Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ok, nem ment át amit írtam... - Persze az is van amit mondasz, de kitörni ha vki nagyon akarja és sokmindenról lemond van lehetősége ha szegény helyről jön is - Én azt mondom ( mondtam ) , hogy átlagban egy ma élő ember sokkal többet költ olyan jóléti dolgokra amikre régebben kevesebbet költött mert vagy nem is léteztek vagy léteztek de nem volt akkora igény rájuk. - És emiatt jut ( marad ) sokesetben kevesebb arra, hogy legyen saját lakás egy átlagos embernek mint régebben
Felsővezetőnek hívják nálunk ( meg tök sok helyen az autóipari cégeknél azokat ) akik a management tagjai. - Egy managementen belül mkndenkinek megvan a szerepe, gyártás, logisztika, pénzügy, HR, Q, stb... - Kicsit "van rajta sapka vagy nincs rajta sapka esete" amin erőlödtök itt páran:) De nem baj ez, mert ez megerősít abban, hogy jól csinálom a dolokat.. :) - IT-ban utazol? Az mit jelent pontosan? Lehetsz egy cégnél akit akkor hívnak ha " megint nem tudok belépni" vagy lehet többszáz milió vagy akár mrd-os saját céged is...
A szegények nagy többsége nem azért szegény mert mindenét elkölti ha kell, ha se. Leginkább azért szegények mert szegény családba születtek egy rosszabb környéken és sosem volt lehetőségük kitörni. Ezt a tatabányai ipari parkban ülve neked kellene tudnod a legjobban.
"milyen egyéb költséget kell fizetni az adón felül?" - úgy látszik nem jó a rövidtávú memóriád, de idézek a saját mai hozzászólásodból (#82004): "Normális szolgáltatást nyújtok. Amint van bármi igénye a bérlőnek egyből ugrok és csinálom." - de, hogy írjak példát is: eldugult/eltört cső, elromlott mosogatógép, mosógép, stb.
Bocs, de termelési igazgatóként ilyen számításokat produkálsz, majd bevallod, hogy a volumenpályához nem engednek közel, akkor inkább line manager vagy, mint felsővezető... Én legfőképpen IT-ben utazok.
Ennél furcsább az, hogy állítólag kiad egy kazal lakást és láthatóan fogalma nincs arról, hogy a lakás bevételével nem lehet nettóban számolni, mint megmaradó összeg. Nekem az a tapasztalatom, hogy 80%-al érdemes számolni, igaz én adózok is, de adózás nélkül is vannak költségek és üresjárat. Panel esetében elfogadom, hogy felmehet 85%-ra, mert kisebb a fenntartási költség, főleg, hogy nem kell a kazánnal foglalkozni, ami az én esetemben elég sokat benyel, de nem akarok úgy járni, hogy a bérlőket elkábítom vagy a tél közepén nem lesz fűtésük. Beraktam nekik jelzőket is, mert lesz.rom azt a pár ezer forint kiadást, nem akarok börtönbe menni, mint ahogy az a rövidtávús járt, akinél meghalt a bérlő a kazán miatt. Ha meg adót nem akar fizetni, akkor gyakorlatilag azt történik, hogy ellopja az államnak járó részt, hogy a gyerekének adja. Hatékony, de nem elegáns.
Mostmár "EZ " vagyok :) - milyen egyéb költséget kell fizetni az adón felül? - a közös ktg.et természetesen a bérlő fizeti azzal együtt a 110k-t füzet + a rezsi
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link