Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Pistike12 2026. 04. 23. 17:06
Mar a vedekezes is 10 ev börtön😁
"Végül negyedikként arra az állításra reagált, mely szerint 100 milliárdot költöttek az MNB épületének felújítására, ami négyzetméterenként 8 millió forint. Matolcsy itt azzal érvelt, hogy az MNB épületének felújításának nettó költsége 81,5 milliárd forint volt, és a fordított áfa miatt „gazdaságilag és számvitelileg” a nettó összeg a releváns érték – amit az MNB az ÁSZ-nak küldött levelében is egyértelműen jelzett.A beruházás költsége így nagyságrendileg 2,33 millió forint négyzetméterenként, a bruttó épített négyzetméterre, amiből körülbelül 32 ezer négyzetméter épületet és 3 000 négyzetméter közterületet jelent – zárta gondolatait a korábbi jegybankelnök"
Mi a faszom kerult 2.3m ftba per nm 4-5eve?😁🏆 
Mit tettek abba bele? Milyen anyag kerult ennyibe 2020 21ben? 🏆 
Valasz: a tularazott, 3-5* a piacinak
tothjoco
tothjoco 2026. 04. 23. 12:35
Előzmény: #265195  z0li23
Kb 500 új építésű  van folyamatban szarabbnál szarabb helyeken, Görög falu, focipálya, régi Agro hotel helyén, illetve a 71esen sínek fölött a Vadvirág lakópark. A lakások több mint a fele már elkelt 2M környéki árakon, de igazi lakótelep feeling.Egyik sem kéne. Se befektetésnek sem lakni. Fent nálunk épül két ház, az egyik 3 éve,a vízmű domb mellett. Orosházi és szolnoki csapat is dolgozott alvállalkozóként de a két ház alapjaiban szar.  Melósok mondták. Az egyik el is kelt 220Mért(panoráma van valamennyi, telek kicsi, szerkezetkészen. De egyre zsúfoltabbak a boltok, állítólag most épül egy Lidl. Annyi hogy Kövér utódja füredi. Az álmoskönyv szerint ez még jó is lehet a városnak...
VGY 2026. 04. 23. 12:30

Freszelés 2026. 04. 23. 11:10
Előzmény: #265193  tothjoco
Az nem komoly meló, hogy nem éltem fel, hanem befektettem? Ez puszta szerencse lenne? Az is szerencse, hogy nem veszek cigányfertőzött környéken ingatlant, mert annak az értéke tart többnyire a nullába?
Az elhalasztott jutalmazást választottam és most elkezdik dönteni ezt a pályát, miközben másoknak, évekkel, évtizedekkel ezelőtt lehetőségük volt felhalmozni. Nekem most van lehetőségem, de engem megakadályoznának benne - de legalábbis megnehezítik a dolgomat. Nyilván az élet igazságtalan, alkalmazkodok és nem ez fog visszavetni az előrelépésben és megpróbálok úgy tekinteni erre, mint egy lehetőségre hogy majd diszkontáron (!) költözzek be az N+4-es budai prémiumba.. (lol)
Mindenkinek meg volt a lehetősége, hogy ne elverje tájföldön a pénzét...
egyáltalán nem tragikus a helyzet, csak ahogy semmi, ez sem fekete-fehér.
z0li23
z0li23 2026. 04. 23. 08:55
Lehet megadóztatják a frekvenciális topkiszerelésű telkeket? Mi újság van Balatonfüreden Jocó bácsi? Pörög a piac? 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2026. 04. 23. 08:34
Az első fecske... magával az ötlettel teljesen egyetértek. 
Capi
Capi 2026. 04. 23. 07:14
https://forbes.hu/hirek/megugrott-a-kulfoldi-kereslet-a-magyar-lakasokra

A választások utáni héten különösen Svájcból érkező lakáspiaci kereslet havi összevetésben több mint 25 százalékkal nőtt, éves szinten több mint 43 százalékos javulásnak felel meg. Emellett az Egyesült Államokból érkező érdeklődéseknél az előző héthez képest 37 százalékos bővülést történt, éves összevetésben pedig másfélszeresére nőtt a kereslet. Spanyolország és Izrael szintén látványos bővülést mutatott havi szinten. A kisebb keresleti volumennel rendelkező országok közül Görögországból, Ciprusról és Finnországból indult be intenzívebb érdeklődés a választásokat követő héten a magyarországi eladó lakások iránt. 

Továbbra is Ausztriából, Németországból és az Egyesült Királyságból érkeznek a legnagyobb számban telefonos érdeklődések a hazai lakások és házak iránt, mivel a külföldről érkező érdeklődések majdnem 50 százaléka ezekhez az országokhoz köthető.
N0MAD 2026. 04. 22. 21:53
Előzmény: #265189  Freszelés
Aztán azon is lehet gondolkozni ha gyerekek kirepültek kell e ott lakni ahol mindenki akar mert ott van munka vagy ott ahol kevesebben mert nincs. 
Aztán meg nem is feltétlen kell az örökséggel azonnal visszavonulni, aztán a kétszázból könnyebben lesz három meg négy mint a nullából kétszáz.
De minden élethelyzetfüggő, nyilván nem lehet általános igazságokat ötletelni, meg nem is érdemes.
Freszelés 2026. 04. 22. 21:28
Előzmény: #265186  N0MAD
Így. 200-ból fél fire van. Kétszer 200-ból meg a családnak teljes (ha nem is fat), de fire. Aztán be lehet mutatni mindenkinek az ujjast és lehet inni egy pennys dobozos sört a Duna-parton vagy valami teraszon vagy épp szerda délután 2-kor a várban egy könyvet olvasgatva... vagy épp kirándulva a családoddal csütörtök délelőtt.
És inkább legyen a 3 szobás kelenföldi pani helyett N+4 szobás budai fsza lakás úgy hogy mellette anya-apa masírozik öltönyös rabszolgaként 9-17 között az irodában? Ér ennyit? A legmosolygósabb panyellakó lennék helyette.
Törölt felhasználó 2026. 04. 22. 21:24
olvaso mod
tisztetlet teljesen koszonok minden gazdasagi jo tanacsot mindenkinek
szevasztok
minden jot mindenkinek :))))))
Törölt felhasználó 2026. 04. 22. 21:21
be vagyok baszva  
nem irok
 holnaptol se cigi se pia 
kemeny vilag jon ram 
a falat fogom vakarni
tul sokat er mar a burkem hogy elcseszem
N0MAD 2026. 04. 22. 19:38
Előzmény: #265183  Törölt felhasználó
Csak egyetérteni tudok az utóbbi kommentjeiddel.
Azért javasoltam múltkor egy ötletet, ha attól is tartasz akkor felejtsd el.
AZ meg hogy ha kerül kétszáz akkor vegyünk kétszázzal drágább házat az elég fájdalmas már csak olvasva is. Annyinak a hozama már nem kis tétel egy család költségvetésében, mintha még lenne egy-két kereső,  ehelyett beletolják egy ingatlanba amire még költeni is kellene, ehelyett olyan sorsra jut mint a kádárkockák hogy minden az eredeti benne (azért nem írom építéskori mert sok év volt mire minden összeállt benne a szinezésig annó, ha ugyan beszineződött nem macskaköröm van a vakolaton) aztán max a linóleumot cserélték a konyhában. Ami nem nagyon szép állapot.
Törölt felhasználó 2026. 04. 22. 19:16
Előzmény: #265184  Freszelés
a lakossag felenel ha bedoglik a mosogep konyec megy aruhitelre venni vagy szemelyi kolcson 
tudom
ne feledd az orszag egyik legszegenyebb regiojabol kuzdottem fel magam Bp-re en aztan latom mi megy lent
Freszelés 2026. 04. 22. 19:13
Előzmény: #265182  Törölt felhasználó
200-ból egy kiscsalád vesz magának manapság egy N+3-as lakást budán úgy hogy bőven kompromisszumot köt még ebben-abban. miközben 90% 2milliót 99% 20 milliót egyben nem látott soha.
vicc.
Törölt felhasználó 2026. 04. 22. 18:38
Előzmény: #265182  Törölt felhasználó
es minden spuri naiv orokosben mi volt a kozos?
vettek csaladi hazat
mindig az a kurva ingatlan
es vajon ki ujitotta fel oket? nemelyiket en megam nemelyiket kulsosok
de azert amolyan muszaki ellenorkent rajtuk tartottam a szemem 
engem nehezen bacarintanak at mint egy bolcsesz diplomast :)
Törölt felhasználó 2026. 04. 22. 18:16
iidzek ide egy jo kis aranykopest
 pont a Lakatos Pityu Barvo Group vezer mondta a capak koztbe
 mikor 2 tanarneni ment be 200 millat kerni toluk magannapkozire 
ingatlanberles es havi folyo koltsegre es marketingre
aszondja nekik: 
volt mar a szamlatokon elkoltheto 20 milla?
 ha en most adnek nektek 200 millat akkor egy akkora kabatot raknak ratok ami sulya alatt osszerogynatok
tokeletes meglatas
az elmult evekben rengeteg ismerosomet lattam hogy hulyult meg mikor orokseghez jutott
 a seggere vertek 
 5 even belul mar napi gondjaik voltak
egyszeruen nem nottek fel hozza
Törölt felhasználó 2026. 04. 22. 18:02
Előzmény: #265179  N0MAD
meglepoen nehezen alkalmazkodom az uj helyzethez
bar szamoltam vele evek ota hogy eljon ez az ido is
most meg gyava kukackent nem merek lepni 
semere
a cegepitok riportalanyai erre mondtak nemegyszer  vannak kozepes vallakozok 20-30 embert meg eliranyit de tobbet nem mer 
 fel nagyra noni
 a sajat felfogasa hatarolja be
nem egyszeru az elet 
se kicsibe nyomva a napi gondokkal kuzdve
 se nagyba  nem lehet egyszeru
a partvonalrol kopkodi a legyegyszerubb 
na most kezdem megtanulni
arcoskodas helyett inkabb lapulast hozta ki belolem a lové

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1