Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FatFIRE 2025. 02. 27. 11:57
Előzmény: #241496  FR73
Most is van építményadó, kerekítve 3000 Ft/négyzetméter/év. Támogatom, mint ahogyan a helyi önkormányzathoz befolyó idegenforgalmi adót, vagy a megdrágított parkolási engedélyeket is. Természetes, hogy hozzá kell járulnunk a helyi közteherviseléshez, nekem semmi bajom ezzel. Aki fizet, annak a biznisze az önkormányzat számára is fontos, ezek az összegek pedig nagyon méltányosak.
Pistike12 2025. 02. 27. 11:56
Előzmény: #241497  Atti
Sajnos en is ere jutottam, de szeretem ezt az orszagot. De ez a korlatozas meg a a te altal felvetetteket is megakadalyozhatja adott esetben
mamoka47
mamoka47 2025. 02. 27. 11:56
Előzmény: #241486  emerald
 Ez tévedés! Azért mert még a nagymami benne lakik a 50-70 éves kalákában felépített házban, abba az öröklés után  már a kutya sem fog beköltözni. A lakáshiány nem db kérdése. Ez lokációs kérdés. A vidéki öreg több milliós ingatlan állomány 0 értékkel bír majd az örökösök számára. Ott van ahol már senki sem akar lakni, és olyan állapotú amilyenbe már senki sem szeretne lakni. MO-on egész egyszerűen nincs , és nem is épül, a jövőben használható és jó helyen lévő modern lakás.
Atti 2025. 02. 27. 11:51
Előzmény: #241490  Pistike12
Nagyon hevesen érvelsz, de nem tudod megváltoztatni, azt ami van.
Annyit tehetsz, hogy optimalizálod a családod vagyonát és elköltözöl.
Több távoli ismerősünk tett így.
Főleg a gyerekeik miatt.
Ha Mo-on van ingatlanod és értékesíted, el tudsz indulni külföldön.
Én nem akarlak elküldeni, így légyszíves ne k... anyázz le.
Csak annyit akartam, hogy: " nincs lehetetlen, csak tehetetlen."
FR73 2025. 02. 27. 11:49
Előzmény: #241488  FatFIRE
A csúnya ellenzéki önkormányzatok forráshiány miatt majd kivetik az adót.
A szép kormánypárti önkormányzatok pedig nem, mert kapnak támogatást mindenre is.
Ugye nem kell ecsetelni ennek jelentős politikai hasznát a kormányzó párt számára 
N0MAD 2025. 02. 27. 11:45
Előzmény: #241493  Pistike12
“ Amit irtam par napja, a kovetkezo valasztasnal a vagyonod fele a kivalasztottake? Ez egy jo eszkoz hozza... ”
Na ja, aztán volt olyan aki azt mondta hogy az ingatlannal probléma hogy nem túl likvid, ami 23:59es törvénykezés esetén gond lehet az allin. De nem mert nem, csak fel. Oké.
Olyan is volt aki az allampapírra mondta hogy gond lehet az allinnal, ott is azt mondták hogy, nem mert nem(még nem is lett). Oké.
Mindig mindenki téved aki a pozikban ülőknek mondja hogy gáz az allin. (Had ne mondjak neveket) Igazuk is lett, nem lett gond. Egész addig amikor lesz, mert addig hulyeség a diverzifikáció. Csak csokkenti a nyerőt. Nagy igazság.
És ne pörögd túl: ez nem a baj, ez a baj lehetőségének halvány előszele. Sose tudd meg mi az az igazi baj.
Ne is várd ki amíg kiderul, én se tervezem.
N0MAD 2025. 02. 27. 11:39
“ De bocs, most jobban, mert ez olyan valtozast hozhat, ami nem cssk a penzrol szol hanem a meritokraciorol. ”
Merthogy milyen valtozás?
Meritoktácia volt vagy lesz? Vagy milyen változás?
Ezt nem értem.
Pistike12 2025. 02. 27. 11:33
Előzmény: #241491  N0MAD
Mondtam ilyet, h nincs kockazata? 
Annak akinek zero ingatlana volt es bpen akart elni, jo tanacs volt hogy nrm kell venni?
Ugy habzok, ahogy a csok+nal es a tobbinel is. De bocs, most jobban, mert ez olyan valtozast hozhat, ami nem cssk a penzrol szol hanem a meritokraciorol. 
Lehet magyarazni azert mert en nem vagyok kedvezmenyezett, ha az lennek akkor helyeselnek, de ez nem igy van. De ha azert is lenne, akkor is ugy fogok a kedvezmenyezetteknek betartani, ahogy lehet. Mert nem vagyok sem balfasz sem gyava sem kadarivadek mint itt sokan... 
Nem szivesen, es megrontja az eletem,de ez van. 105mot kell kifizetni minden 2. gyerekert a felso 20%nak... Es meg roghoz is kotnenek, es a vagyonomat lefeleznek... Amit irtam par napja, a kovetkezo valasztasnal a vagyonod fele a kivalasztottake? Ez egy jo eszkoz hozza... 
N0MAD 2025. 02. 27. 11:29
Előzmény: #241490  Pistike12
Aminek csak egyik része az ingatlanbiznisz.
Nagyon kis része. 
Nem állítom hogy kormányparti lettél volna, mert nem, de eleggé másként láttad a jövőt. Csak úgy latszik ez érint, a sokkal nagyobb opások meg (még) nem.
Na, ilyenekért nyafogtak sokan eddig.
N0MAD 2025. 02. 27. 11:26
Előzmény: #241483  Pistike12
Na ja, aztán az is hülye volt aki azt mondta az ingatlannak is lehet kockázata kishazánkban.
Nem-nem-soha, max egy év stagnálás aztán rakéta, kockázat soha, pláne ezzel a kormannyal. Mert, adócsókkentés, fizuemelés, szep,kártya meg kamatstopp.
Erre a legenyhébb, halovány, felsejlő kellemetlenségre elkezdesz habzani. Nos, szerintem ennél fantáziadúsabbak a srácok. De szerintem ezt eddig is tudtad.
Csak annyi változott hogy most nem a te szárnyad alá fúj a forgószél. Többekkel előfordult már, katástól a végrehajtottig, tanártol az eü dolgozóig de azok nem gondoltad hogy szolidaritást érdemelnenek. Mert már így is jó nekik. Még sokat is keresnek nyomozótól tanárig.
Erre most amikor neked rossz kifutott a szolidaritás. Amikor értem jöttek….
De majd megnyugszol és megint szép lesz minden, pláne a xiii n+3. És megint jon a rakéta. Lét határozza meg.
Pistike12 2025. 02. 27. 11:23
Előzmény: #241482  FR73
Ja es nem a penz erdekel hanem az elet. Es egyre jobban azt latom, hog, a gyerekemnek ezek a prolik elqurjak az eletet, es nem akarom, hogy ilyen nyomorult lelku gyava szaralakok legyenek korulotte, sot uralkodjanak felette... 
Pistike12 2025. 02. 27. 11:20
Előzmény: #241484  FR73
Nem tudom hogy, mennyire jon at az a szo neked, hogy az ingatlanszerzes korlatozasa.
Nem az elado korlatozzak, hanem a piacat. Nrm adokedvezmenyt kap a 2 gyerekes hanem adomentesseget. 
Kis kulonbsegek, de lebyegesek. 
Ha nem esik le, hogy a tarsadalomatalakitas folyik es meg ervelgetsz es stilisztikazol, akkor az remenytelen. Kb igy kezdodott a zsidok gazositasa, es a komcsik padlassoprese. Mert igeny volt ra, tehat erre van igeny... Ahogy a forumokon is latszik. Es bocsass meg, de aki ezeket tamogatja, o onnantol az ellensegem. 
FatFIRE 2025. 02. 27. 11:19
Az ország 90 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, szerinted mikor fog a magyar politika a lakástulajdonosokkal szemben fellépni? Meg sem merik említeni, felérne egy politikai öngyilkossággal.
FatFIRE 2025. 02. 27. 11:14
Előzmény: #241486  emerald
Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az ingatlanállomány országos eloszlása teljesen más képet mutat, mint a keresleté. Hosszú ideje az ország egyre nagyobb hányada Budapestre akar költözni, aminek kettős hatása van: megemeli a fővárosi ingatlanárakat és (kereslet hiányában) lenyomja a nem keresett régiókét.
Egyidejűleg csökkenhet az országos ingatlanár és nőhet a fővárosi.
emerald 2025. 02. 27. 11:00
Pontosan!
Amit még elfelejtenek sokan, az a korfa.
Azaz, rengeteg ingatlant örökölnek majd, tehát nem lesz lakás hiány. Ami törvényszerű ár és bérleti díj csökkenést eredményez.
Szerintem 15év múlva ez már validálódik.
.
A környezetvaltozás is óriási kockázat. Amit jelenleg még modellezni sem tudnak.
2030-ra a világ lakosságának jelenlegi élőhelyének 25%-a lakhatatlanná válik.
Mivel az évi átlag hőmérséklet 29fok fölé emelkedik.
FatFIRE 2025. 02. 27. 10:50
Előzmény: #241426  Placi82
Mit tudnék cáfolni, ha a cikk pontos adatforrásai és módszertana is teljesen ismeretlen, sőt, maga az Economist is adatforrásként van feltüntetve és azokról az adatokról sem tudunk semmit?
Lakhatási témában releváns mutató például a saját tulajdonban élők aránya, ami az Eurostat 2023-as adatai szerint Magyarországon 90 százalék, ellenben a német 46,5 százalékkal. 
FR73 2025. 02. 27. 10:49
Előzmény: #241483  Pistike12
Nyugi, túltolod.
Tehát te vagy a Terézapa, aki előre szól, hogy vigyázzunk.
Rendben van.
A csapból is az folyt mindig, hogy ingatlannak kockázata az nincs, a tégla az tégla, stb.
Most látjuk, hogy van kockázat, az egyik az adásvétel korlátozása. A másik (amit csak most kezdünk látni) az adóztatás, majd a gonosz önkormányzatok fogják azt is kitalálni, már most szólok.
Na most képzeld el, hogy van egy klasz ingalanod, amit jól megadóztatnak, és korlátozzák az eladhatóságát is. 
Mielőtt azt gondolod, hogy a csodás nyugaton ilyen dolgok nem történhetnek, kérdezd meg pl Lacibácsit, hogyan semmizte ki Bécs a háziurakat a világháború után.
Pistike12 2025. 02. 27. 10:39
Előzmény: #241482  FR73
Mi a faszom? En figyelmeztettem a vevoket hogy vegyenek mert felmennek az arak es tortenelmi bunt kovet el a Nagy Matolcsy Orban trio.
En voltam ezert kirohogve. Olvasgass vissza. 
Kemeny hogy pont az ellenkezőjet irod, mint irtam es en voltam akkor a fasz erte😁
Most is szolok h ez qva gaz meghozza extra durvan, masfel eve is szoltam. 
Remelem 1.5 ev mulva nem az lest, hogy en ezt tamogattam... 
FR73 2025. 02. 27. 10:32
Előzmény: #241476  Pistike12
Nagyon megváltoztál, egy-két éve még örültél, hogy emelkednek az árak, stb. Gondolom az élethelyzet, munka, jövedelem stb szempontjából jól jött neked ez a narancsos ingatlanröptetés.
Most mintha átkerülnél a másik oldalra? Változott az élethelyzet, a pozició? Esetleg rossz lóra tettél a lovin?
Csak mert akkora vehemenciával álltál át a másik oldalra, ez így nem szokott ok nélküli lenni.
Pistike12 2025. 02. 27. 10:22
Előzmény: #241477  Murdoch
Komolyan mondom egyre irritalobb lampaoszlop gyanusabbak vagytok... Padlassopres? A rokonaid gondolom eloljarok voltak benne.. 
Eloszor a hetvegen bejelentik h akkor 4.6mbol 2.4m nem adozik mert a fonok ugy dontott, majd jon az a lehetoseg a helyi primitiv munkasoroknek, hogy korlatozzak hogy el tudjam adni az ingatlanomat, es ne kelljen a kivalasztottakat szolgalnom. 
Es megint hazudsz hogy en ujjongtam az araknak, tipikus kommunista szoveg. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek