Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Tibi123 2025. 08. 09. 13:19
Előzmény: #252517  FR73

Igen, ez is érdekes egyébként, hogy szinte mindenki visszalép és felveszi a reál hozamot amikor eléri a nyugdíjaskort. Ez elég beszédes azért,  hogy alig vannak olyanok, akik a manyup nyugdíjat választják, pedig nem 25%-t veszítenek, hanem csak arányosan, amennyi évet a manyupban voltak 2011-ig. Kicsinálták a rendszert, magától meg senki nem akart, de szerintem nem is mert nagyobb összegeket befizetni, mert a kormányzati szándék elég nyilvánvaló volt a szükségtelenül szigorú előírásokkal és a folyamatos pénztár megszűnésekkel és összeolvadásokkal. Az örökölhetőség is fontos lehet, mert sajnos sokan nem érik meg a nyugdíjas kort. tényleg, amit nem ért meg a nép, hogy nincs helyette semmi, az nyugdíjra öngondoskodás alig létezik a magyaroknál, ezért volt bűn kinyírni a manyupot és nem átalakítani.
Nekem nagyjából egy panel lakás ára lenne most a manyupban úgy, hogy 2011 óta csak a minimumot fizettem volna be és szaharul érzem magam, hogy engedtem az útszéli zsarolásnak. A reálhozam is jóval több lenne, bár a magas inflációs évek megtépték volna kicsit, de még így is kitermelték a pénztárak. Erről ennyit, hogy eltőzsdézték a pénzt. Akkor válság, mélypont van és akkor rikoltozták, hogy eltőzsdézték, most miért nem dicsérik meg a pénztárakat, hogy milyen szép hozamokat csináltak, amikor lehetett hozamot csinálni? 
Igazából a qrmány tőzsdézte el. A nagy része eltűnt szőrén szálán, az államadósság mértéke nem esett le az összeggel, ahogy várható lett volna, sőt. Talán egy része megvan, az MCC alapítványban van MOL részvény formájában, csak ugye abból se sokat lát a köz, azt hiszem, alapítványi vagyon és jó napot, de ez is csak töredéke a teljes beszántott összegnek.
Basszus, mennyi pénzem lenne most a manyupban, ha csak átalakítják és fizethetem tovább, sz.r érzés erre rágondolni. főleg, hogy tudom, hogy eltapsolták, tehát még az se vígasztal, hogy legalább értelmes célra költötték el...
tihamer
tihamer 2025. 08. 09. 13:11
Előzmény: #252507  Törölt felhasználó
Unokaöccsök.
FatFIRE 2025. 08. 09. 13:11
Előzmény: #252511  Nehézkérdések
Euróban számolva több, mint háromszor annyiért adok el belvárosi lakásokat most, amennyibe nekem a Covid alatt kerültek. Úgy, hogy közben kitermelték a felújításukra fordított összeg kétszeresét. Lehet azon vitázni, hogy mennyitől tekinthető a nyereség brutálisnak, én nagyon elégedett vagyok. 😊
Az árak most magasak, a forint is erős, ideális a helyzet arra, hogy az ember nyereséget realizáljon. A 3 százalékos hitel jó megválasztott ingatlannál a várható inflációs környezetben olyan hatású, mintha jóval olcsóbban vásároltál volna, csak ezt nem mindenki érti. Mint tudjuk, aki nem érti, az bizony gyakran lemarad.
FR73 2025. 08. 09. 13:03
Előzmény: #252516  Tibi123
A manyupnál van egy visszalépési opció, amivel élni fogok majd nyugdíj előtt. Ez az opció tartalmazza a reálhozam kifizetést is, ami a nem túl magas ksh kimutatott infláció nagysága miatt egy várható pozitív, jelentős de nem sértő összeg lesz.
És örökölhető, tehát kvázi életbiztosítás.
Tibi123 2025. 08. 09. 12:55
Előzmény: #252512  ncseed!
Izé, a qrmány nem ezt mondta, hanem azt mondta, hogy fizetted kb 12-13 évig, aki a legelején belépett és maradhatsz vagy mehetsz, de akkor pár dolog fog történni 1) Elveszíted a nyugdíjad 25%-t és pont. 2) innentől az államiba fogsz fizetni és a manyupba csak saját befizetés lehet, de akkor is elveszíted a 25%-t.  3) , hogy kialakítják a nyugdíjszámla rendszerét, tehát transzparens módon láthatod, hogy mennyi pénzt fizettél be és talán még a várható nyugdíjad összegét is meg tudod nézni ebben a jelentésbe. 4) ha visszalépsz az államiba, akkor az infla feletti hozamot veheted ki (érdemes emlékeztetni mindenkit, hogy a válság akkor még ott volt és a tőzsdei árfolyamok a mélyponton).
1) arcátlan nettó hazugság, zsarolás volt 2) elég kemény feltételekkel akarják elsorvasztani, megszüntetni a manyup pénztárakat, alig néhány maradt talpon 3) részleges nyugdíjszámla van, 2012-től mutatja és ahogy ezeket ismerjük nem is lesz meg soha, amit pedig nagy csinnadrattával megígértek és esküdöztek égre meg földre 4) volt aki megcopta és semmit se kapott, én pl 400e körül kaptam, a legtöbb, amit hallottam 700e forint volt.
Ezekből különösen az első pont volt mocskos aljas és én sem mertem megkockáztatni, ismerve a nert, emiatt sajnos visszaléptem. 
Én értem, hogy az emlékek megszépülnek, de ez egy ordenáré útszéli rablás volt tulajdonképpen. Miért nem azt csinálták, hogy kitalálnak egy új rendszert, oda szépen mindenki átviszi amije van. Előírják a pénztárnak, hogy állampapírt kell vegyen legalább 90%-ban (azaz finanszírozóvá válik) és egy olyan konstrukció ment volna tovább, ami nem vagy csak elfogadható minimális mértékben terheli az államkasszát. 
Mert, óriási nagy szükség lesz, lenne hamarosan az öngondoskodásra, de jellemző a ner gondolkodására, hogy idén az önyp-ből is fel lehet marni a pénzt lakáscélra. 
Sz.rnak ezek a bele, hogy egy stabil hosszútávon is fenntartható nyugdíjrendszer jöjjön létre, csak a rövid távú pénzszórás érdekli őket és mind a manyupot, mind az önyp sima trezornak kezelik. 
Mondjuk én a manyup óta az önyp-be is csak minimális, az előírt minimum összegeket rakom. Megy NYESZ számlára amit nyugdíjra szánok. 
N0MAD 2025. 08. 09. 12:50
Előzmény: #252512  ncseed!
“ Az állam csak annyit mondott, hogy aki nem jelzi, hogy maradni akar azt átteszik a mostani rendszerbe”
Meg ilyen aprósagokat hogy aki marad azt kirakják az állami rendszerből. Ami pár évtized befizetése után elég fájdalmasan hangzott.
Illetve aki maradt az se tudja felvenni, ha nyugdijba ment akkor se.
N0MAD 2025. 08. 09. 12:48
Előzmény: #252509  Tibi123
Pontosabban aki elég pénzt tolt be a trump kampányba annak járt a közös fotó meg par jó szó.
De meg amikor a jó szót kapta akkor se tudta kicsoda, így lett nagy török vezér.
Ennyi a sztori és nem több.
Törölt felhasználó 2025. 08. 09. 12:48
Előzmény: #252511  Nehézkérdések

ha tudod a válasz a kérdésedre, minek tetted fel?
.
ezt a sztereotípia csomagot tegnap is kibonthattad volna nyugodtan
.
a jövőre vonatkozó nehezen megválaszolható kérdést feltenni nem nagy kunszt
küldök egyet,válaszold meg
melyik focicsapat nyeri a ciprusi másodosztályban a bajnokságot a következő szezonban?
.
útóirat
az első befektetési ingatlanom 2008 nyarán 10% önerő + chf hitellel volt elindítva, de a bank 15% önerőt kért tehát így lett az enyém
soha nem fordult meg a fejemben hogy eladjam, máig bérlő van benne
elég jól jártam vele, főleg hogy soha többé nem voltam hitelképes, ezt pedig csak jelentős hitellel tudtam akkor megvenni
euróban számítva kb 6% meg egy kicsi kamatos kamat hozama van azóta átlag évente, bár az elmúlt fél évnek köszönhetően lehet hogy pillanatnyilag több (bár volt időszak amikor méretes bukóban is volt, de később gazdagon kiheverte)
.
persze én csak egy eset vagyok
ncseed!
ncseed! 2025. 08. 09. 12:26
Előzmény: #252496  J0hnnyEnglish
"A mányupot is meglépték, soha ne mond, hogy soha!"
Fogalomzavarban vagy mint ahogy az emberek DÖNTŐ többsége is. BÁRKI MARADHATOTT A MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁRBAN!!!! BÁR-KI! Az állam csak annyit mondott, hogy aki nem jelzi, hogy maradni akar azt átteszik a mostani rendszerbe.... volt nagy sajtóvisszhang, MINDENKI erről beszélt, tudott róla mindenki, aki maradni akart egy sima nyilatkozattal megtehette!!! Sokan maradtak is... Szóval mi a rinya tárgya? 
Nehézkérdések 2025. 08. 09. 12:22
Előzmény: #252490  tihamer

"Én már betáraztam eleget ingatlanból. Jöhet a brutalis a tőke nyereség."
.
Pontosan ezért nem lesz brutális tőkenyereséged ingatlanból.
Nincs olyan hogy ingyen juttatás, ezt kéne megérteni, valaki mindig állja a cehet a végén.
És nem csak te gondolkozol így, mindenki "brutális nyereséget" vár 100 milliós árak mellett.
.
Tegnap megkérdeztem, hogy meddig mehetnek az ingatlanárak a most vásárlók szerint.
Senki nem mondott összeget, csak olyanok jöttek hogy "nem számít az ár", meg ehhez hasonlók.
Ugyanez volt 2008 előtt is.
Mindenki betárazott befektetésre szánt ingatlanokból itthon is meg külföldön is.
Aztán az első árcsökkenésre mindig egyszerre akarnak kiszállni ennek a rétegnek a tagjai.
Nem a kis tulajdonosok döntik be a piacot sose, hanem azok akik vesznek hitelre 10 lakást a belvárosban.
Aztán amikor a hitel értéke több lesz mint a lakásé, hirtelen a bérlők (és a tulaj is) munkanélküliek lesznek, a törlesztőket pedig fizetni kéne akkor jön a szokásos "majd eladjuk legfeljebb, úgyis 70 millió nyerő van rajta".
Aztán mind egyszerre jelennek meg a piacon és a végén meg majd kiszállnak valahogy negyedáron.
Az ingatlanpiacon egy szabály van: annyit ér a lakásod, amennyiért a szomszéd lakást eladják.
Ezt mindenki el szokta felejteni egy idő után.
Ez a móka addig tart amíg a 100 milliósra értékelt lakásod körüli lakásokat el nem kezdik eladni a szomszédok 30-40 millióért, utána 2008 újra
FR73 2025. 08. 09. 12:14
Fogalom és mérték zavar van, a jelenlegi "ingatlanadó" (más a neve) 1-2 ezrelék, ami kb vicc az értéknövekedéshez képest.
A nyugaton megszokott fájdalmas mérték évente 1-2%, de ott az egész adó struktúra más, pl a tőkejövedelem is szépen meg van adóztatva, cserèbe a munka és a fogyasztás pedig kevésbé.
Tibi123 2025. 08. 09. 11:22
Előzmény: #252499  tihamer

Azok a lakások/garázsok már neked termelik a bevételt :) a károgóknak meg majd jut az okoskodás nyugdíjas korban...
Én mondjuk úgy vagyok ezzel, hogy még 1 bef lakást veszek majd, mert a mostanit várhatóan a gyerekeim fogják hosszabb távon is használni, viszont én nem akarok sok ingatlannal foglalkozni nyugdíjasként. Mindig volt ezzel is valami javítani, fejleszteni való. A bérlők is, rendszeresen volt valami nyűgjük, meg ilyen apróságok is, hogy elhagyta, otthon hagyta a kulcsát vidéken stb. Elküldhetném a csába ilyenkor, hogy menjen haza a kulcsért vagy jöjjön ki ide és majd itt oda adom neki, de ha volt amúgy is dolgom Pesten, akkor nem szoktam ezen szívózni velük.
Ezért inkább osztalékfizető részvény meg ETF, amiben gondolkodom. Azoknál csak az adózással van némi adminisztratív munka, meg befizetem a broki díjat és az adót és csá, évente 1x jön a píz a magyar részvényekből, az ETF meg usákok részvények negyedévente fizetnek, az kicsit kellemesebb az érzés szempontjából, pszichológia. Sajnos meg kell várjam, amíg újra megegyeznek a kettős adóztatásban és akkor újra építem azt a bef lábat is. Trámp papa nem sieti el, pedig országos nagy cimborája Orbán állítólag, de úgy tűnik, hogy csak használta, amíg szüksége volt rá, aztán lehet már a nevére sem emlékszik mostanra :)
fr73:  ingatlanadó elég sok településen már most is van. A lakosság fellázadna egy általános ingatlanadó ötletére, de mondjuk a nem lakott / második vagy sokadik kéglit megadóztatni szerintem keltene nagy turbulenciákat, de nagyon okosan kell kommunikálni és egyből azzal kezdeni, hogy a lakosság 80%-t egyáltalán nem érinti, ilyesmi
Törölt felhasználó 2025. 08. 09. 11:04
Előzmény: #252507  Törölt felhasználó

jav
egyenes ági = egyenesági
Törölt felhasználó 2025. 08. 09. 11:01
Előzmény: #252499  tihamer

korábban mintha azt írtad volna hogy sajnos nincs egyenes ági örökösöd
tudod már hogy kire hagyod a gyűjteményed? 
van kiszemelted vagy majd a jog a maga módján elintézi?
Törölt felhasználó 2025. 08. 09. 10:22
Előzmény: #252505  mr_bob

számomra te nem egy komment vagy hanem egy évek óta zajló kommentfolyam
.
persze lehet minden folyamatból választani olyan pontot ami egy kellően szűk perspektívából szemléltetve, bármilyen, hamis prekoncepció igazolásának is tűnhet akár
.
kérdés hogy ki lehet büszkébb magára, aki él ezzel a lehetőség létrehozásával, vagy aki bedől neki?
mr_bob
mr_bob 2025. 08. 09. 10:12
Előzmény: #252504  Törölt felhasználó
nem állítottam, hogy lakhatási válság van. azt mondtam, hogy majd a dagi fogja ezt állítani, mint ahogyan sok más dolgot is állít. vagy szerinted ő mindig igazat mond? értő olvasásból beírtam ceruzával egy egyest, jövő héten lehet a kettesért felelni
Törölt felhasználó 2025. 08. 09. 10:03
Előzmény: #252501  mr_bob

lakhatási válság mindig volt mindig lesz, és soha nem lesz megoldva
az elmúlt 150 magyar történelem során, annak legtöbb szakaszában a mainál sokkal súlyosabb volt
relatíve és abszolúte is
de ez téged ne zavarjon semennyire se
FR73 2025. 08. 09. 09:53
Előzmény: #252501  mr_bob
Lehet úgy is megírni. Lázárnak talán 46 db ingatlana van, Novàk kartársnőnek is hasonló számban. Egy középkáder fideszesnek is minimum 10 van.
Törölt felhasználó 2025. 08. 09. 09:52
Előzmény: #252492  J0hnnyEnglish

soha nem felejtem el azt az élményt, amit kb 75 nyarán az Urániában az anyám kezdeményezésére vele megnézett Kabaré című film hagyott bennem
.
a 8 osztályos gimis bizonyítványa szerint nem tanult németet soha, csak végig latint és angolt és pár évig a végén franciát, de kiválóan beszélt németül, és nekem ismételgette nagy élvezettel  a Joel Grey és a Liza Minnelli által gyönyörű kiejtéssel  használt  német és angol kifejezéseket
valószínűleg azért emlékszem az egészre, mert talán s ha nem láttam hasonlóan boldognak az anyámat, mivel a film hatására visszaváltozott azzá a gimis lánnyá aki talán joggal hihette annak idején, hogy van értelmes jövő (1940-ben kezdte a gimit a Váci utcában)
.
az anyjától tanulhatott meg németül, mint a többi testvére is, aki kétnyelvűként nőhetett fel, mert a 16 évesen 1899-ben befejezett kereskedelmi iskolai bizonyítvány nem tartalmaz német nyelv tantárgyat, csak német nyelvű szépírást (ez egy mai 5. kerületi iskola volt ahol akkoriban természetes lehetett még a német nyelvtudás egy ilyen korú gyereknél akit 6 eleminél tovább taníttattak a szülei)
.
na az abban a filmben ábrázolt őrület jut általában eszembe a mai fityiszizmusról
mr_bob
mr_bob 2025. 08. 09. 09:49
Előzmény: #252495  FR73
ne végletekben gondolkodj. lehet úgy is megírni a jogszabályt, hogy a te üresen pangó kádár kockád adózzon, viszont ahol éltek az meg nem. annyira hihetetlen lenne hallani a dagi szájából az elmúlt 5 év alapján, hogy a lakhatási válságot okozó spekulánsok ellen fel kell lépni?

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek