Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
DavidCamp 2025. 08. 08. 19:27
Előzmény: #252438  Andy01
Ezt is néztem. Meg Spanyolországot.
HPPapa 2025. 08. 08. 19:12
Előzmény: #252421  Nehézkérdések
USÁ-ban az ingatlanadók azért jobban a helyükön tartják az árakat, pörögnek az adásvételek.
Ott nem megy az, mint nálunk, hogy bezárod az ajtót és 0 költséggel figyeled az értéknövekedést és a végén adómentesen kiszállsz.
Megnézném a budai nyugdíjasokat, ha bejelentenének egy 2%-os ingatlanadót, pislognának a 100 milliós konvektoros lakásukból, hogy miből fizetnek ki évi 2 millát havi 200e Ft-os nyugdíj mellett.
Andy01 2025. 08. 08. 18:35
Előzmény: #252437  Andy01
Nem mellesleg: Portugaliaban meg a lakasarak is sokkal elerhetobbek, jo infrastukturaval is rendelkeznek.  Aki koltozesen, vasarlason tori a fejet, akkor is, ha csak az ev egy reszere, erdemes ott korulnezni. Szv az, hogy az ottani arak emelkedni fognak.
Andy01 2025. 08. 08. 18:33
Előzmény: #252436  Murdoch
Szerintem Portugalia meg nyero lehet. Csodalatos tajak, meg megfelelo es mersekelt arak, rendkivul kulturalt, finom ennivalok. Nem mondanam, hogy a lakosok olyan kedvesek es segitokeszek, mint Spanyolorszagban. De ott az ocean, kevesbe van kanikula (a tengeri szel is huti), csodalatos hegyek vannak. Kicsit tavolabb az oceantol, kituno kozlekedessel, kedves flavak. Konnyu odajutni itthonrol, nagyon jo a hely kozlekedes es olcsonak mondhato. Na de portugalul megtanulni? Az egy kihivas. Nekem meg a spanyol is kemeny kihivas ( igeragozas, oh...), pedig jol beszelek franciaul, sok szo hasonlit (csak kicsit mashogy ejtik), na de a portugal, az egy titok  a szamomra is.
Murdoch 2025. 08. 08. 18:20
Előzmény: #252431  DavidCamp
Jó irány, én mondjuk Kanadát néztem, csak az eü-re azért figyelni kell. De egy piszok jó faház 400-500k, mármint CAD, ez lassan egy panel ára. 
berlini
berlini 2025. 08. 08. 18:04
Előzmény: #252408  tom122
A világ érzetre soha sem a béke irányába halad.
De ha igazad lesz, akkor szinte semmilyen befeketetés sem ér majd semmit.
Hallottam olyan stroyt a II. VH idejéből (Budapest ostroma), amikor aranyrudat adtak pár tojásért, merthogy az ehető volt.
Viszont akkor a háborúra felkészülendő csirkét kell nevelni a balkonon és nem aranyat spejzolni.
berlini
berlini 2025. 08. 08. 17:59
Nincs ezen mit érteni.
Magyarországon alig épülnek új lakások és a meglévők felújitása sem tömeges.
Normális állapotú lakást igy elkapkodják.
Már csak azért is, mert a kormány a keresleti oldalt pumpálja már 10 éve.
De azért óvatosan bánnék a direkt összehasonlitásokkal.
Budapest Európa egyik legszebb fővárosa és nem egy a tengerparttól amúgy is kissé távolabb elhelyezkedő floridai vidéki kis nyaraló, ahol többnyire medencésnek hirdetik azt ami lábáztatásra alkalmas csupán.
De szivesen beismerem, hogy tévedek és belinkeled azt az ingatlant.
slash
slash 2025. 08. 08. 16:44
Nincs ott semmi csak kosz és sárgák. A tenger szép meg olcsó a kaja amit macskából főznek. A sárga ami nem szól vissza azt megeszi. Andynek igaza van. 
Andy01 2025. 08. 08. 16:12
Olvastal arrol, hogy milyen az egeszsegugy Thaifoldon? Peldaul egy motorbaleset, barmilyen varatlan esemenykor? Oriasi osszegeket fizethetsz. Celebek irjak le tapasztalataikat. Nezz utanna, mielott dontesz. Keress facebook-ot ott elo magyarok tapasztalatairol.
DavidCamp 2025. 08. 08. 15:41
Én a Thaiföldi ingatlanokat nézem...mesésen olcsóak. Nem kérdés, hogy még néhány év itt és utána költözés. 2-3 hónap itt a többi ott.

Még fújják a lufit. Kérdés hogy mikor robban. 
DavidCamp 2025. 08. 08. 15:39
Előzmény: #252423  siemens
Szomorú h ez a 2ő kitétel kikerült.
siemens 2025. 08. 08. 15:37
Előzmény: #252423  siemens
Örültem volna, ha haszonélvezettel terhelt ingatlant is lehet vásárolni. De ez végül kikerült a végleges verzióból. Ez van! Alkalmazkodom........
DavidCamp 2025. 08. 08. 15:37
Előzmény: #252426  slash
Ezt ma én is tapasztaltam, annyi a külföldi mint égen a csillag. Segítek miért. Elkezdődött a Sziget program.
Phylaxa 2025. 08. 08. 15:29
Ez szerintem nem a befektetőknek szól. Ők már felhúzták magasra, amiben hisznek.

50-60 milla körüli lakásokat érinti majd a valóban fiatal és nyilván első lakás-ra vágyók figyelme. Netto 400k HUF-ról beszélünk kapott jövedelemként. Ha pedig munkanélküli lesz, akkor irány a jól fizető államok, ahonnan betörleszheti. Minden más a szülők, nagyszülők valós (nem hitel) segítségével valósulhat meg náluk. Én így gondolom. Ennek ellenére nagyon sokuknak nincs más segítsége, tehát nem fognak belevágni.

Hogy meddig húznak valamit? Ameddig csak tudnak. Aztán soknak marad a beton-korszak, amíg a valós kereslet el nem éri a vételára szintjét. Sokkal lassabb mint a tőzsde.

Nem a fiatal első lakás vásárlók fogják továbbhúzni, hanem a spekák. Ilyenkor kell csökkenteni a mennyiséget. :)
slash
slash 2025. 08. 08. 15:28
Az van hogy Budapest egy világváros Európában. Ne kérdezd miért mert ma is sírva rohantam haza a Deák téren át haza a melóból De annyi a külföldi mint égen a csillag. Miamihoz pedig vizum zöldkártya kell és egy nyugger hely. New Yorkhoz hasonlítsd össze. 
FatFIRE 2025. 08. 08. 15:18
Tegnap délután óta már nem kiabálom el: kiszállunk a belvárosi lakásaink egy részéből, ellenállhatatlanul jó az ár (a kínálat teteje), két (már magyar állampolgár) befektető (cégesen és magánemberként). Nem ez volt a terv, de nyitva hagytuk ezt a lehetőséget is. A vevői oldal megbízásából eljáró, nagy hálózatnál dolgozó, de magánemberként közreműködő ismerős ingatlanos kötötte össze a keresletet az elérhető vételár hatására létrejövő kínálattal. 
A folytatást részben szintén belvárosi lakásokkal tervezem (utcafronti, zárószinti lakások részleges tetőtér beépítéssel), a vevőinkhez hasonlóan részben kamattámogatott céges hitellel. Ott még az első körig sem jutottunk el, de rövidesen arra is sor kerül.
Törölt felhasználó 2025. 08. 08. 15:13

elárulod hogy mennyi idő alatt bekövetkezett hány százalékos árcsökkenésre használtad a "zuhannak" jelzőt?
.
és akik ezzel a csodahitellel vesznek valamit Pesten, biztosan többféle elképzelésből teszik majd
egy részükről majd az idő is igazolja, hogy  okos megoldásként  tették aa saját helyzetük alapján, más részük nem biztos hogy annyira
.
aki mondjuk 40 milliónyi értéknek az ura és parancsolója az igencsak valószínűsíthetően másképp gondolkodik egy 200 milliós döntést fontolgatva, mint aki 400 milliónak ,és pláne eltérően attól aki 4 milliárdnak az ura
.
és ha mindenét összeadjuk akkor 40 milliót birtokol valaki, és megkérjük hogy mondja el mit csinálna 200 millióval most a budapesti ingatlanpiacon,, akkor kb pont olyan szintű választ fogunk kapni, mintha megkérnénk egy 13 éves fiút hogy képzelje el hogy belenyal egy pinába, és mondja el milyen érzés volt
siemens 2025. 08. 08. 14:37
Nos! Látható, hogy sokan nem értik az egésznek a lényegét. Ezek az emberek azok, akik soha nem veszik észre a lehetőséget, akiknek soha nem lesz saját lakásuk. Gyakorlatilag tök lényegtelen az ingatlan ára! Két fontos kitétel végre kikerült, a  házasság és a gyerekvállalás........ 10% önerő! Egy vicc! 
--
Ha részvény lenne, akkor sokan értenék!
Goldstein17 2025. 08. 08. 14:30
Egy dologra biztosan jó lesz amit csinálnak, az elbukott választás után lehet majd teli szájjal üvölteni, hogy az új kormány romba dönti a lakáspiacot és elszegényíti az embereket.
Nehézkérdések 2025. 08. 08. 13:53

Most böngésztem épp a Zillow nevű amerikai ingatlanpiaci oldalt:
Miamiban Mar-a-lagoval szemben West Palm Beach környékén 400.000 dollártól (kb 135 millió forint) lehet venni egész korrekt lakásokat: 70-100 nm, modern, felújított, saját konditerem a lakásban, úszómedence, óceán 10 percre kb., gazdag környék.
Jó persze Amerikában vannak más költségek is (biztosítás, adó, magas közös költségek) amik itthon vagy nincsenek vagy alacsonyabbak, de azért az óceánpartról beszélünk Miamiban.
Itthon nagyjából ugyanekkora méretű, V. kerületi felújított lakások az ingatlan.com-on 100 és 250 millió forint között mozognak.
Érdeklődnék, hogy akik most terveznek ezzel a 3%-os választási kedvességgel Budapesten lakásokat venni mégis mire számítanak?
Mennyi értéknövekedés van még ebben 350 ezres átlagfizuk mellett? 
Innen még duplázunk egy jót?
500 millió lesz egy budapesti lakás, 100 milla a belépőszint?
Vagy ez már csak Fomo az utolsó 10%-ért a crash előtt?
(Floridában és Amerika nagy részében már erősen zuhannak az ingatlan árak btw.)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek