Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Szó szerint. "az ő buborikukban más a valóság" Lakótelepen laktunk , sok barátság keletkezett , segítettünk egymásnak ahol lehetett,.Nem messze el kezdtünk építkezni. Tudjuk ott mindennek híre megy, ha akarod ,ha nem. Elköltöztünk, nem kell csicsás házra gondolni, Nincs medencénk azóta sem. Normális, de panel mértékben nagy. Garázsunk nagyobb , mint a volt lakásunk. Hívtuk őket, gyertek,( minden büszkélkedés nélkül.) Egy család jött el ,egyszer. Együtt buliztunk éveken át , hoztuk vittük egymás gyerekeit. ,A múltunkból fakadóan nem vagyunk képesek szórni a pénzt. Semmi kivagyiság. Mégis így jártunk. Szomorú.
"a főváros is megemelhette volna a valagát, hogy tegyen valamit." Attól eltekintve hogy nem az övé a terület. Más tulajdona. Ezzel az erővel te is megemelhetted volna a a valagad, hogy tegyél valamit. Nem lehetne minimálisan tájékozódni summás itéletek előtt?
Speciel én jól ismerem a területet, a főváros is megemelhette volna a valagát, hogy tegyen valamit. Tehát a hasznosítás oké, a kivitelezéssel kapcsolatban meg mindenki pontosan tudja, hogy miről van, vagy lett volna szó. Hát nem a magyar lakhatási helyzet megoldásáról. Az, hogy izomnak vagy neked, emiett nem drágul mondjuk 2%-al a portfoliója, a köznép tojik rá, én is. De mondok viccesebbet, tulajdonképpen engem is érint, de akkor is ezt mondom. Ha azt látja mindennap az ember, hogy mondjuk egy vasútvonal bővítését katonai célúvá kell ahhoz minősíteni (lexarva az ott élőket) a párbeszéd helyett, hogy mehessen a biznisz, akkor ne csodálkozzunk. Megjegyzem én trükköt érzek a háttérben, ettől függetlenül az is benne lehet a pakliban, hogy már túl sok a balhé és közeleg a 2026.
"Mini Dubaj-t sikerült kinyírni újabb 30 évig üresen fog a terület állni" Sokan megnyugodtak: ha nekünk nem jó, ne legyen másnak sem. Azért jellemző, hogy az az ellenzéki eredmény, ha valamit sikerül tönkretenni.
Ebben mondjuk igazad van. Én is otthon tartom az asszonyt pont most 2 éve már , nem csak hogy nem köszönte meg az após (amíg élt) hanem még ő meg páran barátok értetlenkedtek hogy hogy jövünk ki a pénzből. Ne várj köszönetet senkitől csak hozd a dellát és tömjél mindenkit pénzzel és kész. Ez a dolgunk.
"Nálatok is volt ilyen? Vesztettetek el barátokat? Lettek újak? Vagy csak kerültétek a témát?" Vannak, akiknek semmit nem mondunk az anyagi helyzetünkről, csak olaj lenne a tűzre. A közösségi médiába egyetlen képet, bejegyzést nem tettünk fel arról, hogyan élünk, vagy hova utaztunk. A baráti körünk gerincét a miénkhez hasonló helyzetű emberek alkotják, általában ők is társas vállalkozásokat vezetnek (vagy már FIRE van), örülünk, ha a másiknak jól megy. Bizonyos dolgokat úgyis csak hasonló helyzetű emberekkel tudsz megbeszélni. Más az ismeretek szintje és teljesen más a nézőpont is.
"Szó szerint semmiből jöttünk, sokat tanultunk , dolgoztunk. ( nem privatizáltunk ,nem pártoskodtunk) mégis gyanúsak voltunk - hogyan?" A kommenteket tanulmányozva jöhet rá az ember, hogyan gondolkodnak. A jelentős anyagi és jövedelmi különbségeket sokan egyszerűen nem tudják értelmezni. Már az átlagbérre is sokan azt írják, hogy átverés az egész, ő egyetlen olyan embert sem ismer, aki ennyit keresne. Az ő buborékjában más a valóság, akinek ennél jóval több van, az mind lopta és a NER embere. 😂
A szép az a családba én vagyok a fekete bárány aki ennyi mindent tett a lányukért a kényelmes élet stb. A másik lányuk egy hegesztő férjet talált magának nem ügyködik meló után még exrába , hogy több legyen ott a feleség is 2 gyerek mellett keményen dolgozik (örökké fog) , hogy megéljenek - egy lakást egy panelt vettek babaváróval és csok hitellel) szal a hegesztő srác a szuper srác a minta apa én meg a fekete bárány após szemében aki mocsok szemét semmirekellő és lusta.. Karácsonykor ezen ment a balhé mikor ezt benyögte én lusta vagyok.. Na ezen marhára kiakadtam mikor 4 lakást kellett felújítanom idén elég kemény évem volt meló mellett ( lakó váltások ) Hamar le is rövidült a karácsonyi ünnepség ..(melós az öreg a melós a melóst tiszteli az irdista naplopó )
Törölt felhasználó2025. 02. 06. 12:58
Persze mikor kérdik miért veszünk még? Mondom ebből szeretnék élni Az nem igaz nem lehet.. (Meg neked könnyű-- de mondom ebbe munkát tettem bele extra melót lassan két állásom van azért tud a lányuk otthon lenni munka nélkül különben 1 fizetésből éhen halnánk -- jó kicsit túlzok akkor hallgatnak )Pedig a párom már 4 éve ebből él azért FIRE már ő azon dolgozom én is az lehessek.
Dehogy menőzök vele ez csak ide mertem beírni.. Frászt csak annyit mondunk és nem is én hanem a párom hogy meg egyet vettünk kérdik miből ez nem igaz stb.. Nincs menőzés egyáltalán , de ennek ellenére az írígység rosszindulat a lakás számok növekedésével egyre jobban nő.
Nyilván nem mindegy, hogy hogyan osztod meg a sikereidet másokkal. Ha napjában párszor hasraesel magadtól és órákig szopkodod felfelé magad - ahogy itt szoktad - akkor nem csoda hogy ellenszenvet vagy negatív reakciókat váltasz ki akár hozzád közelállókból is. Az anyád és testvéred jó esetben tőled független emberek, akiknek nem kötelességük ezt eltűrni vagy jópofát vágni. Ők nincsenek neked kiszolgáltatva, nemúgy mint esetleg a feleséged/gyerekeid (akikkel kapcsolatban amúgy is osztottál meg 'klassz' elképzeléseket).
Család tagok is vissza mondják , hogy van neked sok könnyű neked .. meg ha látják van követelőznek kölcsön stb vissza üthet elég keményen. Szóval nem jó ezeket a dolgokat elmondani egyáltalán az ismeretségi körnek teljesen titokban kell kezelni.
Ismerős gyerekkori barátaimnak 1-2 plusz lakásig számoltam be gyarapodásról aztán elmaradt.. a találkozók is elmaradtak. Csak a szűk családi kör tudja , de már ott is gáz elmondani hol tartunk akkora az írígység már az utolsót el se mondtam anyósnak akkora az útálat és az írígység ..(Magyar emberbe ez bele van kódolva) . Csak anyám és öcsém tudja, de már ő nekik se kellett volna elmondani..!
Hát ez könnyen lehet. Ilyen áremelkedés közepette már 1-2 szobával nagyobb ingatlan vétele is okozhat kiárazódást a piacról a lakhatási vásárlóknak. De új belépőnek se könnxű' Már nem ott vagyunk hogy 20% emelkedés egy panel esetén 2M Ft hanem 10+ (fizetéstől függően nem biztos, hogy kevés ez). Nem mindegy hogy kit hol ér utól a folyamat. Lassan talán lehet helyezkedni, hogy ki hol akarja leélni az életét.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link