Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
somogyi 2022. 07. 19. 20:44
Előzmény: #173015  Törölt felhasználó
fokozhatja, nem vagyok dühös, tőlem kiegyensulyozottabb ember nem igen van a forumban ahoyg elnézem, igen mindenki pénzből él, csak van aki megkeresi kétkezével, valaki az agyával, van aki pedig azzal hogy lehuz másokat.....
AudreyDeak 2022. 07. 19. 20:36
Előzmény: #173016  Törölt felhasználó
Ez is lehet. 
AudreyDeak 2022. 07. 19. 20:35
Előzmény: #172973  lacikonyha
Ez kb. ilyen warren buffet -es értékalapú befektetés, ami azt mondja, hogy ha jó a befektetés célja akkor mindegy mikor veszed meg ----- nem nagyon hiszek ebben, főleg nem ebben a felgyorsult kapitalizmusban.
Törölt felhasználó 2022. 07. 19. 20:34
Előzmény: #173012  AudreyDeak
Fogalmam sincs, mi lesz a jövő, lehet, jövőre ilyenkor boldog lesz, aki eladja majd ugyanazt 38 millióért.
Törölt felhasználó 2022. 07. 19. 20:34
Előzmény: #173006  somogyi
Szabad ország szabad gondolkodás, szóval miért ne merjem azt megemlíteni azt akit kedvelek?  Csak Önnek lehet? Az Ön döntéseinek eredménye a jelenlegi élethelyzete, s a sok gyűlölet ami árad Önből mások iránt, az is Ön döntése. Az Ön döntése, hogy pl. V6-os motorral rendelkező autót vezet vagy biciklivel vagy tömegközlekedéssel közlekedik. Az Ön döntése, hogy mit tesz az életével. Az Ön döntése, hogy olvassa ezt a topikot, s kap ingyen olyan tanácsokat ami segíti Önt a fejlődésben, s az élethelyzete javulásában. Az Ön döntése, hogy Önmaga adja el az ingatlanát vagy felkér valakit. Bármilyen hihetetlen, de mindenki pénzből él, még Ön is.... Fokozzuk még? 
AudreyDeak 2022. 07. 19. 20:32
Covid előtti utolsó években elindult némi külföldi ingatlan vásárlás , de vietnamiak , kínaiak, oroszok jellemzően inkább. 
AudreyDeak 2022. 07. 19. 20:31
Előzmény: #172974  Törölt felhasználó
Nem tudom hol élhetsz de az biztos hogy nem a környéken, mert akkor képben lennél. Ami írsz abból meg az jön le hogy nem nagyon. Az elmúlt 30 évben nem hallottam osztrák nyugdíjasról aki a városban ingatlant vett volna. Általában osztrákról sem sokról. Egykét ellenpélda volt talán. Az osztrák nyugdíjas meg ha vett is régebben akkor falvakban házat inkább. - De az elmúlt pár évben (covid előtt 2-4) lecsökkent a számuk. (nagyszüleim ex-szomszédja is eladta a házat) En ezt azzal magyarázom, hogy a határmelletti idősebb korosztály aki szimpatizált velünk lassan kihalt, a fiatalabbaknak meg mi már nem jelentünk nagyon különlegességet. - Amúgy ezt nagyon jól tudom, mert ismerem a fiatalabb osztrák generációt. Aki nagyvárosokból kiköltözik az bőven talál burgenlandi és steiermarki falvakban eladó házakat, sokkal jobb infrastruktúrával , egyre csökkenő árkülönbséggel. ---- Amúgy meg megy Thaiföldre meg ide - oda (legalábbis Covid előtt)
A kint dolgozó magyar réteg jelent egy felvásárlóerőt, igen.
AudreyDeak 2022. 07. 19. 20:22
Előzmény: #172972  Törölt felhasználó
Köszönöm az elmúlt pár év bemutatását. :))) Es? Hogy jön ez a jövőhöz? -- Ugyan nem kérdeztem rá (más ügyben jártam ott) de én gázcirkós - radiátoros fűtést láttam, mintha víznek villanybojlert is láttam volna. Ezt nem nevezném rezsibarátnak. Lapostetőre feltolhat a 2 tulaj esetleg napelemet - olyan nehezen nem megy a megegyezés. Ez tény. 
somogyi 2022. 07. 19. 20:20
*ilyeneket.
somogyi 2022. 07. 19. 20:19
mivel csak karaktereket látunk a hangsulyomat se lehet érzékelni, teljesen nyugodtan irtam amit irtam, szabad országban élünk addig erőlködök ameddig jólesik , én nemtudom amugy mivan itt az emberekkel, itt vagytok egy gazdasági forumon, és szurkálodtok kostolgatjátok egymást,mindenkinek nehéz az élete de azthiszem itt a többségnek elég jo élete van, több tiz szaz milliokkal dobáloznak, és ennek ellenére is ilyenek irkálnak :D agyam eldobom tőletek, csupán érdeklődök a kedves ingatlanostól. de oh wait, tudom, ő segiti az álmokat megvalositani.  
lacikonyha 2022. 07. 19. 20:13
Előzmény: #173006  somogyi

mér jopárszor demonstráltad hogy nem vagy kompetens ingatlanos minosito
már mindenki tudja
min erolkodsz még?
Törölt felhasználó 2022. 07. 19. 20:11
Előzmény: #173007  Törölt felhasználó
Bocs, devizahitelkárosultakat akartam írni.
Törölt felhasználó 2022. 07. 19. 20:10
Előzmény: #173005  lacikonyha
"igy a konyhakést is szidhatja bárki aki bután elvágja vele a kezét, egybol  nem fog annyira fájni" - hitelfóbiások figyelmébe is 
somogyi 2022. 07. 19. 20:08
Előzmény: #173004  Törölt felhasználó
udv, hát annál a bimbó uti ingatlannál brutto 3.3 millio egesz korrekt ár egy kis intézkedésért:D jah persze ha 1.9 szazalekos jutalék van rá, gondolom azon még több. becsületesneppert ne merje szerintem az ingatlanossal egy lapon emlegetni igazabol egy szövegkörnyezetbe se tenném, ő 30 éve a pályán van és ő mondhatni ért hozzá. egyszeruen nem tud olyat monani olyan előnyét az ingatlanosnak ami megérne milliokat a vevő vagy elado kárára, tizen huszon ezerért oké , na de milliokért mivan????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
lacikonyha 2022. 07. 19. 20:07
Előzmény: #173001  Törölt felhasználó

tobb mint 12 évig dolgoztam ossze ingatlanosokkal
50 millio felett van amit kozvetlenul koszonhetek nekik, hozammal egyutt 100 korul
csak én megtanultam bánni veluk, amit elmulasztott itt kivétel nélkul mindenki aki elégedetlen veluk
ha te sem tanultad meg ugy használni oket hogy hasznot hozzanak neked, az a te hibád, és szold le oket buszkén, nagyobbnak fogod érezni magad ettol
igy a konyhakést is szidhatja bárki aki bután elvágja vele a kezét, egybol  nem fog annyira fájni
Törölt felhasználó 2022. 07. 19. 19:54
Előzmény: #173001  Törölt felhasználó
Örömmel hallom, s köszönöm 🙂✌️. Tudod, van azért ennek a társadalom által lenézett/előítéletes szakmának szépsége is. Jelenleg az ügyfeleink túlnyomó többsége azok az emberek, akik napközben dolgoznak s az idő elfoglaltsága miatt bíznak meg az értékesítéssel. Az is igaz, hogy ez egy kényelmi szolgáltatás, hiszen bárki szabadon feldobhat egy pár sort a netre, s fogadhatja a hívásokat, kezelheti az egészet. Nincsenek mások, csupán élethelyzetek... Az is igaz, hogy sok a kókler közöttünk is, aminek nem örülök, erre írtam nemrég, hogy örülök ha egyre kevesebben adják fejüket a "könnyű pénz" reményében erre a pályára. Szóval tisztuljon csak a piac, tisztuljon 🙂. Hamarosan lecseng ez az illúzió, mivel a minőség utat tör magának 🙂... Bocsi, de szerintem még csak most kezdek belelendülni igazán. Modern világ, modern és humános felfogás szükséges hozzá, melynek az egyik alappillére, hogy úgy kezeld mindenki ingatlanát, ahogy azt a piac is elvárja. Ugyanis nem az eladó érzelmi döntései határozzák meg a vételt, hanem a vevő 
ár/érték szemlélete. Ehhez szükséges lesz az eladónak egy amolyan a vevőnek szóló Tisztelet, ami a hirdetés minőségében nyilvánul meg. Verseny van, verseny lesz 🙂... Ciklusok jönnek mennek, ám nincs ideje mindenkinek az ingatlana eladásával törődnie. Ezért van pl. a bróker, ezért van a hiteles, stb... Érdekes, nagyot megy az autók terén a " becsületes nepper ", holott mindenki el tudja adni az autóját, s nagyot megy a műszaki ellenőr a " Szakiellenőr " is, mert hát ugye mindenki ért a házépítéshez is...  Nagyon gyerekcipőbe van még az ingatlanos szakma, én abban tudok segíteni, hogy optimalizálom az egész folyamatot 🤷‍♂️... Amikor majd rájönnek az emberek, hogy egy jó ingatlanos előny, mint hátrány, akkor minden rendben lesz 🙂✌️... 
lacikonyha 2022. 07. 19. 19:52
Előzmény: #173002  Vodafonelive

koszonom hogy rám irtál, legyszi áruld el a szándékod,  az én mondokámat
- alátámasztani
- kiegésziteni
- cáfolni
kivántad e, mert nem jottem rá
Vodafonelive
Vodafonelive 2022. 07. 19. 19:34
Előzmény: #172947  lacikonyha
Mielőtt saját lakásba költöztem volna kicsit több, mint másfél évig béreltem szobát fixen 75e forintért (minden benne volt). Lakótársaim a tulajdonos 41 éves, egy 43 éves szabadúszó és egy 31 éves jobhopper.
Mind a 3 megtanított valamire.: a tulajdonos 10 év külföldi munkájából összeszedett pénzből megépített egy szipi-szupi házra felhúzott 2 szintet, napelemekkel, elektromos fűtéssel, cserépkályhával és pb-gázpalackkal. ~120 négyzetméterrel és 3 kiadható szobával (viszont teljesen ráment az egészsége és majdnem leszázalékolták). A 43 éves szabadúszó megtanította azt, hogy ha az életben 20 évet lehúz valaki CSAK ÉS KIZÁRÓLAG feketén a covid alatt beszipi-szopizza a vírust, ha kórházba kerül, nincsen semmire biztosítása, mának élt folyamatosan, elveri valamire ha van valami, többször nem vette észre, hogy átverik az már sajnálatos. 31 éves (közgáz diplomás) jobhopperünk megtanította azt, hogy 1 év alatt 5 munkahely és előtte az életében ennek nagyjából a kétszerese nem túl jó az önéletrajzban, nem tud mit kitalálni és a próbaidő utolsó napján felmond és ismét munkanélküli lesz 2-3 hónapig, ameddig a 3 havi bérből megmarad a félretett lóvé parára int. Valaki írta, hogy bizonyos körülmények is befolyásolnak abban, hogy ha egy helyen laksz (környezet), éreztem, hogy mindent meg kell tenni, hogy kitörjek és ahogy tudok lépek. Sikerült, alapvetően emberileg a jobhopper kivételével mindegyik full normális volt.
Törölt felhasználó 2022. 07. 19. 19:22
Előzmény: #172998  Törölt felhasználó
Nem, Veled semmi gondom.
Magammal meg pláne. Fáradt sem vagyok.
Valóban, az "ingatlanos" szakmát nagyrészt feleslegesnek tartom. Az esetek 90%-ában semmi hasznot nem hajt senkinek sem, sőt, kárt csinálnak.
Nem Veled van bajom, csak javaslom, hogy válassz, valami hasznosabb szakmát. :)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek