Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 08. 08. 13:05
Előzmény: #252414  Tibi123

cigyázat hosszúlesz, nem kötelezőolvasmány
.
mivel a kezdeti éveimben írott szövegeimet valószínűleg nem olvastad, így nem tudhattad, hogy azalatt a 10+ aktív ingatlanpiaci évem alatt az 5-6-7-ből csak elég ritkán mozdultam ki üzletelni és a tapasztalatin erről a területről származnak, és az ott zajló folyamatokról szólnak, azokra vonatkoznak
.
pl a zuglói, ferencvárosi, rózsadombi, kelenföldi, hajdúhadházi stb viszonyokhoz szokott szemeknek füleknek természetesen furcsák és az ottani tapasztalatokkal adatokkal nem is  esnek egybe törvényszerűen
.
a saját bőrömön csak akkor tapasztaltam meg a különbséget amikor 18 őszén Újpesten és Palotán próbáltam magamnak üzlethelyiséget venni, és sorra jártam az üzleteket, és úgy beszéltem, viselkedtem, öltözködtem amik a belvárosi sikereimet hozták, de a külső kerületekben a tulajdonosok és ingatlanosok is úgy néztek rám mint egy bolondra
aztán, átöltöztem, pár napot kimentem direkt akklimatizálódni, beültem egy egy pohár sörre kocsmákba beszélgetni a pultosokkal, és a közönséggel egyaránt
végül gyorsan idomultam egy nagyon más világhoz, vettem is egy sörözőt Palotán amit bérbe adtam és bérlővel együtt kb 5 hónap mújva nettó 50% pluszban eladtam 19 elején, és kb két hónap múlva vettem egy kicsi újabb üzlethelyiséget belőle Megyeren amikorra úgy belesimultam a helyi klímába, hogy sikerült a belvárosban begyakorolt  trükk is: előbb bérbe adtam, utána vettem csak meg
az első bérlő fél év múlva elment, délelőtt visszakaptam a kulcsait, délután birtokba adtam az újnak, aki a mai napig bérli
.
okulva az akklimatizálódás szükséges és hasznos voltából, 19 nyarán már előbb elmentünk egy haverrá vált befektető ügyfelemmel vidékre, két külön ingatlanossal megnéztünk 2 lakást hogy szokjuk mi a helyi módi, megkerestük a főutcát sétálgattunk, nézegettük miféle emberekkel van tele a járda, megittunk 4-5 helyen egy-egy alkoholmentes kis sört, kikérdeztük a pincérnőket hogy melyik a legmenőbb hely a városban, egybehangzóan ugyanazt mondták, tehát elmentünk annak a közönségét is megnézni és egy jót kajáltunk a teraszán, és hazajöttünk
.
majd vettem ott két kis panelt zökkenőmentesen, más öltözékben más dumával mint a sajátom volt a természetes közegemben Pesten
.
ha akarod figyelembe veszed a most leírtakat a jövőben a szövegem olvasásához értelmezéséhez, ha nem, hát nem
ronaldinyo
ronaldinyo 2025. 08. 08. 13:02
Előzmény: #252417  ronaldinyo
nem irom le kik jönnek -arabok nem 
ronaldinyo
ronaldinyo 2025. 08. 08. 13:02
Előzmény: #252416  Atti
bezon főleg a kettős állampolgárok -meg fideszesek.és még a bevándorlok-orbán ezeknek csinálta a 3% lakásvásárlást.
Atti 2025. 08. 08. 12:40
Előzmény: #252412  Tibi123
Szerintem most pénzbőség van és sok ember ki van tömve pénzzel.
2015 más volt.
Törölt felhasználó 2025. 08. 08. 12:20

úgy érzem itt az ideje megismételnem némi korábban már megírt - sajnos nem általam kitalált - okosságot megismételni
(merhogy vannak itt azóta érkezett újszülöttek bőven)
.
. a világ fő marketingesei évtizedekkel ezelőtt rájöttek hogy nagyon sok területen úgy lehet maximalizálni az eladásokat és a profitot, hogyha létrehozzák az információs szimmetriát
ami azt jelenti hogy a kínált termékekről a boltba betérő vásárolni szándékozó pont azokról a netes felületekről pont olyan mennyiségű információhoz juthat otthon is, mint a boltban lézengő egykét "árufeltöltő" akitől esetleg tplusz anácsot kérhetne
.
legyen ez pl Média Markt, Lidl, Obi, vagy Mercédesz kereskedés, Zara, és még sokan mások
.
az ingatlanpiac  sok adottsága és egyén erős szándékok miatt sem jellemzően  az információs szimmetria terepe és ezért sem lehet kiterjedt webáruházzá egyszerűen átszervezni sem
.
és mivel erősen irracionális, így a nagyon erősen logikusan gondolkodni tudók is jobb ha óvatosabban bíznak csak a logikus elmélkedő képességeikben az ingatlanpiacon
Tibi123 2025. 08. 08. 11:57
Előzmény: #252413  Törölt felhasználó

Szerintem még az adatoknak se nézel utána. 2013-ban volt egy erőtlen emelkedési kísérlet a piacon, amit gondolom az irodák úgy fordítottak le maguknak, hogy akkor most kell neki ugrani és hajrá. 
Ugyanis az nyilvánvaló volt, a Zsiday féle elemzéstől függetlenül is, hogy lesz élénkülés az ingatlanpiacon egy ilyen brutális mélypont után.
Csakhogy a piac erősen rácáfolt erre a várakozásra és 2014-ben visszalökte a mélypontra, nominálisan kb ugyanoda, ahol voltak az árak 2013-ban, de reálban még mélyebbre. 
Pontosan tudom ezt, mert majdnem 1 évembe telt megtalálni azt a kéglit, ami belefért a büdzsémbe és kb minden egyéb szempontból megfelelt, ez olyan 90-95%-os kégli volt, az elképzeléseimhez képest. Egyébként akkoriban se volt könnyű jó kéglit felhajtani és főleg megvenni, bárki bármit is hisz arról az időszakról. Hitelesként lecsúsztam többről korábban, mert kp vevő elvitte előlem, ezért váltottam át full kp módra én is.
2015-től már jött az emelkedés, főleg a csok után és persze utólag mindenki nagyon okos :)
Amúgy ha azt nézem és szigorúan csak a pénzügyi részét, ha vettem volna 3 panyelt hitelre akkoriban, akkor most kb dupla pénznél lennék, ha nem magasabban a bérleti díjakat is figyelembe véve, mínusz a törlesztő, de ez van. Nem számítottam ilyen durva emelkedésre, ergó nekem elég az is, amit adott a sors, meg az, hogy nem károgtam akkoriban, meg nem hallgattam a károgókra, hanem a lakások jó ár/értéken voltak, ezért vettem egy olyant, amiben ha muszáj lenne, még mi magunk is beköltöznénk. Nálam ez is szempont, ezért nem vettem panelt.
Törölt felhasználó 2025. 08. 08. 11:27
Előzmény: #252412  Tibi123

hogy mit olvastál és láttál, gondoltál, gondolsz  az egy dolog
területenként nagy időbeni eltolódással zajlott ami zajlott
.
az OC 2009-ben országosan kb 120+ irodával indult neki az évnek, majd kb 70-el fejezte be, annyian adták vissza a franchise jogot
ugyan ez az OC 2014 közepétől 15 végéig pedig a belső kerületekben minden bokor tövében nyitott egy fényes újat, mert tudtak 13 végére biztosat a változásról amiről te akkor még nem sokat
.
de ez így természetes, törvényszerűen
.
mindegy hogy a körön kívüliek mit hisznek, minél információhiányosabb a nép annál jobban meg az OC -nak és a DH-nak is és a körülöttük úszkáló kalauzhalaknak is
.
nagyon hasznos valamely ingatlanpiaci  szereplőknek, hogy tömegjelenség a naprakész információ hiány
Tibi123 2025. 08. 08. 11:11
Előzmény: #252411  Törölt felhasználó

Lehet, hogy az érdeklődés felfutott, de a banki gyakorlat és főleg az értékbecslés nagyon óvatos volt és az billent át 2015-ben és már jött is a csok ugye :) és a csok valóban katalizátorként működött akkor. Sokkal lassabb lett volna a felfutás a kormányzati belenyúlás nélkül. 
Az ingatlanos meg az ingatlan.com az élénkülést érzékelheti, de ez csak az egyik lába a vásárlóerőnek. A vastagabb és fontosabb ága a hitelezés. 
Ezt egészen pontosan tudom, mert a kégli amit megvettem olyan helyzetben volt, hogy a tulaj már menni akart és több vevőjelölt is elbukott a hitelbírálaton. A bank jóval kevesebbet adott volna hitelben, mint ami nekik kellett volna és amire számítottak és nem tudták kipótolni a különbözetet. A foglalón is ment a qrva anyázás, adja vissza, nem adja, mert sok hónapot váratták és közben meg pont lecsúszott arról, ahova menni akart. Ezért is tudtam jól alkudni kp-s vevőként. 
Valami hasonló várható most is a 3% hitel kapcsán, ha a bankok úgy látják, hogy az árak megtartása sem lehetséges, akkor elkezdenek megint alul finanszírozni. Egyébként ebben semmi új nincs, én 2002-ben jártam így egy panel kéglivel, a bank úgy látta, hogy nem ér annyit és a vételi ár kb 15%-t elő kellett teremtenem más forrásból. 
Törölt felhasználó 2025. 08. 08. 10:57
Előzmény: #252399  Goldstein17

a lakáspiac az ott résztvevők zömének erősen információs hiányos helyzetéből adódik, illetve a több éves késéssel történő értesülésekből, nem a befektetői tudásszintjükből
.
a város közepi ingatanirodák már 2012- második felében realizálták, hogy ott a mélyben megtörtént az átbillenés, részben abból adódóan hogy a bejövő telefonhívások száma a 2008 nyári volument elérte, vagy talán mef is haladta és elkezdtek szivárogni azok a külföldiek akik röhögve kifizették alku nélkül a 3-4 éve reménytelenül egyhelyben toporgó kínálati árakat
.
a tömeg még 15 nyarán sem nagyon tudott erről a megtörtént változásról
de ez így természetes, mitől is lett volna
.
nem véletlen hogy 2012 volt a realizált jutalékot tekintve a csúcs évem 
(persze 2013-ra már megvolt a ma is meglevő üzlethelyiségem java, felnőttek és önállók lettek a gyerekeim, csökkent a rám háruló felelősség és erodálódni kezdett jutalékra hajtó motivációs szintem is)
.
és miután már több mint öt éve kiszálltam a napi forgalomból ma már én is részben információhiányos és késésben lévő is vagyok, amit nem lehetett észrevennem pár hete, abból,  ahogy beszélgettem a belvárosban lakás felújításokkal is seftelő fiam és a régóta saját ingatlanirodával rendelkező barátjával a befejezés közeli legfrissebb alkotásukban a Lipótvárosban
.
soha nem leszek már olyan informált mint aki heti kb 50-60 új ügyfél telefonhívását fogadja, és átlag heti 8-10 új eladni kívánó lakásában járva beszélget is velük
thinkpositive
thinkpositive 2025. 08. 08. 10:41
"Fontos hangsúlyozni, hogy ez a támogatás – hasonlóan más cafeteriaelemekhez, mint például a SZÉP-kártya keretösszege – állami döntésen múlik, így a jövőben felülvizsgálható vagy akár meg is szüntethető. Aki arra építené a hosszú távú pénzügyi tervét, hogy 20-25 évig ezt a juttatást kapja, annak érdemes óvatosabban kalkulálnia."
https://telex.hu/gazdasag/2025/08/08/20-millio-forint-hitel-3-szazalekos-havi-11-ezer-forint
Biztosan mindenki előrelátó lesz, nem fog senkit elcsábítani 20 millió havi 11 ezerért és ha mégis úgy alakul senkit nem fog zavarni a 8x-osára emelkedett törlesztő, így nem is kell majd ismét megmenteni a bajba jutott embereket.
tom122 2025. 08. 08. 10:34
Előzmény: #252404  berlini
Ha kitör a világ béke,akkor eshet az arany ára,de sajnos nem abba az irányba halad a világ,ami a befektetéseket illeti azt szokás diverzifikálni.
Én , ha van időm, akkor a napon belüli CFD kereskedést részesítem előnyben, de az nem befektetés.
Tibi123 2025. 08. 08. 10:31
Előzmény: #252402  tihamer

Lesz okosan megtervezett kínálati tüzelés, ugyanis 300 milliárdot akarnak adni a fejlesztői oldalnak adni, mondván, hogy a 3% hitel támasztotta kereslet miatt szükség van az építésekre. A szokásos forgatókönyv egyébként, az ismert neres arcok már ott ólálkodnak és nagyjából sejthető, hogy nem belépő szintű, olcsó, kicsi lakásokat fognak fejleszteni. Bár ne lenne igazam, de igazam lesz :) 
A másik az átfutási idő, én nem tudok arról, hogy már elindult fejlesztéseik lennének. A mini dubajt kicsavarták a kezükből (egyelőre), ha most kezdenek fejleszteni a 300 milliárdos támogatással, akkor is több év mire abból lesz valami és várhatóan a gazdagokat célozzák vele, nem a csóróknak fognak kicsi, belépő szintű kégliket építeni relatív alacsony áron. 
Szerintem már az is kérdéses egyáltalán, hogy a 300 milliárd megjelenik az alacsonyabb kínálati árban, hiszen elméletben ilyenkor önköltség alá is mehetnének. Valószínűleg nem lesz, de ha lesz is némi diszkont, akkor minimális, csak azért, hogy elmondhassák, nesztek parasztok, itt az "olcsó" kégli :)
hú, ez most qrva pesszimista poszt lett, de tényleg ezt látni bele
Volt a mitológia szerint a Midász fríg király, aki azt kívánta, hogy minden változzon át arannyá, amit csak megérint. Na most a nernél meg ilyen anti-Midászok vannak, bármihez hozzányúlnak az sz.rrá változik :)
tom122 2025. 08. 08. 10:18
Előzmény: #252398  tihamer
2008 egy nemzetközi gazdasági válság volt,aminek a hatása begyürüzött Magyarországra,én egy MO-i gazdasági válságról beszélek, ha még adódna hozzá egy világgazdasági válság is az hatványozottan rontana a helyzeten.
Amióta Trump kezében a pakli,bármi lehet.
Goldstein17 2025. 08. 08. 10:18
Előzmény: #252403  Törölt felhasználó
"igazából az izom volt a leghasznosabb a fórum számára", igen én így látom,  írtam is párszor,  hogy ő volt a fórum egyik motorja.
berlini
berlini 2025. 08. 08. 10:17
Előzmény: #252394  tom122
Véleményem szerint az arany a jelenlegi csúcs árfolyamon legalább akkora eséllyel esik mint egy budapesti ingatlanár. (8 év alatt több mint háromszorosára ment fel annak is az ára.)
A másik probléma az arnnyal, hogy nincsen hozama mint egy állampapirnak, részvénynek vagy egy kiadott lakásnak. Tehát egy konjunkturális idószakban (és ebből több van mint a recessziósból) a reálértéke csökken, mégha az árfolyam nem is.
Nekem túlságosan defenzivnek tűnik az aranyra tenni.
Az állampapirnak már több az értelme, ha az infációs adatok nincsenek meghamisitva, (és az országok többségében ez igy van,) de hosszútávra én kevesebbet tennék ebbe. (Nekem is van.)
A többséget én ETF-ekben tartanám, ha valaki kicsit is kockázattűrőbb, vagy ingatlanokban, ha irtózik a részvényektől.
Törölt felhasználó 2025. 08. 08. 10:16
Előzmény: #252394  tom122

ha egyértelműen kinyilvánítod hogy mely véleményedet szánod a helyzet általános érvényűnek tekintett értékelésnek, és melyek azok amik csupán a helyzet csak a saját adottságaid szempontját figyelembe véve a saját helyzeted értékelésének, akkor kevesebb okot adsz az utólagos pontosításokra, hogy mit hogyan értettél
.
persze ez az említett fogalmazásmód nem annyira vág egybe egy ilyen fórum lényegével, mert kevésbé növeli a kommentszámot
.
merthogy itt a komment darabszám növelés a cél, mégpedig úgy hogy lényegtelen a szövegek tartalmi színvonalától
.
igazából az izom volt a leghasznosabb a fórum számára
tihamer
tihamer 2025. 08. 08. 10:12
Előzmény: #252395  tihamer
"megint rosszul áll a Párt a közvélemény-kutatásokban, ezért újabb kamattámogatott hitelt vezettek be, de már annyi eszük sem maradt, mint 2000-ben, ezért a futamidő is 25 év, nem öt év, mint annak idején, használt lakásokra is igényelhető, így csak a keresletet tüzeli, a kínálatot nem, vagyis egyértelműen megint csak az ingatlantulajdonosok fognak jól járni, nem a támogatottak."
Tibi123 2025. 08. 08. 10:12
Előzmény: #252390  tihamer

Mert Magyar Péter beleállt abba a narratívába, hogy áremelést okoz a kormány ismét. Erre jönnek a szakértők, akik meg lassan mondják, hogy nem lesz lakásár emelkedés :)
Elképesztő, valamelyik Kollár Kingáról, Brüsszelről, Tiszáról elmélkedik, hogy ők csak azért mondják ezt, mert nekik nem tetszik, ha valami jó a magyaroknak :)
Közben meg a piacot nem érdekli a szájkarate, a keresleti oldal megélénkült a kínálati oldal egyelőre nem indult drasztikus bővülésnek, amit pedig mondjuk a Gulyás említett, hogy előbújnak a rejtőzködő lakástulajok és júniusi árakon fognak hirdetni, mert nehezen tudják eladni. Eleve ez a logika is, ha nehéz eladni és emiatt nem lesz áremelkedés, akkor miért akarná bárki eladni? Logika?
Persze lesz áremelkedés, de a kérdés, hogy a tulajok hajlandóak-e kitárazni vagy sem. Én úgy látom most, hogy a lepusztult mocskokat lehetséges, hogy piacra dobják 1,5m / m2 áron és hátha megjön rá a balek. Akiknek normális lakása van, most csak elméletben eljátszottam a gondolattal, ha piacra is dobnám, akkor 2-2,2m áron, hiszen az életminőség messze jobb itt, egy viszonylag kis társasházban, ahol korrekt belső udvar van, zöld fákkal, kiülővel és maga a lakás is messze értékesebb, mint egy panel hosszú távon, legalább ennyi árelőnye kell legyen. Ha a panel 1,5m, akkor a normális, jó lokációjú tégla kéglit én 2-2,2m alatt nem adnám el. Igen, ez már nem fér bele a 3%, de aki ide akar költözni, adja a paneljét 1,5m-ért és fizessen rá. Ennyi.
Lehet, hogy ez nem működne, de szerintem igen, ez alatt én nem adnék el normális tégla lakást, panelt meg 1,5m / m2 alatt, mert most tényleg csak ki kell várni és megjön a madár.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek