Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD szombat, 09:51
Előzmény: #265299  N0MAD
mármint az saját tulajdonként számít nem közösként. Akkor is ha el lett adva és másik ingatlanba beleforgatva.
N0MAD szombat, 09:50
Előzmény: #265291  FR73
most válik egy kollegám, friss tapasztalat:
semmit nem jelent az ingatlannál felvett tulajdonosi arány váláskor, mert a házassági vagyonmegosztási törvény nagyobb prioritású. Örökléskor lehet jelentősége, váláskor pont nulla.
De a házasság előttről hozott vagyon, ingatlan beleszámít vagyonmegosztáskor. 
FR73 szombat, 09:45
Előzmény: #265297  FR73
Illetve beszélj az adásvételes ügyvéddel, hogy mit javasol.
Nálam pl nem hiszem, hogy ez gondot jelentene, akár én akár párom korábbi ingatlana kapcsán írnánk bele.
Ez nem házassági szerződés, hanem a tényállás rögzítése, amit az ügyvéd le is szokott papírozni.
FR73 szombat, 09:40
Előzmény: #265293  HZsooolt
Írd be az adásvetelibe, hogy a te reszeden belül x Ft értékben az eladott yz hrsz ingatlanod ellenértékéből vetted. Egy-két mondat, de bizonyító erejű tud lenni, és a többi érdekelt számára pedig nem lényegi kérdés. Az eladó vagy a pàrod se fogja kifigásolni szerintem.
Freszelés szombat, 09:34
Előzmény: #265294  HZsooolt
ja es lehet kotni vagyonjogi-hazassagi-akarmi szerzodest kesobb is -gokdolom. na mondjuk ennek a felvezetesere nem vallalkoznek mar egy hazassagban. feketeoves kihivas. az is nagy veszely ilyenkor, h valamiert a papir megse irodik meg, de a beszelgetes persze megtortent es a masikban ez evekig meregkent dolgozott, es nem volt rest a tettek mezejere is lepni. szoval ha eloall vele valaki, akkor nyomja is at..
huh. a viz is lever. :-D
Freszelés szombat, 09:30
Előzmény: #265294  HZsooolt
ha csak nincs vegtelenitett bankszamla, akkor valahol kompromosszumot fogsz kotni. a kerdes h hol. viszont (vicc nelkul) sok lehetoseged van. 
HZsooolt
HZsooolt szombat, 09:14
tehát - a vegyünk újat felesbe meg jól hangzik, de 150 milliós kecót így venni nem igazán akaródzik..
HZsooolt
HZsooolt szombat, 09:08
nincs házassági szerződésünk, így az ezzel kapcsolatos válaszokat sajnos nem tudom hasznosítani, illetve a sajátom macerásan kiadható 85nm, VI. kerület, tehát sokat ér és kiadásra kicsit "nagy" , baszkodni bérlőkkel nem akarok... a többi gondolat hasznos köszi ;) 
nyílvan aranytartalékként tekintek a lakásra azaz az értékére, de ha a gyerekek kirepülnek és utána válunk el, akkor - és genyózik az asszony - akkor az új lakás kis része az övé de dafke nem akarja eladni akkor szívás..
Freszelés szombat, 08:43
Tipp: nálunk a házassági szerződésben egyrészt rögzítve volt hogy ki mit hozott, másrészt rendelkeztünk arról hogy a jövőben is folyamatosan osztjuk a vagyont olyan formában, hogy ami akinek a nevén van azé. ezt persze a szakember korrektül megfogalmazta. ez vonatkozik ingóságra, ingatlanra, bankszámlára, mindenfélére. nyilván a kávéscsésze az vita tárgyát képezheti, ahogy pár apróság is (btw leszarom, ha úgy van vihet minden ilyet, pár gurigából felszerelem majd magamat). de a lényeg megvan és így az az elképzelésem hogy nem kell 1-2 évente ügyvédhez zarándokolni, hogy megújítsuk, aktualizáljuk. (meg ha bármelyik fél hitelt vesz fel "saját magának" meg vállalkozik, stb akkor HÉVSZENYezzel egy közjegyzőnél).
FR73 szombat, 08:37
Előzmény: #265286  HZsooolt
Matekpélda. 10 éve 10 milliós lakas 1/1 tulajdonjogát örökölted. Ma eladod 60 millióért, es vesztek 100 millióért egy lakást a pároddal.
4/5 lesz a te tulajdonod, 1/5 a párodé. Írd be a szerződésbe, hogy az eladott 1/1 60 milliójából vetted meg részben.
greenman76
greenman76 szombat, 08:10
Az a rész, ami a te "különvagyonodból" jön be, magyarul az ingatlanod eladásodból, az az értéknövekedéssel együtt a tiéd marad.
A probléma inkább az, hogy amivel ráfizetsz, az miből származik...??
Ha nem tudod bizonyítani, hogy az is egy másik "különvagyonodból", akkor az a házasság alatt szerzett közös vagyonnak számít, így az a része közösnek fog számítani 50- 50 % arányban.
Érdemes különmegállapodást kötni az egészre, máskülönben pereskehettek majd a jövőben egy setleges vállás során.
Én házassági szerződést kötöttem még a házasság előtt a házasságba vitt ingatlanjaimra is, és minden egyes nagyobb pénzmozgásnál megújítjuk azt...
Tapasz01 szombat, 08:06
Én, ha van rá lehetőség, akkor meghagynám a saját lakást, és kiadnám. A nagyobb lakást megvenném hitelre fele fele az asszonnyal, a kiadott lakás bérletét meg betenném az új lakás törlesztőjébe.
Tapasz01 szombat, 08:00
De válás esetében a gyerekek mitt gondban leszel, ez is saját tapasztalat. Elküldöd az asszonyt a gyerekekkel a házból?
Tapasz01 szombat, 07:58
Nálunk hasonló a helyzet, csak fordítottan. Az új házban, amit veszel, szerintem úgy kell szamolni a tulajdoni hanyadot, hogy a te lakásod értéke és a drágább lakás különbözetének a fele a te tulajdonod, a különbözet másik felé a nejedé, %-ban kifejezve. Ezt az új lakás vasárláskor írasd bele a szerződésbe és akkor így fog szerepelni majd a tulajdoni lapon.
HZsooolt
HZsooolt szombat, 07:43
kérdés: ha házasságkötés előtt volt saját lakásom, ami azóta négy- ötszörösére elmélkedett értékben, az mindenhogy az én "aranytartalékom", mivel hosszútávon azért a házasságok 50%-a zátonyrafut. Ha én mostmár családostúl nagyobbra szeretném cserélni ( nyílván ráfizetéssel) akkor onnantól kezdve hogy eladtam a régit és drágábban vettem egy újat és nagyobbat az már 50%-ban a feleségem tulajdona lenne ha 10 év múlva elválnánk?
Freeshark péntek, 08:15
Előzmény: #265284  slash
Kelet-Magyarországon találtam egy olyan függőfolyosós panelt amelyet 1993-ban építettek fel azonban egy nagyon forgalmas 4 sávos út mentén fekszik ráadásul a körzetében több ilyen út is van 50m-en belül.
Miskolc Szeles 2-4 van szó ha térképen nézitek akkor látjátok h nemcsak a Szeles hanem a Szentpáli és Kazinczy utca is forgalmas habár utóbbi kevésbé annyira mint a másik 2 emellett a Szentpéteri kapu is közel van.
Mivel nagyobb méretű járművek kamionok is haladnak erre ez nyilván negatív hatással van egy 33 éves vasbeton épület alapjára tehát műszakilag nagyon lassan de fokozatosan amortizálódik a 6 szintes ház.
Ez szerintetek mekkora kockázat hosszú távon, ez több panelt is érint az országban, nyilván a 4 emeleteseket kevésbé míg a 10 jóval inkább.
slash
slash péntek, 07:23
Előzmény: #265283  slash
Pl nagyon gyakran a pesti paneleket 5-10 évvel fiatalabbnak hazudják 1986 után (Gazdagrét) már nem nagyon épült Pesten panel. Én még jártam Gazdagréten amikor vatta új volt. 
slash
slash péntek, 07:21
Előzmény: #265266  N0MAD
Jaj, ne is mondd az AI-t! A melóban mint boomert a fiatal kollégák gyakran megkérnek hogy nézzek vagy hallgassak  meg képeket, videókat,  felmondott és írt szövegeket hogy AI kreálta-e őket?  Kb 1982ig tudok visszaemlékezni. Onnantól megvan BP utolsó segglyuka is hogy nézett ki, kocsik, emberek, épületek . Rengeteg a hamis hirdetés, ingatlanok, kocsik, kamu történetek stb.   
Goldstein17 2026. 04. 30. 21:53
Előzmény: #265274  FatFIRE
Vicces vagy, olyasmit ajanlgatsz másoknak itt már jóideje amit ők nem tudnak megcsinalni, nem alkalmas rá az ingatlanuk, nincs megfelelő ismertük,  tőkéjük stb. Én is ajanlhatnám neked, hogy ne add ki bagóért a lakasaidat, sokkal jobban lehet keresni filmforgatassal, csak meg kell talalni egy valóban különleges lakást, fel kell újítani úgy hogy a régi értékeit kiemeljük es ezután mar csak össze kell válogatni a megfelelő berendezést. Aztán csak várnod kell hogy rád találjanak a filmesek 🙂 Nálunk most épp egy Hollywoodi történetet forgatnak, tök egyszerű az egész. 
berlini
berlini 2026. 04. 30. 16:20
Előzmény: #265280  berlini
itt egy az 500 legnagyobb amerikai vállalat előremutató P/E mutatói szektoronként bontva:
Az ingatlanbefektetői szektor a legmagasabban értékelt egy P/E = 36-os értékkel. (Ez részvényenként kevesebb mint 3%.-os nyereség, aminél az amerikai állampapirok több mint 1%-kal többet hoznak.)
https://en.macromicro.me/charts/48243/s5cond-forward-pe-ratio

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek