Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Goldstein17 péntek, 11:19
Előzmény: #267774  Goldstein17
Próbáltam osszeszamolni, hogy hányszor voltam az Isztriai felszigeten és 7-ig jutottam. Montenegrotol Szlovéniág terjedő szakaszon pedig 30-szor biztosan.
Mikieger85 péntek, 11:15
Előzmény: #267773  Pistike12
A szuperbruttó kb 1M sofőr munkabérből NAPI 140e Ft lesz? Azért ez durva...
Mikieger85 péntek, 11:13
Előzmény: #267771  N0MAD
Ha az államtól bérled, az még hagyján: az igazából földadó. Ha az állam becsődöl, megőrül, stb, akkor hiába van "tulajdonod" bármilyen országban, az állam simán ráteheti a kezét gyorsan (Rákosi stíl államosítás) vagy lassan (durva adók, mint pl UK-ben).
Ami ciki, ha magánembertől vagy cégtől bérelsz: ennek minden hisztijét, haszonlesését te sz.pod be.
Mikieger85 péntek, 11:07
Előzmény: #267756  Freszelés
A svájci Eigenmietwert-hez hasonló koncepció működhetne.
Freszelés péntek, 11:06
Előzmény: #267765  N0MAD
támogassák az új lakás építést vagy szabályozzák vagy ilyesmi. kínálatot kéne növelni elsősorban. valahogy. de persze ne az én zsebemből tömjék az ingatlanépítős cégeket, melósokat. 
a legjobb lenne ha nem nyúlnának bele a picba, minden menne a maga útján és nem torzulnának tovább a dolgok. igy is rettenet.
Goldstein17 péntek, 11:03
Előzmény: #267734  Peti84
Ma reggel Icici-ig sétáltam, egészen a körforgalomig,  ahol az az új hatalmas szálloda épül. Végre sikerült beazonositanom Mariska házát is, ahol Orbán kiemelkedett a habokból. 
5 mrd körülre becsülöm az értékét,  hatalmas nagyon szépen gondozott park veszi körül a házat,  sajnos nem nagyon lehet belátni  Helyi viszonylatban is kiemelkedő ingatlan.
Pistike12 péntek, 10:55
Előzmény: #267769  N0MAD
Egy projektbe ezt NEM lehet belearazni. Senki nem tudna kifizetni. 
Ha a tomegkozlekedesben a valos koltsegeket ki kellene fizetni, azt senki nem tenne meg. 
Mar egy sima korjaratu busz egy kisebb telepulesen is lehetetlen aru. Csak a sofor koltseg minimum 140e ft/nap. Ha 200an hasznalnak az 700ft/szemely. Csak a munkaber. Az uzemanyag, a gepjarmu ktg, a szervezet nincs ebben benne. 
Ezt senki nem fizeti meg. 
Pistike12 péntek, 10:49
Előzmény: #267767  N0MAD
Persze, ertem en a hozamot, de csak viccbol penzpiaci alapba elhelyeztem 51500 ftot 2015ben teszt celjabol. A mai allasa 67.474 ft.
Persze, lehet aktivan kezelni stb. De egy atlag ember kb igy takarit meg, ha megtakarit. Azert is irtam h cca 20% tudja megkeresni az arat a lakasnak berbol, amit befektetget a vetelig. 
De hidd el, a lakossag 80%tol ez nem elvarhato es nincs is affinitasa hozza. A sarki fodrasz hiaba keres jol, ezt nem fogja fel. Azert is akut ez a problema. 
Naponta latom nálunk az egyenlegeket.
 Hat kemeny... Ha valakit nem fal fel a koltseg es az infla az nagyon ritka. 
N0MAD péntek, 10:44
Előzmény: #267770  Mikieger85
kinához érdemes hozzátenni hogy egyáltalán nem birtoklod a földet az ingatlan alatt hanem bérled 99 évre. Elég más a leányzó fekvése.....
Mikieger85 péntek, 10:43
Előzmény: #267759  Pistike12
Kínában csinálták ezt. Állami építkezési megaprojektek, aztán lett belőle egy Evergrande.
A szingapúri modell(nek ez a része) jó, csak az EU-n belül nem lehet megcsinálni. Egész DK ázsia is durván védi a piacát a külföldi felvásárlók ellen, se Thaiföldön, se Indonéziában, Fülöp szigeteken nem birtokolhatsz egy cm2 földterületet sem külföldiként. Lakásod lehet valami Bangkok-i toronyházban, aminek 51%-a thai tulajdonban van, vagy lízingelhetsz földterületet, ahol a tulaj 30 (Thaiföld), 90 (Indonézia) év múlva azt mondja, hogy csomagold össze a házad és kotródj, kiadom másnak 10x annyiért.
N0MAD péntek, 10:43
Előzmény: #267768  Pistike12
illetve ahol ingatlanberuházás van ott az építető finanszírozza meg a kötöttpályacsatlakozást ha van rá lehetőség, a többi infrastrutúrával együtt.
Az nagyon elszabott irány szerintem (és bocs de te is ezt toltad) hogy magánbefektető építsen olcsó ingatlant nagy haszonnal aztán a töketlen polgi miért nem finanszírozott oda kötöttpályát óvodát, iskolát, vízműveket, utakat meg minden infrastruktúra bővítést.
És ennek semmi köze karácsony személyéhez, egész pest megye szív a túlhasznált infrastuktúra miatt mert azt finanszírozza a falusi polgi a zsebéből ha már háromszor akkora lett a település.
Pistike12 péntek, 10:38
Előzmény: #267764  N0MAD
Ez igy van Szoulban most fejlesztik ezt a modszert. De alapjaiban ez dragabb mint epiteni, illetve az uzemeltetesi koltseg magas.
Ezert is ertelmes vitezy felvetese, hogy a kotottpalyaknal epuljenek allami foldre ingatlanok. De ehhez megvalositas kell, nem csak abrandozas. At kell tolni a forrasokat oda, de kozben korlatozni kellene az erokozpontokban a lakashalmozast vmilyen eszkozzel. 
N0MAD péntek, 10:36
Előzmény: #267763  Pistike12
Kalkuláld bele a megtakarítás hozamát is.
Szoktam emlegetni amikor tizenéves korunk végén valami szórakozóhelyen beszélgettünk hogy ingatlanár osztva a fizetésünkkel az valami irracionális szám, szóval szórakozzuk el.
Aztán mégis mindenkinek a társaságból megoldódott. még hitelkamatattal  "súlyosbítva" is.
Ne kövesd el ugyanazt a hibát.
Pistike12 péntek, 10:34
Előzmény: #267760  Pistike12
Evente 500milliardbol 10.000. Lakast fel lehet huzni allami telkekre kenyelmesen. Egy ilyen program 10-15 evig folyamatosan mukodtetve csodat csinalna. 
N0MAD péntek, 10:33
Előzmény: #267762  Freszelés
ja értem, a körön kívül maradók szívnak.
N0MAD péntek, 10:32
Előzmény: #267759  Pistike12
Vagy esetleg, de ez csak ötlet, a gazdasági erőközpontokat tele kell nyomni (kötöttpályás) tömegközlekedéssel meg minden földi jóval és mindjárt kiterjed a városnyi erőközpont százkilométeres vagy még nagyobb körre. 
Lehet gyorsabban bejutni a városba mint a város egyik feléből a másikba.
És mindjárt alakul a balansz a jólfizető munkahely kontra drága ingatlan témában. 
Ha nem egy óra lenne a ráckevei hév nemtom husz kilométere és nem a semmiben lenne a végállomása és tele lennének a megállók P+Rel  lehet nyitna pár lehetőséget. És itt még van is kötöttpálya, többnyire meg nincs. Érdekes lenne egy számítás kötöttpályaépítés vs ingatlantámogatás kölséghaszon vonzatairól.
Pistike12 péntek, 10:29
Előzmény: #267760  Pistike12
Most osszestamoltam a berjovedelmemet. 12 ev alatt ugy h atlag felett keresek. Zero eselyem lenne abbol azt a penzt kifizetni, amibol epitkezek. A forgalmi erteke pedig majd 30 ev atlagfizetes ma. 
Freszelés péntek, 10:29
Előzmény: #267761  N0MAD
hát ha a bérlést támogatják, akkor emelkednek a bérletidijak, hisz többet lehet elvenni. ami javitja a meglévő ingatlanok hozamát. ami emeli az ingatlan árát. ami emeli a belépési küszöböt. igy gondolkodtam.
N0MAD péntek, 10:25
Előzmény: #267758  Freszelés
Itt azért nem értem a logikai lépést hogy a bérlők egyre nagyobb támogatása az a bérlők facsarása, de biztos csak én vagyok figyelmetlen :D

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek