Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 07. 27. 18:13
Előzmény: #251179  Tibi123

Itt más világ van röghöz kötés van a lakással a támogatásokkal  nincs lelépés nyugatra magasabb fizetésért mert úgy van kedved..
Van egyfajta motiválás maradj itt különben ugrik a támogatás vagyis akkor van támogatás ha maradsz ..
Sajnos az ember alapvetően önző és lépne tovább jobb helyre magasabb fizetésért kell egyfajta motiváció a maradásra.  Főleg mióta EU -s tagok vagyunk és mehet mindenki amerre lát.
Lehet erre mondani nyugat europai béreket tessék adni és akkor nem megy el a magyar de ez nem ilyen egyszerű.. a nyugat europai és más cégek az olcsó munkaerőért jönnek ha nem lenne olcsóbb a munkaerő nem jönnének ide Trump pont most probálja e miatt vissza akár erővel is hozni a termelést szerintem hibásan de ez más tészta.
Közepes fejlettségü országok csapdájában vagyunk.
Szokszor a kollégáim alapvető dolgokon szitkozódnak , hogy mi az hogy az orvostan hallgató 5 évig itthon kell hogy dolgozzon miután állami támogatással ingyen letette a diplomáját?  MIre fel az idősebb kolléganőm:  igen miért utána már lépjen is le a fiatal ha kapott a társadalomtól valamit legyen olyan kedves dolgozzon legalább annyit ameddig a tanulmánya tartott az így igazságos.. igen.. így én ilyenkor közbe se szólok. De a sok fiatalnak ezek mind nem tetszenek azt szeretnék ha minden csak ugy járna aztán meg léphetnek le a francba angy fizetésért semmi kötöttség semmi  de semmi ne legyen.. persze.. nem így működik a világ..!
Tibi123 2025. 07. 27. 17:54
Előzmény: #251177  Törölt felhasználó

Ez csak a nyomorult magyar helyzet miatt van, mert itt nem tudsz egy életet leélni bérelt lakásban a kiszolgáltatottság miatt. Ha végre normalizálódna a lakáspiac, persze ahhoz kormányváltás is kell, akkor az embereknek lenne több opciója, ahogyan az életüket megtervezhetnék. Emlékszem a 2000-es években a mostaninál sokkal több lakás, ház épült és mégis (vagy pont ezért) sokáig úgy stagnálgattak a lakásárak. Senki nem pörgött ezen különösebben, bérelni is érdemes volt és közben gyűjteni az önerőt vagy aki akart, az vett magának. Olcsó nem volt, nem ezt mondom, de kiszámítható, tervezhető és ez hiányzik most nagyon. 
A lakástulajdon drasztikusan csökkenti a társadalmi mobilitás, ami pedig főleg a fiatalok esetében lehet fontos. Nekem is volt  6 munkahelyem 4 különböző dunántúli városban 30 éves koromig és ez elképzelhetetlen lett volna, ha van valahol lakásom és nem pedig bérelek, a szülői házat kivéve. 
Ilyenkor mindig jön az okosság, hogy majd kiadod és te meg bérelsz a másik városban, ezt sokan pofázzák, de én a gyakorlatban ilyent láttam a 35 év alatt talán 2-3 alkalommal kollégáknál vagy ismerősöknél, hogy valaki meg is csinálta. A jellemzőbb, hogy marad a városban, gyakran marad a sz.r munkájában, amit nem szeret, de nincs más helyben, ő meg ragaszkodik a lakásához és így marad és nem érzi jól magát. 
Ráadásul az én fiatal koromban nem volt jellemző a külföldi munka, most már ez is egy komoly tényező. Akinek van normális tudása és szorgalma az szinte nem tud mellényúlni egy nyugati munkavállalással. Nem állítom, hogy minden történet csudálatos nyugaton, nyilván, de szinte alig lehet olyan szakmát mondani, ahol itthon hasonló szintet el lehetne érni életminőségben, mint nyugaton, ugyanannyi tudással és befektetett munkával. Nálunk ezen felül sokszor depresszív, demotiváló a légkör is, nyugati főnökökkel sokkal kevesebb gondom volt, a magyarok jellemzően pitiánerek, klientúrát, seggnyaló kört építenek, istennek képzelik magukat stb, nem az összes nyilván, de feltűnően nagyobb arányban. 
Meg aztán a társadalmi élet, hangulat. Sose felejtem el, többször mondták és mondják német rokonok, hogy náluk a 2010-es évekig szinte nem is foglalkoztak a politikával, nem volt téma, néha beszéltek róla, de nem foglalkoztak különösebben vele. Sajnos benyomult a politika a mindennapokba ott is főleg a Mutti politikája során, de még messze vannak a magyar szinttől, mert itt szinte minden beszélgetésbe megérkezik a kibasz.tt politika hamar, annyira áthatja a mindennapokat. 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 07. 27. 17:54
Előzmény: #251175  Törölt felhasználó
Havi 350 ből élünk azt is tedd hozzá!
Törölt felhasználó 2025. 07. 27. 17:31
Előzmény: #251176  Pistike12

Egyiknek sincs lakása albérletesekednek... vehetnék közösen is vagy egyenként is akár a mérnök is mégsem teszi..!
JObb az albi az a biztos :D
Pistike12 2025. 07. 27. 17:27
Előzmény: #251164  Törölt felhasználó
Milyen cuccot hasznlasz egyébként? 
Hs arulnad, nagyobbat szakitanal vele mint az ingatlanokkal🙂
Egyebkent leforditom neked jo, ha esetleg igaz. A pasika ha lelep egy masik csajjal, akkor az 500 nettobol ne birja a csaj a hitelt. 
Ilyen egyszeru a matek. 
Ugye nem gondolod, hogy egy mernok nem tudja kiszamolni a dolgot. Illetve ha nem, akkor a fidesznek kar volt tolni az ipart, mert a mernokok hulyek. (mondjuk tobb egyetemen a 230 koruli bejutasi pontok a 400bol mernok kepzesen erdekesek... ) igy ideje elvenni az allami tamogatasokat az ipartol, mert mar az ebbol kapott fizetesekbol sem akarnak allami hitelt torleszteni🙂
Törölt felhasználó 2025. 07. 27. 17:26
Előzmény: #251173  Moka_Brikka

Igen teljesen besimulok a társadalomba (akár ellenzékbe) meg nem mondanád ki és mi vagyok úgy élek mint egy hétköznapi ember és jól is van ez így .
Itt szoktam kiírni magamból ki vagyok és hogy gondolom a dogokat. 
Ha világ életemben akár a politikát is nagydobra vertem volna, sehol de sehol nem tartanék már réges rég egy párszor már kirugtak volna.
Sajnos ez egy ilyen világ azt se mondhatod el mit értél el különben ugrott a fizu emelés stb..!
Törölt felhasználó 2025. 07. 27. 17:20
Előzmény: #251173  Moka_Brikka

nemár
olyan kis cuki a műsora
ilyen lágy, könnyű mégis formatartó habot kevesen tudnak kikeverni, mint ő
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 07. 27. 17:06
Mar ertem, hogy miert van annyiszor kinyilatkoztatasi kenyszered itt a forumon: a valo eletben ezek mind benned maradnak, es itt adod ki magadbol…
berlini
berlini 2025. 07. 27. 16:56
Előzmény: #251167  Törölt felhasználó
..még szinezd a történetet és a végén magad is elhiszed.
Goldstein17 2025. 07. 27. 16:46
Előzmény: #251139  Törölt felhasználó
Plasztikus leírás, de megvallom elvesztettem a fonalat. Nemrég ezt írtad: "Magyarországon is lehet átlag feletti minőségű termékeket vásárolni, de nem mindegy, hol keresed. Mi például minden héten kiküldtük az egyik alkalmazottunkat a Bosnyák térre, van ott is olyan kereskedő, akinél messze átlag feletti a zöldség-gyümölcs kínálat. Nyilván az sem mindegy, hogy a Tesco termékei között válogatsz, vagy a Culinarisba jársz. Ehetsz jót, de nem lesz olcsó." Nos, akkor ez a hely, ahol az ominózus esetet rendszeresen elkövetik, pontosan milyen messze van a Bosnyáktól?
Törölt felhasználó 2025. 07. 27. 16:33
Előzmény: #251169  DaGi

Ezt halál komolyan így hallottam a melóban így adta elő a kolléganőm a másik kolléganőnek , hogy mi a helyzet a barátnőjével most 3 % os hitel ügyben...!
Nem vicc mi akkorát de akkorát röhögtünk a párommal idehaza mikor elmondtam neki .. az isten állatkertje óriási! ;-) A cigit le nem tenné  , de az albérlet is picivel kevesebb mint a hitel lenne egészen elképesztő inkább maradnak albiban :D
DaGi 2025. 07. 27. 16:30
Előzmény: #251166  Törölt felhasználó
Élénk a fantáziád. Ezt már többször bizonyítottad. Kíváncsi lennék, hogy ezeket a dolgokat amiket írsz magad is elhiszed, vagy csak a mi félrevezetésünkre találtad ki?
Freszelés 2025. 07. 27. 16:29
jó volna ha itt is megpróbálkoznál nem lebukni. :D
Törölt felhasználó 2025. 07. 27. 16:25
Ha még ezt egy segédmunkás kissebbségi roma fiataltól hallom akkor ok szegény hát ennyi esze van.. De egy fiatal diplomás   pesti párnak, hogy ennyi esze van az nonszensz.. és nem színezem ki a sztorit pontosan azt írtam le amit hallottam az irodában... egészen elképesztő  életek sorsok mindenki saját szerencséjének a kovácsa vagy nem.. 
Törölt felhasználó 2025. 07. 27. 16:23

Ne keressétek a logikát értelmet benne szó szerint ezt megéslte a kolléganőm természetsen  és ő se röhögött rajta mekkroa idióták.  Diplomás emberek így gondolkodnak! Direkt nem szótlam közbe semmit sem hagy mennyen a beszélgetés úgy ahogy ők akarják még véletlenül sem akarom szegényeket terelgetni sehova sem.. Kiváncsi voltam  mi az észjárás hogy gondokodik ma egy diplomás fiatal Budapesten..
Bulika táncika fodrász cigi ital élünk a nagyvilágba és nézünk ki a fejünkből semmi sem jó :D
N0MAD 2025. 07. 27. 16:19
Előzmény: #251161  Spiller
Vége van kicsi. Törődj bele, már úgysincs sok hátra.
Törölt felhasználó 2025. 07. 27. 16:17

Kolléganőm ellenzéki .. mesélte , hogy huszonéves barátnője a palijával 210 ért bérel lakást 500 at keres a lány a fiú mérnökként 1 mft nettót..  kettőjük kötlsége 200 ezret cigiznek   210 e ft az albérelt  + 50 e ft rezsi a csaj minden pénze elmegy műg mükörmös meg fodrászra a hónapban a fickónak marad meg lóvé ( diplomások ) - a csajnak van 10 m ft vagy még több állampapírja örökölte a mamájától ..
Mesélte, hogy filóztak felvegyék e ezt a 3 % os hitelt..  De inkább nem veszik, mert akkor nem marad pedikürre manikürre!  És amúgy is drágák a lakás árak (nem jó helyen nem jó ingatlant kapnának 60 misiért - nagyok az igények!) ) majd ha nyer a tisza majd akkor vennének fel egy még kedvezőbb hitelt majd azt ami akkor lesz! ( haha ez csak megszűnni fog nem lesz semmilyen támogatás ideje lenne sietni - gondoltam magamban ) ..  és arra számítanak nem kötik le hosszú távon a pénzt, mert ha nyer a tisza magasabb lesz az állampapír hozam! - (micsoda? nem lejjebb megy a hozam még szarabb világ lesz erre számítanak?  - gondoltam magamban.. )
No comment semmit nem szóltam  ( ezt csak hallottam mit beszél két ellenzéki  kollégáim.)
A fiatalok  megérdemlik a saját sorsukat.. Tisztelet a kivételnek..!
Direkt egy szót sem szóltam a témához nehogy lebuktassam magam... egészen elképesztő ...! De tudjátok ilyen a jó albérlő az ilyeneket várom szeretettel ;)
Törölt felhasználó 2025. 07. 27. 16:00
Törölt felhasználó 2025. 07. 27. 16:00
Spiller 2025. 07. 27. 15:47
Előzmény: #251139  Törölt felhasználó
Igen, buborek effekt. A hasonszorueket keresik mert kell az allando megerosites. Korabvan írtam nem tuntek el a kadarfiokak. Nemeth Miklós irta a valasztasoknal nem szabad figyelmen kivul hagyni az urbanus zsido ertelmiseget (nem irigylem oket mert naciznak mikozben gaza kapcsan hallgatnak) . Most ezek termeszetes szovetsegese a balliberalis libsi elit. Ami erdekes pont egy mpben latjak a jovot. Teljes erovel ett nyomjak. Egyet tudok elkepzelni pl mp osszeall DK val es DK adja a miniszterelnokot. Mp nek semmilyen adottsaga kepessege tudasa  nincs meg egy orszag vezetesehez. Neki teljesen megfelel egy eus kepviseloseg. Liliomfi tobbet van a tukorben mint egy prajdos. Esetleg az eus pénzek megszerzéseig van ra szukseg?  Esetleg eladja egeszet Fidesznek ? Fidesz nyer 50% felett kicsivel es Orbán jelentosen atalakitja a kormanyt a NERes  rendszert? Lenyirbaljak vadhajtasokat? Erdekes. Esetleg fidesz elengedi a ezt a 4evet a kovetkezo 15ert benne az eus 20mrd ert?  Ekkora penzt nem tud felszippantani ellenzéki kör.  A termeloeszkozok es technologia is a NERnel. Mpvel legetoseg lenne egy drasztikus es jelentos tarsadalmi atalakulasra. Errol írtam mar erre van nalam igeny. Valtozik a vilag valtozhatunk mi is. Sot kellene. Kinoni mar a kadarista gondolkodast, szokja a paraszt a nyugati eletet. Nekem most minden jo. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek