Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Biztosan igazad van. Csak nekem már nincsen türelmem ahhoz, hogy hasra ütés szerűen jönnek az állitások és amikor érvelni próbálok, akkor: - jön a szöveg hogy pozicióból beszélek - az eredeti előrejelzést úgy módositja, hogy úgy tesz mintha eredetileg is ezt akarta volna irni. Pistike még hagyján. Emlékszem Placi nevű nagyokosra, aki egy 2022-es beirásomra reagálva hosszú időn keresztül azon gúnyolódott az OTP fórumon (de ide is beirta), hogy 18 ezerért vettem OTP-t és most 10 ezret ér. Nem törődve azzal, hogy leirtam. Az OTP-be 2008 novemberétől 2009 áprilisáig szálltam be átlag 2000Ft alatti árfolyamon. Azóta nem láttam amióta a papir 40 ezer felett forog.
nem ez a diskurzus tárgya. Pistike megpróbálja kioldalazni a tarthatattlan állitását (előrejelzését) miszerint a 8. kerben az árak 1 éven belül 20%-ot esni fognak. Most már előveszi a hirdetési árakat. Holnap meg azzal jön, hogy a jóslat csak akkor érvényesül, ha idén augusztusban hó esik a Normafánál. Nehéz gyerekkora lehetett.
" realbernovekedesben csak az indokolatlanul optimistak hisznek, " Újabb állitás mindenféle érvelés nélkül. Nehéz eset vagy. Tehát szerinted a 8. kerületben 20%-os áresés lesz egy éven belül és reálbér emelkedés pedig nem lesz.
"Akkor pontositok. Szerintem ha a porfolios cikkben foglaltak maradektalanul megvalosul, es a 3% os hitelt is korlatozzak (en erre eros eselyt latok) akkor a 8 keruletben a ma hirdetesi araktol - 20%ig lesznek megvalosult ugyletek a kovetkezo 2 evben korrigalva az inflacioval." Ilyen ügyeletek eddig is voltak, nem tudtam hogy ez itt a diskurzus tárgya.
A hirdetési árak soha sem a tranzakciós árak. Azt állitottad, hogy a tényleges adásvétei árak csökkennek majd mostantól egy éven belül. Vegyem úgy hogy visszavontad az állitásodat (jóslatodat)?
Akkor pontositok. Szerintem ha a porfolios cikkben foglaltak maradektalanul megvalosul, es a 3% os hitelt is korlatozzak (en erre eros eselyt latok) akkor a 8 keruletben a ma hirdetesi araktol - 20%ig lesznek megvalosult ugyletek a kovetkezo 2 evben korrigalva az inflacioval. Es relativ elertektelenedes lesz azon a teruleten a tobbi belsobb kerulethez kepest (9, 11,13,) Ami eddig tartotta ott az arakat, az most szinte egyidoben szunik meg. A lakasok tobbsege ott korlatozottan alkalmaa eletvitelszeru lakhatasra. Nem hiaba volt az airbnb elott ott olcsobb minden. A valsagban is hatalmas padlot nyomott.
"kozgyules ugy dont h nincs tovabb airbnb akkor azonnali megvonjak az engedelyeket" Mint már említettem ilyen nem szerepelt a társadalmi vitára bocsatott tervezetben. Igen ugy gondolom, hogy az általam megismert tervezetben megfogalmazott rendelkezések nem okoznak majd érezhető változást az ingatlanpiacon, ezek rövid távon jelenlegi állapot konzervalasat szolgálják, hosszabb távon pedig a tulzsufolt területeken enyhe csökkenés az Airbnb lakások számában. Az általam olvasott verzió teljesen normális tervezetnek tűnt, sokkal hamarabb kellett volna foglalkozni a terület értelmes szabályozasaval. A VI. kerület eljarasa teljesen eltérő volt, az számomra teljesen elfogadhatatlan.
de azzal még mindig adós vagy, hogy hogyan mennek le a lakásárak a 8. kerületben 20%-kal. Ugyanis, ha azt állitottad volna, hogy a várható idei max infációt elérő lakásár emelkedés az AIRBNBs lakásoknál nem valósul majd meg a 8.kerületben 2027 nyaráig, akkor azzal egyetértettem volna. Felesleges egy merészet állitani, utána a bizonyitással adós maradni, miközben olyan állitások ellen véded az álláspontodat ami részemről nem hagnzott el.
Ha te ugy gondolod, hogy az a kitetel, miszerint 3.5% (vagy 5%) ala kell vinni az airbnb lakasok szamat, ami magasabban van most, illetve az h egy hazon belul nem lehet 20%nal tobb az airbnbs lakas es mellette, ha egy kozgyules ugy dont h nincs tovabb airbnb akkor azonnali megvonjak az engedelyeket, nem erinti az airbnbs vasarlokat, illetve tulajdonosokat, akkor mashogy latjuk a helyzetet🙂 Nem ismertem a VI keruleti helyzetet, deva kinalat brutal lett, es panel arak alatt vannak boven lakasok...
Jelenleg két éves moratórium van. Az általam ismert új szabályozás tervezet semmilyen negatív hatással nem jár a jelenlegi állapothoz képest. A jelenlegi árazás pedig a moratórium mellett alakult ki.
Szerintem te osszekeversz valakivel🙂 Egyedül en nyomtam a mantrat h 23ban venni kell mert 20%os realarcsokkenes volt tobb teruleten, es 2025re kiarazodas lehet, mert a kilfoldi peldak eseteben nagy infla utan mindig ez történt. Isztambul, usa 70es evek, spanyoloknal is. Es itthon is 99 utan. Erre jott ahogy irod a pmap penz es 3%os idiotasag, ami betette a kaput. Most pedig egyertelmuen lathato h uvegplafon van, amit egyedül a meg elo 3%os hitel tart. Nem sokaig... Szerintem. Mert most is elmondtak, hogy nem lesz tovabb arbitrazs. Es a 3% jelenlegi formaban az. Az ahitott kamatcsokkenes pedig nem fog 4.5, de 5% alatti vegig fix hitelt eredmenyezni. Az euro 12%ot csokkent, az energiar jo ideig magas marad, igy realbernovekedesben csak az indokolatlanul optimistak hisznek, fokent hogy Nagy Marton a valaha volt legnagyobb realbernovelest csinalta hitelbol es fedezetlenul. Kozben az arberleti dijak netto hozama ertelmezhetetlen arnovekedes nelkul. Most aki teheti vegyen 3%os hitelbol lakast, kpbol meg tuti lesz jobb lehetoseg a kovetkezo evekben. Ha te ugy gondolod, hogy ebben a helyzetben inkabb noni fognak az arak realban es nominalban akkor egyertelmuen tevedsz szerintem. A belvarosi teruletek (6 7 8) airbnb nelkul illetve leepitesssel nagyaranyu kollegiumepites mellett pedig arcsokkenessel nezhetnek szembe. Egyszerűen nem lesz eleg celkozonseg ezen az aron. 3%os hitel nelkul pedig vakum lesz.
Nem az airbnb szamars van hatasa egybol, hanem fokozatos leepitest latok benne. Az airbnbs celu vasarlast zerozza le. Es szerintem a 8ba nem sokan akarnak menni lakhatasi cellal, ami az airbnb altal tamasztott arakra negativ hatassal van.. A 13, 9 es 11 lesz erdekes piac ha ott nem korlatozzak, mert atszivargas lesz a nagy kinalatra.
az meg hogy egy csomó ember annyira sügér módon vette hitelre az ingatlant, annak ellenére hogy 2 év alatt több mint 35% -ot ment a pmáp, na de végül az kikompenzálódott... amit nyertél a vámon buktad a réven... panel az külön állatfaj az nem keverném most ide
"mert folyamatosan korrekciókra várt és még akkor sem kapcsoltak, amikor reálértékben 2023-ban csökkentek az árak.". utólag könnyű okosnak lenni, te már akkor is tudtad hogy jönni fog egy OSP és kilövi az űrbe?
Nem a vásárlás helyes vagy helytelelen mivolta volt akkor a kérdés, hanem a megvásárlandó lakás mérete, azaz, hogy "mini lakás" vagy "kismásfeles".... Én még mindig azt mondom, amit akkor, a "kismásfeles" lett volna a helyes döntés, de erre ő maga is válaszolhat, ha akar. Egyébként nem kérdés, jókor vásárolt, akinek meg még nem volt lakása és kivárt, az bizony nagyott szívott...
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link