Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Bodegue 2026. 02. 01. 11:09
Előzmény: #133839  szieszta
Mondjuk ez azért érthető.
Azt viszont nem értem, amit a kolléga is írt, hogy majdnem minden ATH, dollárgyengülés+kriptoelnök és arról van most kb. szó hogy csak a 48k-t veszi ki vagy a 38 at is.
szieszta 2026. 02. 01. 11:03
Előzmény: #133832  Bodegue

2021 májusában vettem a bitcoinom, mikor egy NAGYON szakértő, azt mondta, ez most ajándék. Akkor 51 ezer dollár volt az ára, persze én euróért vettem.
Kelet Magyarországról származott, Ausztráliában (állítólag)nagyon nagyon sikeres úriemberről van szó, aki folyamatosan ekézett minden kriptoNEMszakértőt. Ő 114,5 órát aktívan foglalkozott a bitcoinnal és piacával, elmélyült e csoda tanulmányozásában.
Már az év végére legalább a duplázást látta, mostanra a milliós ár volt neki a látomása.
Szemében a kritikusok az elmaradott és buta emberek voltak.
Az viszont igaz, hogy minden hozzászólása végére bemásolta,
"tévedés joga fenntartva". -de ezt is csak azért, hogy felfele módosíthassa a jóslatát.
Arra tisztán emlékszem, mikor azt írta, a tőkéje 110%-át tartja bitcoinban. Ezek szerint még hitelt is vett fel.
Azt is írta, hogy aranyat is gyűjt, de ha jól emlékszem, érméket, mert azok ára hatványozottan emelkedik az arany árával.
Szerintem miatta van ez a bitcoin és tether becsípődésem. :-)
GrizzlyG
GrizzlyG 2026. 02. 01. 10:59
Előzmény: #133831  szieszta
Jöhet 😎🍻
N0MAD 2026. 02. 01. 10:43
Előzmény: #133834  maxhell
oké, tételezzük fel hogy nincs olyan leállító áramtalanító mechanizmus amit ne tudna blokkolni.
És akkor mit csinál ott a csúnya ai? Rosszakat kiván nekünk? csúnyán néz? Direkt olyan válaszokat ad hogy 2+2 az öt? És amúgy mi célból? Milyen motivációból?
Ott az egész világűr élettérnek ha menni akar és tud, minek versengene itt velünk az élettér miatt? Nekünk fontos a bioszféra, de neki miért lenne?
És a versengés nem feltétlen a többi létforma(?) kiirtását jelenti, a földön sem.
Annyira megy a rettegés az aitól hogy hihetetlen leginkább azért mert új. Érdemes lenne visszanézni az új technológiák hány százalékától rettegtek a népek a szövőszéktől (vagy a tűztől) az automobilon át az atomerőművekig hogy itt a világvége.
papafilip 2026. 02. 01. 09:02
Előzmény: #133835  maxhell
Szerintem sokan egyetértenek veled abban, hogy a BTC inkább nem értékörző, hanem egy spekulációs eszköz és akkor tud igazán jól menni ha nagyon magas a likviditás és a kockázat vállalási kedv.
maxhell 2026. 02. 01. 08:42
Namost, egy érdekes gondolat, de csak nekem tűnik fel? Dollár gyengülés van, ugye egy ideje, folyamatosan. Minden is, devizák, anyagok, nemesfémek erősödnek a dollárral szemben. Viszont a bitcoin gyengül dollárban, vagyis a dollár erősödik a btc-vel és kriptókkal szemben. Hogy is van ez akkor? Mennyit is ér akkor a kripto igazából? Ja, hogy amennyire "hisz" benne a piac. De egyébként, hol a tartalék szerepe, az értékőr szerepe, amikor egy ilyen szituban folyamatos dollár gyengülés van, legalább 200 ezernél kellene járnia, ehelyett most 78 ezer csúcsától számítva -38%-ban áll.
maxhell 2026. 02. 01. 08:36
Nem örülnék, ha űrbe kerülnének az adatközpontok és más ai-hoz szükséges technológia. Ugyanis minden probléma mellett szerintem van még egy, a legnagyobb: (alusisak fel, de lehet benne valami) ne feledjük, hogy ha valami tényleg elszabadulna ai fronton, még egy utolsó lehetőség itt a földön lenne, "kihúzni a konnektorból", azaz az energiaforrást megszakítani. Namost, ezt az űrben már valószínűleg nem lehetne megtenni és leállítani az elszabadult ai-t. 
terelemel 2026. 02. 01. 07:35
Előzmény: #133832  Bodegue
24 elején kb 40k, most 66k EUR. Messze nem 90%
Bodegue 2026. 02. 01. 00:52
Előzmény: #133829  szieszta
2024 év eleje óta btc +90%ban, MSTR pedig +100% ban van.
Te mennyit csináltál ez idő alatt?
szieszta 2026. 01. 31. 23:40
Előzmény: #133824  terelemel
Visszapörgettem az év elejére. Kértek egy két akkori BTC jóslatot?
N0MAD 2026. 01. 31. 23:32
Előzmény: #133828  N0MAD
és akkor úrszemétbecsapódást, mikrometeoritot, semmit nem kalkuláltunk bele.
előnyét se nagyon tolták előtérbe azon kívül hogy nagyot mondtun dőljön a lé.
szieszta 2026. 01. 31. 23:28
Előzmény: #133824  terelemel

Ez van, mikor egy cégnek az az üzletpolitikája, hogy hitelből pumpálja az általa gyűjtögetett semminek az árát.
Gondolom saylor most is fut fűhöz, fához, könyörögve egy kis kölcsönért, hogy vásárolhasson az olcsó bitcoinból.
Most mi van azokkal a kriptogurukkal, akik a 2025-ös év elején, látva  a trump rallyt már az év végére milliós bitcoin árat jósoltak??? Meg 700-as MSTR-t?
Mcafee szégyenében öngyilkos lett.
N0MAD 2026. 01. 31. 23:28
Előzmény: #133826  Padre47
csipeket meg majd fejlesztenek ha kell?
a csúcstechnológia már a mobilokban is vagy három nanométeres csíkszélességnél jár. De két nanométer is van. Ha nem csalódok nagyon akkor az űrhajózásban kb a pentium hármas processzoroknak megfelelő csíkszélességű cuccokat használnak a sugárzás szét ne csapja a használhatóságot. (legalábbis ezt olvastam valahol, ha tévedek bocs)
Nagyon nem tűnik triviálisnak a csúcstechnológia fenti alkalmazása, se az adattárolás megbízhatóan. Nagyobb nanométer, nagyobb hőtermelés és fogyasztás.
Állandóan megy a rettegtetés napkitöréskor a gps és mobiltechnológia miatt, űrbe tenni az adatközpontokat....
oké, tételezzük meg hogy megoldják. már csak egy kérdésem van: mi a szomorú istenharagjának? mitől jobb fönt már azt nem nézve hogy mindenben rosszabb, hűtéstől az áramtermelésig, karbantatástól az alkatrészcseréig?
ASR 2026. 01. 31. 23:25
Előzmény: #133826  Padre47
A hűtőfolyadék csak elszállítja a csipről hőt a vázra. A vázról viszont a hőnek távoznia kell a világűrbe, ami vákuumban kizárólag sugárzással lehetséges. Egy kisbusz méretű felület (főleg ha napelem is van rajta, amit süt a Nap) egyszerűen nem tud elég hőt kisugározni. 
Padre47 2026. 01. 31. 23:11
Előzmény: #133823  ASR
Gondolkodj piciben ami felmegy egy spacex rakétával mondjuk egy kisbusz méretű cucc megrakva csipekkel leszigetelve és ezek simán megoldják hogy a hűtőfolyadék egy olyan vázszerkezetben áramoljon ami alapja mondjuk a napelem egységnek. Szerintem megoldják egyszerre hűteni a csipeket és magát a teljes rendszert plusz ellátni árammal. Elsőre én is gyár mêretű adatközpontot képzeltem el de sok aprót akar. A kozmikus sugárzás elleni védelemre már eleve van megoldás évtizedek óta csipeket meg majd fejlesztenek ha kell vagy nagyon magas redundanciával levédik.
Padre47 2026. 01. 31. 23:06
Előzmény: #133821  MrSomm
A problémák csak Musk számára jelentenek kisebb gondot másnak bajosabb.  Spacex és a starlink működő rendszerek a struktúra feljuttatása maga a szállitás és az alap műholdas kivitelezési megoldasok a korábbi starlink műholdakból már ott vannak nekik.Az adatközpontok ha piciben gondolkodik márpedig ez a terv és a spacex rakéta simán fel és lejön a teher leadása után nem egy mega méretű terjedelmes napelem és hűtőrendszert kíván csak pont egy kisebb könnyebben kezelhető méretet. Az űrben kb 1300W/m2 hőterhelés van napsugárzás alatt. ha a szerkezet nem túl nagy akkor nem lehet túl nehéz a kis egyedi blokkok folyadék hűtését megoldani ha műhold méretben kell dolgozni. Jobban végig fogom nézni Musk tevékenységét és az infókat mert összefügghet a jövőben a Tesla fejlesztéseivel. Önvezető autók optimus robotok amikhez most jönne majd az xAI plusz egy ilyen műholdas adatközponti idegrendszer. Érdekes lenne ha egy önvezető autó vagy egy optimus robot műholdról a világ bármely részén tudna gemini vagy chatgpt szinten is a Grok adatai alapján valós időben logikai döntéseket hozni. 
A Spacex adja a fuvart, a starlink a hálózatot, az xAI az algoritmust, a Tesla pedig a felhasználó eszközt autó vagy robot akár. Ez egy olyan zárt kör, amiből senki nem tudja kihagyni Muskot, ha a jövő technológiáját akarja használni.
terelemel 2026. 01. 31. 22:50
BREAKING: MicroStrategy's Bitcoin position officially turns red as Bitcoin falls below $76,000.
ASR 2026. 01. 31. 22:14
Előzmény: #133821  MrSomm
Gondold el, hogy a Földön vizet párologtatnak el, így viszik el az iszonyatos mennyiségű hőt. Az űrben a közeg hiánya miatt csak a termikus sugárzás marad. Elképzelni nem tudom, miként lehetne így hasonló mennyiségű energiát leadni. Egy közepes adatközpont hűtéséhez akkora radiátorok kellenének, melyek mellett a Nemzetközi Űrállomás simán eltörpülne. 
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2026. 01. 31. 22:10
Cathie Wood: “In ARK’s non-consensus view, the dollar is poised to turn and move up dramatically”
MrSomm 2026. 01. 31. 21:51
Előzmény: #133819  Padre47
Megmondom oszinten, hogy egyszeruen arra gondoltam, ott hideg van, ezert nincs szulseg hutesre, illetve konnyen megoldhato. 
Bar az nekem is egyertelmu volt, hogy azert az nem ugy mukodik, hogy felkapjak a Blackwell chipeket es kikuldik az urbe :)
En meg vagyok rola gyozodve, hogy eleg talalekonyak az emberek, hogy az ilyen problemakat megoldjak. Foleg, ha ennyire sok erteket tudnak vele termeteni. Peldaul, hogy nem kell a foldi energiat hasznalni hozza. Es ezt most a legnagyobb problemanak latom az AI-al kapcsolatban. 
Kommunikalni talan a legegyszerubb ezekkel az adatkozpontokkal. Mar eleg regota tudnak kiloni szateliteket, de emlekeim szerint most mar toredekere csokkent a koltseg. Szoval ez sem problema.

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek