Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Aki nem érti, az megmagyarázza, hogy miért nem jó...... -- Lakást csak hitelből! Pláne ha fix 3%, 10% önrész, 25 év....... Persze 40-50 millió ft hitelt csak az vegyen fel, akinek minimum a fele megvan kp-ban....... -- Nem kérdés, hogy belevágunk......
legjobb a már hízott befutott ügyeskedőnek néhány meglevő kis szarját jó drágán eladja a 3%-as hitelfelvevőknek, ő maga is kiügyeskedi magának az olcsó hitelt is, és akár újabb szintet is léphet a helyzetből adódóan mert ügyes ügyeskedő
Sokan csak a hitelt látják de a hitelfedezeti biztosításokig már senki sem lát el! Azt a mantrát is nyomniuk kellene, mert 25 év alatt bármi megtörténhet.
Visszagondolok 25 éves önmagamra, én simán felvettem volna, és k jól jártam volna vele. Külfőldi munka a hitelmentes hazai lakásvásárlás érdekében, a matekja nem hiszem, hogy jobb, mint idehaza azonnal felvenni a hitelt. Német nettó átlagbér egy gyerektelen házaspárnak 2969 EUR/fő, elmegy 900 EUR Kaltmiete-re, max félretesznek együtt 2000 eurót havonta, az évente 24000 EUR, 9,6 M Ft. Elmúlt 12 hónapban ennyivel drágult egy akkor még 50 milliós lakás idehaza. Egy métert nem haladtak volna előre.
2010-11 körül több olyan ügyben is közreműködtem, amely során az idős egyedül élő mama eladta maga alól az 5. kerületi fillérekért vett nagyobb lakását hogy kihúzza a bajból a középkorú családos gyerekét unokástul volt köztük legfelső emeleti parlamenre néző teraszos lakás is a Kossuth tér déli oldalán
Tegnap-tegnapelott olvastam egy reddit AMA posztot, ott irta az elkuldott mernok, hogy br. 1,2-1,5M bersavokkal + egyeb bonusz, juttatasokkal csabitottak at. Nem csodalom, hogy magasan az atlag felett fizettek az embert. Aztan hozzak helyettuk a kinaiakat.
kissé lassan, de biztosan változik a világ . kicsit régebben a gondos szülő a hitel beugrójának összegével megtolta a gyereke első lakásvásárlását . a legutóbbi, tavaly éveleji bérlőcserémnél a leánykák jöttek a gáláns apjukkal akik megtolták a kicsikéjük jövőjét a kaució kifizetésével ilyennek nem adtam oda, kivártam azt amelyikről úgy tűnt hogy saját erőből is megy ez
Erre is van megoldás szerezel egy párt magadnak, vagy egy havert, aki az albiját fizeti és megosztjátok a költségeket. Ő sem veszít rajta, mert neki mindegy, hogy az albit vagy a te törlesztődet fizeti.
"Egy nincstelen ember máshogy nem tud ingatlanvagyont összehozni." . ez kb átlag emberekre, általában igaz, főleg ha kizárólag alkalmazotti munkaviszonyban gondolkodnak és ez működhet elég jól is a legközelebbi barátom mindig csak alkalmazott volt, mindig volt hitele a 90-es évek elejétől, néha nagyon jelentős is, és még most is van valamennyi a kb 6-700 milliós ingatlanvagyona és a másfél millió feletti nyugdíja mellé, bár ő messze nem átlag képességű és a munkakörei is messze nem azok voltak soha az első2-3 év kivételével . és ismerek még aktív 50 körüli házaspárt vidéken két gyerekkel - az egyik panelszomszédaim voltak - mindketten egész életükben 3 műszak szalagmeló, először hitelből kétszobás panel, jóval később hitelből suzuki, és kb 2 éve eladták a panelt, valamennyi újabb hitel és családi házban élnek most, és megy tovább a 3 műszak a közös képviselő mosolyogva mondta róluk hogy tuti megbízható fegyelmezett tökéletes "mintapolgárok" . viszont ha valaki kicsit életrevalóbb, vagy csak bátor és vállalkozik, ha kell előbb kicsit meghúzza magát valahol a száraz kenyér mellett és csinálja indulásként svarcban vagy kicsit szürkén, aztán majd inkább legálisan ha már megy a bolt és van félteni való vagyonka, és épül az ingatlanvagyon hitel nélkül, mert nem hitelképes szegényke, bár nem is feltétlen van szüksége rá . persze hitelfelvevő alkalmazottként és saját zsebre ügyeskedőként is lehet akár nagyot is perecelni, igaz nem kötelező . sok beszédnek egy az alja: van két út a nincstelenül indulóknak is
Azert nem kirivo eset. Elegge draga a berleti dij is. Kezdokent sokaig 2 havi bert tudtam csak tartalékolni. Es akkor 2 honapon belul munkat talalni nem volt egyszerű. Azert a 2008 es 2013 kozotti ido minden volt csak szep nem kvazi kezdokent... Kb 70-80 havi berem volt egy panel. Es vhogy az ember nem bizott a masnapban.
Ha meg annyira szorul a hurok a nyakad körül, hogy nem tudod fizetni, mert olyan élethelyzetbe kerülsz, akkor sanszosan egy albérletet sem tudnál finanszírozni... Innentől kezdve van megoldás rá, kiadod a lakásodat, ami segít fedezni a törlesztőt és visszaköltözöl a szülőkhöz. De ez elég kirívó eset, hogy valaki egy albérletet se tudjon finanszírozni...
A lakbért az infláció mértékével korrigálni fogják, míg a fix törlesztőd fix marad... És tekintve, hogy a karriered elején állsz jobb esetben infláció felett fogod növelni a fizetésedet.
Én értem amit mondasz, és van benne igazság. Viszont tekintve, hogy ez az első lakásvásárlókat érinti. Tegyük fel adott egy fiatal, aki el akar költözni otthonról, annak így is úgy is ki kell pengetnie azt a kb 200-230k-t tekintve, hogy Budapesten ennyibe kerül egy albérlet. Ha függetlenedni akar a szülőktől. Ebben az esetben vszínüleg jobban megéri egy befixált, hiteltartozás, amit saját imgatlanodba törlesztes, mint egy növekvő lakbér.
Most neztem friss nemetet. 2010 es 2025 kozott 1000 eurot nott ami 29% novekedes az inflacios korszakot beleveve. Ami viszont erdekes, es egesz jo kis vitaalapot kepezhet. Itthon 320%os a novekedes, de 1100 euro a novekedes nominalisan, ami kb a nemet nominalisan. Na, a bernovekedes kerdese ezert erdekes most es a jovoben. Tehat csinjan az elinflalassal, mert ha nyugat nominalis novekedese itt a plafon, akkor egyre kisebb lesz a %os felzarkozas. Ha a % marad, akkor meg érdekes lesz a ft sorsa vagy a multicegek sorsa.
Én nem venném fel. Köteleződjön el bárki 25 évre ennek a magyar államnak? Inkább kimennék külföldre és ott szedném össze a hiányzó összeget sokkal rövidebb idő alatt. Persze utána meg szinte biztos nem akarnék visszajönni, mert minek, ha kint jobb az élet. Van az a helyzet, akinek nem szabad kihagynia (főleg, ha már nagyjából megvan az 50 misi vagy nagy része megtakarításban), de ha csak önerő van, szerintem nagy bàtorság belevágni. Már leírták páran, hogy milyen kockàzatok vannak, ezt nem ragoznám tovàbb. Akit érint, remêlhetőleg mérlegel és alaposan végig fogja gondolni és nem ész nêkül veszik fel,mint a munkáshitelt, aminek szintén az a célja, hogy ide kössêk a fiatalt,hogy az ne menjen ki külföldre.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link