Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Pistike12 2025. 09. 09. 18:27
En maradtam le vmirol, de a BUX az elmult evben a foldbe dongolte az SP500at is?
Na most itt tenyleg igaza van a FIDESZnek es a legjobbak vagyunk a vilagon, vagy mi a titok? 
Pistike12 2025. 09. 09. 18:13
Előzmény: #256054  Hobbyproperty
Nem voltak meg. A kincsem Feher uti resze sem a polus melletti nem volt bejelentve. A kincsemnel a telek 4 honapja meg onkormanyzati volt. A kincsem tobbi uteme volt meg.
A polus melle egyébként a masterplast akart kinai lakonegyedet felhuzni. Meg a projekt tervezesenek kiirasa is kinai jellegu epuletekrol szolt... 
Ennyit a hazafisagrol. Meg tobb NEMZETI KOTVENYT a hazafi cégeknek. 
Törölt felhasználó 2025. 09. 09. 18:01
Előzmény: #256041  Peti84
https://hvg.hu/gazdasag/20241121_lakas-ingatlan-ksh-utcak-ebx
https://www.ksh.hu/s/adatvizualizaciok/ingatlanadattar-utca-terkep/
ezt a szutykot is anno bongesztem,  tobb olyan utcarol is tudok ahol igenis volt adasvetel mert banyek lattam ott ultem az ugyvednel. megis ugy hozza nem volt advétel
zepi
zepi 2025. 09. 09. 17:57
Előzmény: #256053  Pistike12
Pazar kéglik. Budifalnak támasztott konyhapult,egy légtérben alhatsz a pörköltszaggal, viszont ha nyitvahagyod a teraszajtót a szomszéd vacsorájának illatát élvezheted. Mindezt 30 négyzetméteren, köbánya kietlen részén 46 milláért. A húlyének is megéri. 
Törölt felhasználó 2025. 09. 09. 17:51
Előzmény: #256051  Andy01
" . Ha Parizsba megyek (ma mar alig), visszamegyek abba az utcaba, ahhoz a hazhoz, ahol laktam. "
 -
szulofalumba megvettek a hazat ahol kicsikent meg felnottem, par honapos sztori. Ha elobb tudom megvettem volna. Mar csakazertis
Törölt felhasználó 2025. 09. 09. 17:47
Előzmény: #256043  Goldstein17
" Ki szeretne egy kihalt, néptelen belvárost? Hova kellene telepíteni a szórakozóhelyeket, ha nem ide? Aki a belvárosba költözik, azért teszi, mert szereti a nyüzsgést"
- ujabb nezopont amire nem gondoltam regebben
Hobbyproperty 2025. 09. 09. 17:21
Előzmény: #256053  Pistike12
Ezek megvoltak Otthon Start előtt is, azt mondták Új projektek indulnak 
Pistike12 2025. 09. 09. 14:54
Előzmény: #256052  Hobbyproperty
Ketto lesz. A Kincsem es a XVben a masik Bayer epites. Erre verik
Hobbyproperty 2025. 09. 09. 14:52
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20250909/allitolag-nagy-meglepetes-keszulodik-az-otthon-startos-ingatlanvasarloknak-ennek-nem-minden-elado-fog-orulni-784922
Bárki hallott akár egy olyan projektről ami legalább közepes lokációban van Budapesten? Értem, hogy nagyon jó lesz, de nem kellene hozzá legalább 1 tényleges projekt?
Andy01 2025. 09. 09. 14:36
Előzmény: #256050  Törölt felhasználó
Igen, ezt a varost akkor ismerheted igazan, ha ilyen csaladi emlekeid vannak. Engem nagyon regen Edesapam vitt sokat setalni, a varosban is, es a Hegyvideken is. Sokat meselt a regi epuletekrol, az epittetokrol, a benne lako csaladokrol, igy a varos megismerese kesobb, mar szakmai szempontok alapjan ( varostortenet, muemlekek, epiteszet, stilusok, muveszettortenet) erosen kapcsolodott a szemelyes elmenyeimhez, latssmodomhoz. Ma ez a varos felgyorsult utemben valtozik, egyre kevesebb marad belole. Lassan mar csak a nosztalgiazas marad.  Ismerek mas varost is, amelyhez szemelyes emlekek fuznek, egyes varosnegyedekhez, ez a Marais negyed, Parizs, a regi hazakkal, tortenetekkel. Gyorsabban ujult meg, mint Budapest, de a muemlekeket gondosan kimeltek, csak mas funkciot kapott. Ma a mutargykereskedelem negyede lett, szines kis mutermekkel, galeriakkal.  Homlokzatok a regiek maradtak. Ha Parizsba megyek (ma mar alig), visszamegyek abba az utcaba, ahhoz a hazhoz, ahol laktam. Orommel setalok abban a negyedben, mert orzi a multat, es a neki valo muveszetkedvelo funkciot, hasznositast kapta, nyerte el az idok soran. Parizs varosa tiszteli a muelmekeket, es az eredeti stilust. Mi itt Budapesten vajon miert nem ertekeljuk mindezt?
Törölt felhasználó 2025. 09. 09. 12:58
Előzmény: #256049  Törölt felhasználó

folyt
.
pár éve amikor a családi iratfeldolgozást végeztem, találtam egy nagyon jó minőségű és állapotú fotót, három tíz év körüli gyerek van rajta nyáron, ülnek a homokban fürdőruhában az objektívbe nézve vidáman
az 1930-ban született anyám és egy fiu és még egy lány, mindegyikük tökéletesen felismerhető azon az osztályfotón ami a csillaghegyi községi elemi iskolájának 4. osztályának befejezésekor készült, tehát osztálytársak voltak, és egymás közelében lakhattak
.
gyerekként jártam az anyámmal mindkét csillaghegyi moziban a Csillagba, és a Szentendrei úton lévő, a hév megállótól pár épületnyire a Kárpátba is, és amikor az utóbbiba sétáltunk, általában az akkor még földes mellékutcákon mentünk cikk-cakkban, és közel a Mátyás király úthoz mutatott egy épületet, hogy ide járt elemibe
egy klinkertéglás homlokzatú iskola volt, ma is előttem van az épület is, és ahogy mondta
.
és pár éve elmentem hogy megnézem, lefotózom és beleteszem a kötetbe az ellenőrzője és a tablóképe mellé
tök biztos voltam hogy megtalálom, és hogy felismerem,
hévvel mentem, onnan kb 5 perc séta, kb 3 órát voltam ott, nem találtam és még csak hasonló épületet sem
végül azt gondoltam, hogy a Mátyás király úton a járdán keresek valami nálam jóval idősebb sétálgatót, leszólítom hátha őslakosok, és emlékeznek rá és sikerül megfejteni a rejtélyt
végül találtam két 80 körüli nagyon kedves öregasszonyt,és azt mondták hogy ott születtek, de tanácstalanul néztek egymásra, és végül azt mondták hogy mintha tényleg lett volna egy iskola, és arrafelé mutattak ahol szerintem is lennie kellett volna, de többet nem tudnak
aztán egy idős férfi megadta a választ, hogy valahol ott lehetett ahol most a jehovák rendszerváltás után épült komplexuma van
.
és ez így messze nem olyan kapocs vagy kötelék, köztem és az anyám között, hogy nincs meg a tárgy csak a fotó a bizonyítvány é közösen szerzett emlék
ugyan így van az a ma már a régóta nem létező budai kocsmákkal is
Törölt felhasználó 2025. 09. 09. 12:14
Előzmény: #256048  Andy01

persze mindennek van múltja, története, és akiknek az kedves
de
olyan sűrűn, és olyan tömegben máig létező tárgyi valóságukban még mindig látható épületekben megtestesülő összekötő kapcsok, mint a régi Pesten, sehol máshol nincs
ráadásul ezek az utóbbi 100-150 (néha 200) évnyi fontos magyar történelmi és kulturális eseményeknek a szemtanúi is
.és nem csak írásos vagy verbális formában továbbadott emlék formájában
.
döbbenet élmény számomra, hogy az 1883-ban az egykori Sándor, ma Bródy Sándor utcában született nagyon sok kedves emléket és tárgyat rám hagyó anyai nagyanyám fiatal lány korából mennyi de mennyi épület áll még a város közepén amiket már ő is látott 120-130 évvel ezelőtt, és ma én is ránézhetek
.
ha most én ránézek közel ugyanabban, lényegét tekintve ugyanabban a vizuális élményben lehet részem,mint neki annó
ez ez tétező kapocs a 64 éve elhunyt nagyanyám és köztem
 jóval gazdagabb élmény, mint egy pusztán csak emlékezeti kapocs
..
és ennek mennyi de mennyi analógiája van a régi Pest közepén, szinte végtelen 
.
szerintem ezért is hömpölyőg a turista tömeg ott, mert érez belőle valamit, és néha beáll idegenvezetők mögé, köré, hogy pár konkrétumot is megismerjen belőlük
és Budára átmegy a várba, meg a Gellérthegyre, de ott tartózkodva is leginkább Pestre figyel csak egy más perspektívából
és nem olyan gyakran a Pasaréti téren, vagy a Normafánál
Andy01 2025. 09. 09. 11:39
Előzmény: #256047  Törölt felhasználó
Laci, igen a regi Pest, a regi Belvaros, ez igy igaz. De hidd el, hogy a Hegyvideken is a regi villak, regi csaladok torteneteivel is igy vannak sokan. Raadasul a regi kocsmak, fogadok tortenete! Ma mar hianyoznak nagyon a regi kocsmak a Hegyvideken, ezt elodeink ismertek jol. Nemcsak Krudy a regi budai kocsmak, vendeglok vilaga letezett, de az valt ismertte. A regi Buda, Vizivaros, Obuda romantikaja, a kulinaris elmenyek.  A mai fiatal generacio nem ismeri ezt a romantikat, a varos megvaltozott. Fajo szivvel latom azt is, hogy a Varnegyed hogyan valtozik. 
Törölt felhasználó 2025. 09. 09. 11:02
Előzmény: #256046  Goldstein17

véletlenül kerültem a régi Pest kellős közepének előbb az üzlethelyiség majd kis késéssel a lakáspiaci kavalkád sűrűkébe
.
az első években ha nem ügyféllel tárgyaltam valahol ülve vagy sétálva, állandóan a netet bújtam a szemmel kevésbé látható részletek miatt, ( persze végleg soha nem hagytam abba) majd rájöttem, hogy nem célszerű közvetlenül sokat papolnom egy egy lakás részleteiről, hanem leginkább városfejlődési, építés- és kultúrtörténeti előadásokat és túravezetéseket kell tartanom helyette
akit ez így egyáltalán nem érdekelt (bőven a többség), az leggyakrabban úgysem odaillő volt,  tehát leginkább nem az én ügyfeleim
.
és fantasztikus sikerélmény volt néha látni azt a hatást, ha beleakadtam valakibe akinek nem nagyon voltak ez irányú ismeretei, de nem csak érdeklődő hanem fogékony is volt rájuk, és nagyon hálás amit hallott, és boldogan szokott rá hogy hasonló összetett módon szemlélődjön mint amit demonstráltam: látni az apró részleteket és a folyamatot is, egyszerre egységben ráadásul elég széles kontextusban is
pedig lehet hogy már akár 30 éve viszonylag gyakran járt arrafelé, és mégis egy új világot nyitottam ki számára
tulajdonképpen nagy megelégedettségére megtanítottam érdekes dolgokra amik addig valamennyire hiányoztak az életéből, és amit aztán örömmel elmesélhetett a családján és a baráti körén belül több, számára fontos embernek is
.
legjobb érzés az volt, hogy amikor az ember többszöri túravezetés után hetek múlva elhozta a feleségét, aki mosolyogva úgy üdvözölt, ahogy egy régi jó ismerőst szokás
mert a férj részletesen és lelkesen beszámolhatott otthon a kellemes ámde meglepő újszerű élményeiről amit okoztam neki, és már-már "virtuális családtaggá" fogadott a felesége is, és látni is akart .
ilyen nem nagyon van máshol, csak leginkább néha a régi Pest közepén
Goldstein17 2025. 09. 09. 09:44
Előzmény: #256026  Törölt felhasználó
Pont a nyáron látogattam el Fiumei úti sírkertbe, lenyűgöző. Hátra van még a mellette található Salgótarjáni úti zsidó temető, a Kozma utcait ennek bezárása után nyitották meg. A századforduló utáni modern építészetet sajnos máig nem értik Magyarországon, ezért lehetséges, hogy nagyszerű épületekből  olyan szörnyek születnek mint az általad linkelt írásban a Debrecenben Vásáry István utca 6.  alatt található bérház mai képe. A Rákóczi út 16-ban többször jártam nézelődni, még lakást is néztem ott. Szerepel a Fent és lent. Pest-budai lépcsőházak 1835-1945 című nagyon szép könyvben.
Peti84
Peti84 2025. 09. 09. 09:27
Előzmény: #256042  Törölt felhasználó
Múlt héten azért voltak zárva a budapesti földhivatalok, hogy ezt az új gányaságot véglegesítsék.....majd kiderül (lassan másnál is lesznek úgy is tapasztalatok). 
Törölt felhasználó 2025. 09. 09. 09:18
Előzmény: #256042  Törölt felhasználó

jav
ügyvégen = ügyvédem
Goldstein17 2025. 09. 09. 09:17
Előzmény: #256020  Murdoch
Kérdés, hogy mi a cél, választás megnyerése, problémák megoldása, vagy esetleg további problémák generálása. A fidesz ebből kettőt szeretne, persze nem egyszerre, ha megnyeri a választást szívesen eltekintene attól a problémahalmaztól amit a választások megnyerése érdekében tett igéretei okoznak. Ugyanakkor ez jól jöhet neki akkor, ha esetleg nem nyer. 
Amiről írsz az nagyon ingoványos terep, többen írták már, kérdés, hogy egy ingatlanadó esetén hol kell meghúni az adómentesség határát. Valószínűleg a legjobb  rendszer az lenne ha minden ingatlan adózna és különböző okokat figyelembe kedvezményekre lehetnének jogosultak az adózók. Airbnb szigorítás lehetséges, ott van a levegőben, egy politikai gumicsont, amire kellő felkészítéssel bármikor rá lehet ugrasztani a népet. Egyetértenék vele, ha a szállodák számát is korlátoznák a belvárosban. Eddig hány lakhatást szolgáló társasházat alakítottak át szállodává? Ezzel mennyi lakást vontak ki véglegesen az ingatlanpiacról? Az Airbnb lakások nagy része teljesértékű lakásként is tud funkcionálni, amik ráadásul fel lettek újítva, megjelenésük sokkal kevésbé volt fájdalmas a belvárosi ingatlanpiacon, mint az új szállodáké. Azok a házak viszont, amikből szállodák lettek már soha nem lesznek lakóépületek. Zajrendelet. Ki szeretne egy kihalt, néptelen belvárost? Hova kellene telepíteni a szórakozóhelyeket, ha nem ide? Aki a belvárosba költözik, azért teszi, mert szereti a nyüzsgést, aki meg annak idején kényszerből vagy véletlenül került oda, nyugodtan elköltözhet valami csendesebb helyre, az ingatlanárak lehetővé teszik. A tanyákról betelepítettek már valószínűleg megtették:)
Törölt felhasználó 2025. 09. 09. 09:16
Előzmény: #256041  Peti84

nekem kb 2 hónapja azt mondta a kedvenc ügyvégen, hogy kb 10 évig fejlesztették elköltve rá bőven 10 milliárd feletti tisztán eu-s forrást, aztán jogszabály szerinti indulása után órák alatt összeomlott, és azóta félig meddig ex lex állapot volt érvényben, és a hírek szerint egyes helyeken kísérleti jelleggel fog majd elindulni
talán a kísérletbe nyerhettél most bepillantást
Peti84
Peti84 2025. 09. 09. 09:05
Ha már ingatlanos fórum, az e-ing rendszer már megy (Budapest és Bács-Kiskunt csekkoltam, nekem sikerült belépnem), tulajdoni lap lekérésben. 
Minden természetes személy kapott 2 ingyenes tulajdoni lap kérést (akkor is, ha az ideit már a régi rendszerben elhasználta). 
Amit tapasztaltam, hogy a napra kész információk nem jöttek össze benne, mert valami olyan ígéret volt hogy pl.: holtig tartó haszonélvezet autómatikusan törlődik, ha átpörög a rendszeren a halál tényállása. Hát az én tapasztalatom azt mutatja hogy 12 éve meghalt még az új rendszerben ugyan úgy szerepel haszonélvezőként (azaz a lényeg a naprakész friss információk átvezetése továbbra sem történt meg, előre a fos orbáni úton....). 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek