Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Boole 2026. 01. 01. 16:59
Előzmény: #132038  Boole
Bedozol 2026. 01. 01. 16:56
Törölt hozzászólás
Boole 2026. 01. 01. 16:09
Előzmény: #132033  Boole
NVO elemzés
Ez a drasztikus árcsökkentés Kínában egy stratégiai kényszerlépés a Novo Nordisk (NVO) részéről, amely egyszerre hordoz rövid távú kockázatokat és hosszú távú növekedési lehetőséget.
A bevételekre, a nyereségre és a részvényárfolyamra gyakorolt hatások az alábbiak szerint foglalhatók össze:
1. Hatás a bevételre és a nyereségre
Az árcsökkentés egy klasszikus "volume over margin" (volumen a marzs felett) stratégia.
  • Rövid távú bevételkiesés: A listaár ~50%-os csökkentése azonnali negatív hatással van az egy egységre jutó árbevételre. Mivel a Wegovy a Novo egyik legfontosabb növekedési motorja, a kínai piacon realizált marzsok (nyereségtartalom) jelentősen szűkülni fognak.
  • Volumennövekedés: Kína elhízási statisztikái (65% érintett 2030-ra) hatalmas piacot jelentenek. Az alacsonyabb ár elérhetőbbé teszi a gyógyszert a középosztály számára is, ami a felhasználók számának robbanásszerű növekedését eredményezheti. Ez ellensúlyozhatja az alacsonyabb árat, így a teljes bevétel középtávon akár nőhet is.
  • Nyereségnyomás: A gyártási és logisztikai költségek nem feleződnek meg az árral együtt, így az operatív profitmarzs szinte biztosan csökkenni fog Kínában. A befektetőknek fel kell készülniük arra, hogy a 2026-os kínai profitadatok gyengébbek lehetnek a korábban vártnál.
2. Stratégiai védekezés a 2026-os "szabadalmi szakadék" ellen
A legfontosabb tényező, hogy a Novo Nordisk szemaglutid szabadalma 2026 márciusában lejár Kínában.
  • A generikusok elé vágás: Ha a Novo most nem vágná meg az árakat, a 2026-ban érkező olcsó kínai generikus gyártók (pl. CSPC, Jiuyuan) pillanatok alatt kiszorítanák a piacról. Az árcsökkentéssel a Novo "hozzászoktatja" a betegeket a márkás gyógyszerhez, és csökkenti a generikus gyártók profitpotenciálját, így kevésbé lesz vonzó számukra az agresszív árverseny.
  • Orális Wegovy mint menekülőút: A cég 2025 végén megkapta az engedélyt az orális (tablettás) Wegovyra. Ez egy újabb technológiai előny, amit a generikus gyártók nehezebben másolnak le, így a Novo megpróbálhatja átterelni a pácienseket az injekcióról a tablettára, ahol magasabb árat tud tartani.
3. Hatás a részvényekre (NVO)A piaci reakciók általában vegyesek egy ilyen bejelentésnél:
TényezőHatás a részvényárfolyamra
Azonnali reakcióNegatív/Volatilis. A piac nem szereti az árcsökkentést, mert rontja a profitabilitást. A bejelentés utáni napokban 1.5–2%-os esések voltak láthatóak.
Középtávú kilátásokSemleges/Enyhén Pozitív. Ha a Novo bizonyítani tudja, hogy a volumen növekedése kompenzálja az áresést, és sikerül megőrizni a piacvezető szerepet a kínai generikusokkal szemben, a befektetők bizalma visszatérhet.
ÉrtékeltségVonzóbb szintek. 2025 végére az NVO részvények értékeltsége (P/E ráta) jelentősen konszolidálódott. Jelenleg ~12.7-es előremutató P/E rátán foroghat, ami elmarad a szektorátlagtól, így a "rossz hírek" (árcsökkentés) már részben beépülhettek az árba.

Összegzés
A Novo Nordisk feláldozza a rövid távú profitmarzsot Kínában, hogy megnyerje a hosszú távú piaci részesedésért vívott háborút az Eli Lillyvel és a helyi generikus gyártókkal szemben. A részvényekre nehezedő nyomás 2026 elején még fennmaradhat, de a vállalat stabilizálódhat, amint az új termékek (tabletták, Amycretin) klinikai adatai beérkeznek.
Bedozol 2026. 01. 01. 14:20
Törölt hozzászólás
stolz
stolz 2026. 01. 01. 14:11
BÚÉK! 🥳
mereszZenesz 2026. 01. 01. 13:33
Előzmény: #132031  DavidCamp
Sikerekben  gazdag boldog új évet kívánok mindenkinek   ;  )
Boole 2026. 01. 01. 12:57
Előzmény: #132032  Boole
A NIO rekord szállítási teljesítményt ért el a legutóbbi hónapban és negyedévben 2026. január 1., 4:11 ET 
  • A NIO (NIO) 48 135 járművet szállított ki 2025 decemberében, ami új havi csúcs, és 54,6%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A leszállított járművek között 31 897 járművet adott át a vállalat prémium kategóriás intelligens elektromos jármű márkája, a NIO, 9154 járművet a vállalat családbarát intelligens elektromos jármű márkája, az ONVO, valamint 7084 járművet a vállalat kisméretű, intelligens, csúcskategóriás elektromos autó márkája, a FIREFLY.
  • A negyedik negyedévben a vállalat 124 807 járművet szállított ki, ami új negyedéves rekordot jelent, és 71,7%-os növekedést jelent az előző évhez képest.
  • A teljes 2025-ös évben az összes kiszállítás elérte a 326 028 járművet, ami 46,9%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Az összesített kiszállítások száma 2025. december 31-én elérte a 997 592 darabot.

• Az XPeng ( XPEV ) 37 508 járművet szállított ki 2025 decemberében, ami 2%-os éves növekedést jelent. A teljes éves kiszállítás 2025-ben elérte a 429 445 darabot, ami 126%-os növekedést jelent az előző évhez képest.
  • A teljes 2025-ös évben a vállalat 45 008 járművet szállított ki a tengerentúli piacokon, ami 96%-os növekedést jelent az előző évhez képest, és az év végére 60 országra és régióra bővítette globális jelenlétét.
  • 2025 folyamán az elektromos járműgyártó felgyorsította önműködő töltőhálózatának bővítését, több mint 1100 új töltőállomást telepített, és a teljes hálózatot 3000 állomásra növelte.
A Li Auto ( LI ) 2025 decemberében 44 246 jármű kiszállításáról számolt be , így a negyedik negyedévben a kiszállítások száma 109 194 járműre emelkedett. 2025. december 31-én a vállalat összesített kiszállításai elérték az 1 540 215 darabot, így a Li Auto átlépte az 1,5 milliós mérföldkövet a hónap során. A decemberi szekvenciális fellendülés ellenére a szállítások 24,4%-kal csökkentek éves szinten, ami az éves összevetésben hetedik egymást követő hónapot jelenti. Havi szinten azonban a szállítások 33,4%-kal emelkedtek novemberhez képest, ami a negyedév vége felé javuló lendületre utal. A negyedik negyedévben a Li Auto 109 194 járművet szállított ki, ami 31,19%-os éves visszaesést, de 17,2%-os növekedést jelent a harmadik negyedévhez képest, ami némi stabilizációra utal a hosszan tartó gyenge időszak után. A 2025-ös pénzügyi évben a Li Auto 406 343 járművet szállított ki, ami 18,8%-os csökkenést jelent az előző évhez képest, ami jól mutatja azokat a kihívásokat, amelyekkel az autógyártó szembesült a gyengébb kereslet és a kínai elektromos járműpiac fokozódó versenye közepette. A szállítások mellett a Li Auto tovább bővítette jelenlétét Kínán kívül is. Decemberben a vállalat bemutatta a Li L9, Li L7 és Li L6 modelleket Egyiptomban, Kazahsztánban és Azerbajdzsánban, ezzel jelezve első belépésüket Közép-Ázsiába, a Kaukázusba és Afrikába. A Li Auto hivatalosan is piacra dobta Li AI szemüvegét, a Livist, amelyről a vállalat azt állította, hogy pozitív korai felhasználói visszajelzéseket kapott. Működési szempontból a Li Auto 2025 végén 548 kiskereskedelmi üzlettel rendelkezett 159 városban, amelyeket 561 szervizközpont és hivatalos karosszéria- és fényezőműhely támogatott 224 városban. Töltőhálózata 3907 töltőállomásra bővült, amelyek 21 651 töltőfülkével vannak felszerelve Kína-szerte. Ennek fényében a Li Auto jelentős termékátalakítást készít elő, amelynek célja a versenyképesség növelése és a modelljei közötti kannibalizáció csökkentése – áll a helyi LatePost médium jelentésében. A lépésre akkor került sor, amikor a vállalat az év első 11 hónapjában 360 000 járművet értékesített, ami nagyjából a fele a kezdeti éves célnak, ami rávilágít a várakozások és a 2025-ös teljesítmény közötti eltérésre. A tervezett módosítások részeként a Li Auto tisztán elektromos Li i8 SUV-ja továbbra is a kínálatban marad, és további fejlesztéseket végeznek rajta, a gyártás megszüntetését nem tervezik – áll a több független forrásra hivatkozó jelentésben. A közelgő átszervezés stratégiai újrakalibrálást jelez, mivel a Li Auto igyekszik javítani a termékek átláthatóságát és visszanyerni a növekedési lendületet a versenyképesebb elektromos járműpiac közepette.
Boole 2026. 01. 01. 12:53
Előzmény: #132029  Kirito
Köszönöm. BUÉK!
DavidCamp 2025. 12. 31. 19:21
BÚÉK mindenkinek és sikeres pénz csinálást!!!🍾🥂🎊🎉
Kapzsidözsi 2025. 12. 31. 18:44
Mindenkinek nagyon boldog , sikerekben gazdag új esztendőt kívánok!
Kirito
Kirito 2025. 12. 31. 16:54
Előzmény: #132027  Boole
Nagy Gery youtube csatornájn vannak IB-hez opciós videók: https://youtube.com/@opcioguru/videos illetve a blogján (opcioguru.com) is vannak tanfolyanok, ha komolyan érdekel.
kajli_man
kajli_man 2025. 12. 31. 12:26
Előzmény: #132025  pomperj
Ezüst top megvolt egy ideig? Nagyon rángatják mostanában, a nagy felfutás során gyenge kezeknél is lehet sok belőle. Ugyanez igaz lehet az aranyra is.
Boole 2025. 12. 31. 12:17
Előzmény: #132026  TheSnake2020
IB-nél én nem tudok USA ETF-et venni, de az opciót tervezem megtanulni, hogy az IB-nél hogyan lehet a gyakorlatban kötni. A német warrantok nekem annak idején jók voltak. 
TheSnake2020 2025. 12. 31. 11:38
Előzmény: #132023  hellforceone
Más magyar szolgáltatónal is működik.  En is tudok venni USA ETFet. Körbe kell járni a piacot. Nem banki háttérrel működik a szolgáltató.  
pomperj
pomperj 2025. 12. 31. 08:09
Előzmény: #132002  pomperj
Daytrade
Ez a lezuhant forgalom evvegen nem igazan alkalmas elemzesre.
Egesz mas is tortenhet mint amit a pillanatnyi chart mutat.
Par napra felfuggesztve.
hwolf 2025. 12. 31. 07:10
Előzmény: #132023  hellforceone
Ha vkit érdekel, az Interactive Brokers -nél is tud magyar ügyfélként, TBSZ-re USA ETF-hez jutni, Put opció kiírásával ha lehívnak. SPY, SPYM, SSO, REMX, bond ETF-ek, aranybányász ETF-ek, leveraged ETF-ekre is mindre működik. Természetesen a módszer erősen korlátozott, mivel csak normálisabban opciózható ETF jöhet szóba, az is csak 100-asával, és inkább csak közép vagy hosszú tartásra. Daytrade-re, swingre a beszállás korlátai miatt alkalmatlan. Kiszállni már simán lehet eladással, scale out-tal is.
-
Ha komolyabban foglalkoztat valakit USA ETF, akkor EU-s állampolgárként külföldi cég alapítása jöhet szóba. A cég lehet egzotikus országban is...
hellforceone 2025. 12. 31. 04:44
Előzmény: #132022  Boole
Valóban, az USA kibocsátó ETF/EU polgár problémát teljesen el is felejtettem, de csupán egy dolog miatt. Ez ugyan nem a reklám helye akar lenni, ugyanis én magam is váltani szándékozom, de a KH Értékpapírnál érdekes módon lehet venni USA ETF-eket. Hogy ez hogyan és miért működik, arról fogalmam sincs. Sajnos én is csak ebben az évben vettem észre valamikor és eléggé meg is döbbentem, de próbálom majd kihasználni még azzal a maradék összeggel, amit a TBSZ miatt továbbra is náluk fogok hagyni.
Ami a stratégiát illeti, nos, ez velem is gyakrabban előfordul, hogy túl korán veszek meg papírokat, de mára szerencsére már elég jól tudom kezelni, hogy egyszerűen kivárok, ülök benne. Közben vannak más pozíciók, amelyek már generálnak elég cash-t. Előbb-utóbb mindegyik "termőre" fordul.
Azt valamikor úgy emlékszem írtad is egyébként, hogy a daytrader gyors be/gyors ki vagy egy swing trader relativ rövid tartási idejű szemléletével kereskedsz, amin változtatni szeretnél.
Boole 2025. 12. 30. 22:32
Előzmény: #132020  hellforceone
Ha nem EU polgár lennék, hanem USA, akkor biztosan ETF-ket és alapok junior kötvényeit is vennék.
Boole 2025. 12. 30. 22:30
Előzmény: #132020  hellforceone
Én régebben nagyon sok pozíciót nyitottam. Volt olyan amikor 20 részvény x 5000 USD volt a pakett. Volt amikor 1 részvényben 20.000 USD is volt, volt, amikor 1 részvényben akár 100.000 USD. A stratégiám 1/3 R/R aránnyal 76-78% átlagban nyereséggel zártam. Tök jól ment, de brutálisan fárasztó. 50 felett már ez felejtős, fiatalnak való. Utána swingeltem és pozíció kereskedés. 1994 óta tőzsdézek, 2018 óta foglalkozom hosszabb távú kereskedéssel. 4 éve már igyekszem csak ezt a befektetési szemléletet vinni. Egy stratégiai elemzőnek és alapvetően rövid kereskedőnek ez nem egyszerű átállást jelent. Tehát kérdésedre, volt olyan, hogy a portfólió 100%-ka volt bányászokban. Nekem sok papírom volt. NIO, XPEV, KC, BYD, PLTR 9 USD átlaggal (az emelkedés nagy részében már nem voltam benne), NVDA is volt. Nagyon sok papír, számtalan. Nálam általában az a baj, hogy sokszor nagyon hamar észreveszem a jó papírt, de utána még fél-1 évig is eltart, mire a nekem jó irányban mozdul. Kiszállok, amikor már ésszerűen túl drága, de a piac meg nem így gondolja és lényegesen többet fizet a papírért. Sibanye, PLTR olyan sokáig tartottam, hogy beleuntam, az idő meg ment. CPNG-it is legalább fél évig tartottam. Évekkel ezelőtti pakkot kellett volna megtartanom és semmit nem csinálni. A felét, harmadát értem el a lehetséges hozamnak, ezen biztosan javítanom kell.  

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek