Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
alexander7 2021. 08. 24. 13:35
Előzmény: #129957  szieszta
#129960
Így van. Az időben felvett hitel (3-5 évvel ezelőtt) az új kárpótlási jegy. Itt is írták már korábban és szerintem is a nyugati irányzat felé haladunk, vagyis az írtó drága ingatlan árak felé. Drága a segédmunkás, még drágább a jó szakember, az alapanyagokat pedig már említeni sem kell. Nem látom hogy lesz ebből érzékelhető áresés. Ha pedig lesz, akkor nem a bevásárlás lesz sokak legnagyobb gondja. Az ingatlanra úgy kell tekinteni, amiben benne áll az egyre drágább munkaerő. Aki megtermeli az alapanyagot, aki szállítja, aki felépíti, stb. 
***
Írta valaki, hogy miért nem fele annyi a régi, 20-30 éves ház, mint az új. Egyrészt lokáció, lokáció, lokáció. Valszeg jobb az infrastruktúra, közelebb a bolt, buszmegálló, tópart. Másrészt ugyanez történik az autópiacon is. Az egyre drágább újak húzzák a használtakat is. Az 5 éve vásárolt autómat egy hete annyiért adtam el, mint amennyiért 5 éve vettem. Tény, hogy patika állapotban volt, szervizelve, karbantartva. Gondoltam akkor az autó az új középtávú befektetés mostantól :).
***
Szóval jönnek a nyugati árak, élethosszig tartó hitelek, kérdés, hogy a fizetések ezt fogják-e követni? Rövid távon szerintem biztosan nem. A merci meg a bmw sem azért jön ide, hogy nekünk jobb legyen. 
***
Illetve a társadalmi feszültségek is nőni fognak. Egy igazán jó burkoló, kőműves már 100ezres napidíjakkal operál. A fiatal orvos aki beletolt 6+4 év tanulást, majd szakvizsgát, pedig majd nézegeti hogyan tudná kifizetni a kőművest. A tanárnak már eszébe sem jut, de sok más diplomásnak sem.
kkpp 2021. 08. 24. 13:30
Előzmény: #129952  Gaguse
#129959
Az USA-ban van eléggé sok aggasztó dolog, amire figyelnünk kell, tekintve, hogy ők a világ vezető gazdasága. Folyamatosan hosszabbított kilakoltatási moratórium, az általad említett munkanélküli segélyek miatt kialakult munkaerőhiány. Redditen lehet olvasgatni az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatti ellátási nehézségeket. Ezek lokálisak, de azért eléggé árulkodó, ha a gyorsétteremben a menü fele nem elérhető, mert nincs alapanyag. Azt is sejteni lehet, hogy ez amiatt is van, mert az amerikai gazdaság túlzottan ráutalta magát a kínai importra alapvető cikkekben is. Ha nem jön be elég konténer Kínából, akkor hiány lehet take-away poharakból. Mi itt Európában semmi problémát nem tapasztalunk ebből, minden polc tele a boltokban, az gyorséttermek tele. Na, jó, azért ha valaki böngészi az Ikea honlapját, itt is vannak ellátási gondok. De tény, hogy nem olyan látványos, mint az amcsiknál. A járványt is itt leírjuk, mert az átoltottság elég jó az unióban és az USA-ban, viszont a statok nézve Ázsiában meg kezd felgyorsulni a dolog, mert ott sokkal rosszabb az átoltottság. Ha ott bajok lesznek, azt nem kell gondolom elmagyarázni, hogy megint csak az árúhiányt fogja nálunk növelni és az USA-ban. Az USA-beli problémák másik oka az ellátási láncok zavarai a munkaerőhiány mellett. És most fog jönni a karácsonyi szezonra a bevásárlási láz, főleg mivel sok a lakossági pluszpénz mindenhol, van miből költeni. Ez csak tovább fogja fokozni a stresszt a szállítmányozási láncokban, még jobban szétnyitja kereslet-kínálat ollót, és még nagyon árakat és inflát fog indukálni. A FED-es pénznyomtatásból a tőzsdei lufit brutálisra fújták az elmúlt egy évben. De egyébként minden rendben van. A FED még nyomtat egy kis pénzt, emel pár százalékpontnyi kamatot, és a problémák huss, újra csak megoldva. Ja, nem.
szieszta 2021. 08. 24. 13:15
Előzmény: #129956  berlini
#129957

Teljesen igazad van. Ez nagyon hasonló, mint a rendszerváltás után nem az volt a sikeres, aki megfontoltan vállalkozott, hanem akik kft.-ket vittek csődbe, óriási hitelekkel leterhelve. Akkor azt mondtam, majd eljön az idejük és majd megbűnhődnek. Aztán nem történt semmi. Gazembereké volt a világ.
Most, aki a jövőjére gondolva, visszafogottan él, az a vesztes, aki meg költekezve dorbézol, az meg virul. A bosszantó az, hogy már 5 éve mondogatják, hogy majd megbánják, de nem úgy néz ki.
Az öregjeinktől sokszor hallottam, hogy jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok, vagy jobb félni, mint megijedni. Úgy látszik, ez már nem érvényes.
berlini
berlini 2021. 08. 24. 12:58
Előzmény: #129941  Gaguse
#129956
Egyértelmű vesztesei az elmúlt évek pénznyomtatásának (higgitásának) azok akik alacsonykamatozásű de biztosnak látszó eszközökben tartják a pénzüket.
Nyertesek meg azok, akik kockáztattak, de cserében álomhozamokat realizálhatnak egyéb eszközökben.
(Részvény, ingatlan, kriptovaluták, )
És ez természetesen nem helyes.
Egyféleképpen lehetett volna ezt megakadályozni, ha az államokat kötelezték volna már évtizedekkel ezelőtt arra, hogy kiegyensúlyozott költségvetéseket tervezzenek és be is tartsák.
De ez a hajó már elment.
Most isszuk meg a levét.
Matolcsi javára irom egyébként, hogy folyamatosan próbálja rábeszélni a kormányt arra, hogy ne legyen az GDP arányos államadóság még a 2011-13-as szinteknél is magasabb.
Ma ugyanis konjunktúra van. Jövőre is azt várjuk.
Mikor ha nem ilyen jó években kellene adóságot leépiteni?
De egyenlőre nem hallgatnak rá sem. Inkább túlfűtik a gazdaságot és ezzel inflációt erősitenek és államadóságot növelnek.
szieszta 2021. 08. 24. 12:52
Előzmény: #129919  Gaguse
#129955

Nem én lovagolok, hanem a lányom. Csak én fizetem. Ugyanígy van na fodrász is.
Csak arra akartam kilyukadni, hogy nem a hiány miatt van az infláció, hanem a hitelek szétszórása okozza. A bankok kínálgatják és egymásra licitálnak. Magyarországon a támogatások is nagyon torzítják a piacot, de látszik szépen korrigál. Amint elkezd úgymond normalizálódni, rögtön találnak ki valami más ösztönzőt.
Több szlovákiai ismerősöm van, ott kevésbé robbantak az árak, de ott is az ingatlanhitele miatt jócskán emelkedtek. Eurós ingatlan hitel, 0,4%-os kamat. Nagyon csábító, mikor az infláció meg 5% körüli.
Sokan vesznek fel ilyen hitelt, amit aztán jobb kamatra befektetnek, de nem az ingatlanpiacon.
lohran 2021. 08. 24. 12:52
Előzmény: #129949  Gaguse
#129954

egyre nagyobb kárt okoznak anyagilag de erkölcsi pusztítás a legnagyobb ezzel a GDP,növekedés hajszolással.
Az élénkítés pedig nyílt lopás.
Kénytelenek voltak eltörölni a jegybanki finanszírozás tiltását.
mi a következő lépés ?
meddig károsítják az embereket és ugrasztják egymásnak.
mikor robban fel ?
az eredmény kis hazánkban már látszik.
inflától lémaradó bérek,
űrbéni lakásárak,
űrbéni hitelek,
magas élszabadulni készülő ( helyenként élszabaduló infla, )
1000 ft os ócska gyümölcs,zöldség a polcokon de már az is hiányzik.
De a Finesz csak tovább osztogat és 0 % hitelezi a haverokat.
mi lösz ennek a vége ?
berlini
berlini 2021. 08. 24. 12:49
Előzmény: #129952  Gaguse
#129953
Igen, utólag látszik, hogy a helikopter pénzzel túllőttek a célon, mert sokan azért nem dolgoznak mert kivárnak, élnek a tartalékokból.
Ez most visszaüt.
Sok szabad munkahely vár hiába, miközben a munkanélküliség relative magas.
Gaguse
Gaguse 2021. 08. 24. 12:42
Előzmény: #129947  berlini
#129952
az egyetlen dolog ami miatt a fed hezitál, azok a rossz macro és foglalkoztatási adatok. de amíg nyomják a stimmy paycheck-t addig mire számítanak? Moratórium+stimmy check = nem kell dolgozni menni :D 
berlini
berlini 2021. 08. 24. 12:41
Előzmény: #129950  Gaguse
#129951
A FED-et más mozgatja:
- teljes foglalkoztatottság elérése
- GDP robosztus növekedése
és csak harmadsorban az inflációs cél alatt maradás.
Van egy nem kimondott, de legalább annyira fontos céljuk is:
- az állam tartozásainak felvásárlása, ami a jövőben növeli a költségvetés mozgásterét.
Gaguse
Gaguse 2021. 08. 24. 12:35
Előzmény: #129947  berlini
#129950
ha megfogják, akkor nem lesz infla, viszont helyre állna a supply/demand. most csak olajat öntenek a tűzre és szőnyeg alá söprik a problémát
Gaguse
Gaguse 2021. 08. 24. 12:33
Előzmény: #129946  lohran
#129949
+ nyomtatják a fake money-t :D ingyen ebéd pedig nincs... és még szídják a török lírát lol :D
lohran 2021. 08. 24. 12:29
Előzmény: #129946  lohran
#129948
Egy normális út van.
A populista szarok élzavarása és a gdp,növekedés meg a többi károkozás beszüntetése.
Normál ,lassabban müködő gazdaság köll ami takarékos és reális alapokon nyugszik.
berlini
berlini 2021. 08. 24. 12:23
Előzmény: #129945  Gaguse
#129947
Ha megfogják akkor megkockáztatják, hogy nemcsak a megtakaritások értéktelenednek el, hanem beindul egy egyre gyorsabb nagy károkat okozó gazdasági válság.
lohran 2021. 08. 24. 12:15
Előzmény: #129941  Gaguse
#129946
Mitől fél jelenleg jobban a populista kormány ?
A plebs haragjától az infla miatt vagy a csapok elzárása miatti plebs jövőbeni haragjától ?
Tolják a problémát maguk előtt és a simlis utat pénzgyártást választják egyelűre.
Mint itt Fineszesek
Gaguse
Gaguse 2021. 08. 24. 12:11
Előzmény: #129944  berlini
#129945
elég idegesek is, nem igazán tudják hogy mi van most. szvsz ezt az inflát most meg kell fogni, azonnal. Elértéktelenedik minden, megtakarítások, nyugdíjak, minden... nem jó ez..
berlini
berlini 2021. 08. 24. 12:06
Előzmény: #129941  Gaguse
#129944
Én véletlenül sem azt állitom, hogy a FED könnyű helyzetben van.
Nagy bukta lesz, ha nem sikerül.
De ezt ők is tudják, igy inkább a kisebbik rosszat a megszaladó inflációt választják és minden áron beinditják a gazdaságot.
berlini
berlini 2021. 08. 24. 12:03
Előzmény: #129942  kkpp
#129943
Az elmúlt 100 év tapasztalatai (banki ciklusok) pont azt igazolják amit leirtam.
Nem én találtam ki.
Igy én ehhez nem tudok mit hozzátenni.
A Te dolgod, hogy továbbra is becsapod magad és várod azt ami nem jön.
kkpp 2021. 08. 24. 12:00
Előzmény: #129936  berlini
#129942
"Emelkedő kamatoknál nőnek majd a marzsok és a konjunktúra miatt nőnek a potencionális hitelfelvevők jövedelmei is."
A szokásos berlini-féle önigazoló komment, ami alapvetően jól hangzik, hogy éppen a saját magát igazolja, csak sántít. Az emelkedő kamatok a hitelezést és a konjunktúrát épp, hogy visszafogják. Az emelkedő kamatok pont visszafogják a hitelezést egyre jobban. Ezért nem akar senki sem kamatot emelni igazán, egyik központi bank se.
Gaguse
Gaguse 2021. 08. 24. 11:55
Előzmény: #129940  berlini
#129941
értelek, de én viszont nem bízom a FED-ben, hogy bármit is betudna indítani, majd meglátjuk, de sajnso a jövedelm hatalmas lemaradásban van már most az inflához képest. Ezt már nem lehet sima béremeléssel kopenzálni, itt már mindenki vesztett sajnos...

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek