Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Murdoch 2025. 09. 28. 10:44
Előzmény: #257838  Andy01
Mi értelme felhozni valakinek a helyesírását, ha mondjuk ékezet nélkül írsz, gondolom nem magyar billentyűzetkiosztás miatt?
Andy01 2025. 09. 28. 10:39
Előzmény: #257814  Törölt felhasználó
Azt irod, hogy a Tisza: "............módszertan: az illetékmentes ajándékozási körbe tartozó közeli hozzátartozók vagyonát összevontan számolják (ebből még komoly meglepetések lesznek)."  Igen, le lehet ezt irni egy politikai kampanyban, de semmilyen jogszeru gyakorlati megvalositasa felnott, nagykoru, kulon haztartasban elo hozzatartozok eseteben nincsen.  Visszamenoleges hatallyal? Azt talan azert mar nem.

Andy01 2025. 09. 28. 10:13
Előzmény: #257801  izommanvagyok
Csak gratulalni lehet, hogy megtalaltad a keresetkiegeszites lehetoseget a panelekkel, ezt a teruletet jol ismered. Ugyanakkor sajnos, a vilagkeped -  amit itt megrogzott modon terjesztes  -  teljes sotetseget es bezartsagot mutat. A stilusod es a helyesirasod meg azt is ketsegesse teszi, hogy erettsegiztel-e. Jobban tenned, ha megkimelned a topicot ugyanannak a mantranak az ismetelgetesevel. Termeszetesen lehet gorgetni a hozzaszolasaidat, de a topic regi szinvonalat jobb lenne visszanyerni, nelkuled.
FR73 2025. 09. 28. 09:56
Előzmény: #257836  amadeo
Osztrák, német, USA osztalékadó 26-30% között van.
Árfolyamnyereség pedig része a jövedelemnek.
És igen, akkor legyen teljes mindenre, ha a 10 millióért 10 éve vett lakást eladod 60 millióért, azután is 15%, vagyis 7,5 millió adót kellene csengetni.
Ha 1 millióért vetted meg a tanácsit 1992-ben, és most eladod 51 millióért, azután is 7,5 millió adó.
És nincs ám beszámítás és kutyafüle, flat adó és kész.
Hajrá, legyen.
amadeo 2025. 09. 28. 09:49
Előzmény: #257833  FR73

Ingatlan értéknövekedés esetén az 5 év utáni adómentesség szerintem káros, inkább 20 évnek kellene lennie, 10-20 év között sávosan csökkenve.
Általában értéknövekedés (árfolyamnyereség) adóztatása viszont jelenleg nagyon igazságtalan, az adót csak az infláció feletti gyarapodás után szabadna fizettetni. Ha ez így lenne,  egyet tudnék érteni akár a TBSz adókedvezményének megszüntetésével, közepesen alacsony korláthoz kötésével is.
N0MAD 2025. 09. 28. 09:46
Előzmény: #257823  Second Wave

Jelentem van.Normális oktatási rendszerért, eü ellátásert, utakert és eu szintű orszégert? Boldogan.
Ha marad a szar mint eddig és csak elvesznek szolgáltatás nelkül? Csá gyikok én leleptem.
Es ez nem csak a fidesz lopasaira vonatkozik, eleg általános.
slash
slash 2025. 09. 28. 09:41
Előzmény: #257830  izommanvagyok
"Vagy borítékba kapom a fizetést ha főnök bele megy..:D "
Nyugodjál már meg. A fizetések ki vannak már fehérítve azzal ne próbálkozz. Ellenben javaslok egy ruházati kiegészítőt amely lakbérbeszedéskor hasznos lehet.  
https://www.decathlon.hu/p/ovtaska-szerszamkent-hasznalhato-csattal-wb500/_/R-p-338164?mc=8734779
FR73 2025. 09. 28. 09:35
Előzmény: #257832  Rincewind2
Én bevállalom az 1% vagyonadót és a flat 15% jövedelemadót minden jövedelemre, mindenféle kedvezmény nélkül, eltörölve mindenféle kamatstopot és moratóriumot és kamattámogatást.
Legyen tiszta a verseny, aki fennmarad, fennmarad, aki elsüllyed, elsüllyed.
Rincewind2 2025. 09. 28. 09:23
Előzmény: #257823  Second Wave

"Már nagyon várom azt a fórumtársat aki végre előáll azzal, hogy neki száz - kétszáz milla van TBSZ-en, és szeretne utána nemhogy vagyonadót fizetni, hanem a 0% SZJA helyett mondjuk 15-öt."
Ha külföldi részvényed van akkor általában jelenleg is vonják az osztalékból az adót, most kaptam lengyel osztalékot 19%-t vontak és az elment ha TBSZ ha nem.
Az ingatlan egyébként a TBSZ-hez hasonlóan adózik. Ott is szűnjön meg az 5 év után adómentes adásvétel?
Én a vagyonadót eltudnám fogadni, egy magas határ mellett bár az értékelés meg a többi nehéz.
Az árfolyam nyereség adó, meg az osztalék adó feltételekkel elfogadható a szochó már kevésbé.
Jelenleg a legdurvább, hogy a számlán lévő szabad pénzemre kapok kb. 4 Ft kamatot havonta ebből a 28% állami sarcra (15+13%) levonnak 50%-t, mert az SZJA-t és a SZOCHO-t külön vonják le a 4 Ft-ból 1-1 forintot. 
FR73 2025. 09. 28. 09:21
Előzmény: #257830  izommanvagyok
No látod, jó lesz az, megoldod majd akkor is okosba.
izommanvagyok 2025. 09. 28. 09:16
Előzmény: #257829  FR73

Demotivált leszek nem fogok többkulcsos adót fizetni munkanélkülivé varázsolom magam addig pedig legyűröm mire jön a rossz világ a hitelem felét ez a terv.
Majd adót optimalizáok mégnem tudom mi lesz majd ha átérünk a hídon és jön a szivóka meglátom hogy optimalizálok . Vagy borítékba kapom a fizetést ha főnök bele megy..:D 
DE hogy mindenki ezt fogja tenni  nemzetgazdasági szinten ha ezt az adópolitikát behozzák az is fix ebből nem felemelkedés lesz srácok hanem lecsúszás amit tervez a Tisza a tőke menekülni fog az országból munkanélküliséget generálva nem hogy több adó hanem kevesebb lesz ezt a politikát csinálták 2010 előtt az SZDSZ és MSZP  10 % os muknanélküliség volt Fletó alatt én szóltam valahogy akkor is túl fogom élni takarék lángon lesz mindenki én is... gazdasági aktivitás minimálisra lesz vágva. 
FR73 2025. 09. 28. 09:10
Előzmény: #257824  izommanvagyok
Jól csináltad, kimaxoltad amit lehet.
Most pedig a gondolattól is rettegsz, hogy jajj mi lesz veled, ha le kell szállnod az állami csöcsről, vagy ami még rosszabb, a vagyoni helyzetednek megfelelően be kell szállnod az adózásba.
Mi lenne? Adózni fogsz végre.
FR73 2025. 09. 28. 09:07
Előzmény: #257826  izommanvagyok
Bocs, msgneztem a kedvedért, Csepelen 50%.
izommanvagyok 2025. 09. 28. 09:02

Óvodába volt ingyenes egyébként az étkezés. Ez az idő elmúlt.
izommanvagyok 2025. 09. 28. 09:02
Előzmény: #257825  FR73
ÉN soha nem hazudok SOHA!
Ti vagytok végtelenül rosszindulatúak a nagycsaládosokkal :
50 % os kedvezmény van de nem élünk vele otthon főz a párom :
Link: 
https://kozim.hu/etkezesi-kedvezmenyek/
Iskolások!
TBSZ re te milyen adót fizetsz ahol pörgeted a 10 vagy 100 millákat? Azt elárulod ? külföldön tartva a vagyont külföldi cégbe mi haszna abból az országnak? VS lakás kiadás itthon lásd én miket fizetek itthon.
De most már kérlek felezzük be a személyeskedést megyek le a partra kint vagyok Görögbe világot látok az sem igaz, hogy én nem dugom ki az országunkból a fejem és nem tudom mi van külföldön.
Elsírnád magad mi van itt Görögbe mennyire lemaradtak tőlünk...! (220 % os államadosság megtette hatását és hogy euro van még  saját valutát sem tudják gyengíteni, hogy felpörögjön a gazdaság és kijöjjenek  a slamasztikából. Ezért jobb a helyzet otthon  75 % kb az állam adósság spanyoloknál meg vagy 120 ? és euro. ott tényleg ez a helyzet hatalmas munkanélküliség itthon szerencsére nem és az ingatlan piac is akár egy visszaesésből is könnyebben kilábal a gazdaság is ha vissza esik a FT előbb utóbb a lakás ár követi mert reál eszköz építőanyag főleg importból van ha nő a lakás előállítási kötlsége az támaszt nyújt a lakás raknak stb.) 
FR73 2025. 09. 28. 08:53
Előzmény: #257824  izommanvagyok
Miért hazudsz nyíltan? Igenis kaptok ingyen menzát a gyerekeknek.
izommanvagyok 2025. 09. 28. 08:45
Előzmény: #257820  J0hnnyEnglish

Nem kapunk ingyen étkezést  50 % os kedvezmény van rá (párom otthon van főz nem menzán élnek meg se ennék ) , de annak ára is horror a párom nem tud dolgozni 3 gyerek mellett annyira sokat betegeskednek nincs az a meló ami mellett tudna foglalkozni is a gyerekekkel.
Van egy saját nevelésű lányom is napi szinten több órát kell tanulni vele ( másodikos)  nincs nagy baja, de nehezebb a felfogása szerencsére azért nem dankóros vagy hasonló nem azért írom.
Nekünk kiesik egy jövedelem sajnos a biznisz amit én a lakásokkal csinálok és dolgozok kell mint egy falat kenyér különben csak koppon lennék az 1 béremből és lehet hó végén el kéne dönteni a törlesztőt fizetjük be a hitekre vagy eszünk. Szerencsénk van , hogy jól fektettem be de a befektetések után is fizetem az szja-t fizettem az ügyvédet az illetéket minden ismétlem minden lakásomat én újítottam fel a két kis kezemmel én keményen meló után is szabikat is beálldozva kapartam a tapétát csempéztem járólapoztam festettem konyhabútort szereltem mig más a lábát lógatta . Nem érdemtelenül vagyok ott ahol vagyok .Lehet írigykedni rám , de tessék ennyi kecót felújítani intézni lakókat szervezni szerződést írni adóbevallást készíteni én egy egyszemélyes hadsereg vagyok azért vagyunk anyagilag bizonságba , mert sose vertem el felesleges doglokra a pénzt és rengeteg melót ezekbe beletettem. ! Mindenki ezt az utat is bejárhatta volna mégse fogta meg a kalapácsot a spaklit és kinlódott a lakások felújításával én minden lakásomnál értéket is teremtettem újítottam  fizettem a bútorra alapanyagokra áfát stb stb.. személyeskedtek már megint , mert írígyek vagytok aki valamit ebben az országban elért azt egy kanál vízben meg tudnátok folytani ez a helyzet sajnos szégyen. 
Second Wave 2025. 09. 28. 08:41
Előzmény: #257818  izommanvagyok
Már nagyon várom azt a fórumtársat aki végre előáll azzal, hogy neki száz - kétszáz milla van TBSZ-en, és szeretne utána nemhogy vagyonadót fizetni, hanem a 0% SZJA helyett mondjuk 15-öt.
Mert megy a lapítás a TBSZ-ről, meg a tankönyv (ami ha jól tudom minden gyereknek ingyenes (oké, annyit is ér). De legalább ezt Pityu fizeti mindenkinek. Akkor a menza (de az sem ingyenes a háromgyerekesnek sem).
.
Szóval, van olyan bátor legény, aki SZJA+vagyonadót kér a TBSZ-re? :-)
N0MAD 2025. 09. 28. 08:35
Előzmény: #257817  izommanvagyok
“ 2 nyugdíjat fizetek jelenleg de ez csak az SZJA ÁFA és munkabérem adója a 440 ”
Mondjuk jelzem hogy ez egy jobb kereső egyfőnyi nyugdíjának is kevés ,rokon mnemrég ment nyugdíjba (nók 40el, alacsonyabb nyugdíjszinttel), valami 650-70as nyugdíjjal szőval érdemes lenne a borsodi gondolkozásból kiszakadnod és belehúznod hogy legalább egy fő nyugdíját kitermeld.
És nem, ez nem az űbergazdagok szintje, csak egymillió nettót meghaladó alkalmazotti jövedelem utáni járandóság.
Mondjuk ő tényleg penzugyi vezetó (még dolgozik négyőraban mert szükség van rá) megfelelő tudással.
Nagyon-nagyon bele kellene húznod hogy az itteni álmodozásaid szintje amire irigykedni kellene mindenkinek utolérje a jónak számító kvalifikált alkalmazotti jövedelmek  színvonalát. Nem is beszélve ezek adóbefizetéseiről. 
Ahogy a művelt francia mondja: panelbáró my ass.
N0MAD 2025. 09. 28. 08:20
Előzmény: #257815  izommanvagyok
Kisbarátm, akkor megegyszer.
441e ft adőt egyedül befizet (levonnak) szja+tb attól  aki 880e ft nettót keres. 
Vagy egy átlagbéres házaspár többet.
Szerinted milyen jövedelmek lehetnek soktíz / százmilliós tételekről beszélgető befektetői fórumon? (Feltételezve hogy nem mindenki ingatlanokat  birtokolva kezdte a pályafutását húszévesen  valamiből összehozták, és annak adóterheit levonták útközben.) nyugodj meg, a többszörösét fizetjük a horror összegednek családonként, de akár fejenként is. 
Talán így már érted diplomás közgazdászként.
A másikmegjegyzésedre a leadózott jövedelem megadóztatásának nonszenszségéről javaslom rágooglizni az áfa meg a tőkejövedel adójának fogalmára. A többi majd ha ez értelmezve lett diplomás közgszdászként.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek