Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ez azért messze nem általános még arra sem, az ottani új kínálatnak is inkább a teteje. Jóval olcsóbban is lehet lakást találni akár még új építésűt is...
kicsit aránytalanul állok a két gyerekem támogatásával és ennek a két kis vidéki panelnek az eladásával kiegyenlítem Pesten történő vásárlás lesz belőle . amúgy pedig ma már kicsit többet öregszem évente mint egy, és kevéssé van kedvem a jövőbeni az évenkénti egy két vidéki kiránduláshoz amit ezek, illetve jelenleg már csak egy igényel az elsőt május 20.-án adtam birtokba a vevőnek . ezeknek a bérleti díjaira nincs szükségem, (igaz tényleges, szó szerinti szükségem soha nem is volt) viszont az hogy a gyerekemnél hasznosul ingatlanbefektetésként amit átadok neki, az talán még jobb érzés is, mint amikor nálam landolt a hasznuk és az is benne van, hogy azt hiszem el fog kezdeni ellaposodni az bérleti díj+árnövekedés egyesített hozamgörbéjük is ezeknek 2019 nyarán és őszén vettem őket az ezekből befolyt nettó kb 7,5 millió forint pedig folyamatosan ment a tőzsdére, és tavaly kb annyit hozott ott mint kb a kettő bérleti díja együtt, de mondjuk az kiugró évem volt a tőzsdén szóval a kecske is, a káposzta is, meg egy kis jó érzés pluszban
Vicc tényleg, hogy egy lottó ötös is csak szűken lenne elég egy házra :) európa egyik legkorruptabb és leginkább leszakadásnak indult gazdaságában, ahol borzalmas, depresszív a közhangulat. Amúgy is nagyon ritkán lottózom most már, mert felháborítónak tartom, hogy mennyire sok pénzt lapátolnak ki a semmitérő ner haveroknak, ahelyett, hogy a nyereményalapba tennék. Néha adok fel, amikor már tisztességes összeg felgyűlt, pl 5/6 lottó minden megkezdett milliárd után 1 db szelvényt feladok. Pár éve még egy skandi telitalálat elég volt egy jó házhoz Zuglóban és még egy lakásra is és még félre lehetett tenni belőle szemmel látható tartalékot. Most már szűken ha kijönne belőle egy ház, de inkább házból is valami gyengébb, mint korábban. Úgyhogy a skandi lottó is ugrott nálam, soha többet nem adtam fel már kb 3 éve. Valahogy úgy gondolok erre, hogy az a valószínűbb, hogy soha nem nyerek, nyerünk, mert a nejem is néha felad, de ha mégis, akkor is csak egyszer nyerünk majd az életben, az biztos. Akkor meg az legyen már valami értelmezhető összeg, amiből a "nice to have" felesleges, de egyszer azért kipróbálnám dolgokat meg tudjuk valósítani és ennyi. Tudom a matekot, meg az esélyeket, de nyerni ilyen feladok 1 db szelvényt "taktikával" úgyis csak mákkal lehet, akkor meg az esélyek nem sokat számítanak szvsz. Ha rám mosolyog lady luck, akkor nyerek, mindegy mik az esélyek.
Jöl van papa, nyugodjék, készüljön a nyugdíjaspostásra. Jutott több évtizednyi mszmp-s káder, legyen vele elégedett, de már vége van kicsi. Nyugatra tartanánk, köttesse ki a netet és imádja négy fal közt az mszmp párttagkönyveseket, ha nem látjuk/ halljuk nem zavar.
Elmondtam melyiket támogatom. De tőlem tagja lehetsz az MP pippantklubnak vagy valamelyik prájdos irányzatnak. Szabad a gazda szabadság szabadosság van.
Azt megkérdezhetem, hogy milyen motiváció van az eladás mögött, illetve a befolyó vételárnak milyen sorsot szánsz? Szimpla kiváncsiság, ha válaszolsz, megköszönöm :)
Azért nem aranyos ahogy a nyugger kapaszkodik a komcsik süllyedő hajójába és igyekszik lebeszélni mindenkit a mentőcsónakokról, mert nem is jut mindegyikre kapitány, meg milyen kicsik a nagy gőzőshöz kepest, meg a bálteremben diszkógömb is van! Egyébként pedig ha felveszi őket másik hajó azok mind nyugatra tartanak nem moszkvába, ott meg tolerálják a melegeket! Oké, a kapitány már beszállt a legnagyobb mentőcsónakba a széffel, de csak biztonságba helyezi nehogy nyugatiak közelébe kerüljön. Napi 16 őrát vezette a hajőt, nem is csoda hogy elaludt részegen és jéghegynek ütköztünk, de legalább nem engedte se a kormányost se az első tisztet hogy közbeavazkozzon, mert ő a kapitány és kuss.
Őrület ami most az ingatlanpiacon megy. Dörzsölhetném a tenyerem, hiszen több ingatlannal is rendelkezem a környéken, de valahogy nem tudok ennek örülni. El nem tudom képzelni, hogy a hajdani önmagam, ma hogyan tudná megvetni a lábát a környéken.https://ingatlan.com/34732515 https://ingatlan.com/34682423 https://ingatlan.com/34218813
A bolond amcsik, miért nem veszik át a magyar módszereket, csok, babaváró, munkáshitel, 3% -os hitel első lakásvásárlóknak :) Egyébként a lakások qrva drágák még mindig ott is, de legalább már nincs vevői nyomás, tehát az áremelkedésnek nagyjából vége. Amúgy most hiába is mondaná az ember, a többség úgysem hinné el, hogy lehet még Magyarországon értelmes áron is lakást venni a jövőben. Az igaz viszont, ha marad a fidesz, akkor mindent elkövetnek, hogy még jobban elhajlítsák a valóságtól a lakáspiacot, de mindennek vége van egyszer.
Igen, ezzel kapcsolatban láttam egy kis riportot, ami egy olyan településen készült, ahol ezt a korlátozást készültek bevezetni. Döntőleg helyeseltek az ottlakók és egyik fő érvük a köszönés/nem köszönés kérdése volt. Teljesen érthető, ha egy településről kitiltjuk azokat akik nem köszönnek, vagy ha igen csak "motyognak a bajszuk alatt. Tessék hangosan, érthetően köszönni, ahogy azt egy jó magyar ember teszi!
16:09Mélyponton az USA lakáspiaca: 13 éve nem láttak ilyet az ingatlanközvetítők A félelem, hogy lemaradnak valamiről, átterjedt a vevőkről az eladókra.Még az ország legforróbb piacai is veszítettek lendületükből. A Rhode Island-i Narragansettben, Providence-től délre fekvő festői tengerparti városban azok a házak, amelyek egy évvel ezelőtt tucatnyi vevői ajánlatot kaptak volna, most csak hármat kapnak - ha egyáltalán megfelelően árazzák őket, mondta Johnny Sheil, a Mott & Chace Sotheby's International Realty ügynöke.
a Lehet érdekes hely a török idők után az első pesti oldali zsidó temető kb Ferdinánd híd tér felőli végénél volt, az egy kicsi temető volt, gyorsan betelt aztán a mai piac teljes területe is temető volt, az északi részén lett megint zsidó temető, aminek nagy részét kihantolták és átvitték a frissen nyílt salgótarjáni útiba, és felparcellázták az egészet és így lett egy része beépítve,és piac a többin . amikor 3 éve elolvastam az anyai nagyanyám 45-és 60 között a gyerekeinek írt kb 130 fennmaradt levelezőlapját és megemlítette a születésem évében, 75 éves korában írottban hogy Csillaghegyről bement a Lehelre libahájat venni, és nagyon finom lett a töpörtyű is, azóta kapott egy pici és állandó pozitív töltetet a lelkemben a hely . bár a téren lévő és látványilag azt uraló templom, amely némileg replikaépítészeti másrészt - Bauhaus korszakra eső -román kori stílus utánzat, jól példázza tenger nélküli tengernagy korszakát és eszmei világát, és ez a szánalmas kettősség mindig enyhe de biztosan és állandóan gúnyolódási ingert vált ki belőlem bár szerintem azon kívül hogy kisgyerekként voltam ott az anyámmal vásárolni, soha nem jártam azon a piacon, bár nincs messze tőlem a Hold utcain, a Klauzál és a Hunyadi térin igen, bár az előbbi kettő a ner megerősödése óta annyira piac, mint amilyen műemlék az újra megépített hamisítványLovarda a várban
Schiffer Andrist bírom mióta abbahagyta. Azelőtt nem is hallottam róla. Érdekes ez a "felelős politika". A felelősség abban áll, miszerint nehogy ellentmondjon az értelmetlenségnek. :)
igen a kettős mérce kettős beszéd ami lebuktatja az önkéntes propagandistákat. A saját csordával szemben nem mernek kritikát megfogalmazni mert egyrészt az gyengíti azt másrészt rájuk küldik trolljaikat és darabokra tépik az "árulót" Ez régi játék. a vörösbárók a gyurcsányok Motim-ja nem ügy. Nem ügy MP bennfentes kereskedése vagy az alapírványi tevékenysége ahova benyomta a fidesz. Egy ilyen jellemű MP nem fogja a saját rendszerét kiépíteni? Tudom megjavult..mint Jimmy.. ti meg elhiszitek. Én már elég régóta ugatom az összes lejárt szavatosságú vagy a történelem szemétdombjáról lemászó politikusfélét szurokba tollba forgatni és elhajtani a pi..ba.. ja nem az jó hely a fszba. Mennyire ütnek a kampányok a hájpok jelzi MZP volt a mai MP.. akit már már a templomok falára festettek mint istenséget. És most hol van a megváltó? senki nem foglalkozik vele. Elromlott vagymi? Karácsony azt mondta "most mondták a fülére megvan a 2/3ad.." meg is volt de nem nekik. Most komolyan MP a megváltó? Ez az ember alkalmas egy ország vezetésére? Van átfogó vezetéstechnikai ismerete, történelmi tudása, jövőképe? Van küldetéstudata akar ez napi 16órát dolgozni az országért? karácsonyok lehetnek városvezetők? Nem úgy működik a demokrácia a területek népe kiválasztja maga közül a legjobbat akit elküldenek képviselje őket és dolgozzon a közért a hazáért? Utána ez a sok küldött/képviselő kiválasztja maguk közül a legjobbat vezetőnek? Érdekes amikor a volt politikusok már nem azok akkor már tisztán látnak és nyomják a valót. ez mi? Ott van Schiffer A. tök jókat mond amikor ott volt akkor ez nem ment neki sem, a pártból is kib..k.. Mi zajlik itt a háttérben? Fröcsögnek az arcok de nem érzitek át vagytok b..va? Hol vagytok a táplálékláncban? EU vezetők? f@szák? talicskával tologatják a kenőpénzeket. a mostani szerződés amit trumpi lenyomott az fasz@? Mindenki maga tudja hova sorolja mire tartja magát na de még is..
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link