Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD 2026. 01. 25. 11:48
Előzmény: #263879  szieszta
más nevére hitelt felvenni úgy hogy te döntesz róla nem rossz biznisz.
Mondjuk mindenki maga dönti el szeretné e hogy vonatkozzon rá, aki költözik az a vagyont viszi, az adósságot hátrahagyja.
szieszta 2026. 01. 25. 11:44
Előzmény: #263875  N0MAD

Amikor befizette, 12 hónapra fizette, arra tényleg jár a luxusnyugdíj. De a 13.14. et állítólag az éhezőknek találták ki.
Most kíváncsi leszek az új  rezsistopra is. Most a milliárdosok túlfogyasztását is átvállalja az állam, mert fűteni kell a luxusmedencét télen is, meg a luxusszaunát???
Semmit nem szólnák, ha ezt orbán saját zsebből fizetné, de tudjuk, hogy ezek amit elloptak, abból már egy fillért sem adnak. Megint ráterhelik a többiekre, újabb hitelt felvéve.
N0MAD 2026. 01. 25. 11:38
Előzmény: #263876  N0MAD
de hogy szieszta örüljön: az említett is dolgozik még munka mellett csökkentett óraszámban mert szereti csinálni és az utód nem tanult be eléggé.
Szóval nem csak nyugdíj, 13havi nyugdíj, de az adómentesség miatt négy órában jóval többet kap mint az előző fizetése fele lenne. És befektetései is vannak.
Nem csak sétáló mezőgazdászoknak jut jövedelem, tessék lenyelni a békát.
Minden másról meg lehet nyilatkozni áprilisban a szavazólapon tetszik vagy nem nem tetszik a rendszer.
szieszta 2026. 01. 25. 11:37
Előzmény: #263868  TozsdeMagus

Kicsi városunkban az összes rendőr elment korai nyugdíjba és másnap már vagy a városi rendőrség sorait gazdagították, vagy az őrző védő cégnél kapott munkát.
Az egyik vámos ismerősöm felállt a hivatali székéből és átült az ügyfél székre, ő egy speditőr cégnél helyezkedett el. Rossz nyelvek szerint addig amit a zsebébe kapott, azt utána fizetésként kapta meg a papírok intézéséért. Nem gondoltam volna, hogy ebben ekkora biznisz van, kétévente új luxusbömbi, szinte villának beillő luxusház, kertésszel, negyedévente 3 hetes luxusutazás. Meg vannak az összeköttetései, ha kell, intéz műszaki vizsgát, különféle engedélyeket, de még orvoshoz is ad jó időpontot, ha $zépen kéred. :-)
N0MAD 2026. 01. 25. 11:32
Előzmény: #263871  Capi
Tehát adómentesen dolgoznak és nyugdíjat is kapnak.
lehet jobban jártak mintha nem lennének nyugdíjasok, nem gondolod?
N0MAD 2026. 01. 25. 11:31
Előzmény: #263872  szieszta
fordulj a kormányhoz a felháborodásoddal.
AMúgy ja, megkapja. Amikor meg befizetett nem háborogtál.
Capi
Capi 2026. 01. 25. 11:22
Igen, úgy emelik mint a nyugdíjat!
Capi
Capi 2026. 01. 25. 11:21
Katonák, rendőrök, NAV-osok, tűzoltók 2011ben ezzel mentek el. Akkor szántották be a szolgálati nyugdíjakat. Ez az utolsó csapat pedig már szolgálati járandóságot kap. És másképpen határozták meg a nyugdíj összegét mint a civilek esetében. Ezért is lett magasabb!
https://magyarnarancs.hu/belpol/megszuntetnek_a_hivatasosok_korengedmenyes_nyugdijat_-_venulo_kezukkel-76036
szieszta 2026. 01. 25. 11:20
Előzmény: #263869  N0MAD

"Az állam bármikor dönthet úgy, hogy drasztikusabban csökkenti a nyugdíjakat, mert a nyugdíjra nincs alkotmányos garancia, nem jár alanyi jogon."
Már most sem elég, amit a nyugdíjalapba befizetnek, minden hónapban ki kell pótolni. Mivel az államkassza üres, erre is hitelt vesznek fel. Nem beszélve a 13. és 14. nyugdíjról. Az meg tényleg pofátlanság, aki így megkapja  a luxusnyugdíja mellé a 13. és 14. luxinyugdíjat is.
Capi
Capi 2026. 01. 25. 11:16
Előzmény: #263867  N0MAD
Amit most te leírsz az 100 bol 2-3 lehet.
A nagy átlag nem ez.
A legtöbben akik elmentek járnak dolgozni 4-6 órában.
szieszta 2026. 01. 25. 11:09
Előzmény: #263848  Haldir1

Ezt nagyon nehéz eldönteni, hogy milyen nyugdíj járjon annak, aki korábban semmit nem fizetett be  a közösbe.
Biztosan vannak olyanok, akik önhibájukon kívül kerültek ilyen helyzetbe, de azért valljuk be, sokan ezt pontosan tudták és majd valami lesz gondolkodással bevállalták. Az akkori jólétet választották, a jövőbeli szegénységért.  A biztosat a bizonytalanra. Elvégre senki nem tudja, meddig tudja élvezni a nyugdíjat.
Nálunk most dolgoztak kőművesek, azok is minibálbéren vannak, a többi zsebbe megy. Jött az építkezési vállalkozó és az első mondata az volt, megcsináljuk papír nélkül, nem kell áfát fizetni. Az árajánlata  alapjából áfa nélkül volt. Én örültem, hogy nem kell áfát fizetni, ő meg tisztán megkapta  a bruttót. Így ő még ezzel is nyert egy csomó pénzt.
Mivel én nagyon spórolós vagyok, először az édesanyám könyvelt, aztán a feleségem. Annyira félősek, hogy sokszor még olyan számlát sem vettek be a  költségekbe, ami összefüggött a vállalkozással. Így semmilyen kiskaput, jogos lehetőséget nem használtunk ki az adó(alap)csökkentésre, mindig a maximumot fizettem. Elfogadtuk és nem kerestük a kiskapukat. Így a többszörösét fizettem be, mint más.
Ebből a szemszögből én is azt mondom, aki nem fizetett a közösbe, az ne is várjon belőle.
N0MAD 2026. 01. 25. 10:56
Előzmény: #263867  N0MAD
Mondjuk az is érdekes kérdés a negyven év rendesen leadózott munkaviszony mennyire lesz jellemző a mai 50-60 közti generációnál. Innen nézve nem a nők40 a problémás hanem férfiaknál is lehetne 40, hátha ösztönözne a legális jövedelemre és munkaviszonyra...
TozsdeMagus
TozsdeMagus 2026. 01. 25. 10:51
Előzmény: #263866  Capi
Van egy tőlem idősebb ember itt a községben.Tudom róla, hogy nagyon szerencsés volt mert aszem 40 évesen elment a Vámosoktól korkedvezménnyel.Beszélgettem vele, mert telek szomszédok  vagyunk.Én azt hittem, hogy nyugdíjas, de nem az.Kijavított, hogy Járulékot kap.
Ezt is annyival emelhették neki mint másnak a nyugdijat szerinted?Vagy még annyira sem?
N0MAD 2026. 01. 25. 10:50
Előzmény: #263866  Capi
óvatosan a kategórikus kijelentésekkel.
családtag nők40el nemrég nyugdíjas, két gyerek miatti kiesésekkel együtt 700k nyugdíjat kap. Oké, jópár éve milla feletti nettós fizetése volt, pénzügy.
Értem én hogy nem ez az általános, de a nyugdíj sz befizetésarányos, nem lesz lófasz csak azért mert nők40. 
Capi
Capi 2026. 01. 25. 10:42
Előzmény: #263853  TozsdeMagus
Ezt már neked kell előteremteni (egy részét, hogy ez a nagyobb lesz vagy a kisebb rész az kérdéses) mert lófaszt fogsz kapni nyugdíjként. Szóval megtakarítás, befektetés a nyugdíjas évekre. Ez most már mindenkinek a feladata!
Aki csak teng leng és nem dolgozik, meg eltartják, meg 4 órában dolgozik aprópénzért annak nagy csodálkozás lesz amikor majd a nyugdíját megállapítják.
A nők 40 is egy halott ügy. Lófaszpénzt kapnak és az infláció felzabálja. 10 év múlva....ááá dehogy elég 5 év és pislognak mint hal a szatyorban.....hogy nem tudok megélni a nyugdíjamból.
N0MAD 2026. 01. 25. 10:39
Előzmény: #263857  slash2
Én lehet jobban aggódnék egy euból kisodródás anyagi hatásai miatt az ingatlan és forint alapú megtakarítások esetén mint egy eupárti kormány és irányváltás hatásai miatt, de te tudod mitől szeretsz aggódni.
berlini
berlini 2026. 01. 25. 10:34
Előzmény: #263858  slash2
ment a +.
Min buktál?
berlini
berlini 2026. 01. 25. 10:30
Előzmény: #263845  Tony_Stark
A nagynéném 40 éven keresztül tanárnő volt.
Ma 300 ezer ft a nyugdija.
Már özvegyként egyedül él és családi támogatás nélkül nem tudná kifietni a havi megélhetési költségeit.
(Rák és stroke után napi egészségügyi segitségre szorul, a gyógyszereköltsége hatalmas)
Tehát óvatosan ezekkel a megbélyegzésekkel.
z0li23
z0li23 2026. 01. 25. 10:22
Előzmény: #263859  TozsdeMagus
Ha nem haragszol Mágus ez engem is érdekelne. 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2026. 01. 25. 09:58
Előzmény: #263850  Törölt felhasználó
Nem tudom ez a színházas rész hogy jön ide. Szerintem van fogalmad arról, hogy a 4iG- be mennyit tolt az állam... számomra akkor is kérdés ez hogyan hasznosul... az általad említett pénzek aprók és kerekítések (amit a kultúrára locsolnak). Említettem nektek az M1 felújjítását, a bicskei szakaszon 4 éve volt cserélve a burkolat... engem rettenetesen bánt, hogy amit csínálunk az értelmezhetetlenül túlárazva, és ehhez képest csapnivaló minőségben készül el. Ugyan ez igaz az építőiparra is... van pár videó fent, hogyan húzzák a garanciális javításokat az újépítésűekben. Meséljek neked, hány barnamezős beruházásnál lett a kármentesítés elmismásolva? Lenne mit rendbe rakni... az biztos

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek