy, hogy az első kamatperiódusnak nem 1 évet vesznek, hanem 1 évet és 23 napot. Így nem 5,75%-kal számolnak az első kamatperiódusban, hanem 6,11%-kal. De ezt nem egy évre adják, hanem 1 évre és 23 napra, ezért csalóka az összeg. Ha egy másik befektetéssel hasonlítjuk össze, akkor célszerű az egy évet egy évnek számolni, nem 388 napnak, mert így tudjuk összehasonlítani más befektetéssel, hiszen éves kamatokat szoktunk összevetni éves kamatokkal, nem úgy hogy az egyik közel 13 hónapra hoz x összeget. Tehát ha 5 évet veszünk, úgy hogy az első évet 5,75%-kal számoljuk, a következő 6%-kal és így tovább, akkor éves 6,2494%-ot hoz öt évre vetítve.
-Magyarországon csak a lakosság 3 százalékának van részvénye, ami nem ideális részvénytartási kultúra, ennek érdemes lenne nőnie. Sok befektető tart akár 10-20 évre is pénzt kötvényben és ingatlanban, pedig aki igazán hosszú távon gondolkodik, annak érdemes részvényt is tartania, magasabb hozamot biztosíthat ilyen időtávon. A professzionális kockázatkezeléssel párosított részvénytartás kultúráját igyekszünk megteremteni a HOLD Vagyonkezeléssel.
Lehet tekergetni a számokat 5éves távon jelenleg "biztosan" a máp +nak van a legnagyobb hozama. Nyilván " csak" az alaptőkére vetítve van meg a 7%feletti kamat éves viszonylatban. Így pontossabb ebben igazad van.
Re tihamer: mai Bp 50 m2 panel ár 60 mió kínálati ár, bérleti díj nettó átlag évi 2 m mínusz műszaki écs (ezzel is számolni kell), hol van mutasd az 5-6% bérleti hozam? EZ van most a lakás ingatlanokkal ...de olyat is tudok 100millás lakás (ennyiért hirdetik) de havi 240 ezért van kiadva...ez sovány 2% mínusz écs...
Neked van igazad. Egyébként pedig teljesen felesleges számolgatni, benne van a nyilvános ajánlattételben, hogy az EHM 6,23%, szóval nem fog évesített 7%-ot hozni a MÁP+.
A MÁP+, ha minden évben bent hagyjuk a kamatokat, 7%-ot hozna évente, ahogy te gondoltad, akkor 5 év után 40,255%-ot hozna. Ez a papír viszont 5 év után hoz 35,4043%-ot. Ha az általam kiszámolt éves 6,2494%-kal számolunk a MÁP+ esetén, akkor fogjuk megkapni az utóbbi összeget.
A számításaim meglepetést fognak okozni. Sokan úgy gondolják, hogy a MÁP+ 5 évre, a kamatokat bent hagyva valamivel több, mint 6,25%-ot hoz évente. Számításaim szerint még a 6,25%-ot sem éri el kamatos kamatként, igaz csak minimálisan marad el attól, de mégis alatta marad. A tűpontos érték abban az esetben, ha az első évre 5,75%-ot számítunk, benne hagyjuk a kamatot, a következő évre 6%-ot és így tovább, öt évre számítva: éves 6,2494% Elég jó voltam matekból, így mondhatni biztos vagyok a fentiekben, még ha meglepő is az eredmény. De cáfoljon meg valaki, ha nem így gondolja.
Magyar Állampapír tulajok