Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
szerintem a "szerintem" nyilvánvaló, azaz a magyar nyelv sajátossága szerint nem kell a "szerintem"et leírni, de azért valóban, van amikor odaírom, hogy szvsz
2025-07-09Eddig tart más által eladni az ingatlanodA HVG-n jelent meg egy cikk, ami bemutatja, mennyire egyszerű bárkinek az ingatlanát eladni a tudta nélkül. Nem kell hozzá más, mint egy hasonló korú ember, hamis papírokkal és valószínű...Tovább olvasom...
Már beszéltem is valakivel onnan, épp szabin van mindenki. Csak személyesen lehet intézni a tulajdonosnak vagy a közös képviselőnek, nekem meghatalmazással. Jó esetben is 20-30 éves lesz az utolsó szakvélemény, ami kérdéses a mai állapotra nézve. Nem futok el, mert ha 60 éve ráépítettek, akkor talán kibukott volna, ha problémás, de nyilván elgondolkozom, hogy mennyire akarom.
nem sértő meg nem is szokott érdekelni. Csak valamiért az internet népe szeret osztályozgatni jelzőket reptetni. Egy ember egy vélemény. Ha nem értesz egyet akkor azt mondod szerinted hülyeség és taxatíve felsorolod az érveidet sorról sorra miért gondolod. Ha meg jó akkor max kiegészíted.
Csak egy példa mennyire meghatározza a fejedben ha nagy dolognak tartasz valamit. "Minden fejben dől el". Anno kiegészítésnek nyomtunk súlyokat fekve, a 100kg ot terveztem max célnak. 75el más komoly szériákat nyomtam felraktam 100ra, nem ment. kb egy héttel később mentem a terembe valakinek fel voltak rakva a súlyok de kiment wcre vagy büfébe, mondom megnézem. Belenyomtam, 100nak néztem kemény volt de sikerült. Örültem, akkor néztem 25ös tárcsák vannak fenn és nem 20asok tehát 120kg volt amibe belenyomtam. Utána felraktam a 100at 3at belenyomtam. Azóta nincs bárcsak célom, ami kell kijelölöm célként és megcsinálom. Vannak céljaim és álmaim, a kettő egy irányba mutat. A célokat meg kell! csinálnom az álmok azok hab a tortámon, már van pár hab is rajta.
"Nem nagyon értem miért kellene osztályoznod bárki hozzászólását. Vagy érted vagy sem." elgondolkodtatott amit írtál, ha "a nem butaság amit írsz" sértő, akkor elnézést kérek itt és most
A bauxitbetonos házak körüli pánik a 70-es években tetőzött, akkor sokat alá is dúcoltak. Idővel valóban csökken a szilárdság, de messze nem olyan mértékben, mint először hitték. A nedvességtől mindenképpen óvni kell.28 évig laktam bauxitbetonos társasházban, szintén Budán. Azalatt 2x volt ÉMI szilárdságvizsgálat, minimális csökkenést mértek, a beázások, nedvesedések megszüntetését javasolták. Régi lakók mesélték, hogy a 70-es években alá volt dúcolva, de pár év múlva kivették a dúcokat. Két éve adtam el a lakást, két építész is volt a komolyabb érdeklődők között, csak legyintettek, amikor felhívtam a figyelmüket a bauxitra és megmutattam nekik a sokéves ÉMI jelentéseket. Szóval én nem tartom annyira tragikusnak, persze épülete válogatja. Ha komolyan érdekel, érdemes kikérni az utolsó néhány szilárdsági jelentést, ezekből látni a tendenciát, konzultálni a témában járatos statikussal. Emellett jó érv lehet az alku során, ha ügyesen tárgyalsz (bár nálam nem volt az, sem a vételnél, sem az eladásnál). Ha mégis megveszed, akkor viszont érdemes kiharcolni a társasháznál egy statikai vizsgálatot, nem egy hatalmas köktség. Ha probléma van, az is orvosolható, főleg ha időben észreveszik, manapság minden megoldható.
a tanács nem neked szólt, hanem az aggódó tanácskérőnek, te nem kértél tanácsot, de nyugodtan viccelődj ettől függetlenül az optimum a statikus, ha 100% biztosra akar menni a tanácsot kérő
kösszi a tanácsot bár építész helyett statikussal konzultálnék ilyen esetben . a statikus az amelyek hajlandó volt a sikeres felvételi vizsga után kioperáltatni az esztétikai érzékszervét maradék nélkül az építeszmérnöki diplomát meg az kapott, a be tudta bizonyítani hogy szentül hiszi, hogy minél érthetetlenebb a rajza, annál jelentősebb művész . bauxitbeton vizsgálathoz a statikust preferálom, jó? sok más egyébhez meg inkább az építészt
Nem nagyon értem miért kellene osztályoznod bárki hozzászólását. Vagy érted vagy sem. A mérce mindig etalon. Sokak élete rámegy arra egy családból hozott viselkedési formát követ vagy ennek ellenkezője dafke nem azt csinálja. De lehet akár egy kistelepülési viselkedési forma. Ha valakinek megvannak az alapképességei a kiváncsisága, tanul, látja érti a világ működését és nem családban településben országban hanem a világban gondolkodik akkor jó helyre pozícionálhatja magát. Ha nem akkor copyzza a korábbi generációk problémáit életvitelét szegénységét. Persze soha nem felejtheti el honnan jött és mik a gyökerei mert egy gyökértelen lebegő ember magasról is nagyon pofára eshet.
Igen a német ingatlan bérleti piac teljessen más mint a magyar.. Magyarországon nem hiszem hogy bérelnék, mert az mind pénzügyileg mind lakhatásilag egy veszélyforrás lenne. De németországban is, aki megteszi inkább felveszi a hitelt és sajátba megy. Itt a legfontosabb hangsúly azon van, hogy AKI megteheti (2 átlagkerestű pl). minmálbérrel ezt elég nehéz mutatvány lenne. A kamatok sincsenek most 1% mint pár éve, de még így is jobban megéri. mi 4 év alatt fizettük ki kb az ingatlan 25% át bérleti díjjra. És ezt úgy hogy ez nem volt megterhelő! (Az én fizetésem 25% a, kettőnkének pedig 18%-a. Így bőven jutott mellette magyar hitel rendezésére és félre is tettünk, nyaraltunk, atót vettünk stb.
ennek ellentmondani látszik az ÉMI honlapján található (de ezen kívül is fontos infók találhatók ott): „Az építmény tulajdonosa jókarbantartási kötelezettsége teljesítésének keretében köteles az építmény
a) jó műszaki állapotához szükséges munkálatokat elvégeztetni, és
b) rendeltetésszerű és biztonságos használhatóságát folyamatosan biztosítani.
A jókarbantartási kötelezettség teljesítése érdekében az építmény tulajdonosa köteles az építmény állapotát szükség szerint – arra külön jogszabály szerint jogosultsággal rendelkező szakértővel – felülvizsgáltatni.”Általánosságban elmondható, hogy a felülvizsgálat időpontját az épület/szerkezeti elemek besorolásától és a felülvizsgálatkor aktuális műszaki állapotától tesszük függővé. Az „A” (megfelelő) kategóriájú épületek/szerkezeti elemek esetén 8/10 év, „B” (tűrhető) kategória esetén 5, míg „C” (veszélyes) kategória esetén pedig 2/3 évet, esetenként még gyakoribb időpontot szoktunk javasolni felülvizsgálatra.Az elkészült szakvélemények és vizsgálati jegyzőkönyvek egy példánya az ÉMI adatárában található meg. A dokumentumokban a mérési eredményeken kívül szakértői javaslatok (megerősítésekről, elemcserékről, stb.), továbbá alaprajzok is találhatók."
341/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet az otthonteremtési kamattámogatásról (1c) * Ha a közös tulajdon megszüntetésével – ide nem értve a házasság vagy az élettársi kapcsolat fennállása alatt a házastársak vagy élettársak között fennálló közös tulajdon megszüntetését – a támogatott személy tulajdonos megszerzi a lakás kizárólagos tulajdonjogát, az (1) bekezdés c) pontja szerinti feltételt nem kell alkalmazni. A megvásárolt tulajdoni hányad adásvételi szerződésben foglalt vételára alapján számított teljes lakásérték nem haladhatja meg a 6. § (1) bekezdés b) pontja szerinti értékhatárt. Hatályos: 2014. II. 28-tól.
úgy van, az iratokat kérd ki az ÉMI-től kérdezz meg építészt, az jó esetben fogja tudni, hogy megnyugtassaon, vagy elriasszon menjél vele ki a házhoz és nézze meg
két lehetőséged is van: egyik kerestesd ki az ÉMI-ben a adott épület iratait, abból megtudod mit észleltek, és mit gondolnak róla . másik az itt is jelenlevő bauxitbeton hiedelmek alapján rögvest jó messzire elfutsz rémületedben
közös képviselő nem tudta??? már nem kötelező vizsgálni? mikortól nem kötelező? jó állapotban van, úgy értem, látszik, hogy költöttek rá az utóbbi időben, fel volt újítva? a bauxitbeton a vízre, hőingásra, páratartalomra romolhat, ezért fontos a karbantartás, felújítás a teljes szerkezet bauxitos? vagy a ráépítés?
El tudom képzelni, hogy lesz olyan opció, hogy közös tulajdon megszüntetése esetén lehet 1/2-ed (főleg ha haszonélvezettel terhelt) tulajdona az igénylőnek, vagy akár vonatkozzon hozzátartozók közötti ügyletre is a kamattámogatás (pl: valaki 1/2-ed részt örökölt, és a másik 1/2-ed veszi meg). Úgy emlékszem valamelyik kamattámogatott hitelnél volt ilyen lehetőség, de ebben most nem vagyok biztos.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link