Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
todi 2025. 12. 01. 14:10
Előzmény: #131016  pomperj
Zsiday lényegében semmi újat nem írt.
Tegnap én is ezt írtam csak leegyszerűsítve: Vonovia nem ECB kamat alapján hanem a 10 éves kamathoz képest refinanszíroz.
De ahogy tegnap írtam a lényeg, hogy egy cég jobban tudja növelni a bevételét mint ahogy a kamatköltség nő. Jelenleg a Vonoviánál ez a helyzet. Ráadásul a cashflowja nagyon stabil (nincs vám, erős euro sem érinti, nincs kínai ellenfél , recesszióban is kell lakni valahol és nagy a lakáshiány).
A negyedéves eredmények meggyőzőek, hozzák azt amivel számoltam. Amíg ez így marad addig nincs okom változtatni az eredeti elgondolásomon.
matatakakiba 2025. 12. 01. 14:00
Előzmény: #131000  komodoi
Re:TMSC vs Kina
Bar azzal egyetertek, h a tmsc nagy segitseg lenne kina felvezetoiparanak (szakemberek,tudas), de sztem nem letszukseglet. Jelenleg 70..90nm technologiaja stabilan,olcson,teljesen sajat fejleszesu gepekkel nagyon nagy sorozatban gyart. Sajat fejlesztesu gepekkel 28nm tud, nem koltseghatekony, nem nagy sorozat. De ezeknek iparba allitasatol mar nem evekre, hanem csak honapokra van. Ezzel a kettovel a szuksegletek 99+ %-at lefedtek (haditechnikat is). A maradek,pl AI teruleteket meg mas, architekturalis modszerekkel megoldjak. 
Ezentul vannak mas, gyakorlatban ritkan hasznal litografiai modszerek, melyeket nagy erovel kutatnak. Amugy az ASML berendezesek alapszabadalmai (usa) 2027-tol szep sorban lejarnak. 
Csak azt mondom, pusztan chipgyartas miatt nem erdemes megszallni Tajvant.
Matthias_Fo_Rex 2025. 12. 01. 13:59
Előzmény: #130992  pomperj
Most akkor a korrekció 3700-330 sávba wave(4) már nem opció?
matatakakiba 2025. 12. 01. 13:43
Előzmény: #131008  pomperj
Re:BHP vs. China:par hete szembejott 1eleg reszletes es alaposnak tuno elemzes,amibol nekem az jott le h a BHP teljesen vert pozicioba kerult. Mar nem az a kerdes, mennyit vesztenek az arbol hanem hogy mekkora piacot vesztenek.
pomperj
pomperj 2025. 12. 01. 12:43
Előzmény: #131003  todi
Lehet csak fundas alapon is jol invesztalni.
A fundak kozott egy REIT esesten az elso 3 legfontosabb parameter egyike a finanszirozas kamata.
Zsiday ma irt errol egy velemenyt, az USA-ra fokuszalva. lehet vele egyeterteni, vagy nem.
,
Szerintem nagyon kozel van ahhoz, amit epp errol irtam; es az EU-ban is nagyon hasonlo a helyzet.
Szerintem nezd meg, a lenyeg es a trend  ugyaez Nemetorszagban is.
.
Az amerikai jegybank valójában még mindig szigorít? – Zsiday.hu
MrSomm 2025. 12. 01. 12:09
Előzmény: #131013  MrSomm
ABRA / ABBRF / 1AH – AbraSilver Resource Corp. 
Legutóbbi záróár: 9,43 CAD (2025.11.28).
Piaci kapitalizáció ~1,51 mrd CAD, EV ~1,48 mrd CAD (~1,06 mrd USD). 
FD részvényszám: kb. 159,9 M alaprészvény + ~6,8 M opció = ~166,7 M FD. 

A cég egy elő-termelési fázisú ezüst–arany fejlesztő, a teljes érték gyakorlatilag a 100%-os Diablillos projektre épül (Salta/Catamarca, Argentína). Nincs még termelés, bevétel csak a jövőbeni bányaművelés megindulásával várható. 

Projektek:
Diablillos egy nagy, nyílt-gödrös ezüst–arany projekt, PFS szinten, DFS előkészítésben, engedélyezés folyamatban. 
P&P készlet: ~42,3 Mt @ 91 g/t Ag és 0,81 g/t Au → ~123 M oz Ag + ~1,1 M oz Au = ~209 M oz AgEq.
La Coipita egy korai fázisú Cu–Au porfíros célpont San Juan tartományban, hivatalos tartalék még nincs. 

Fő termékek és P&P készletek:
Ezüst: ~123 M oz P&P.
Arany: ~1,1 M oz P&P.
Aktuális spotokkal (Ag ~51,3 USD/oz, Au ~4 160 USD/oz) az ezüst bruttó „in-situ” értéke ~6,3 mrd USD, az aranyé ~4,6 mrd USD. Összes P&P bruttó érték ~10,9 mrd USD (≈58% Ag / 42% Au). Ez alapján az EV nagyjából 5 USD/oz P&P ezüstre és kb. 406 USD/oz P&P aranyra „áraz” (durva AI-számítás). 

Termelési és bevételi becslés (PFS):
Első 5 év: ~11,7 M oz Ag + ~59 koz Au = ~16,4 M oz AgEq/év.
LOM-átlag: ~7,6 M oz Ag + ~72 koz Au = ~13,4 M oz AgEq/év.
Mai spot árakkal egy „tipikus” első 5 éves év bevétele kb. 0,85 mrd USD (~1,18 mrd CAD). A cég jelenleg gyakorlatilag 0 árbevételt termel. 

Profit és EPS becslés:
15% nettó marzs feltételezésével a ~0,85 mrd USD bevétel nettó eredménye ~127 M USD (~177 M CAD).
FD 166,7 M részvényt feltételezve ez kb. 0,76 USD EPS (~1,06 CAD). 

Célárak (elméleti, P/E alapú):
15× P/E → ~11,4 USD (~15,9 CAD).
20× P/E → ~15,2 USD (~21,2 CAD).
Fontos: ezek tisztán modell-alapú értékek, fenntartott magas spot árakat és PFS-szintű termeléstartást tételeznek fel; nem tartalmazzák a finanszírozási hígulást vagy a projektkockázatokat. 

RIGI (Argentína):
A 2024-ben indult RIGI egy nagyberuházási ösztönző rendszer, amely ≥200 M USD projektérték felett 30 évre adó-, vám- és devizaszabály-stabilitást, csökkentett társasági adót (~25%), gyorsított értékcsökkenést és kedvező exportadó-kezelést ad.
Diablillos pályázik a RIGI-re; ha bekerül, az jelentősen növelheti a projekt after-tax NPV-jét, és csökkentheti a szabályozási kockázatot.
sahara
sahara 2025. 12. 01. 11:56
Előzmény: #131007  mereszZenesz
Most vannak és hétvégén is voltak… reggel viszont nulla, azt gondoltam jelent valamit, de szerencsére nem.
MrSomm 2025. 12. 01. 11:53
Vettem egy kis ABRA-t, megállíthatatlannak tűnik az ezüst és az arany. 
Nemsokára egy bemutatót is rakok róla. Jó lett volna két hete fele ennyiért megvenni... De szerintem még így is ngy potenciál lehet benne, 26Q1-ben jön az FS.
MrSomm 2025. 12. 01. 11:27
Én júliusban vettem Vale és Rio Tinto részvényeket. Akkori áron a BHP nekem már kicsit drágának tűnt a másik kettőhöz képest – és most egyelőre örülök is annak, hogy így döntöttem.
A Rio szerintem valamivel kevésbé veszélyeztetett a Kína-kitettség miatt, mert:
  • több lábon áll (alumínium, réz, lítium, borátok, ásványok),
  • és van részesedése a Simandou guineai vasérc-projektben is, ami Kína számára stratégiai fontosságú.
De azért ha komolyabb probléma lenne Ausztrália és Kína között – akár kereskedelmi háború, akár valami sokkal durvább – akkor a Rio is súlyos mínuszokat könyvelne el, hiszen a vasérc bevételek így is a cég fele körül mozognak. 

A Vale ezzel szemben akár nyertese is lehet egy AUS–Kína feszültségnek.
Ha Kína kénytelen lenne lecserélni az ausztrál importot (legalább részben), akkor Brazília rögtön a legfontosabb partnerévé válna. 

🌋 Mi történhet egy ausztrál–kínai konfliktus esetén? Rövid táv: árrobbanás
A globális vasérc-ellátási lánc egyik napról a másikra esne szét. A piac bepánikolna, a vasérc ára kilőne. Középtáv: ausztrál ércek összeomlása árban
Ha Kína nem veszi át a Pilbara érceit, akkor hatalmas mennyiség zúdulna a „nyugati” piacokra: India, Japán, Korea és az USA kohóira. Ezek azonban nem tudnak felszívni ilyen mennyiséget, így az ausztrál ércek ára könnyen beszakadhatna. Termelés leállítása
Nem tartom kizártnak, hogy BHP és Rio ideiglenesen visszafogná vagy akár részben le is állítaná a termelést, mert nem lenne elég vevő a meglévő kapacitásra. Ez lenne a „Doomsday scenario”. 

🟢 Ha nincs konfliktus – a „békésebb” forgatókönyv
  • Simandou beindul → növekvő kínálat, árcsökkenés (fokozatos).
  • A nagy ausztrál bányászok ezt túlélhetik diverzifikációval és költségelőnyükkel.
  • Kína gazdasága akár stabilizálódhat is (stimulus, új iparágak, gépgyártás, EV, infrastruktúra).
  • Pozitív fordulatként Guinea megpróbálhat többet kérni Kínától, ahogy az alumíniumnál is már láttuk → ez csökkentené a kínai dominanciát Afrikában.
  • Ha Kína folytatja az építkezéseket és a gép-/IPARI beruházásokat, az tovább növelheti az acéligényt.
⚒️ A BHP problémái (szerintem) 
1) A Nyugat EAF-domináns → kevesebb vasérc kell Az USA, EU, Mexikó, Japán egyre inkább átállnak EAF (villamos acélgyártás) és scrap irányba.
Ez hosszú távon strukturálisan csökkenti a vasérc + kokszolható szén iránti igényt
2) Már most is konfliktushelyzetben vannak Kínával A CMRG a BHP több vasérc-termékét bojkottálja, ez már most árazási és piaci feszültséget okoz. 
3) Geopolitikai kitettség extrém Ausztrália → Kína hajózási útvonal az egyik legsebezhetőbb a világon.
Egy konfliktus esetén:
  • a BHP és Rio termékei azonnal eladhatatlanná válhatnak Kínába,
  • óriási túlkínálat jelenik meg a világ többi részén.
5) Árrugalmasság: a kínai kiesést nem tudja pótolni India, Korea, Japán fizikailag nem képes átvenni azt a tonnát, amit Kína. 
 🟢 A BHP előnyei / pozitív forgatókönyvek 
1) Kína még mindig hatalmas acélfogyasztó Ha a stimulus működik és sikerül stabilizálni az ipari keresletet, akkor BHP profitálhat az új ciklusból. 
2) A legolcsóbb termelők között van Ez bármilyen válságban segít túlélni → a magas költségű bányák esnek ki először. 
3) Réz súlya nő a bevételekben A világ rézhez kötődő sztorija (EV, hálózatfejlesztés, AI-adatközpontok, energiahálózatok) kedvez a BHP-nek. 
4) Van steelmaking coal a mixben Ha valahol mégis növekszik a BF/BOF acélgyártás (India, Délkelet-Ázsia), abból a BHP profitál. 
5) Egy mérsékelt AUS–Kína feszültség még tolerálható Ha nincs nyílt konfliktus, csak kereskedelmi vita, akkor a BHP továbbra is el tudja adni az érceket – talán kedvezőbb feltételekkel más vevőknek. 
Összegzés
  • Ha nincs konfliktus, akkor a nagy kérdés: Simandou mennyire veri le az árakat?
    A lassú árcsökkenést szerintem a BHP és Rio is kibírja, de a Vale jobban járhat.
  • Ha van kereskedelmi vagy katonai AUS–Kína konfliktus, akkor:
    • BHP és Rio → legnagyobb vesztesek között,
    • Vale → potenciális nyertes,
    • vasérc ár → először robban, utána kettészakad (kínai piac drága, nyugati piac olcsó).
Moka_Brikka 2025. 12. 01. 11:12
Szerintem EURUSD 1-2-i-ii-ben van naposon. 1.155 felett nagyon bullish. Invalidálási pont 1.149. Szerintem meg fog indulni 1.20 fölé. Nagyobb háromszöget még nem tudom kizárni akkor sem, ha 1.166 fölé megy, de nekem elliotti értelemben ez a minta nem illik ide. Klasszikus szimmetrikus háromszög az lehet, de elliotti értelemben ez valami flat vagy kombináció volt szvsz.
pomperj
pomperj 2025. 12. 01. 10:29
NVO es LLY
a ket ceg ugynazt csinala: a fogyi-tabletta es injekcio temat.
ES megis, micsoda kulonbseg.
.
https://imgur.com/a/fZGUuYd
1)LLY
PE=50. A profit felfutas 2023-24-25  evekre EPS= 6.30 -  13 - 23$/sh,  jovore EPS=29$ a varakozas.
es az arbevetel duplazodott 3 ev alatt. Az operativ marzs 45%, az adossag (33mrd),  ami  
az eves arbevetelnek (62Mrd$) a fele.  Az onkologiai gyogyszeruk  is eleg jol megy.  
Osztalek 1%.
Es a korrekcio ota ujra veszik, mint a cukrot. Az arbevetel fele jon a fogyi temabol.
,
2)NVO
PE=14.  A profit felfutas 2023-24-25  evekre  2.77 -  3.13 - 4.00,  jovore EPS=4.20$/sh a varakozas.
Az eves arbevetel +60% 3 ev alatt. Az oprativ marzs 49%. Az adossag 15Mrd, ami
az eves arbevetelnek (50Mrd$) a harmada.  A Novo inzulin termekei is keresettek jol mennek.
Osztalek 2.5%.
A fogy tabletta megjelenese utan 3 ev alatt +300%, aztan ezt mind vissza korrgalta, ugyanott van
mint 2021-ben. pedig azota  profitjuk  1.50-->4.00$/sh felfutast mutat. De a P/E  29-->14 le-felezodott.
.
Nem lehet nagyon vitas, hogy melyiket erdemesebb valasztani, aki a fogyi tema kovetkezo 10 eveben
ott akar lenni.
.
https://imgur.com/a/73QL3zk
MrSomm 2025. 12. 01. 09:36
Előzmény: #131008  pomperj
BHP vs. Kína – újabb fejezet az erőviszonyok harcában
Az elmúlt hónapokban látványosan elmérgesedett a viszony a világ egyik legnagyobb bányacége, a BHP, és Kína között. A kínai állami vasérc-vásárló (CMRG) több BHP-féle érctermék importját felfüggesztette, miközben a felek új árazási és szerződéses feltételekről próbálnak egyezségre jutni. A vita lényege: Kína nagyobb befolyást akar a vasérc árképzésére, a BHP pedig a jelenlegi rendszerből profitálna tovább. A konfliktus már most érezhetően feszesebbé tette a kínálati oldalt.
Simandou – Afrika óriása közeleg
Eközben Afrika legnagyobb új vasércprojektje, a guineai Simandou is egyre inkább a figyelem középpontjába kerül.
  • Méret: teljes kapacitáson kb. 120 Mtpa (millió tonna/év) magas minőségű vasérctermelés.
  • Tulajdon: két konzorcium működteti. Az északi blokkokat a kínai dominanciájú Winning Consortium Simandou (Weiqiao/Hongqiao, Baowu stb.) vezeti, a délit a Rio Tinto + Chinalco + guineai állam közös vállalata.
  • Kína kapcsolata: a projekt tőkéjének és jövőbeli offtake-jének jelentős része kínai kézben van, elemzők szerint a teljes projekt kb. 75%-ban Kínához köthető.
  • Időzítés: a nagy volumenű termelés várhatóan 2028 körül érheti el a 120 Mtpa szintet.
Ez a projekt a globális tengerentúli vasércpiac kb. 7%-át adhatja majd – tehát nem váltja ki a „nagy hármast”, de már önmagában is egy „közepes bányacégnyi” kapacitás.
A három nagy vasérctermelő – kik uralják ma a piacot?
1) BHP
🔹  Bevételi mix (FY2024): 
  • Vasérc: ~47%
  • Réz: ~28%
  • Szén (főleg kokszolható): ~18%
  • Egyéb (nikkel stb.): ~7%
🔹  Fő projekt: WAIO (Western Australia Iron Ore) 
  • Helyszín: Pilbara, Nyugat-Ausztrália
  • Részesedés a teljes BHP vasérc-termelésből: kb. 98%
  • Méret: ~255 Mt/év
    Ez gyakorlatilag a BHP teljes vasérc-üzletágának gerince.
2) Rio Tinto
🔹  Bevételi mix (2024):
  • Vasérc: ~50–55%
  • Alumínium: ~20–25%
  • Réz: ~15–20%
  • Minerals (TiO₂, borátok stb.): ~10%
🔹  Fő projekt: Pilbara Operations 
  • Helyszín: Pilbara, Nyugat-Ausztrália
  • Részesedés a Rio teljes vasérc-termeléséből: ~97%
  • Méret: ~328 Mt/év
    Emellett létezik egy kisebb kanadai egység (IOC), de csupán ~3%-ot tesz hozzá.
3) Vale
🔹  Bevételi mix (2024): 
  • Iron Solutions (vasérc + pellet): ~83%
  • ETM – réz, nikkel, egyéb fémek: ~17%
🔹  Fő projekt: Northern System (Carajás + S11D) 
  • Helyszín: Pará és Maranhão állam, Brazília
  • Részesedés a Vale össztermeléséből: ~54%
  • Méret: ~177 Mt/év
    A világ legjobb minőségű vasércei közé tartozik (65%+ Fe), jelentős versenyelőnnyel.

Ma a három óriás (BHP, Rio, Vale) együtt évente kb. 920 Mt vasércet ad a világnak. Ehhez képest a készülő simandou-i 120 Mt nagyjából:
  • ~36–46% egy Rio/BHP/Vale méretéhez képest
  • ~7% a globális tengerentúli piacból
  • és nagyrészt Kínához kötődő kapacitás lesz.
Mindez azt jelenti, hogy az elkövetkező években Kína tovább erősítheti pozícióját a vasércpiacon, miközben a nagy ausztrál bányacégek kénytelenek lesznek a jelenlegi árképzési modell újrahangolásával számolni — részben már most is ezt látjuk a BHP–Kína konfliktusban.
pomperj
pomperj 2025. 12. 01. 08:42
Azsia tozsdeken egy ciklikus melypont alakul, ez a korrekcio orszagonkent 2-3 honapja tart. 
Es ugy nez ki, meeg 1-2 het oldalazos konszolidacio johet, de mar a vege fele jar; es ujra rallyba fordul.
Australia, Taiwan es Shanghai nez ki legerosebbnek most.
.
1)China HK50 es SSEC
Egyelore nincs ok rosszabb kilatasokra szamitani Kinaban.
https://imgur.com/a/xP29Njw
,
Meg mindig sok ingatlan-invesztornak van sulyos arzuhanasi/adossagfizetesi problemaja,
de a tozsde mar masfel eve bullos rallyban van.
.
https://imgur.com/a/SwbTJz8
.
2)Australia
A 3 honapja tarto korrekcionak valoszinuleg vege van, felpattant a fibo supportrol. 
Innen igen jok a kilatasok, talan wave(iii of 3) hullam kovetkezik.
.
https://imgur.com/a/DSloxFe
.
A legnagyobb banyasz, BHP a Covid melypont utani gyors recovery ota 4 eve korrigal,
es csak iden Aprilisban erte el a korrekcioja veget (ahogy sok mas commodity tema is).
De azota ujra rallyban sejtem, ami sokkal feljebbre tart. 
,
https://imgur.com/a/OEXnM0f
.
3)India
NIFTY ujra a kitoresben van,  es egyelore tovabbi emelkedes a varakozas
.
https://imgur.com/a/rPtQhGK
mereszZenesz 2025. 12. 01. 08:35
Előzmény: #131006  sahara
Nincsenek repcsik.. Légtérzár !
sahara
sahara 2025. 12. 01. 07:56
Előzmény: #130990  Padre47
Egész hétvégén jöttek mentek a repülők Venezuela felett, viszont most úgy tűnik valóban kiürült a légtér! Egy nyomon követhető gép sincs flightradar on. Vagy csak nálam?
MrSomm 2025. 12. 01. 06:09
A Neodymium araban van egy 5%-is ugras, mintha valami keszulodne.
todi 2025. 11. 30. 23:11
Előzmény: #131002  TheSnake2020
Jól tudod. Gyertyák meg egyéb TA dolgok sokadrangúak nálam. Pénzügyi befektetést ,legyen az részvény, ingatlan vagy vállalkozás, csak fundamentális alapon csinálok. Azt, hogy a tőzsdét manipulálják már megszoktam. Voltam már all-in 30-40% minuszban is más részvényeknél. Az sem tett idegessé mert a funda stimmelt. És a végén nyerőben léptem ki. Ehhez egy dolog kell a funda mellett: türelem. Na ez az ami a fórumozók döntő részénél hiányzik. Mondjuk ha gyertyákra alapoznék én se lennék nyugodt.
TheSnake2020 2025. 11. 30. 22:59
Előzmény: #131001  todi
Tudom, hogy nem érdekel,  de ha az éves gyertya így marad , jövőre lehet a VNA 20 alatt is. Technikailag egyáltalán nem biztató.  Minden fontos szint alatt jelenleg. Nagyon fontos lenne, hogy megvegyek decemberben. Esetleges FED kamat tartás nagyon nem tenne jót neki. Ugyanakkor jól látszik,  hogy próbálják tartani. Osztalékot kell emelnie. Akkor megindul. A jelenlegi osztalék hozam nem vonzó.  A többi szerintem nem érdekes . (Tudom, hogy nem így látod   csak legyen másik oldal is. )
todi 2025. 11. 30. 22:16
Előzmény: #130998  pomperj
Ha az ECB kamatot emel az pl franciákat, olaszokat bedönti a magas adósság miatt. 
Vonoviánál a refinanszírozás pedig nem ECB kamat alapján történik hanem kb a 10 éves német kamat + 125bp-on. 
A jelenlegi adósság átlagos kamata 1,9% ami természetesen növekedni fog de ezt mindenki tudja (Vonovia menedzsment, elemzők, hitelminősítők és a befektetők is). Szóval ez már mind be van árazva.
Sőt! Pl a Berenberg elemzője szerint túl van árazva a kamatemelkedés és ezt korrigálni fogja a piac.
A kamatemelkedés nem gond egy vállalkozásnál ha a bevételek jobban nőnek mint a költségek. A Vonoviánál pedig ez a helyzet és az előrejelzésekben is ez szerepel. A nyereség tehát a következő években növekedni fog nagyon stabil cashflow mellett.
A másik  érték növelő tényező a Reiteknél az ingatlanállomány felértékelődése. Most éppen ez zajlik a német ingatlan piacon (német statisztikai hivatal). Ha jól tudom akkor a Vonovia a 4. negyedévben értékeli át az ingatlan portfólióját.

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek