Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
melosX csütörtök, 23:03
Előzmény: #266859  N0MAD
kommentar nelkul
N0MAD csütörtök, 22:54
Előzmény: #266858  melosX
sváb ismerős mondta:
hogyan lettek a skótok? A svábok elűzték a tékozlókat :D
melosX csütörtök, 22:50
https://www.youtube.com/watch?v=nptYjyH0heY&t=72s
A svábok története rövidenSchwabenland
https://www.youtube.com/watch?v=IKl0bOw1q24
A svábok kitelepítése, elűzetése | Vertreibung und Verschleppung der Ungarndeutschen
https://www.youtube.com/watch?v=8HSG0EPISX0
"A svábok, ha tízszer a földhöz vágják, tízszer felkelnek" | Binder Teréz (97) | Solymár
nezesd meg vele  mtudja honnan jott( hacsak nem pontosan tudja) 
en is kozejuk tartozom:)
melosX csütörtök, 22:45
Előzmény: #266854  Atti
Feleségem sváb.
:)
legjobb dontes
melosX csütörtök, 22:42
Előzmény: #266855  Atti
ezert nem ertettem mi ez a plusz utcafronti tomb     erre irta berlini ezek a legkaposabbak   legalabbis szerinte
Atti csütörtök, 22:38
Előzmény: #266853  melosX
Ami most épül.
A villamoshoz levő 2 legközelebbi.
Azok nem voltak a tervben.
Mikor megláttam , hogy a K6 ütem indul, azt hittem kifelé mennek tovább.
Erre vissza jöttek befelé.
Azért is utólagos az egész, mert 2 éve, a kezdetek kezdetén, indulhattak volna a villamos mellől is, ha azt akarták volna.
Bejött az OSP és gyorsan rittyentettek még + 2 tömböt.
Atti csütörtök, 22:32
Előzmény: #266807  Bolton01
A 30 évvel ezelőtti, munkás migráció teljesen más mint Merkel mutti féle " Willkomenskultur".
Feleségem sváb.
2008-ban voltunk hosszabb időt Németoban.
Majd 2025-ben újra.
Egészen ledöbbentünk, hogy mennyire lesüllyedtek.
Tudom nem reprezentatív, de már több 50+os kint dolgozó ember mondta személyesen, hogy nyugdíjra jönnek haza.
Látványosan és gyorsan romlik a közbiztonság kint.
melosX csütörtök, 22:25
Előzmény: #266851  Atti
6 és 7 ütem helyén nincs épület.
1-5-ig van az eredeti terv, vonalban.
... 
hmmm az utcafront nem volt tervben eredetileg? 
---
albetet hasznalatba veteli megvan ez itt a nagy kerdes akkor az ove 
melosX csütörtök, 22:22
https://www.youtube.com/watch?v=Zo9rskP2yYM
520 milliárd hiányzik a vevők zsebéből! - Ingatlanpiaci lapszemle 2026 július
Ypsilon Home by Mlinárik
 Márton
mai friss
 na nezzuk ezeket a hohanyokat?  :)
Atti csütörtök, 22:21
Előzmény: #266824  melosX
Én vettem a Gyógyszergyári úton a Kincsemben lakást.
1-től 5-ig épültek a tömbök a villamos felől kifelé felé haladva.
A 6. és 7 ütem utólagosan épül, csak nagyon jól haladnak vele.
Emlékeim szerint azt üres/parkos területnek tervezték.
Biztos, hogy utólagos a dolog, mert a 2 éve kapott látvány terven a 6 és 7 ütem helyén nincs épület.
1-5-ig van az eredeti terv, vonalban.
Elég káoszos a helyzet a Bayernél.
Ma beszélgettem egy emberrel, aki pakolta be a cuccait a 3 ütemben lévő már átvett lakásába, úgy, hogy mi az 1 ütemben még nem kaptuk meg a kecót.
melosX csütörtök, 21:37
Előzmény: #266849  N0MAD
nem kenyerem a kiadas
---
2019 ota irom nem valtoztatok ezen   mi is a datum  ma 2026?
de egyetemi varosreszben csinaltam a bufiknek a lakasokat 
volt ott mindenfele vevo bankar is atomeromu mernok is paks
es ugyved is   
bajlodjanak a berlokkel akiknek ket anyjuk van ujra ezt mondom 
az ugyved kemeny jatekos volt meg kell hagyni helyen volt az esze de azert csak megalkudtunk tovabbra is tartom a legkisebb leg kockazatmentesebb  melo a felujitas  (ma persze ha ertesz hozza) 

N0MAD csütörtök, 21:15
Előzmény: #266848  melosX
még jobb ha nem tolod le hanem olyan jöjjön aki ki tudja fizetni.
Lásd: külföldi diák. Megfinanszírozzák a szülei ha már a fizetős iskolát is.
Persze ő nem köt kétéves szerződést csak 1-2 szemeszterest, mert ha nem sikerülnek a vizsgák lehet tipli van.
Ha meg nem eus akkor tartózkodási engedély is limitált és hosszabbítandó.
valamit valamiért.
Kell hozzá nyelvtudás, ázsiaikhoz meg pláne :D (volt hogy telekom ügyintézéshez angolról angolra tolmácsoltam az ügyintéző felé, aki angolul válaszolt amit a lakó megértett, de az éneklős angolját az ügyintéző kicsit se)
de amúgy csak jókat mondhatok az említett dolgokon kívül. Oké, még tizenéves lányoknál az égőcsere is besegítős, jobb ha sok led van, tömbösítve lehet segíteni többet egyszerre, nem pedig egyesével :D
És euroban fizetve az inflációs emelés miatti alkudozás is elkerülhető. 
De persze én is váltottam és eladtam nemrég amikor az ingatlanár per kiadási hozam kacagtató szintet ért el. De ha kiadnék maradnék a külföldi, lehetőleg eun kívüli, különösen kinai diáklánynál. (nem kell rosszra gondolni, üzlet az üzlet, illetve egyrészt már öreg vagyok hozzá, másrészt meg még nem vagyok anyira öreg hogy :D )
melosX csütörtök, 21:00
Előzmény: #266845  N0MAD
ha kiadasra adnam a fejem egyszeris letolnam a paiaci arat 30%-al es 6 havi kaucio     ennyi    es 2 eves hatarozott ideju szerzodes
 olcsobb mint uresen tartani  ez a velemenyem  
de sokanak trezorkent jobb    hajra egy tok felujitottat en se adnek ki  
melosX csütörtök, 20:53
Előzmény: #266846  berlini
Én azt állitottam, hogy az emberek 95%-a saját lakásban él. (nem néztem most utána, igy emlékeztem)
A Te válaszod erre:
"bullshit   mar irtam miert   a nyuggerek 98% lehet   de a keresokepeseke nagysagrendekkel kevesebb ez tutti"
---
tokmindegy kb 90% reszletkerdes 
MI Internetes forrás:
"Lakott lakások száma Magyarországon: Számuk nagyjából 4–4,1 millió. A lakások csaknem 90 százaléka magántulajdonban van.
---
 na itt a lenyeg nem 90% maganyszemely tulajdonol a teljes nepessegbol  hanem annyi van magantulajdonban  vanakinek 160 darab is van a tulajdonaban
Nem lakott (üres) lakások: Országosan több mint 570–600 ezer olyan ingatlan található, amely papíron üresen áll (a lakások teljes állományának mintegy 15%-a). Ezek jelentős része nem lakható, vagy elhelyezkedése és állapota miatt nem vonzó a bérlők számára."
--- asszem 10 % tippeltem
--
Tehát tény, hogy tévedtem, mert nem 95% lakik saját tulajdonú lakásban hanem csupán 90%.
De ez még kisebb tévedés, mint a Tied.
Mert azt állitottad, hogy a nyugdijasok 98%-a lakik saját lakásban 
-- tipp volt  a 65 3 korosztalyrol nincs stat a fejemben
 --
de a keresőképesek nagyságrendekkel kisebb arányban laknak saját lakásban (Egy nagyságrend az egy tized, tehát max 9%-uk!?)
--
A legfiatalabbaknál, akik szinglik, vagy frissen alapitottak családot bizonyára igaz, hogy többségük nem saját tulajdonú lakásban él, de a családok túlnyomó többségét nem ők jelentk.
Az persze igaz, hogy minél nagyobb egy város annál nagyobb azon családok (háztartások) aránya akik bérelt lakásban élnek.
Nézzük mi a helyzet az MI szerint Budapesten:
"Budapesten több mint 260 ezer ember (a lakosság körülbelül 16%-a) él albérletben. "
--erre irtam minden 6.ik emlekezetbol  nyilvanos stat alapjan
--
Tehát még Budapesten is 84% él saját lakásban.
---
stat alapjan kevesebb   de nincs elottem a cikk
Megvallom itt én kisebb százalékot saccoltam volna.
berlini
berlini csütörtök, 20:38
Előzmény: #266843  melosX
Én azt állitottam, hogy az emberek 95%-a saját lakásban él. (nem néztem most utána, igy emlékeztem)
A Te válaszod erre:
"bullshit   mar irtam miert   a nyuggerek 98% lehet   de a keresokepeseke nagysagrendekkel kevesebb ez tutti"
MI Internetes forrás:
"Lakott lakások száma Magyarországon: Számuk nagyjából 4–4,1 millió. A lakások csaknem 90 százaléka magántulajdonban van.
Nem lakott (üres) lakások: Országosan több mint 570–600 ezer olyan ingatlan található, amely papíron üresen áll (a lakások teljes állományának mintegy 15%-a). Ezek jelentős része nem lakható, vagy elhelyezkedése és állapota miatt nem vonzó a bérlők számára."
Tehát tény, hogy tévedtem, mert nem 95% lakik saját tulajdonú lakásban hanem csupán 90%.
De ez még kisebb tévedés, mint a Tied.
Mert azt állitottad, hogy a nyugdijasok 98%-a lakik saját lakásban de a keresőképesek nagyságrendekkel kisebb arányban laknak saját lakásban (Egy nagyságrend az egy tized, tehát max 9%-uk!?)
A legfiatalabbaknál, akik szinglik, vagy frissen alapitottak családot bizonyára igaz, hogy többségük nem saját tulajdonú lakásban él, de a családok túlnyomó többségét nem ők jelentk.
Az persze igaz, hogy minél nagyobb egy város annál nagyobb azon családok (háztartások) aránya akik bérelt lakásban élnek.
Nézzük mi a helyzet az MI szerint Budapesten:
"Budapesten több mint 260 ezer ember (a lakosság körülbelül 16%-a) él albérletben. "
Tehát még Budapesten is 84% él saját lakásban.
Megvallom itt én kisebb százalékot saccoltam volna.
N0MAD csütörtök, 20:32
Előzmény: #266844  N0MAD
@melos
corvin sétány mellett adtam ki újépítésűt. Féléveket egyben fizettek előre, úgy hogy ők kérték így legyen. Nem tudom a szülőknek volt könnyebb így, vagy a tartózkodási engedély miatt voltak nyugodtabbak, de több is így volt. 
Pedig kinai pénzt kiadni a kezéből....
Hogy mennyire érdekelte őket hogy jó állapotú új ingatlan azt nem tudom. Lehet panel is megfelelt volna nekik.
Az egyik mindenestre mondta hogy az előző tulaj miatt váltott "mert csinált dolgokat" jelentsen ez bármit, nem firtattam. 
Gyanítom ha ők a célközönség nem annyira érdekes a minőség, szép legyen és tiszta aztán a többi mindegy, suliban van vagy ittott vgy tanul vagy alszik. 
N0MAD csütörtök, 20:16
Előzmény: #266832  sityaki
én meg kinai diákoknak adtam ki, a legjobb.
Alkudni ne kelljen velük (meg kiadóként ne zavarjon a takarítás szintje, illetve nyilván diákoknak minden műszaki probléma terra incognita) de amúgy mindenkinek ezt ajánlom.
És nem lesz gond velük már csak a tartózkodási engedély miatt sem.
melosX csütörtök, 20:04
de nezzuk berlini hozzaszolasat en hogy ertem gondolom:
---
"Gyakorlatilag mindenkinek erdeke leszamitva az ingatlanbefektetoket es az epitoiparban erdekelt embereket."
--- a szeles tomegeknek mindenkeppen
---
Magyarországon az emberek 95%-a saját ingatlanban él.
....
bullshit   mar irtam miert   a nyuggerek 98% lehet   de a keresokepeseke nagysagrendekkel kevesebb ez tutti
--
Azaz egy ingatlanáresés azonnal csökkenti a lakástulajok vagyonkáját.
--- 30 eve ott lakik le se tolja
---
De a 4,5 millió háztartásból van kb 50 ezer, aki első lakására gyüjtöget. Ők tényleg hálaimát rebegnének egy ingatlanár csökkenéskor.
---
igy van
---
Aztán van vagy 300 ezer, akinek van, de nagyobba szebbe akar költözni. (évente max 100 ezernek sikerül.)
Ők is annak örülnének ha az árolló a meglévő és a vágyott között nem nyilna tovább.
---
igy van
Ez kb 350 ezer háztartás.
---
Szemben a kb 4,2 millióval.
--- olyan nincs  rossz pelda ( de eszem agaban sincs veled berlini komolyabban osszetuzni de attol meg nem erthetek egyet, te vagy az egyik kozgizda epitomernok akitol sokat tanultam es tanulok is tovabbra is    de ebben most nem ertek egyet veled ez van  )
--
 a teljes lakasallomany 920 000 itthon es az eves taranzakcio szam 90-180k kozt fluktual      
de ez ki a fenet erdekel mikor az orszag vagy 10% lakatlan ingatlan a videken 
melosX csütörtök, 19:51
Előzmény: #266841  J0hnnyEnglish
Az OSP befektetési felhasználása kibaszottul visszataszító! 
---
ha lenne sok ingatlanod trezorkent orulnel neki
Nem is értem miért nem módosította 
----
politikai kozvelemenyre is gondolni kell  ures a kassza es csodat varnak toluk de megszoritas se legyen    kicsit olyan mint a melyik ujjamba harapjak? 
--
ezt már a Tisza, de reményeim szerint babavárostul,
---
azt kizart az poltik ongyilkossag 2/3 ide oda amugy se olyan tulsulyos mar aki tudta felvettem max emelik a kriteriumokat stikaban---
 árstoppostól
---az varhato---
 beszántják ill. OSPt 
---
 a sokadik lakasra 100/50ed tulajdoni hanyad alapjan valoszinuleg csokkentik   de ez veszelyes mert egy komoly lakspiaci korrekcio sok minden szart magaval ranthat
--
valóban csak első lakásvásárlókra korlátozzák.
---na az marad  valoszinuleg
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish csütörtök, 19:46
Előzmény: #266840  melosX
Az OSP befektetési felhasználása kibaszottul visszataszító! Nem is értem miért nem módosította ezt már a Tisza, de reményeim szerint babavárostul, árstoppostól beszántják ill. OSPt valóban csak első lakásvásárlókra korlátozzák.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek