Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Próbáltam osszeszamolni, hogy hányszor voltam az Isztriai felszigeten és 7-ig jutottam. Montenegrotol Szlovéniág terjedő szakaszon pedig 30-szor biztosan.
Ha az államtól bérled, az még hagyján: az igazából földadó. Ha az állam becsődöl, megőrül, stb, akkor hiába van "tulajdonod" bármilyen országban, az állam simán ráteheti a kezét gyorsan (Rákosi stíl államosítás) vagy lassan (durva adók, mint pl UK-ben). Ami ciki, ha magánembertől vagy cégtől bérelsz: ennek minden hisztijét, haszonlesését te sz.pod be.
támogassák az új lakás építést vagy szabályozzák vagy ilyesmi. kínálatot kéne növelni elsősorban. valahogy. de persze ne az én zsebemből tömjék az ingatlanépítős cégeket, melósokat. a legjobb lenne ha nem nyúlnának bele a picba, minden menne a maga útján és nem torzulnának tovább a dolgok. igy is rettenet.
Ma reggel Icici-ig sétáltam, egészen a körforgalomig, ahol az az új hatalmas szálloda épül. Végre sikerült beazonositanom Mariska házát is, ahol Orbán kiemelkedett a habokból. 5 mrd körülre becsülöm az értékét, hatalmas nagyon szépen gondozott park veszi körül a házat, sajnos nem nagyon lehet belátni Helyi viszonylatban is kiemelkedő ingatlan.
Egy projektbe ezt NEM lehet belearazni. Senki nem tudna kifizetni. Ha a tomegkozlekedesben a valos koltsegeket ki kellene fizetni, azt senki nem tenne meg. Mar egy sima korjaratu busz egy kisebb telepulesen is lehetetlen aru. Csak a sofor koltseg minimum 140e ft/nap. Ha 200an hasznalnak az 700ft/szemely. Csak a munkaber. Az uzemanyag, a gepjarmu ktg, a szervezet nincs ebben benne. Ezt senki nem fizeti meg.
Persze, ertem en a hozamot, de csak viccbol penzpiaci alapba elhelyeztem 51500 ftot 2015ben teszt celjabol. A mai allasa 67.474 ft. Persze, lehet aktivan kezelni stb. De egy atlag ember kb igy takarit meg, ha megtakarit. Azert is irtam h cca 20% tudja megkeresni az arat a lakasnak berbol, amit befektetget a vetelig. De hidd el, a lakossag 80%tol ez nem elvarhato es nincs is affinitasa hozza. A sarki fodrasz hiaba keres jol, ezt nem fogja fel. Azert is akut ez a problema. Naponta latom nálunk az egyenlegeket. Hat kemeny... Ha valakit nem fal fel a koltseg es az infla az nagyon ritka.
Kínában csinálták ezt. Állami építkezési megaprojektek, aztán lett belőle egy Evergrande. A szingapúri modell(nek ez a része) jó, csak az EU-n belül nem lehet megcsinálni. Egész DK ázsia is durván védi a piacát a külföldi felvásárlók ellen, se Thaiföldön, se Indonéziában, Fülöp szigeteken nem birtokolhatsz egy cm2 földterületet sem külföldiként. Lakásod lehet valami Bangkok-i toronyházban, aminek 51%-a thai tulajdonban van, vagy lízingelhetsz földterületet, ahol a tulaj 30 (Thaiföld), 90 (Indonézia) év múlva azt mondja, hogy csomagold össze a házad és kotródj, kiadom másnak 10x annyiért.
illetve ahol ingatlanberuházás van ott az építető finanszírozza meg a kötöttpályacsatlakozást ha van rá lehetőség, a többi infrastrutúrával együtt. Az nagyon elszabott irány szerintem (és bocs de te is ezt toltad) hogy magánbefektető építsen olcsó ingatlant nagy haszonnal aztán a töketlen polgi miért nem finanszírozott oda kötöttpályát óvodát, iskolát, vízműveket, utakat meg minden infrastruktúra bővítést. És ennek semmi köze karácsony személyéhez, egész pest megye szív a túlhasznált infrastuktúra miatt mert azt finanszírozza a falusi polgi a zsebéből ha már háromszor akkora lett a település.
Ez igy van Szoulban most fejlesztik ezt a modszert. De alapjaiban ez dragabb mint epiteni, illetve az uzemeltetesi koltseg magas. Ezert is ertelmes vitezy felvetese, hogy a kotottpalyaknal epuljenek allami foldre ingatlanok. De ehhez megvalositas kell, nem csak abrandozas. At kell tolni a forrasokat oda, de kozben korlatozni kellene az erokozpontokban a lakashalmozast vmilyen eszkozzel.
Kalkuláld bele a megtakarítás hozamát is. Szoktam emlegetni amikor tizenéves korunk végén valami szórakozóhelyen beszélgettünk hogy ingatlanár osztva a fizetésünkkel az valami irracionális szám, szóval szórakozzuk el. Aztán mégis mindenkinek a társaságból megoldódott. még hitelkamatattal "súlyosbítva" is. Ne kövesd el ugyanazt a hibát.
Evente 500milliardbol 10.000. Lakast fel lehet huzni allami telkekre kenyelmesen. Egy ilyen program 10-15 evig folyamatosan mukodtetve csodat csinalna.
Vagy esetleg, de ez csak ötlet, a gazdasági erőközpontokat tele kell nyomni (kötöttpályás) tömegközlekedéssel meg minden földi jóval és mindjárt kiterjed a városnyi erőközpont százkilométeres vagy még nagyobb körre. Lehet gyorsabban bejutni a városba mint a város egyik feléből a másikba. És mindjárt alakul a balansz a jólfizető munkahely kontra drága ingatlan témában. Ha nem egy óra lenne a ráckevei hév nemtom husz kilométere és nem a semmiben lenne a végállomása és tele lennének a megállók P+Rel lehet nyitna pár lehetőséget. És itt még van is kötöttpálya, többnyire meg nincs. Érdekes lenne egy számítás kötöttpályaépítés vs ingatlantámogatás kölséghaszon vonzatairól.
Most osszestamoltam a berjovedelmemet. 12 ev alatt ugy h atlag felett keresek. Zero eselyem lenne abbol azt a penzt kifizetni, amibol epitkezek. A forgalmi erteke pedig majd 30 ev atlagfizetes ma.
hát ha a bérlést támogatják, akkor emelkednek a bérletidijak, hisz többet lehet elvenni. ami javitja a meglévő ingatlanok hozamát. ami emeli az ingatlan árát. ami emeli a belépési küszöböt. igy gondolkodtam.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link