Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
meg van itt mindenki hibbanva a 3 szazalekos hiteltol
Törölt felhasználó2025. 08. 26. 18:40
most 5 oerc nem telt el hogy rendor cimbimimmel csaje beszeltem ( barat) na o is azt mondja a kallegai megmozadult a fejuk a 3 + hitellel kapcsolastban , Tegnap amugy a Kozma utca es Marianosztrra tisztttese itt baszta egyik smasszerir cimbim a rezet nalam reggel na o i is m a + + gondlkofi es a kloganojer is, ES ez eletszeru ingatlanpiaci info
Én vezetek magamnak egy blogot a befektetéses dolgaimról a "legbelső" gondolataimmal gazdagon megszórva, hogy utólag visszaolvasva fel tudjam idézni hogy milyen érzéseim voltak, hogy vélekedtem a dolgokról. Miben láttam lehetőséget, mit miért vettem, stb. Jobbára tőzsdéről szól, de van benne lakás és politika is. (Illetve egy másik az aktuális munkahelyemen megélt dolgok vannak hébe-hóba leírva, de ez itt most nem lényeg)
Történelmi időket élünk, mint aki megélte a japán tulipánhagyma őrületet, a japán ingatlan mániát, a 2000-es dotcom lufit, a 2008-as magyar CHF őrületet. Majd később megértjük, hogy pontosan mi is történt, most szerintem annyi a torzító optikai hatás a jelenben, hogy nem lehet tisztán látni, csak találgatni. Érdemes lenne könyvet írni az emberi történetekről, ki hogyan élte meg a nagy magyar pösti panyel őrületet, mint az ikonikus főszereplőjét a mostani őrületnek. Összeszedni az abszurdabbnál abszurdabb jelenségeket. Most pl olvastam egy jót FB-on, hogy Ausztriában véglegesen berendezkedett magyarok egy csoportja azt várja, hogy a magyar árak az őrület hatására felzárkózzanak az osztrák árakhoz és akkor itt eladják, ott meg vesznek valamit, sokan befektetésre másodikat. Ez is egy durván abszurd helyzet lesz, ha bekövetkezik.
Köszi, akkor legközelebb nem hivatkozom arra a médiashowman-re. De egyébként emiatt ülök azon ami van, és nézem a mozit, mert még mindig mehet a hype tovább szerintem.
Minarik kedvenc mondása igazabb mint valaha: a piac tovább lehet irracionális, mint te fizetőképes.
Törölt felhasználó2025. 08. 26. 17:41
de hogy a lakaspiacrol is irkaljak hat en mar csak becsukom a szemem ebbol mi lesz. banyek ez szornyu Hathorral ertek egyxet es Encseeedel el borzalmas ami alakaspiacon megyx
tudod a torlesemet mindig kertem es tiszteletem a moderetoronkak es kertem maost ezt a nickemet nem szetretnem torolni szep volt jo volt a penkodas de mar megoregedtem
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link