Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Freszelés kedd, 09:26
Előzmény: #267657  N0MAD
10-ből 9x a lustát, trógert támogatják. És mivel nem látom azt, hogy hogy oldják meg azt, hogy tényleg az önhibán kívülit, az arra érdemest találják el jó arányban, ezért inkább beszántanám az egészet.
Ez kicsit olyan, mint az igazságszolgáltatás. Két valid irány van:
- mindent bűnöst kapjunk el, DE ártatlanok is néha meg lesznek büntetve, 
- senkit se ítéljünk el ártatlanul, DE így néhány bűnös is megmenekül.
Én tökre meg tudom érteni hogy ha valaki azt mondja hogy ártatlant véletlenül se ítéljünk el. Nekem viszont szimpibb az, ha minden bűnös (és néhány ártatlan is) megbűnhödik.
Persze az élet nem ilyen egyszerű. Vannak megmenekült bűnösök és vannak ártatlanul bűnhődök. Úgyse számít hogy mit gondolok, nem én vagyok az Orbán Viktor vagy Magyar Péter vagy Trump, szóval ráhatásom nincs a világra, de azért kipötyöghetem magamból..
N0MAD kedd, 09:04
Előzmény: #267649  slash
az "árát" amit már kifizettünk érte.
nehéz államosítani ha az állam már megvette túlárazva.
N0MAD kedd, 09:04
az "árát" amit már kifizettünk érte.
nehéz államosítani ha az állam már megvette túlárazva.
N0MAD kedd, 09:03
Előzmény: #267650  Freszelés
nyilván azt kell támogatni aki valami miatt nem tud tenni magáért (eleget) meg azt aki előre akar jutni és kis segítséggel tud nagyot lépni.
És még keresztényietlenséggel se lehet vádolni (akit ez érdekel) mert ne halat adj hanem halászati oktatást és aki nem dolgozik az ne kapjon szépkártyát vagy hogy is volt.
Pistike12 kedd, 09:03
Előzmény: #267655  Pistike12
Trunlmp urnak ledob belole 20%ot aztan soha nem adjak ki... 
Pistike12 kedd, 09:02
Előzmény: #267654  Pistike12
Nemhiaba menekitette ki a Pistat az usaba a valasztasi gyozelembe hivo torzsfonok... 
Pistike12 kedd, 09:00
Előzmény: #267652  Pistike12
"A Bosnyák téri külső/nem belvárosi elhelyezkedés (Non-Central Pest zóna) piaci átlaga jelenleg kb. 15–17 EUR/m²/hó.Ahhoz, hogy a 300 milliárdos vételár piaci alapon megtérüljön, majdnem a dupláját (kb. 27–32 EUR/m²/hó) kellene elkérni bérleti díjként." 
Nonszensz. Ez az epulet max 160 milliardot er. Erre meg ravettek a Durer irodahazat es a Budapartnal levo 700mrd+ert.  Egy sima 300-350 Milliardos csalas... 
Es akkor, amikor az irodapiac meredeken zuhanz lasd MNB ugy... 
N0MAD kedd, 08:59
Előzmény: #267652  Pistike12
nem hiszem rongyos 50-300 milliárd felférne a százas listára....
Pistike12 kedd, 08:51
En orulok ha ez sikerul. Meg anno ide is irtam, hogy a NER top 5 csalasa volt. Bejott a magas kamat korszaka, Bayer ceg(Es Tiborcz) kemenyen cash flow poblema. A balance gardent learaztak kpsoknak kemenyen, erre megvettek 2-3* aron akkor, amikor akkor kulker hoanyunk volt, hogy a Holdrol is lehetett latni. Irodahaz kiadasra esely sem volt mert a Covid HO tema is izzott.
Meg ha 50 mrd veszteseggel kiszallnak, akkor is megeri mert olyan tularazott. 
Meg Marcika is kényszeredett arccal vedte a sztorit, hogy eladjakna miniszteriumokat es energiahatekonysagbol visszajon az ara... Hat persze. Csak az elso ket evben 90mrd ft volt a tokehasznalati dija, hogy elore kifizettek... 
Freszelés kedd, 07:52
Előzmény: #267650  Freszelés
de hát az én ideális világomban lenne közoktatás, tömegsport, közbiztonság, határvédelem, állami gondozók/intézetek 18 (23) alattiaknak, akik nem jó helyre pottyantak le, stb. mitöbb, kifogástalan minőségben lennének ezek.
De csok+-, babaváró, zöldhitel, csak úgy kedvezményes lakhatás, tüzifa támogatás, nagycsaládoskocsitámogatás, bankokra kényszerített 'ingyen' bankszámlaalapcsomag, szociális tévé csomag (elképesztő), mobiltelefoncsere program ( :D ), meg édesfszm tudja hogy még mi nem.
slim fit állam.
Freszelés kedd, 07:48
Egyfelől értem a szociális dolgokat, támogassunk, adjunk... de akkor mi értelme van tenni a dolgokért, ha ugyanazt más grátisz megkapja?
Nyilván sokszor amit kapnak az államtól az emberek az egyrészt kiszámíthatatlan hogy jön-e, másrészt bizonytalan hogy meddig tart, harmadrészt lehet hogy egy átlag ember az átlag képességeivel ÉS munkával többet tud magának megszerezni. De miért is kéne akár csak alacsony komfortfokozat/biztonságérzet mellett szponzorálni bárkit? Mert tömegesen vannak olyanok, akiknek ez az alacsony nívó tökéletesen megfelel. Hát én meg kvra nem azért fizetek adót, hogy más (az én nézőpontomból igénytelen szintjén) elvegetáljon belőle mint marci hevesen, tartsa a markát, röhögjön a dolgozó magyaron, törje a fejét napközben a csibészségeket, meg hogy hogy lehet még kisajtolni a rendszerből egy kis ingyen akármit.
Szóval ingyen javakat nem adnék senkinek. Verseny van. Kemény a világ. Legyen iskola, oktatás, ember aki tanácsot ad, hogy hova költözzön (tessék a munka után menni), legyen nyelvi képzés akár ingyen (de ha nem jön, kihagyja, nem teljesít, abbahagyja, akkor kamatostul fizesse vissza). Az is opció persze, hogy van "ingyen" vagy támogatott lakhatás. De akkor egyrészt legyen munkája ÉS még ezen felül napi 2 óra közmunka. Vagy ha nincs munkája, mittudomén, napi 12 óra munka. Csak hogy motiválva legyen. És ez akkor is, ha nincs értelmes munka vagy olyan amit el tud végezni mert szellemileg "limitált": akkor kézzel hordja az egyik kupac követ egy telek másik sarkába - és vissza. De hogy ingyen semmit se adnék az tuti.
Szeretném hogy felelősségteljes, magáról gondoskodó embertömegek legyenek. Aki meg nem bírja, az így járt. De hát mindenki mindenki sajnál. És azt a balekot, aki azért dolgozik naponta +1 órát, hogy azt utána odaadják olyanoknak, akik röhögnek a rendszeren... nos ezt a balekot senki se sajnálja? :)
slash
slash kedd, 07:03
Előzmény: #267645  Pistike12
Mit követelnek vissza? Államosítsák az egészet és csináljanak belőle lakásokat a pénztelen fiataloknak. 
Emeleteken fiatal családok. A mélygarázsba mehetnek a drogos flakongyűjtő zombik. 
Mikieger85 hétfő, 20:01
Előzmény: #267644  DaGi
Ez nem túl hasznos infó egyelőre, kérdés, hogy mozognak a valós tranzakcióárak. Ezekre meg az ingatlan.com nemigen lát rá, ahogy tudom.
greenman76
greenman76 hétfő, 19:12
Azért a Bayer projektek esetében ez még komoly problémákat is jelenthet...
Peti84
Peti84 hétfő, 18:09
Pedig egész jól megcsinálták a Zenit Corso geotermikus fűtését nehogy a vőnek keljen gáz számlát fizetni....:)....na nem mint ha sajnálnám, ha sorra bukna a számítása a hülyegyereknek..
Pistike12 hétfő, 17:39
Előzmény: #267641  Pistike12
Mondjuk ennek fenyeben értheto az arcsokkentes. Igy mar azert csak eros idegzetueknek celszeru beszallni...
Magyar Péter bejelentette: kiszállnak az Orbán-kormány irodaprojektjéből, visszakövetelnek 300 milliárd forintot
https://index.hu/belfold/2026/08/03/magyar-peter-zuglo-iroda-orban-kormany-beruhazas/
DaGi hétfő, 14:03
https://tudastar.ingatlan.com/hirek/hiaba-a-beszakadas-duzzado-kinalattal-es-havi-elenkulessel-zarta-a-juliust-a-lakaspiac/
Micsoda cimadas. :D
A lenyeg: orszagos kereslet eves szinten -14%, havi szinten +9%.
Budapesten eves szinten ugy dontottek, hogy nem akarnak minket adatokkal traktalni, havi szinten +/-0%
Pistike12 hétfő, 12:25
Előzmény: #267642  Atti
Most nem irtak. De nem kizarhato
Atti hétfő, 12:05
Előzmény: #267641  Pistike12
Nem néztem utána, amit belinkeltél, mert nekem nem aktuális, de régebben a jó áraknál, Bayernél, csak a kp játszott.
Pistike12 hétfő, 11:41
Előzmény: #267638  N0MAD
De jo furcsa h belinkelelek psr jo vetelt segitsegkepp aki venni akar, es csak a kontra jon😀
Mindegy, aki vallalja a NER kockszatot annak 3% os hitellel ez azonnali vetel. 20-80nal ez bestbuy. A torleszto a havi albi dij, jelentod ertektartassal jo lokacioban. 
Aki szeretne venni sztem azonnal lepjen

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek