Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
400 ezer család vett fel CSOK ot az elmúlt 10 évben rengetegen költöztek szebb jobb nagyobb lakásba és jutottak az első otthonukhoz akár Önerő nélkül is ( Babaváró ) Egész egyszerűen nem igaz, hogy az izom gazdagszik rajta. Persze befektető mindenütt gazdagszik a ingatlanból így van ez külföldön is a kapitalizmus játék igy van kitalálva akinek van mégtöbb lesz ( gazdagabb egyre gazdagabb a kamatos kamat hatás miatt)
Ellenzéket marhára nem fogja érdekelni a CSOK eltörlésének következménye, mert lesz jó 4 évük megszedni magukat így működik a politika. Biztos , hogy eltörlik még a TISZA is.
"Majd lesz szociális bérlakás program a migrancsnak adófizetők pénzén. 0 társadalmi hasznosság még egy gyereket sem kell felnevelni érte." --- Persze, ez a két véglet van: vagy az izomembereket tömjük ki vagy a migráncsoknak épül szociális bérlakásprogram. Szerintem meg előrébb tartanánk, ha eleve hozzá sem nyúlnak az egész szektorhoz.
Nem lesz a Csok eltörölve. Ha marad a kormány, azért. ( szerintem marad). Ha nyer az ellenzék és a támogatások eltörlésével kezdi, bukni fog. Így nem fogja eltörölni. Lehet nem ezek, nem ilyen összegben, de valami támogatás lesz.
Igen. Az a baj, hogy a támogatások felverték az árakat és azok magasan ragadtak. Az összes szaki, akit ismerek kevesebbet dolgozik, mint 2-3 éve, de jó él. Mert az óra bérét nem csökkentette, sőt emelt rajta, mert hát infla van, ugye.
Szerintem a 30-40% emelkedés irreális jövő tavaszra. Azt sem ország gazdasági, sem az emberek ( befektetők) pénzügyi helyzete nem indokolja.
Törölt felhasználó2024. 10. 01. 10:19
Majd lesz szociális bérlakás program a migrancsnak adófizetők pénzén. 0 társadalmi hasznosság még egy gyereket sem kell felnevelni érte és a bérletet le fogják lakni , mert mindenkinek a sajátja becses a bérlemény az meg csak egy bérlemény minek költsek rá úgysem az enyém ..
Nagyon gyúrnak az "ellenzéki erők" hogy a CSOK is úgy ahogy van el legyen törölve. pedig sok családosnak ( nekem is fiam keresztanyjának is ) segített lakáshoz jutni vagy jobb ingatlanba átköltözni ahol van élettér több gyerekre. ( Babaváró + CSOK hitellel vettek panelt pl. fiam keresztszülei ) Majd ez sem lesz és lehet kuporgatni a fiatal családosnak 4-5 évet az önerőre! ( Ahogy nyugaton )
abszolút indokolatlan 20% csökkenést várni, sőt valószínűleg izommannak lesz igaza, hogy az idén tavaszi árakhoz képest jövő tavasszal akár 30-40%-al drágább ingatlanokkal találkozhatunk. nincs igény a csökkenésre!
Jó, hát nyilván én sem gondoltam, hogy ez valós otthonteremtésről szól. Már csak azért sem, mert féltucat meglévő ingatlan mellé is felvehetted. Ellenben az tartom, hogy ezzel túl gyorsan és túlságosan befűtöttek az áraknak. Innen már csak erőlködés lesz, újabb támogatás megint beépül majd az árakba, megy a spirál tovább. De ettől még döglött lesz az ingatlanpiac.
Egyetértek. Semmiféle ingatlan árcsökkenés nem lesz csak pár sos adásvétel. Anyagárak se. Minden nap elmegyek a Tuzép előtt anno reggel7 kor álltunk sorba az anyagért ma döbbent csend. Szakik továbbra is Münchenben képzelik magukat. Az árfolyam is szar. PMAP kamat csökken.. Ha megindul a PMAP tőke vagy a kamat abból lakást sokan nem vesznek. Egy biztos: igazam nem lesz! :-)
Szerintem ha csökkenek 20%-ot az árak, elkezdik felvásárolni az emberek a kecókat, mert "olcsó". Az anyag árak csökkeni nem fognak. A szaki díjak sem. Mindenki pénzt nyomtat. (Eu, Usa,Kína, Mo) Én nem tudom elképzelni, hogy 20% csökkenés legyen. De kijelenteni sem tudom ezt 100%-ra, mert más dolgokban is voltam már biztos, mégis az ellenkezője lett.
Miért ha megszűnnének a támogatások amik lassan már szilárdabbak mint az alkotmány, te el tudod képzelni, hogy a felvert árak olyan mértékben csökkjenek ? (bármi 20% fölötti szerintem kb a csoda ár csökkenésben) Tisztára mint a benzinkúton, ha emelkedik a gázár azt azonnal beépítik, ha csökken azt nagyon lassan óvatossan patika mérlegen mérve...
Azt tudjuk, hogy felverték a támogatások a lakás árakat. Azt nem tudjuk, hogy mi lesz ezután. El nem tudom képzelni, hogy a támogatások megszűnjenek. Akkor pedig maradnak a magas árak.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link