Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 06. 12. 12:32
Előzmény: #75539  Törölt felhasználó
#75540
Sok 10 milliós portékát árul, és belekényszerít, hogy csúszka húzogatással szedjem ki a csoda honlapról az  egyes lakások árait? Ez egy totál szándékos dolog, hogy add meg az adataid, aztán jól megdolgozunk majd, amíg le nem kopsz, vagy nem veszel. Képzeld el, hogy pl autót veszel, aztán csak az adataid megadása vagy csúszka húzogatás után tudod meg az árat. Komolytalan és simlis az összes, aki ezzel próbálkozik.
Törölt felhasználó 2020. 06. 12. 12:27
Előzmény: #75537  Törölt felhasználó
#75539
Ha jobban megnézed van egy ár-csúszka.
A min 50 misi, ha a max-ot lehúzod 60-ra már 10 alá csökken az elérhető lakások száma, ellenben méretben talán egy volt, ami 50nm-nél volt így több :D.
Swixx 2020. 06. 12. 12:26
Előzmény: #75532  Alexander_Greybeard
#75538

Nekem egyébként van passzív jövedelem is, 15 éve csináltam pár honlapot, amit évente 2 órában lefrissítek, aztán jön a hirdetési bevétel a Google-tól. De az sem az ölembe hullott, hanem nagyon sok órát bele kellett tenni (a szaktudás, a HTML megtanulása, stb). Szóval inkább úgy mondom, hogy eleinte mínuszos volt, aztán meg 1-2 év után nyereséges lett és szerencsére most is hoz valamennyit.
De már ilyet se lehet csinálni, mert ma már egy sima honlap semmire nem elég a keresőben. Meg amit ma termel az a pár honlap holnap, az feleannyi sincs, mint 5 éve volt. De tény, hogy ezért a pénzért kb. semmit sem csinálnom jópár éve.
A lakásom kiadása alig tud többet megyeszékhelyen, de áll benne 10+ millióm, meg lehet stresszelni ezer dolog miatt. Más kérdés, hogy azt pénzre lehet váltani, míg egy honlapot nem tudok eladni a lakás árának negyedéért sem, hiába termel akár feleannyit is.
Átlagember mára meg "kiárazódott" az ingatlanból, a netes dolgokból is, marad az MLM, meg a Revolutos Teslás bohóckodás.
Törölt felhasználó 2020. 06. 12. 12:14
Előzmény: #75534  alexmanex
#75537
Ezek is titkolják a lakások árait. Ha megadom az adataim (név, telefonszám, email cím), még árakat is megtudhatok. Csak olyan megoldás van, hogy elfogadom az adatkezelési szabályzatukat, melyben csak az az opció, hogy marketing és reklám céllal kereshetnek. Hát nem, nem akarom, hogy keressenek. Az ilyen GDPR ellenes dolgok nekem nem frankók, egy értékesítési árhoz egyáltalán nem szükséges a személyes adatok bekérése, és a marketing bullshit küldés kötelező elfogadása. ideje lenne hivatalból a körmükre nézni a fejlesztőknek, mert nagy divat lett náluk mindez. 
Murdoch 2020. 06. 12. 11:54
Előzmény: #75534  alexmanex
#75536
Talán ezért jön ki legalább egy pozitív cikk naponta az új építésű lakáspiacról...
medve4444
medve4444 2020. 06. 12. 11:40
#75535
Sziasztok, előre is bocsi, tudom sokaknak spamként fog hatni, de létrehoztam egy kérdőívet, mely a fórumozókról szólna, segítene megérteni pár folyamatot........amennyiben valaki kitölti akkor neki nagyon köszönöm :)https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScFw-tyFmXMT4AQXsA9XIx0KmjQJf4gEk4GxKCtyomZSJ0DRQ/viewform
alexmanex 2020. 06. 12. 11:38
Előzmény: #73693  Alexander_Greybeard
#75534
https://fagyongylakopark.hu/hu/lakasok
Elkészült 160 lakásos lakópark, 65 eladó lakás (41%). Hogy van ez, hogy egyre csak növekszik az eladatlan lakások száma.
Ez a passzív jövedelem egy rohadt nagy félreértés vagy átverés. Ki honnan nézi.
Elég csak körbenézni itt a fórumon. Rengetegen tőzsdéznek és/vagy adnak ki saját lakásokat. Munkahelyük nincs, a saját pénzüket forgatják (az most mindegy, honnan van, az a múlt), saját eszközeiket felügyelik. Bérlőket és lakást keresnek, felújítanak, hitelt keresnek, grafikonokat néznek, híreket és elemzéseket olvasnak, új dolgokat tanulnak, fórumokon keresik azokat a lehetőségeket, amikről még nem hallottak stb. Ez minden, csak nem passzív. Ez aktív munka, csak saját maguk tőkéjéből saját maguknak állítanak elő hasznot. MLM előtt ezt még vállalkozásnak hívták. Persze gazdagabbak, mint egy átlag munkavállaló és kényelmesebben élnek, de a kockázatuk is nagyobb. Ha nem figyelnek oda, akkor hamar nullázódik a tőke.
Passzív jövedelme néhány kiváltságos családnak van, akiknek saját befektetési irodájuk van sok alkalmazottal, akik szervezik és felügyelik a befektetéseket. Magyarán saját tőkéjüket mások forgatják helyettük és jogilag is meg van oldva, hogy mindig a tőke tulajdonosának érdekei legyenek az elsődlegesek. Az ilyen családban csak arra kell figyelni, hogy az adott éves költségkeretüket ne lépjék át túlságosan. De még erre is kapnak figyelmeztetést a könyvelőiktől. Trust és family office, ha valaki jobban utána akar olvasni. Érdekes dolgok.
Swixx 2020. 06. 12. 10:40
Előzmény: #75529  franc0
#75531

Oszt' meséld már el, miből nyit valaki hamburgerest? Részvényeket? Kiadó lakást?
Mert ez a logika akkor állná meg talán a helyét, ha mindenki pl. érettségi után fogná magát és örökölt vagyon meg szülő segítség meg eladósodás nélkül nekiállna passzív jövedelmet generáló dolgokat megszerezni 1/1-ben.
-
Ilyen nem volt és nem is lesz. Soha. Szóval hagyjuk ezt a "neked is lehet passzív jövedelmed, ha akarod" baromságot. Igen, lehet. Bárkinek. Mint ahogy bárkiből lehet miniszterelnök, űrhajós, meg világbajnok focista is. De végül nem >>mindenkiből
-
Az pedig egészen más téma, ha valaki 20-40 év munka után tud már befektetni valamibe, mert ügyes-szerencsés-tehetséges volt. Vagy éppen adócsaló vagy (éppenmost) nerközeli rohadék.
Zoom1
Zoom1 2020. 06. 12. 09:19
Előzmény: #75527  Swixx
#75530
Itt a gyárat segédek építik fel, kb 3 szakmunkásra jut 7 segéd, akik ált uazt a munkát csinálják, de 24 órában van távol a családtól, nem 10-12ben, amire könnyen rámehet a kapcsolat is....
Otthon alkalmi és idénymunkával kicsit jobban lehet keresni, de ott az üresjárat, ami el is viszi a pluszt. Télen ált elmennék bizti őrnek, vagy telel. A vállalkozók mindig sírnak, soknak persze több kocsija van, így hiteles...
franc0 2020. 06. 12. 09:01
Előzmény: #75525  Swixx
#75529
Ne tégy úgy, mintha nem értenéd.
Arra gondol, hogy nem alkalmazottként, munkabérből élni.
3 ilyen jövedelem típus van alapvetően: osztalék, árfolyamnyereség, kapott kamat.
Pl ha nyitsz egy hamburgerezőt ahova felveszel 4 tizenévest, akkor osztalékjövedelmed lesz.
Ha veszel SP500 határidőt és fél év múlva drágábban eladod drágábban, árfolyamnyereséged lesz.
Ha MÁP+t veszel, kamatot kapsz.
Lakás esetén meg vegyes a kép, van árfolyamnyereség is meg osztalék is.
Az más kérdés, hogy a fentieket kivétel nélkül azok termelik ki akiknek munkahelyük van, dehát a nép kapitalizmust akart.
Vagy várjunk csak, ki is csinált itt rendszerváltást valójában? Na ugye...
Toniba 2020. 06. 12. 09:00
#75528
Lehet itt vitatkozni mennyit keres egy fodrasz vagy segedmunkas.
Teny hogy ilyen aron egyre kevesebben veszik a budapesti lakasokat.
Swixx 2020. 06. 12. 08:58
Előzmény: #75523  Zoom1
#75527

Találkoztam pár hónapja egy pesti építőipari vállalkozóval, aki előadta, hogy hány cége van, hogy 15-ért nem talál segédmunkást, stb. Aztán megjelent a találkozón egy 25 éves szuzukival a családjával. Azzal a fajtával, amibe akkor sem ülnék bele közúton, ha nagyon muszáj lenne, mert életveszélyes volt már új korában is.
-
De dolgoztam olyan helyen is, ahol szerszámgépeket adtak el és jött a sok "gazdag" villanyszerelő, ács, stb és kb. mind nekiállt sírni, hogy de az interneten ez a gép 2-5-10 ezerrel olcsóbb. Volt olyan építőipari vállalkozó is aki elmondta, hogy igen, nyáron fut a szekér, télen meg kevesebb jut neki, mint az embereinek, mert azokat fizetni kell végig, különben tavaszra egyedül marad.
Biztosan van egy réteg, aki hülyére keresi magát és elégedett is az életével, de nem sok ilyet láttam személyesen.
buyandhold 2020. 06. 12. 08:57
Előzmény: törölt hozzászólás
#75526
lehet uj eletcelt kellene keresni...szerintem a szegenyeknek el kellene engedni ezt a lakastulajdon temat... sajnos ez a jolet ara, hogy bizonyos dolgokrol le kell mondani
Swixx 2020. 06. 12. 08:51
Előzmény: #75517  rbbj11
#75525

Tudsz küldeni katalógust? Melyik MLM-be kell belépni, hogy olyan okos legyek, mint te? :D
A "munkahely nélküli jövedelem" majd a jövőben tud létezni, de 2000 előtt ilyesmiről szó sem lehetett. Akinek volt, az vagy tőkés volt, zsarnok vagy csaló. 1-2 kivétellel.
-
Gondolom nem érted azt a részt, hogy valakinek, sőt nagyon sok embernek dolgoznia kell ahhoz, hogy egy nagyon minimális szinten működjön a civilizáció. (orvos, rendőr, tanár, takarító, sofőr, kereskedő, termelők). Írd már le bármennyi sorban, hogy miből keletkezik az érték (a fentiek eredménye), amikor mindenki csak a passzív jövedelméből él.
Swixx 2020. 06. 12. 08:45
Előzmény: #75505  PBoborjan
#75524

Ismerek olyat, aki milliárdos volt már a 90es években, mert olajszőkítéssel foglalkozott, aztán játszották az eszüket 10 évig. Most pár éve szuzukival jár meg maradt egy nekik egy 20 milliós ház, mert az a valamelyik gyerek nevére került.
Olyat is ismerek, aki 150 nm-es háznál kisebben, meg 5 csillag alatt nem érzi jól magát. 45 éves korára agyára ment a pénz teljesen, csak arról tudott beszélni, az asszony meg lelépett mással. Sokkal-sokkal szerényebb jövedelművel.
Se őket nem irigyeltem soha, se azokat, akik most szaladgálnak menő autókkal, nyakig hitelben úszva. Aki ténylegesen vagyonból, pláne tisztességes munkával szerzett vagyonból vásárol topkategóriás cuccokat, az a lakosság 1%-a lehet. Meg van még 1-5% bűnöző, adócsaló, politukusközeli féreg, aki a közvagyonból vagánykodik, aztán nagyjából ennyi.
Zoom1
Zoom1 2020. 06. 12. 08:44
Előzmény: törölt hozzászólás
#75523
Szerintem abból van a zavar, hogy köszönőviszonyban sincs, amit a "vállalkozó" elszámol ill kifizeti melósnak. Ha segedként ennyit lehetne keresni, akkor nem sokan jönnének ki dolgozni. Dániában, ahol most dolgozom 600-800 nettó a segéd (+ szállás).
Swixx 2020. 06. 12. 08:34
Előzmény: #75499  Törölt felhasználó
#75522

Segít lehúzni a pesti millijomosokat, akik nem tudnak egy lyukat befúrni a falba. :) Az ilyenre tökéletesen alkalmas egy nyócosztályt végzett félalkoholista napi 15-20-ért.
-
Egyébként továbbra sem látom, hogy ez a "bpi csilliárdos ingatlanbefektetőt" csoportja lenne, szóval nyugodtan megjelenhet olyan vélemény is, ami mondjuk a lakosság 80-90%-áról szól. Nekem is lehetne *3 fizetésem az országban is, meg játszhatnám az eszem, hogy mennyi pénzem és mekkora igényszintem van, de engem nem a tárgyaim határoznak meg vagy a szomszédok véleménye.
sityaki 2020. 06. 12. 07:02
Előzmény: #75498  franc0
#75521
Főleg a sok tízezer tanítónőre és óvodai dolgozóra gondolhatsz. Például.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek