Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
ezt már megbeszéltük ha megéred a nyugdíjat, kell neked nagyon az a havi bérleti díj kiegészítés addig építs egy tözsdei lábat a bérleti díjból, pár százezres tételekkel gyakorolva kedheted is
Ha 2016 óta a Tiéd, nem kell adót fizetned utána, ebben szinte biztos vagyok. Amiatt kérdeztem csak, hogy esetleg nincs-e értelme megvárni a januárt vele, de nincs jelentősége. Járj azért utána, de szerintem adózás nélkül szállhatsz ki az ingatlanból. Ha esetleg újra vissza szeretnél szállni, érdemes az illeték miatt esetleg picit matekozni ...
Nem vettem, az elhunyt testvérem vette 2006ban. Aztán 2016ban a szüleim ajándékozás keretében rám íratták. Azóta van a nevemen. Gondolom ha eladom és nem veszek belőle másik lakást akkor adózni kell utána.
Ha már megvan, akkor én mindenképpen hagynám. KP-ben (állampapírban) max 1 évnyi tartalék, mert inflálódik. Forintból bármennyit lehet nyomtatni, de reáliákat nem.
Egyszerű kérdésem van: Este azon gondolkodtam most a mániában eladom a kispanelem kimaxolva 50 milláért és berakom fixmapba. A 6.5%os kamat pont a duplája mint ami a kiadással lehet keresni. De ott van a kicseszett 15%os SZJA adó. Hát ez visszatart. 7.5M. Ez biztos annyi lenne? Ezt azt jelenti hogy majd két évnyi fixmap kamat kuka elmegy adóba és csak utána lesz profit. A pénzromlás brutális évi 5-10%. Hagyjam?
Eltöltöttem egy sok szép évet ott, lesz nyugdíjam is, megmaradtak a kapcsolataim is, és mielőtt ott éltem volna is svájci projekteken dolgoztam sokszor egyedüli nem svájciként, és mióta eljöttem is oda dolgozok (nem alkalmazottként, mert az nem megoldható, de szerencsére senki nem is sápol le, nincs 'strici').
"Az 5 milliárd forint feletti vagyonokra évi 1 százalékos vagyonadót vezetne be, Magyar" . Akkor ezt megúsztam.🙂 Itt még nem tartok. De ami késik, nem múlik.📈
700k-ból tud gurítani magának ott lakáskát, de nyilván nem a bahnhofstrassen vagy tóparton és főleg nem 130nm -es csodát, hanem valami faluban egy kisebbet, ahonnan mondjuk 30-40p bejutni Züri belvárosba (HB). Vagy egy másik országban is nézelődhet. Cserébe ha végigdolgozta ezt a 15 évet (és ha még fog is mellé), akkor egy hasonló összegre számíthat pillar 2-ből meg mondjuk valamennyi csordogál a pilar1-ből is (tippre 1000chf/hó). Aztán hogy micsinál ezzel, pl ott marad nyuggernak vagy vesz valami kisbudai másfelest vagy X az már az ő dolga. De azért lehetőségei vannak. Nulláról indulva ez igenis szép eredmény. Lehetett volna sokkal több is? Miazhogy, főleg hogy nem fektette be... ami szerintem is öreg hiba. Egy átlag svájci nehezen behozható előnyökkel indult az életnek nevezett versenyben. De ott a gyereke, aki ha ott szocializálódott, akkor feljebb léphet majd eggyel. Ha kellően ügyes.
Ez így van. Sztori: Annak idején, nem is tudom melyik év volt, talán 1997 (?) - azt sem tudtam szinte, mi az a részvény, de az elsők között jegyeztem MATÁV részvényt (azaz, amikor tőzsdére ment), az OTP-nél. Utána sec perc alatt felment az árfolyam, kerestem vele valamennyit. Aztán utána eladtam, vártam, megint vettem, és néztem folyamatosan az árfolyamokat. Lényeg: a második fordulóban vesztettem. Kb. annyit, amennyit előtte nyertem. És akkor azt mondtam, hogy ez a "játék" nekem nem való. És igen: szeretek nyugodtan aludni. Ez tény. Ezért csak a lehető legalacsonyabb rizikót vagyok hajlandó a befektetéseimnél vállalni. Kisebb "kalandok" voltak, mint említettem a Bitcoinnal is, de ezek inkább játékpénznek minősültek.
Mit számít? És ki mondta, hogy tele van az ember kp-val? Mihez képest? Itt annak érdemes venni, akinek relative magas a fizetése és hosszú távra tervez. Nincs semmi gond a bérléssel, pénzügyi döntés kérdése. A kolléga csak annyit írt, hogy várható elmozdulás, ami simán benne van a pakliban. A svédeknél pl. beszakadás volt, németeknél is volt csökkenés és még lehet bármi, mert nem túl acélos a kontinens.
Senki nem szerencsétlen, de a svájci megtakarítást ha Svájcban akarsz maradni, svájci mércével kell nézni. Ha nem tudsz magadnak idős korodra guritani egy tehermentes otthont, akkor vagy a pénzed kevés vagy az igényeid túl magasak. A helyrajzi kérdés és minden egyéb mellékes tényező szerintem.
Azt is irta, hogy vegig cash volt, es semmi befektetes? - Ezt nem lattam. Nekem az jott le, hogy most van minden cashben, es most minden csucson van, ezert nem biztos abban, hogy most kene venni (bar a beszallo idozeteset piaci csucs szempontjabol egy sajat lakhatasi celu ingatlannal kar nezni szvsz, plane +20 ev tavlatban).
Ez így visszatekintve így van, igen! Kár, hogy ezt előre nem tudja az ember... ;) Sőt, volt Bitcoinom is, amit ugyancsak rosszkor adtam el. Vannak döntések, amiket az ember utólag bán meg. De, mint mondtam, utólag minden pénzemen (a svájcban megkeresett chf-en is) Mo-on kellett volna ingatlanokat vennem már 2010-től... Mekkora biznisz lenne most az eladás... De tény, hogy most, hogy 0 %-os kamatszintek vannak, nem éri meg számlán tartani a pénzt. Ráadásul ha úgy is tartanám, szét kellene porlasztani több számlára a 100k betétbiztosítás miatt. Sok hűhó (+adminisztráció) a nagy semmiért (nincs kamat, csak szla vezetési díjak). - Azt nem értem, ki az, akinek ez így megéri? :)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link