Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
A fix 3 százalékos hitel bejelentése óta az építőipar mozgásba lendült, több tucat olyan megkeresés érkezett a kormányzathoz, amely több mint tízezer, a támogatási program által meghatározott árkorlátokon belüli lakások építését célozza. Két budapesti fejlesztés nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánító kormányrendelet-tervezetét a kormány a mai nappal társadalmi egyeztetésre bocsátotta. A 4200 lakás építését célzó két beruházás Budapest X. és XV. kerületében valósulhat meg gyorsított engedélyezési eljárással. Itt ne vegyetek panelt.
Első panelom, úgyhogy ez tanulás lesz nekem is. Távhős, minden radiátoron van mérő, amit évente olvasnak. Azon matekozom amúgy, hogy picit rendberakom, és ha tényleg megyünk tovább fel jelentősen (+ 20-30%) eladom és veszek valami egyedi fűtésest. Az éves radiátorleolvasást nem tudom hogyan tudnám kezelni bérbeadás esetén ...
Pedig ilyen sokszor van. Nagyobb onresz"versennyel" mar valasztott a multban is engem elado. De uj projekteknel is sokszor elony, de feltetel is a magas onresz. Foleg az olcsobbaknal, mint a Kincsem is.
Tényleg elismerésre méltó a lakásod energiahatékonysága. Nekem kb hasonló méretű családi házra jön ki kb. 150e Ft fűtés (gáz) évente. Durva, de több a telefonszámlánk mint a ház rezsije ...
Nekem a panelra az energetikai tanúsítvány 17,5 M2 külső falfelületet állapit meg. Van 1 bejárati ajtó, 5 ablak. Nyílászárók már cserések, de szigetelés nuku. Ugyanakkor 20-30 M2 szigetelés majd esetlegesen a jövőben nem gondolnám, hogy vállalhatatlan költség lesz ...
ilyet sem hallottam még. nem mindegy nekik, hogy hitelből megy a finanszirozás nagy része? Pesze meg kell találni azt a bankot aki hajlandó erre. A családban volt már ilyen és a projekt finanszirozó bankjánál meg lehetett kötni a hitelszerződést a használatbavételi engedély előtt és abból fizetni a részletfizetéseket. (Persze az 2019-ben volt, azóta változhatott.)
Ha a társasház jól jár el, akor van egy minimálfogyasztás, amit m2 alapon kiszámláznak. és a fűtési költsége kb 70%át a lakások egyedi hőmennyiség mérőjének havi leolvasásával számitják és számlázzák. Nálunk ez nem igazságos. (Nálunk radiátoros körök vannak.) Ez az egyik oka annak, hogy a fűtési költségem alacsonyabb az elvártnál. Mert én sem számitottam arra, hogy 33 ezer Ft/ fűtési idény jön össze.(Persze a fő ok a 20cm-es hőszigetelés és a korszerű nyilászárók.) Sokszor nem vagyok télen otthon akár két héten át és akkor lekapcsolom a fűtést, de amikor vissztérek, akkor se megy le a szobahőmérséklet 22 fok alá. Tehát a szomszédok fűtenek (ami bevallom nem rendes dolog, de én a hálószobában nem szeretem a 21-22 foknál magasabb éjjeli hőmérsékletet, igy nálam ott a fűtés még egyszer sem volt bekapcsolva. Akkor sem ha otthon vagyok.) tehát a helyes elszámolás: 22 fokig fizetnem kellene a közös költségen keresztül, a többit a mérőóra alapján. Ez még mindig ösztönöz arra, hogy a szobahőmérsékletet télen ne az ablaknyitással, hanem a radiátor (vagy mennyezeti fűtőpanel) lekapcsolásával csökkentsem És megszünteti azt, hogy az a szomszéd aki szereti a téli 27 fokos szobahőmérsékletet (hidd el nem ritka) az ne fizessen extra a szomszéd lakások temperálásáért.
Én a panelt vidéken vettem, az itteni új építésű lakás árához képest kb féláron. Egyértelmű hogy 10-20% eltérés esetén nem panelt vettem volna ... Mivel a beker. ára fele az újnak, brutál negatív rezsi-scenárió esetén lesz mínuszos a sztori (számításom szerint). A rezsit nem engedhetik teljesen elszabadulni, beláthatatlan következményei lehetnek mind fogyasztási, mind hiteltörlesztési szinten. Én ezért nem számítok drasztikus rezsiemelkedésre + mintha a mostani telek se lennének olyan kemények, mint 20-30 éve ...
Egy dolgot felejtetek el közköltség egy új építésü lakásnál álltalában jóval több.. Öcsém nézegette ezekt a 13 kerületi új építésü lakásokat 20-30-40 e ft os várható közköltséget mondtak, mert van portaszolgálat kis medence vagy edzőterem figyfene. Hiába az olcsó fűtés ha oda a magas közköltség miatt mert fizetni kell a medencét a portás bérét stb..! Persze egy exlusive környezetben laksz valamit valamiért ( 100 m ft os áron ) A panelek én szerintem is előbb utóbb fel lesznek EU pénzekkel újítva.. Ha nyer a Tisza biztos ez az egy jó dolog történhet velem alattuk de a negatívum több lesz mint a pozitívum sajnos. Ennyi panel tulajt nem fognak az út szélén hagyni ha pedig fel lesz újítva ( akkor B energia besorolás vagy még jobb is elérhető az már nem annyira vacak ok nem lesz A ++ os sose egy panel ez is igaz)
Ki kell jönni, mert ahogyan irtam ma már kevesebbet fizetnek a panellakók a rezsiért mint 2014-ben, a fizetésükhöz viszonyitva akár felére is csökkenhetett. A legvalószinűbb megoldást már pedzegetik. Komoly eu-s pályázati pénzekből lehet majd áttérni egyedi elszámolású (fűtés, melegviz) rezsire. Igy önerővel együtt a többséget ráveszik arra hogy ne pazaroljon. A kisebbség (akár szószerinti értelemben is) pedig fizeti majd a háromszorosát. A mai rendszer európaszert nonszensz. Egyedüli országként a lakások jó részénél nincsen semmilyen ösztönzés arra, hogy beruházással csökkentség a fogyasztást, vagy legalább lejjebb vegyék a fűtést ha nincsenek otthon.
Nem vagyok tisztában ezen fűtési rendszer működésével. Ha üresen hagyok egy ilyen lakást van valamilyen többletköltsége (mint a központi fűtésnek) vagy egyszerűen nem kapcsolom be és így nulla.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link