Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Melós mondtuk már neked itt páran, hogy az anyagi biztonság mellett ideje lenne a családi biztonságot is megteremteni. A jó és hosszú léthez és életérzéshez egy neked tetsző normális asszony és gyerekek kellenek, a káros szokásaidról is leszoktatna :)
olyan ez ahogy a kiszamolos csernok mondta 2013 kornyeken van aki szidta a bankokat van aki orult a magasabb kamatoknak arckifejezesbol meg lehetett mondani ki melyik oldalon all a bankepulet elott --- de erthetoen teljesen igazad van amugy
Szarvas Norbi azt ecsetelgette, hogy közel 4kiló támogatást hagy egy 3 gyerekes ~1millió bruttót kereső anyánál az állam. Na ehhez képest hol van a minimálbéres anyuka. Szívem szerint oda írtam volna hozzászólásként, hogy ma itthon aki bruttó 1 milliót visz haza, azt nem kell támogatni. Nagy probléma Gold, hogy ezekhez az ingyen osztogatásokba a társadalom bizonyos rétegeit nagyon hozzá lehet szoktatni. Továbbra sem tartom jó ötletnek, hogy 30-40-60 milliókat ígéretre odaad az állam fiataloknak üres seggre. Mellette a megtakarítás oldal ki van nullázva, tiszta carpe diem.
"beult egy hitelbe valami speka ingatlannal es hatradolve neztek az arnovekedest am eves szinten sok millios volt evrol evre ... borzaszto egy vilag lett” Hát, ha ennél nagyobb szörnyűség nem lenne szerintem képes lennék elviselni. :) A kimaradást is.
Ezt irtad 2025 február 6.-án: "Igen. Erre elég jelentős esély látok. Jelenleg a 10%-ra se kötnék fogadásokat. De itt hozzátenném, hogy amikor ezeket a százalékokat megfogalmazom, akkor a 2026. január vs 2025. január árszintre gondolok és budapesti átlagban. Év közben elképzelhető olyan hónap, amikor előző év azonos hónapjához képest akár lehetséges a 15%, de elsősorban a bázishatás miatt. Azt egy jelentős problémának tartom a becslések megtételekor, hogy az emberek nem teszik hozzá, hogy milyen értelemben vett áremelkedésre gondolnak. Picit ugyanaz itt a helyzet, mint az éves infláció és az egy évre visszatekintő infláció kapcsán. Nagyon más tud lenni az érték, mégis van értelme mindkettőről beszélni." Tehát 10%-nál kisebb áremelkedésre számitottál 2025-ben. Erre (és hasonló) várakozásaidra irtam tavaly többször is, hogy tévedsz. Tudom, hogy nincsen tavalyra most még megbizható statisztika, de az már valószinűnek látszik, hogy az áremelkedés tavaly inkább 20% lett miközben 10%-ot is túlzónak tartottál.
Törölt felhasználó2026. 01. 09. 19:14
kb ugy erzem magam evek ota mint az eke ele fogott marhak mennek a repa utan de sose erik el csak huzzak az igat dolgoztam felretettem de nem tudtam lepest atrtani az arakkal mas a batrabb vagy vakmerobb beult egy hitelbe valami speka ingatlannal es hatradolve neztek az arnovekedest am eves szinten sok millios volt evrol evre olyan mintha az egesz bankarvilag a kormanyokkal karoltve el akarnak elni hogy minden elo lelegzo ember hitelekkel legyen tele borzaszto egy vilag lett
a legnagyobb problemam e teren hogy keptelen vagyok elhinni egy 10 alatti nominal 6 azaz 6szorazas utan Budapesten tovabbi novekdeset --- mondjuk evek ota csak pislogok szoval be kell latnom tok hulye vagyok a piachoz ennyi erovel fej vagy irast is jatszhatnek egy egy dontes elott
ennel joval rafinaltabb szabfel jelzaloghiteles tanacsokat is mar kaptam arbitrazs ugyletkent allamkotvenybe forgatva a 19 %-os premium par eve sokak fantaziajat megmozgatta
2014-ben vettem fel egy 30 milliós lakás megvásárlásához 20 millió hitelt. Teljeskörű, nagyon magas színvonalú felújítás 15 millióba került. A lakás most alsó hangon 350 millót ér.
Tudod, az elmúlt években számtalanszor olvastam itt a kritikát, hogy álmodok és nem vagyok realista. Aztán valahogy általában bejöttek az előrejelzéseim. Hogy most is bejön-e? Egyáltalán nem biztos. Nem vagyok tévedhetettlen. Viszont az érvek az árcsökkenés (max stagnálás) mellett eddig nem győztek meg. Lehet hogy a valóság majd Téged igazol Meglátjuk.
2008-előtt nem csak a minimálbéres, de ingatlanfedezet alapon a szociális ellátáson lévők is kaptak CHF-hitelt. Ez volt a híres eszközalapú hitel-ez 2006 ban kezdődött.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link