Igen, ez is érdekes egyébként, hogy szinte mindenki visszalép és felveszi a reál hozamot amikor eléri a nyugdíjaskort. Ez elég beszédes azért, hogy alig vannak olyanok, akik a manyup nyugdíjat választják, pedig nem 25%-t veszítenek, hanem csak arányosan, amennyi évet a manyupban voltak 2011-ig. Kicsinálták a rendszert, magától meg senki nem akart, de szerintem nem is mert nagyobb összegeket befizetni, mert a kormányzati szándék elég nyilvánvaló volt a szükségtelenül szigorú előírásokkal és a folyamatos pénztár megszűnésekkel és összeolvadásokkal. Az örökölhetőség is fontos lehet, mert sajnos sokan nem érik meg a nyugdíjas kort. tényleg, amit nem ért meg a nép, hogy nincs helyette semmi, az nyugdíjra öngondoskodás alig létezik a magyaroknál, ezért volt bűn kinyírni a manyupot és nem átalakítani.
Nekem nagyjából egy panel lakás ára lenne most a manyupban úgy, hogy 2011 óta csak a minimumot fizettem volna be és szaharul érzem magam, hogy engedtem az útszéli zsarolásnak. A reálhozam is jóval több lenne, bár a magas inflációs évek megtépték volna kicsit, de még így is kitermelték a pénztárak. Erről ennyit, hogy eltőzsdézték a pénzt. Akkor válság, mélypont van és akkor rikoltozták, hogy eltőzsdézték, most miért nem dicsérik meg a pénztárakat, hogy milyen szép hozamokat csináltak, amikor lehetett hozamot csinálni?
Igazából a qrmány tőzsdézte el. A nagy része eltűnt szőrén szálán, az államadósság mértéke nem esett le az összeggel, ahogy várható lett volna, sőt. Talán egy része megvan, az MCC alapítványban van MOL részvény formájában, csak ugye abból se sokat lát a köz, azt hiszem, alapítványi vagyon és jó napot, de ez is csak töredéke a teljes beszántott összegnek.
Basszus, mennyi pénzem lenne most a manyupban, ha csak átalakítják és fizethetem tovább, sz.r érzés erre rágondolni. főleg, hogy tudom, hogy eltapsolták, tehát még az se vígasztal, hogy legalább értelmes célra költötték el...
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link