Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
A társasházak közös költségét is érintheti a rezsicsökkentés módosítása. . "mivel a társasházak fűtése és a lifthasználat is sok energiát használ,
így drágulás esetén a közös költségeknél akár 40 százalékos is lehet az
áremelkedés....ha a lakók nem fizetik a közös költséget, akkor nem lesz pénz felújítani
a házakat, így egy általános állagromlásra is lehet számítani..." . https://index.hu/gazdasag/2022/07/20/energiaellatas-rezsicsokkentes-energia-veszelyhelyzet-aram-foldgaz/
48 évesen kezdtem a munkát az ingatlanpiacon, alkalmazottként, tanulással, nem mással viszont elobb nagy figyelmet forditottam annak a megválasztására hogy kitol akarok tanulni
Köszönöm az ismétlést, úgy látszik nekem kicsit több időre van szükségem az értelmezéshez, kérlek nézd el nekem… Tévedni emberi dolog, fontos, hogy fejlődjünk, javítsuk a hibánkat, Ő megtette… Nem szapultam én senkit, de tudjuk többnyire nem az iskolázottak gyülekezete az ingatlanos szakma, több ismerősöm is felcsapott, csökkentve ezzel a munkanélküliek táborát. Autószerelőmmel kifejezetten jó a kapcsolatom, szerencsére ritkán járok, mindig nagyra értékelem a tudását. Kifejezetten jó példa arra, hogy nem diploma függvénye az értelem.
Ez nem egy szakma, hanem az emberi minőség bizonyítványa. Másoknak szándékosan/nemtörődömségből okozott káron nevetni és erre közösség előtt büszkének lenni... hogy is mondjam. Aztán meg csodálkozunk (nyilván nem), hogy nem érjük utol Svá... Ausztriát sem.
2008-ban csak egy oc iroda volt az 5,ben a jozsef attila-bajcsysakkon az ece irodaház aljában, szinte mindenkit ismertem személyesen volt koztuk aki ritkán hozott ossze havi 5 millio alatti jutalékot abban az évben (meg az elozo néhányban) én vele dolgoztam ossze mert elobb kiválasztani is érdemest az ingatlanost, és csak aztán uzletelni probálni vele, nem forditva téged a kezdok gyakorlobabájának használtak, hagytad, felkészuletlen voltál
Tudom, hogy nem szabad általánosítani, csak egy kiragadott példa: 2008 - ban bementem egy V. kerületi OC irodába, megbízást akartam adni egy kerületi ingatlanra. Mondtam az utcát, erre elővette egy térképet, hogy megkeresse, mondván segítve a jó árazást. A lakás 3 utcára volt az irodától…. Többet nem fordultam ingatlanoshoz… Egy pozitívra emlékszem, 2005 -benn adtam el ingatlanoson keresztül egy házat Kalocsán. Részemről minimális helyismeret, szinte nulla hirdetési felület, szinte halott piac arrafelé. Nálam csak a 8 milliós vevők jöttek, eladta 12 -ért. Nem vonom kétségbe létjogosultságukat, de legtöbbjüknek nincs hozzáadott értéke számomra.
harom egymás utáni karácsony elott rugtam be 10-15 ugyvéd társaságában (régi baráti társaság volt) egyeduli kivulállo nem ugyvédként ha tudnád milyen teli pofával rohogtek félrészegen a kutyának sem tekintett megszopatott ugyfeleiken, lenne még egy foglalkozás aminek a tagjait szapulhatnád és lehet, hogy az autoszerelod is gunyosan rohog rajtad a hátad mogott stb
Te se így kezdted 30 évesen. Félénk első lakás vásárló vidéki apuci kuporgatott önerejével, igazi balekfogás lehet, elhiszem. Láttad Vana Tárna utcáját?
van aki nem ért ahhoz hogy kell az ingatlanosokat kezelni én megtanultam, 50-100 millio kozotti hasznot hozott ez a tudás,kozel a 100-hoz ahozamokkal egyutt aki meg nem tanulta meg, porul járhat, cserében bátran szidhatja oket, mindjárt szebb lesz a napja .. van aki a banhitel sikeres igénybevételét ésf felhasználását is megtanulja és haszna van belole van aki meg nem, és sokat bukik, és cserébe szidhatja a bankot
Az ingatlanosnak az a SZAKMÁJA hogy kezelje a vásárlót. A vevő meg Vevő, akármilyen is. Szerintem Te is tudod hogy szelektálni tilos mert soha nem lehet tudni....
Eladóként megbíztam egyet, hozott 2 nem fizetőképes vevőjelöltet, nem rajta keresztül adtam el, igazából csak az időmet rabolta. Vevőként többel találkoztam, legtöbbjük totál felkészületlen volt az ingatlanból. Egyetlen jó volt köztük, igazi értékesítő, de még ő is elcipelt egy földszinti lakásba, pedig kikötöttem, hogy az szóba se jöhet.
egy ingatlankozvetito sok dilettáns baromarci eladoval és venni szándékozoval találkozik egy eldni vagy venni kiváno sok dilettáns baromarcu ingatlanossal találkozik ... lehet versengeni ki tudja pontosabban megsaccolni az arányokat vagy vitatkozni mint az oviban, hogy ki utott eloszor kiválo idotoltés, .. amit irtam arrol is van véleményed, nem csak a sajátodat fogalmazod ujra? segitek: a véleményem lényege az volt, hogy az ittléte volt téves nem a távozása na másodszorra menni fog?
Legkésőbb ősszel már mindenki érezni fogja a válságot - tömeges elbocsátások megindulnak ( építőipar felkészül folyó munkák kifutásával hosszú évek óta nem látott visszaesés lesz a szektorban) - emelt rezsit kell sokaknak fizetni - legtöbb szektorban a megrendelésállomány jelentősen visszaesik ( építőipar különösen) - családok nettó jövedelme csökken - kivezetik az árstoppokat - infláció magas marad Cudar világ jön. Amíg nem jönnek a pénzek az euból ( legkorábban jövő tavasz) addig ebben nem lesz változás. Aki venni, építeni akar annak jó időszak lehet 2023. 2024et már pörgetni kell megint, hisz választások..
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link