Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nagyon sok igazság van abban, amit írsz, de én 2005 óta adok bérbe lakást és árnyálnám a képet. Piaci ár alatt kell kiadni, bérlőt nagyon megválogatni, hűtő, mosógép, tv nélkül. Persze mi is megszívtuk már párszor, de az albi + ingatlan ár emelkedés eddig kárpótolt. Tény, hogy új időszámítás indulhat az ingatlan piacon, ami újratervezést hozhat nálunk is.
Valószínűleg ők már ott elcseszték, hogy ingatlanba fektettek, mert ez nem nekik való. Ott van pl az állampapír, nekik találták ki. Most hatalmas bukókat fognak realizálni a nem kiadott lakásokon, úgy is, hogy az "nem kér kenyeret" (amúgy de)....
szép is az ha a kiadási hozamok (vs állampapír) és az árak nincsenek köszönőviszonyban. Lesz itt még trezoreladás ha nem állnak majd sorban a végtelen pénztárcájú tiptop bérlőjelöltek. Mondjuk amíg nincs kiadva nincs gond, lehet az adrián motorral siklóernyőztetni az asszony harmadik pár mellét, nem csörög a telefon. De még csak az utalás se pittyen a hasitasiba hogy megzavarjon.
a rokonságomban már senki se vesződik kiadással. lezárták a bútorozott/üres (de költözhető) lakásokat és köszönik szépen. a múltban ha nem volt emelés is költöztek ~1 év után és persze amortizáltak. a 60-70M (mennyi most?) másfeles panyelkát sem 2 forint rendberakni.. cserébe hoz mennyit is? évi 2 milliót? és lehet ugrani melóból a szerelőtáskával, mert "nem mos a mosógép", "folyik a hűtő/csap", "valahogy magától leszakadt a redőny".. és évente úgyis jönnek-mennek: "összejöttem a barátommal, kirúgtak a suliból, máshol lett munkám, a csajomhoz költözök, meg 20 forinttal olcsóbb máshol egy lakás" - akármi. Újabb vadászás, kasztingolás, trógerekkel esetleg befürdés kockázat, stb. hát nincs ingyen a lakáskiadás. sőt. szóval akkor jó lesz az trezornak.
Nézegettem pont az általad említett céget is, mindent elolvastam és megnéztem róluk, komolyan gondolkodom valami hasonló szolgáltató igénybe vételében. Ami folyamatosan elbizonytalanít amúgy, az az a tény, hogy az elmúlt 1-2 év alapján egyre inkább úgy látom, nagyon leromlott az átlag-jelentkezők színvonala. 10-ből 8 tuti olyan, akivel szerződni kb öngyilkosság lenne, a normálisan élő és dolgozó emberek szinte mind hitellel/támogatással vettek valamit. Akik maradtak a bérlői piacon, többnyire bizonytalan egzisztenciával, zűrös családi és magánélettel, sodródó-majd lesz valahogy hozzáállással rendelkeznek. Ami a dillemmám, hogy közvetítő segítségével nagyjából talán kimaradva a drámákból menjen majd tovább a dolog (ennek megvan az ára, ahogy írtad is), vagy átforgatni külföldi lakásokba (ahol ugyanúgy közvetítővel fog menni a dolog) a meglévőket. A hozamok lassan összeérnek, az árak is közel vannak, áremelkedési potenciál is szerintem lassan ugyanaz. Viszont a piac szabályozottabb, az átlag bérlő is talán kiegyensúlyozottabb, stb... Kíváncsian várom, hogyan változnak jövőre az adózási és egyéb szabályok itthon ... Ha komolyabb adóemelés lesz, akkor az egy elég erős lökés nyugatabbra... Ahogy idősödöm, egyre fontosabb a kiszámíthatóság számomra, és ha nem tisztul le a helyzet, akkor újragondolás következik. Megvárom a jövő év elejét a döntéssel, az eddigi kb 3 hónapban még nem látszott, merre fog menni ez az egész ....
A legnagyobb gond, hogy abban a fél órában - órában amíg beszélgetsz az esetleges bérlővel, nem tudod leszűrni 1-2 alap dolgon kívűl, hogy hogyan él és lakik a 4 fal között. A legdurvább kontraszt amúgy többnyire a nőknél van, sokszor akármennyire is megjelenésre rendezett, kb semmi házimunkát nem végez, számomra ez nagyon kiábrándító volt az elején. Bele gondolsz, például az általad említett csap: Ha egy héten egyszer rá fújna egy vizkőoldót és leöblítené, kb új állapotban lenne még mindig. Az hogy hót dzsuva, azt jelenti, hogy kb soha nem takarította meg ... Ebből kb sejthető, hogy kb egy 15 éves kamasz szintjén van a Te női bérlőd is, talán várja, hogy majd valaki helyette megcsinálja ... Olyan bérleti szerződést nem tudsz kötni, hogy minden apróságot szabályozol, itt sokszor egészen egyszerűen nagyon sok embernek (és leendő bérlőnek) nincs rend a fejében, belátási képesség alig ...
azaz! :--) fekete pálya! :-) A lakáskiadásnál van keményebb is: a nyaraló kiadás. Nyilván csak lecsekkolt embereknek adom ki a Facebookos zombihadjáratot Offolom egyszer rábasztam onnan egy idióta nővel. Itt az van mivel erős a szezon a hóhullámok miatt az van idén hogy minden óra számít. Érkezés-indulás aki jön próbál hamarabb jönni aki ott van próbál sutyiban tovább maradni. Tudják hogy Pesten vagyok nem a szomszéd utcában. Volt hogy asszony nyomokat talált hogy rajtuk kivül még jött valaki kisbabával. Durva dolgok vannak. Mindegy, csöpögjön a lové.
Ha koszos a bérlőd felesleges a lakásra költeni. Márciusban cseréltem csaptelepet már olyat vettem ami nekem is tetszik ára is volt , múltkor néztem hót dzsuva már úgy néz ki mint ha tízéves lenne.. ott rohadjon meg az egész a koszban majd ha kifarol a nő akkor rendet teszek.
https://www.youtube.com/watch?v=AZpARpo1aio&t=1228s Tóth Ildikó - Ingatlan befektetés 2026. jún. 26 na 6 perc 60 nel megen a Hold utcat emlegeti V. ker jo kis kornyek 1 hete setaltam arra na ott sose lesz ingatlanom :D ar ertek aranyban az mas vilag --- viszont jokat mond realista
sajnalni? ha megteheti vegyen 500 millert is barki nehogymar a tudas a kockazatvallalo kepesseg es a munkanak ne legyen eredmenye johogy nem szegyelni kell a vagyont ne mááá az irigyek meg csak irigykedjenek
de egy dolog fix !!! a legtobbet tole tanultam a penzugyekrol a blogjanak furcsalnam ha minimum 75%-at nem olvastam volna el a kezdetektol szoval Csernoknak respect (most direkt nagy betuvel irtam a tisztelet miatt)
Ja-ja. Emlékszem a kb 118 M-os vételre + csontvázak a szekrényben. Mondjuk jól keres, szinte kp-ra vette. (mielőtt valaki belém állna: nem sajnálom tőle és nem tervezek tanácsadni.)
Ez is teljesen igaz. Úgy látom, Te is " megjártad a hadak útját már." Cég bevonásával kiadva, ilyet csináltál már. Kicsit sajnálom a bő 2 havi albit amit eltesznek 1 évre, de állítólAg a tulajnak semmi dolga csak várja a zsetont. A "Nyolcas" nevű cégre gondoltam.
https://kiszamolo.hu/hazvasarlasunk-tortenete/ egy egesz sorozata van a temaban a tulajdoni lap ertelmezesetol a terkepes gugli mapszos vadaszatig minden vegig rohogtuk itt a forumon az egesz sztorit visszaolvashato 60 millaert nem kell erd kulso 120 ert jo lesz :D
Csernokkal semmi bajom, de: Kb 2018 végén voltam nála tanácsadáson a Feleségemmel. Jót beszélgettünk. Mondtam neki, hogy tervezek lakást venni. Azt mondja:" most akarsz venni kb 19 M-ért? Miért nem vettél, amikor 9 M volt?" Mondtam is a Feleségemnek, hogy milyen igaza van. Ilyen amikor valaki képzett szakember. De azért nem fogadtam szót, mentem a saját fejem után. 19-ben azért csak vettem 1 kecót, amit 25-ben dupla áron adtam el.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link