A kiemelkedő hozamok nem a zsenialitás eredményei, hanem a 2008 utáni változások következményei. A pénznyomtatásnak jelenleg nincs alternatívája, a stratégiát erre érdemes építeni. Akik havonta dupláznak, azok általában szerencsejátékot játszanak. Nálam a reálérték megőrzése a cél, elviselhető szórás mellett. Ami fölötte van, ajándék.
Gratulálok! 2008 előtt, aki 10%-os hozamot ért el valamelyik évben, a forbes címlapjára került. Most mérgelődnek, ha havonta nem dupláznak. Meg lesz ennek a böjtje!
Akkor nekem szerencsém volt, és nem voltam ennyire fontos 30 év után a cégnél, ahol dolgoztam. Több kisebb-nagyobb egészségügyi gondom oldódott meg, hogy megelégedtem kisebb vagyon felhalmozásával. Szüleim egészségének leépülésével döbbentem rá, hogy a vagyon növelésének vágya, az egészség kopásával csökken. Itt csak az a kérdés, időben eszmél-e az ember, vagy haláláig harácsol. Nagy cégtulajdonos ismerősömet vitte el a covid, akit a laptopjával vitt be a mentő a kórházba.
Az én tevékenységem nagyon sok tényezős, eltér az átlagos munkavállalóétól és vannak bizonyos egyezségek. Nem olyan könnyű kilépni. Minden rendben van, de ezek inkább emberi tényezők, mint anyagi, egzisztenciás szempontok. Giga munkákat vittem a hátamon, gyakorlatilag megállás nélkül. Az egyezségünk most körvonalazódik, ha valami kardinális változás nem következik be (az élet nem írja felül), akkor a maradék időre már az operatív munkában nem fogok részt venni, egy lépést hátralépek és levezetek. Én mindenről gondoskodtam. Ha velem bármi történik, akkor a feleségem és a gyermekeim is tisztán látják a helyzetet. Nincs felmerülő kérdés. Remélem azért még nem most adom le a szerelést. :)
Ha ez így van, kíváncsi lennék egy felmérésre, hogy ki milyen nyereséget könyvelt el a teljes tőkéjéhez mérve. Nem egy tízszerező profitról , 200 dollártért, tőkeáttéttel, .....lottó ötös eséllyel. Egy aktívan kezelt portfólió éves hozamával.
Nagyon becsülöm munkásságodat, meg tudásodat, de egy valamit nem értek. Ha el vagy fáradva, miért akarod még húzni 2,5 évet? Vagyonod irigylésre méltó, úgy gondolom, nem vagy rászorulva, hogy olyat csinálj, ami nem "szórakoztat". Akkor miért kell még szenvedni 2,5 évet? Gyerekek sínen, család rendben, adott a FIRE életmód. Volt egy nagyon gazdag állatorvos ismerősöm, aki haláláig tervezgette a FIRE életmódot. Aztán a vagyonán úgy összevesztek a gyerkőcei, hogy köpködik a síremlékét. Felesége a halálakor összeomlott, nem gondolta volna, hogy neki is lehet baja. Úgy ment el, hogy még a PIN kódját sem tudták, a mindent tudó mobilján.
Szamomra jobb eredmeny es jobb kilatasai vannak egy olyan tradernek, aki mondjuk 1 ev alatt tobb szaz poziciobol, objektiv strategia mellett hoz 50%,ot, mint ha valaki hoz 200%-ot 10 alatti pozibol.
Vagyunk itt tobben akik ezt joval tulszarnyaltak, de mindenkinek sajat magahoz kell mernie a teljesitmenyet, szerintem, es az alapjan meghatarozni az elegedttsegi fokot. 18-19 eve orultunk az evi 20-25%-os usd alapu eredmenynek. Az utobbi evekbeb meg a 2-3-4- szerezesek aranyaiban, szerintem nem is ritkak.
Iden jauartol realizalva tobb mint dupla ossze jott kb 110-115%-al. Igaz lassan 2 honapja nem tredeltem, tartom az egyetlen 1 pozimat lassan 2 honapja (olykor kinlodas szintjen allok vele, mert unalmas, de szept vegeig tartani szetetnem). De lorabban irtam, hogy jelenleg en nem kovetendo peladakent fogok az ev hatralevo reszeben tozsdezni (brutal kovkazattal, fura gyakorlatilag 1 pizira minden felrakva, igaz tokeattet es egyeb erdekessegek nelkul).
Ezek nem jó instrumentumok. Inkább shortoljál egyedi részvényt, aminek nagy a likviditása és TA alapon is jól kereskedhető. Pl. PLTR, MSTR (nagy a volatilitása és 5-7 USD-t ide-oda könnyű megfogni).
Van aki gyorsan es olcson, van aki lassabban es dragan tanul. En az utobbiban erzem magam :) Az erste gaz es olajcertitol sokat tanultam a tokeattetrol! De talan egyszerubb lett volna elhinni a jotanacsokat.
Neked a szaktudásod rendelkezésre áll. Csak egy kicsit csavarni kell a tőzsdei gondolkodáson, a tapasztalat és a rutin majd jönni fog és szerintem sikerre leszel ítélve. A többi már csak kitartás kérdése. A legtöbb ember 6 hónapos játékos, főleg, ha a tőkeáttételre rászokik. A piac meg megmutatja, hogy ki az úr és jön a régi mondás, hogy ez így van jól, ez így helyes, sem szolga, sem úr nem lehetsz (elfogy a zseton). :)
Nekem januartol ismet tobb idom lesz ezzel foglalkozni, de nagyon tartok a szuk esztendoktol. Nekem talan nem lesz vege az aktiv munkanak soha, szoval jobb ha jo befektetesi donteseket hozok :D
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.