Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nem veded. Gyurcsanyek eladositottak mikozben az ingyen eus penzeket 30%, ban veszegettek fel. Orbanek mexoltsk ki eus penzforrasokat. Sokan nem erti s sok stadiont. Pontosan a pantlikazott eus pénzek miatt azok epultek azokbol a pénzekből amit csak sporthoz köthetően lehetett felhasznalni.
Jon s dilemma berelni vagy venni. Ez a hitel bdkorlatozza a berbeadok mozgasi lehetoseget a berleti dijak orok emeleset. Bar nem nagyon számolnak megterulest hozamot. De szerintem sokan kiszallnsk a limotalt 1,5 millios nm áron. Mindig az ellenorzes a gond. Minden berleti szerzodest be kellene jelentetni es időnként ellenorizni. Sokkal tobb penz menne koltsegvetedbe. Elelmiszer és szolgaltatas ellenorzes, adokoteles tevekenyseg ellenorzese. Lakasfelujitasok bejelentesi kotelessege ellenorzese. Addig nem lesz rend.
A nagy tiszteletű országvezető FB-on is hirdeti a 3%-os hitelt: "Jön az Otthon Start Program – fiataloknak, első lakáshoz!" Kiemelném a fiataloknak szót ott, amit eddig nem használt, hanem a bárhol bárkinek volt helyette. Persze ettől még lehet, hogy nem lesz életkor korlát benne. Illetve 50milla hitel max 100 milliós lakásokra/házakra. 25 év, 10% önerő. A 100 milliós korlátot se láttam eddig, csöpögnek a részletek.
Szerintem várd meg a törvényt és beszéld át a szándékodat egy hiteltanácsadóval. Meg nézd majd először is, hogy lesz-e olyan kégli, amiért érdemes belevágni. Most csak elméletekről beszélhetünk, ez se haszontalan, hátha lesz pár jó ötlet, de a a törvény fog dönteni. Korábban "szingli" hitel nem volt, mindig családok kapták és elég jól körülrakták azért, hogy csak gyereket vállalni tervező (legalább ígéret szintjén) családok kapják csak a hitelt. Most van "szingli" hitel, de várhatóan elég jól körülrakják majd ezt is feltételekkel. A 1,5m határ is azért került bele szerintem, hogy a libernyák BP jó része kiárazódjon. Biztos van nekik egy olyan mérésük, hogy aki 1,5m/m2-nál drágább lakásban lakik az nem kormánypárti szavazó jellemzően. Ordít erről, hogy a szándék BP kiszorítása a hitelből, amennyire csak lehetséges.
Nem beszélünk el, az ő fizetése nem elég annyi 3%-os hitelhez, amivel meg tudna venni egy kéglit, ezt mégis hogyan akarod kipótolni? Talán ha kezest elfogadnak, de az elég valószínűtlen, mert akkor mindenki, aki jogosult a 3% talál egy tehetősebb rokont, akivel közösen kimaxolja az 50 milliót. Hát ha ezt nem szabályozzák le, akkor elég primitívek a döntéshozók, de persze bármi lehet végül is. Van egy maximum, amit elbír a fizetése, ő annyi 3%-os hitelt kap majd, mondjuk elég a kégli 60%-ra az önerővel együtt. Szerintem a törvény legalább 50% tulajdonrészt elő fog írni annak, aki a 3%-os hitelt fel akarja hozzá venni. Innentől jön az, hogy milyen kiskapukat fog nyitva hagyni a törvény. Ha engedi, hogy a te betársult és megvedd a 40% vagy 50%-t, akkor beszállsz mellé és ketten veszitek meg, de neked kp-val vagy piaci hitellel kell megoldani. Ha így is kijön a matek, akkor vegyétek meg, ha nem, akkor engedjétek el most. Talán később összejöhet neki, ha nő a bére és még lesz ez a hitel. Amiről én írtam, az egy olyan lehetőség, ha nem zárják le ezt a fajta spekulációt és el lehet adni tulajdonrészt olyannak, aki jogosult 3%-os hitelre, akkor meg kell tenni. Ez majd kiderül a törvényből. Akkor eladok a nejemnek annyi tulajdonrészt, amennyit elbír a fizetése és jó napot. Ő meg első tulajdonhoz jut (legalább 50%). Te se zárd ki ezt a lehetőséget, ha lakást nem tudtok venni, hátha ez viszont összejön. Meg számolj azzal, hogy a lakások ára meg fogja közelíteni a 1,5m/m2-t, szóval könnyen lehet, hogy olyanokat találsz csak 50m környékén, amitől elhányod magad, ha belépsz.
Valahol elbeszélünk egymás mellett vagy én vagyok vakon... :D Az enyém maradna 1:1-ben nálam (nem akarok eladni semmit), venni akarunk egy újat, mondjuk 20 milla önerő + 50 milla 3% hitel, ehhez az ő fizetése kevés, az enyémmel együtt viszont jók vagyunk. Mi átmennénk az újba (ez lenne a "végleges"), míg az enyémet kiadnánk és fedezné 80-90%-ban a hitel törlesztőjét (237k) tehát 20-30k maradna amit ténylegesen havonta bele kellene fizetnünk a hitelbe (+ a kiadott lakással kapcsolatos ad-hoc dolgok). Én nem értem, hogy miért kéne eladnom bármekkora részt? :D Az 50 milliós hitelt nem ide tolnánk be, hanem egy újba, ami papíron pont 1.4-1.5 m/nm-re jön ki (khm-khm) :)
Ha nincs ingatlan tulajdona, de van keresete és hitelképes, akkor valamennyi 3%-os hitelt fel fog tudni venni. Én értem, hogy ki szeretnétek maxolni, de a kérdés, hogy a törvény milyen kiskapukat hagy nyitva erre a célra. Talán olyasmi lehetséges lesz, ha nem elég a 3%-os hitel, amit fel tud venni, akkor beszállsz mellé adóstársnak piaci hitellel vagy pénzzel. Ez végül is beleillene abba, amit eddig kommunikáltak, hiszen akinek nincs lakástulajdona, az szerezhetne így, csak nem egyedül. Lehet, hogy előírják a legalább 50% tulajdonrészt neki vagy akár többet is, ez majd kiderül. Ha viszont egyáltalán nem szabályozzák le az ilyesmit, akkor érdemes másban is gondolkodni, mondjuk eladod neki a lakásodat vagy eladsz belőle 50%-ot. Berakod állampapírba a kapott pénzt és talált pénz lesz, évi kb 3-4% arbitrázs hozam nyereség úgy, hogy semmit nem kell csinálnotok vele és érte utána. Feltéve, hogy egyébként tudjátok a hitelt fizetni és nem kell ehhez hozzányúlni. Érted megkapod 25 év takarékoskodását előre és még fizetnek is érte, hogy felvedd a hitelt :) Erről beszéltem pár napja, hogy 2019/2020-ban ez egy ritka lehetőség volt és tessék a ner valószínűleg olvasta a kommentemet és megcsinálta újra :))) (vicc volt, ha esetlen nem egyértelmű, nem mindig jók a vicceim). Én is megvárom a törvényt, asszony nevén 20% van a házban, azt nekem ajándékozza és én meg eladok neki mondjuk 50%-ot :) amit ő a 3%-os hitellel fog megoldani. Ha tágra nyitják a kiskaput, lehet, hogy el se kell ajándékoznia, csak vásárol mellé legalább 30%-ot tőlem vagy amennyit elbír a fizetése. Mondjuk ez valószínűleg nem fog működni, de most a szavazatmaximálás a cél, szerintem sok hibát benne hagynak majd. Figyelni kell nagyon a szakembereket, meg a fórumokat, ahol elmondják a lehetőségeket majd, ahogy kijött a törvény.
Én is úgy számolom, hogy a 3% hitellel megtámogatott, és elérhető kecók ára ugrani fog. De pár hónapos roham után kifullad a vásárlás. Aki jogosult meglépi. Aki nem jogosult, az parkoló pálya. Aztán már nem lesz számottevő az új belépők száma. Ha marad a jelenlegi kormány, majd kitalál valami új dolgot/támogatást. Én nem leszek jogosult a kedvezményes hitelre. Bérbe adóként nem örülök neki, mert a jó bérlők 1 része, biztos tulaj lesz inkább, de ez van. Közép távon kifullad ez a támogatás, de jó kis előre hozott vásárlásokat hoz. Aztán vagy pangás, vagy újabb ösztönző jön.
"Álmokat kergetsz Gyurcsány alatt is "ömlött a pénz" mégse volt semmi." Ez így nem igaz. Az EU-s pénzek 2010 után kezdek nagyobb tételekben jönni. Ezzel nem Gyurcsányt védem, csak reagálok egy nyilvánvaló ténybeli tévedésre.
Aranyos a szakértő. Addig görbíti a téridőt, amíg ki nem jön a szándékolt mondanivaló. A konkrét esetben addig módosítgatja a paramétereket, és hasonlítja a bérelt almát a saját tulajdonú körtével, míg ki nem jön, hogy a körte olcsóbb. Hihetetlen. Azért ha valaki ismer olyan helyet, ahol sok egyforma lakás van, és van belőlük egy pár eladó és egy pár kiadó is, akkor elég egyértelmű, hogy a bérlés még mindig olcsóbb. Pl. az egyik általam figyelt helyen ugyanaz a lakástípus megvehető 60-63 milláért, és bérelhető 210-220-ért. Ha bejön ez az új otthonstart+ vagy mi a munkaneve, akkor az arány tovább romlik a vásárlás kárára... Úgy jogos lehet, ha különveszem a tőketörlesztést és a kamatfizetést, úgy nyilván megérős a vásárlás. Mondjuk a FB bérlős csopikban a többségnek pont az a 10-15 MFt önerő és a JTM (vagyis az alacsony bejelentett bér) a probléma.
valóban érdekes mondat, de továbbra is azt gondolom, hogy kiindulásnak kell valami a becsléshez, hogy aztán ez mennyire jó kiindulás, az valóban jó kérdés de közben találtam egy olyat, hogy "a magyar lakásállomány kb. 4.6millió A lakások eloszlása szerint a lakásállomány 21%-a található Budapesten, 52%-a vidéki városokban, és 27%-a községekben. A lakásállomány növekedése mellett a nem lakott lakások száma is nőtt, 2022-ben 599 ezer lakásban nem laktak életvitelszerűen, ami a lakásállomány 13%-át jelenti." továbbgondolásra, becslésre ezek a számok is esetleg érdekesek lehetnek
A lakás a párom tulajdona lenne 1/1-ben, tehát ő lenne a tulaj, én maximum a fizetés részébe segítenék be, ha ez így játszható... Ő nem kapná meg egyedül a hitelt (a fizetése nem éri el a nettó 500-as részt papíron), így jönnék én a képbe, de csak mind adóstárs... A bank felé kockázatot nem látok, sőt, ők ezzel csak előbb adnának hitelt, az állam részéről meg nem tudom érdekes-e ez a kérdés, de nyilván kicsit több ember lenne potenciális jelölt... :) Ő nélkülem nem tudna hitelt felvenni az előzetes kritériumok alapján, én viszont már nem vehetek fel a tulajdonjogom miatt (100%) :D
Ízlelgesd ezt a mondatot: "Ugyanakkor a legutóbbi statisztikák szerint a magyarok cirka 90 százaléka saját tulajdonú lakásban lakik, vagyis a szóba jövő vásárlók a lakosság maradék 10 százalékából kerülhetnek ki." Szerintem ne fárasszuk most ezzel a többieket.
miért kéne egyetértenem vagy nem egyetértenem? de gondolom, kiindulópontnak jó, ők sem azt írják, hogy a becslésük pontos ha megfejtetted, hogy a 90% és a 10%-nak is bizonyos része kiesik, akkor te most mennyivel vagy előrébb, mint az erste becslése?
Alapesetben nem gondolnám, hogy neked kéne magyaráznod az erste "elemzését, de mivel a kommunikációd abból állt hogy ezt idézgetted, gondoltam egyetértesz vele. A további felvetésekre nem reagálnék részletesen, nyilván a 90 % bizonyos része kiesik, csak halkan jegyzem meg hogy ez a másik 10 %-ra is igaz.
ugye nem gondolod, hogy az erste elemzését nekem kellene interpretálni? egyszerű olvasó vagyok a történetben de nézzük, találgatok, mert nem elsőlakás vásárlók? mert az adósságfékbe ütköznek? mert egyéb feltételeknek nem felelnek meg? mert nem akarnak ún. elsőlakást? mert csecsemők?
Látom, sikerült megfejteni a feladványt. Akkor már csak azt kéne megválaszolnod, hogy ezek a személyek, amennyiben megfelelnek a feltételeknek, az erste szerint mégis miért esnek ki a potenciális igénylők köréből?
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link