Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2025. 09. 02. 10:32
Előzmény: #255519  Freeshark
ebben igazad van. Én sem foglalkoztatnék ingatlanost.
De vannak élethelyzetek, amikor kell.
Pld
Eladó nem ér rá (külföldön dolgozik, beteg, stb)
Megcélzott vevői kör külföldi (vannak ingatlanosok akik egy-egy nációra szakaosodnak. Kinai, izraeli stb)
Freeshark 2025. 09. 02. 10:29
Előzmény: #255513  berlini
Sok esetben semmi szükség olyan ingatlanosra aki gyorsan akar eladni, ráadásul több ingatlant hirdet és nem ismeri jobban az adott ingatlant mint maga a tulaj.
4-5%-ot áfával együtt nem ér meg ez a szolgáltatás, én max 3%-t fizetnék és csak akkor ha tőlem messze van az ingatlan tehát más városban stb.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 09. 02. 10:23
Előzmény: #255515  tihamer
Orbánék szvsz dollár gyengülésre és a fed kamatcsökkentésre játszanak. Szeptember 17-én kiderül mi lesz.
-
Szerintem most a dollár gyengítése, és a globális likvidtás növelése a dagály, ami minden hajót megemel. Ha kapnánk egy újabb paritást (nem erre számítok) az EURUSD-ben, az olyan körülményeket szülne, hogy OSP-vel sem lenne forró a piac szerintem.
Freszelés 2025. 09. 02. 10:16
Előzmény: #255515  tihamer
megússza a börtönt is a bűnözők javarésze - ez tény és ez mégsincs ez jól. :)
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 09. 02. 10:14
Előzmény: #255514  Tibi123
Persze, értem. Nem követem a facebook hirdetéseket, csak ahogy olvastam, nekem az első gondolatom ez volt :)
-
Ezekre a beírogatásokra a legjobb időgép visszamenni a fórum elejére. Tanulságos...
tihamer
tihamer 2025. 09. 02. 10:07
Előzmény: #255507  Freszelés
"csak azért ne kelljen már jópofát vágnám ahhoz, hogy a szart reklámozzák aranyáron. "
.
Márpedig a dagály (pl OSP) minden hajót (tutaj, anyahajó) megemel.
📈🏠📈🚀
Tibi123 2025. 09. 02. 10:01
Előzmény: #255512  Moka_Brikka

világos, de a vevők nagy része simán csak oda szokta írni, hogy érdekel és mondjuk megkérdez olyan dolgokat, amik a hirdetésben is benne vannak :) 
mindig kb ez volt, hogy betévedt pár nagyokos, hogy a felét se éri (emléxik más is impudentre, neki volt ez a kedvenc szövege), meg leszólta, hogy a színárnyalat nem tetszik neki, ilyesmik, de mindig voltak olyan komoly érdeklődők, akiket érdekelt a lakás
a havannai 85m kégli alatt, bár nem minden kommentet olvastam, ahhoz túl sok van, de úgy néz ki, hogy mindenki csak köpködi
a békási 48-as panyelnál is, ezeket néztem tegnap, az tök vicces komment volt, hogy miért ilyen nagylelkű, hogy 72m helyett 69,9m -ért árulja a tizediken a 48m2 panyelt? így 2 egész milliót is a vevőnél hagy jószívüségből :)
berlini
berlini 2025. 09. 02. 09:58
Előzmény: #255510  Tibi123
Ne sajnáld az ingatlanosokat.
Az OTP szakértője Valkó úr szerint  tranzakciószám jövőre felszökik akár 200 ezerre is, ami 20 éves rekord lenne.
Más a FB-n svazni és más mégis belevágni.
Itt most folyik a torta elosztása.
OS-sel kapnak jópár milliót a vevők, ebből az eladók elveszik akár a többségét is.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 09. 02. 09:53
Előzmény: #255510  Tibi123
Én biztos DM-ben írnék, ha komolyan érdekelne egy lakáshirdetés FB-on.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 09. 02. 09:51
"Bessent says Trump administration will tackle high housing costs with new measures"
-
Kíváncsian várom mivel állnak elő. "Viktor - You are my great friend"
-
https://www.reuters.com/world/us/bessent-says-trump-administration-will-tackle-high-housing-costs-with-new-2025-09-01/
Tibi123 2025. 09. 02. 09:48
Előzmény: #255496  ncseed!

Te is elkótyavetyéltél 2 fain panyelt, nem :) Nem szíp dolog mások nyomorán mulatni :) 
Én azt látom, hogy régebben a FB-on a lakáshirdetések alatt nyilván ment a szájkarate, felét se éri, a kutyám is szebbet sz.rik, mint ahogy kinéz, stb, de mindig volt olyan érdeklődő, aki komolyan vette, sőt volt aki jelezte, hogy érdekli.
Most amikor az eladók a csöves panyelek árát felviszik 1,5m / m2-re csak a savazást kapják. Vagy rákérdeznek, hogy miért ilyen nagylelkű, hogy 48m2 10. emeleti békási panyelt árát kedvezményes 69,9m-ban határozta meg és így vevőnél hagyna 2m forintot, hiszen 48x1,5=72m :) Sajnos ezt a hirdetést nem találom, lehet eladta, mert sűrgősre volt hirdetve vagy leszedte az FB-ről kínjában, mert annyi savazást kapott. Gondolom költözne már családi házba a kis panyel árából, azért sürgős.
Vagy Havannán 85 misiért panyel? Exlúzív, luxus, a hirdető szerint ki van pattinva,  de szerintem nem szíp ez, olyan kripta érzésem van ha ránézek - 100 feletti komment mind elküldi a halál nemes szervére
https://www.facebook.com/groups/332738204687232/
Komoly kérdés, vevői szándék jelzése: 0, azaz nulla darab ilyent olvastam kb tucatnyi hirdetés alatt.Jó, hát vevő jöhet máshonnan is, nem is ezt akarom ebből kihozni, hanem hogy ez most már tényleg a csúcs, itt teljesen elfogyott a normális vevő. Lesz pár palimadár, talán, de most nem látom, hogy ebből hogyan jön majd a nagy biznic. Ráadásul a banki értékbecslési gyakorlat még nem is ismert az még odavághat a pár hülyének, aki komolyan venne is ennyiért.
Az eladók reakciói azt a mintát követték, ami várható volt, 1,5m / m2 áron kirakni a portékát, esetleg kicsit alatta és várni a palimadarat, de mintha elfogyott volna a levegő. Ilyent még nem láttam az FB-n mióta követem az ingatlan hirdetéseket, kb 10 éve. Kizárólag toxikus kommentek, ebből így nagyon nehezen lesz vevő. Ennyire sok hülye még sincs ezek szerint.
Ha meg eltűnik a 3%-os hitel, akkor itt még fű se nő. Miből fognak megélni a zingatlanosok? Nem sajnálom őket, csak kíváncsi vagyok, mi a terv.
berlini
berlini 2025. 09. 02. 09:18
Előzmény: #255499  Second Wave
A projekt flyamatos finanszirozású, azaz nem egy előleg és az átvétel előtt a többi, hanem 3-4 fizetési részlet van összesen.
Az ár azért magasabb 5%-kal mert itt a vevő áttér a 2 fizetésre
Egy előleg (önerő) és a hitelből a nagyobbik összeg a végén.
Tehát az eladónak kell finanszirozni az épitést végig.
Pistike12 2025. 09. 02. 09:01
Előzmény: #255506  Freszelés
Lehet kulfoldi szavakkal gunyolodni, de 99%nak fogalma sincs az adasvetel fogalmarol. Ha pl neked is lenne, akkor nem haborognal, foleg nem a Bpen legolcsobb ujepitesu haz eladojara, aki a kornyek panelar alatt adja!!!
Tobbfele ar van tobbfele finanszirozasra. Ha nem tetszik vehetsz mastol, vagy, nem vagy epitetthetsz, vagy epithetsz sajat kezzel is. 
Te nem leszel vevo. Ennyi. 
Freszelés 2025. 09. 02. 08:41
Előzmény: #255505  Pistike12
csak azért ne kelljen már jópofát vágnám ahhoz, hogy a szart reklámozzák aranyáron. nyilván nem veszem meg, de sokan a potenciális vásárlókat nyilvánvalóan hülyének nézik. tudom, nem kell odanézni.
kicsiben: lift: nincs megadva, emelet: nincs megadva, stb.. mind tudjuk jól hogy ezek mit jelentenek: nincs lift és sok esetben szuterén.
ügyeskedés, ügyeskedés hátán. niylván egy halász se első rántásra fogja ki a halat, hanem fárasztja. csak itt ez egy nemzeti összjáték lett. ahogy a legtöbb munkahelynél is azt érzem: szarunk a dolgozóra, max elmegy máshova és ha a munkáltatók többsége így működik, akkor a nyomoronc rabszolga előbb utóbb elfárad és megtapad ott, ahol van. "minek váltsak, mind szar".
aztán persze meg megy az ajvék, hogy az 50-es régi motorosok kifúrják a sokadik garnitúra vezetést meg szarnak dolgozni.
eh. ismét nem sikerült hozzáadnom semmit a fórum témájához, de sebaj. :D
Freszelés 2025. 09. 02. 08:38
Előzmény: #255505  Pistike12
köszönöm capt. obvious! :D
Pistike12 2025. 09. 02. 08:24
Előzmény: #255503  Freszelés
Azt az elado donti el, hogy elfogadjae a vevo altal felkinalt osszeget. Ha tetszik ha nem. Az adásvétel a legoszintebb egyezseg ami letezik a foldon. Csak akkor jon letre, ha az elado elegedett azzal a joszagaert kapott osszeggel, amit a vevo is hajlandó odaadni a joszagert. 
Akkor valosul meg az adasvetel, ha vevo joszagot tobbre ertekeli, mint a felkinalt osszeget, az elado ledig tobbre ertekeli az osszeget, mint a joszagot.
DaGi 2025. 09. 02. 08:20
Előzmény: #255497  NatoshiSakamoto
Itt van mindig az aktuális verzió a jogszabályból:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a2500227.kor
Elvileg akkor vagy jogosult, ha a haszonélvező már akkor az volt, amikor tiéd lett az ingatlan és még most is ott lakik. Ez nekem az öröklésnél tűnik életszerűnek.
Freszelés 2025. 09. 02. 08:13
Előzmény: #255502  Pistike12
Ha viszont én egyben leteszem a pénzt, akkor meg nem bohóc áron szeretnék vásárolni... 
Pistike12 2025. 09. 02. 08:06
Előzmény: #255498  Vodafonelive
Igen. Sok elado finoman szolva nem preferalja a 3%os hiteleseket egyelore🙂
Volt olyan h nalam rakerdeztek es mondtak h meg sem mutatjak ha 10-20%os onerovel es 3%al finansziroznam. 
Pistike12 2025. 09. 02. 08:05
Előzmény: #255492  NatoshiSakamoto
Felveheted szerintem, de hivd a bankmonitort is fel. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek