Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Mikieger85 2026. 07. 18. 21:19
Előzmény: #267188  Pistike12
Pontosan, nyomtattak nekünk WC-papírra egy "gazdasági növekedést". Az arany/SP500 párost érdemes nézni. Sőt, amikor az arany nemrégiben csúcson volt olyan ábrát is láttam, hogy már W Buffett is jobban járt volna, ha szimplán végig arany DCA-zik a befektetői karrierje során. Ez a gazdaság, államháztartások csődje, csak nem látjuk, mert nyomtattak alá annyi FIAT vackot, hogy nem esnek be a részvények-kötvények.
Pistike12 2026. 07. 18. 21:15
Előzmény: #267196  Mikieger85
Igen politikailag jo h nem maradtak. 
Pistike12 2026. 07. 18. 21:14
Előzmény: #267193  Pistike12
Csak egy kis adalek. Meg az előzo ciklusban volt szerencsem Europai Bizottsagi helyszini ellenorzesen reszt venni. Tudod mit hoztak ki? Hogy nrm torten eletkepessegi vizsgalat egyetlen projektnel sem az egyik keretnel, amiben voltam. Ugyanis ceg eletkepesseget vizsgalatat ertette az orszag a projekt eletkepessegenel.
Gyakorlatban lattam, hogy a kkv szektorunk 90%a olyan fogalmatlan - illetve csak a tamogatas lehuzasa a cel-, hogy keptelen hatekonysagot fejleszto projektet nemhogy kivitelezni, hanem kitalalni. A palyazatok 90%a eletkeptelen lett volna. Ezutan jott a mazli a coviddal, hogy celhoz nem kotott lividitasi hitelbe at lehetett forgatni a keretosszeget. A mi derek vallalkozoink azt meg 1 nap alatt hivtak le... 
Cegek szazai/ezrei trukkoztek hasznalt eszkozok ujkent valo finanszirozasaval. Es ezek nem NERes cegek voltak. Voltam olyan targyalason, ahol elottem vitattak meg 1.5mrdos projektnel, hogy milyen hasznaltveszkozoket szereznek be a keret terhere. Ezek komoly kozepvallalatok voltak. Volt olyan komoly cegcsoport ahol  a mukodes 50%a egymas kozotti szamlazas es utalas volt kulfoldi stroman cegeket felhasznalva. 
Az EUs penz partallastol fuggetlenul szabadrablas volt... 
A mostani ciklusban az EU tobb szempontrendszert eloirt, es a kiirt palyazatokat ezert a VKk megvsem valositottak...
Mikieger85 2026. 07. 18. 21:13
Előzmény: #267191  berlini
Vigyázz a cuccaidra, dugig van román zsebessel, autófeltörővel. Nekünk a múltkor a bérautó kulcsát nyúlta le a nyomorék az egyik északi(!) strandon.
Mikieger85 2026. 07. 18. 21:11
Előzmény: #267193  Pistike12
Áhh, ezek sose "dőltek a kardjukba", a stagfláció már megvolt 2022 óta, most az jött volna, hogy a világon mindenhonnan összekalapoztak volna uzsorahiteleket (az EU pénzek helyett), sőt, idióta szavazóbázisukkal még a huxitet is összehozták volna egy jó kis Belarusz 2.0 berendezkedésért. Utána aztán a népnek kuss, teljesen mind1, milyenek a fizetések, életszínvonal és egyéb hanyatlónyugati imperialista tévképzetek.
Mikieger85 2026. 07. 18. 21:07
Előzmény: #267187  Pistike12
És még ingyen p.nci sem jár, ak.rvaéletbe...
Igen, a fidkány rezsim odafigyelt arra, hogy emelgesse a minimálbért és az átlagbér-statisztikát, erre fantasztikus eszköz volt a folyamatos forintgyengítés. A félkegyelmű szavazóik meg csak azt látták, hogy a fizetés 170-ről 220e FORINTra nőtt...
Ilyen makrók mellett én nemigen remélek semmiféle reálbér növekedést az EUR bevezetéséig. Akkor lesz még bónuszban egy jó kis kereskedőtrükkös ársokk, utána szép lassan, az EUR-zóna átlagot követve lehet araszolgatni.
Pistike12 2026. 07. 18. 20:55
Előzmény: #267192  Firekiller
Ne is mondd. Ma akartam kivenninegy szobat. 60e alatt nem volt. 
Pistike12 2026. 07. 18. 20:55
Előzmény: #267189  berlini
Elbeszelunk egymas mellett: "jokor" adta at a kormányt. Politikai ertelemben sajat reszukrol. Ebbol erdemi megszoritas es realbercsokkenes nelkul egyenesbe hozni nem lehet szerintem. Es ha elbasznak vmit, akkor kisodrodas lesz. Regebben irtam, hogy jobb lett volna gazdasagi ertelemben lehet egy Fidesz 50%os gyozelem,, mert a sajat kardjukba doltek volna. Es a Tisza tarolt volna utana ugy, hogy a megszoritas a Fideszen csattan. OV nak 2006ban mazlija volt h nem nyert...
Penzugyi szektor kockazatkezeles. 
Az EUs penzek lehivasa hataridon belül szinte lehetetlen. Van belso infom, hogy a nagy projektek hogy allnak... Ha az EU betartja a szabalyait, azoknak a loveknak annyi, mert nem keszulnek el. A NER nagyok semmit ertsd semmit nem csinaltak az elfogadott projektekben. Egyszeruen nem lesznek szamlak, amit befogadjanak. Kapitany volt a legkorrektebb mert nagy projektet inditott a Meszarosekkal egybol, hogy be vesszen el. A lakossagi es allami projektek nagy szarban vannak. 
Az MFB  tokeemelese is azert tortent RRF penzbol, hogy felhaszanaltta tegyek. 
Ha MFB pluszokon akarnak elkolteni, zero esely lenne a projektzarasokra. Es tetezi h gyakorlatilag ket Bank van a konzorciumban... Otp MBH es a jelentektelen Granit, ahol a piaci pletykak alapjsn van panik... 
Firekiller
Firekiller 2026. 07. 18. 20:12
Előzmény: #267190  slash
ahhoz képest normális jó árú szabad szállás nincs a Balaton körül... 
berlini
berlini 2026. 07. 18. 19:59
Előzmény: #267190  slash
el tudom képzelni, hogy nem sokan vannak ott.
Öcsém 2 héttel ezelőtt volt Adrián, a hugomék most voltak ott egy hetet.
Én nem vagyok oda érte. (Melegebb mint magyarországon)
Én Tenerifén vagyok már közel 3 hete. (26-28 fokok) Augusztus 5.-én megyek haza.
slash
slash 2026. 07. 18. 19:50
A Balatonon van ember? A gyerek ott van táborban,  képeket küldözget az üres partról. Itt meg annyi a magyar hogy úgy érzem magam mint a Nyugatiban.  
berlini
berlini 2026. 07. 18. 19:33
Bocs, hogy megkérdezem, de milyen területen dolgozol?
Mert itt alapvető számtani műveleteiddel van probléma.
Hogy a FIDESZ jókor adta át a kormányt? 
és hogy ebben akár szándékosságot is lehet feltételezni?
A FIDESZ azt nem vette észre, hogy a jó években, amikor volt gazdasági fejlődés, azt egyes egyedül az uniós pénzek okozták.
Már régen kitalálták, hogy a kapitalizmus válságainak mélységét anticiklikus gazdasági politikával lehet csökkenteni.
Ha jól csinálják akkor 1 egységnyi állami kiadás akár 2-3 egységgel is növeli a gazdasági fejlődést.
Ha rosszul akkor a hatás kisebb mint 1. (Lásd NER pénzszórás)
Az úniós pénzeknél ez a veszély nincsen.
Persze ha ellopják a felét, akkor a hatás feleakkora, de már egy szimpla 1-es mutató is jó lehet, mert nem állami adóságnöveléssel jár az együtt.
Tehát szó sincsen részemről csodavárásról.
Ha a TISZÁsok kevesebbet lopnak és tényleg sikerült az utolsó pilllanatban megmenteni az uniós pénzeket, az autómatikusan növeli a GDP-t:
Idézem:
"A Tisza-kormány által az Európai Bizottsággal kötött megegyezés alapján összesen 16,4 milliárd euró (közel 6000 milliárd forint) uniós forrás felszabadításáról állapodtak meg. Ez az összeg a magyar GDP mintegy 13%-át teszi ki. "
ha ezek a pénzek a következő 3 évben bejönnek, akkor (jó hatásfokú felhasználásnál) akár 13-26%-os plusz GDP növekedést is kiváltva a következő 5 évben.
Ez jóval több mint amire a magyar gazdaság magától képes. (Max 1-2% évente)
Tehát nem tűnik számomra továbbra sem irreálisnak egy évi 3-4%-os növekedés az 1-2%-os helyett.
Hogy ilyen pénzeső idejében gazdasági megszoritások szükségesek lennének?
Ugyan minek?
Hogy megbukjanak 4 év múlva?
Pistike12 2026. 07. 18. 18:05
Nem furcsa, hogy amiota megvagtak a QEt a vilagban azota van ilyen hatalmas novekedes? 😀
Gondolom az sem tunt fel h 2013/14 elott szopás volt, majd jott az 1, majd a 2. es a 3. nagy QE, ami inflaciot okozott, ezerrt 2022 2 felevben lelottek. (az USA bankrendszer kozeli csodje miatt 23ban kicsit feltekertek). 
Ezek a datumok mind egybeestek magyarorszag "szarnyalasaval" es falnak ütközésevel. 
Az orszagunk vezetoinek a teljesitmenye es ezzel a gazdasagra valo rahatasa abban tud kimerulni, hogy mennyit lopnak vagy nem, illetve csinalnake vmi elkepeszto baromsagot. 
Erre a legjobb pelda a kormanyvaltas. Penteken 400 hétfőn 350 az euro😀 biztos nagy valtozas volt a gazdasagi tenyekben, strukturaban😀 
Minden a kulso kornyezettol fugg es fugott is nalunk. Es mindenhol szopas van. 
Pistike12 2026. 07. 18. 17:35
Előzmény: #267186  berlini
Nem. Azt en irtam. 2 ev realban. 
De majd kiderul a realbernovekedes uteme is a kovetkezo 4 evben. 
Tudod ezeketva mondatokatvamit irsz 4 evig hallgattam a Fidesz oldalarol: repulorajt. 1 mos atlagberrel, 4% gdp novekedes, ingyen punci adomentesen mindenkinek. 
Helyette a valosag: 7.4%os hiany, 3 eves stagflacio, es egy megalapozottsag nelkuli 30%os beremelkedes,  vilagrekoder inflacio, 1.2es reprodukcios rata, a valaha volt legkisebb megujulasi rata az ingatlanoknal parosulva egy extrem aremelkedessel... 
Eleg érdekes h ugyanaz a propaganda hiheto mar egy masik parttol... 
Kozben az eddigi intezkedesek (amelyek szuksegesek!!!)":
- garanciakeret csokkentese 2/3ra
- lakossagi kotveny kamatok lecsokkentese (betetkamatsapka ugye? 😀) 
- likviditasi hitelek felszamolasa kamatemelessel
- arstopok fokozatos felszamolasa
- allami beruhazasok felfuggesztese
Egy klasszikus megszoritasi programnak nezunk elebe egy stagnalo nemzetkozi kornyezetben, ahol az energiaarak a magasban. 
De en szurkolok h neked legyen igazad es en tevedjek. De kotve hiszem, hogy a kanyarban valo elozes 2.0, ami a realberekkel tortent, most nem ugyanazt okozza, mint az 1.0as valtozat... 
Es a Fidesz jo idoben adta atva kormányt, epp a kanyar legkulso iven... 
berlini
berlini 2026. 07. 18. 15:59
Előzmény: #267184  Pistike12
A Józsefvárosi 20%-os lakásáresést is a gemini jósolta?
berlini
berlini 2026. 07. 18. 15:57
Előzmény: #267184  Pistike12
minden válasz attól függ, ki milyen formában teszi fel a kérdést.
Én is feltettem.Kérdésem:
"Mi várható magyarországon a gazdasági fejlődés, reálbér növekedés területén a következő években?"
"
Magyarországon a következő években mérsékelt gazdasági növekedés és a reálbérek érdemi, 6% feletti növekedése várható. A GDP 2026-ban 1,5 - 1,8%-kal bővülhet, míg a következő években fokozatos gyorsulás, 2027-re akár 2 - 3%-os növekedés is elérhető az elemzői konszenzus szerint. [1, 2, 3, 4]Gazdasági fejlődés (GDP) és kilátásokA magyar gazdaság növekedésének fő hajtóereje a háztartások fogyasztása és a belső kereslet élénkülése. A nemzetközi intézmények és a hazai elemzők az alábbi főbb mutatókkal számolnak: [1, 2]
  • 2026-os GDP-növekedés: 1,5% - 1,8%
  • 2027-es GDP-növekedés: 2,0% - 3,0%
  • Infláció (éves átlag): A 2025-ös 4,4%-ról 2026-ra várhatóan 1,8 - 3,2%-ra mérséklődik, támogatva a forint stabilitása és az enyhülő globális nyomás által. [1, 2, 3, 4, 5]
Reálbér növekedésA bérdinamika erős marad, és a csökkenő inflációs környezetnek köszönhetően a fizetések vásárlóértéke jelentősen növekszik: [1, 2]
  • Nominális bérnövekedés: Az éves átlagos bruttó bérnövekedés várhatóan 9 - 10% körül alakul a versenyszférában.
  • Reálbér-növekedés: A mérsékelt infláció miatt a reálbérek vásárlóértéke tartósan, éves szinten 6% feletti mértékben emelkedhet. [1, 3]
Kockázatok és mérföldkövek
  • Költségvetési hiány: Az államháztartási hiány csökkentése és a strukturális reformok végrehajtása meghatározó a következő években a fenntartható növekedéshez. [1, 2]
  • EU-s források: A gazdasági növekedés ütemét nagyban befolyásolja a visszatartott európai uniós források (mint a kohéziós és Helyreállítási Alapok) sikeres lehívása és a beruházásokba történő beáramlása. [1, 2] "                                    NEKEM NEM TŰNIK ANNYIRA PESSZIMISTÁNAK A VÁLASZ AZ MI-TŐL MINT A TIED (GEMINI-É)
Pistike12 2026. 07. 18. 15:08
Előzmény: #267183  berlini
Ugye azt latod, hogy "gemini irta"...
Remelem tiszta, hogy, nem en... 
berlini
berlini 2026. 07. 18. 13:19
Előzmény: #267170  Pistike12
Igen, az eszmefuttatás elmegy egy hollywoodi forgaatókönyvként de nem a való világban:
1.
a jegybank kamatot csökkent több lépcsőben, mivel az infláció 2% körüli, de éppen ezért a ft 350-es árfolyama már a multté
2.
A nagy exportálók számára a ft árfolyam irreleváns. Egy 10% alatti bérhányad mellett egy extra erős forint max fél százalékkal növeli az euróban számolt költségeket, de cserében a termékben lévő 50-80% importhányad olcsóbbá válása többet hoz a konyhára.
3.
A munkanélküliség megugrása csak egy gazdasági válság idején reális következmény
4.
A várható 2-4%-os éves GDP növekedés egyáltalán nem a stagnáló béreket fogja hozni.
Javaslom jegyezzük meg hogy mikor irtad meg ezt a horror forgatókönyvet és tegyük a józyefvárosi 20%-os lakásárcsökkenési jóslatod mellé.
Aztán meglátjuk.
z0li23
z0li23 2026. 07. 18. 11:44
Előzmény: #267175  slash
macisajt 2026. 07. 18. 11:32

A volt MOL irodaházból elegáns, új építésű lakások ...
Nagyon jó ötlet!! 
Budapesten is rengeteg irodaház van, sorra lehetne átalakítani lakásokká, kollégiumokká...stb
https://ady26.com/

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek