Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
buyandhold 2020. 03. 30. 10:26
Előzmény: törölt hozzászólás

nem veszed eszre, hogy szivat?
- nem lenne fair, ha berleti dijat szedne, nem tudna tukorbe nezni, nagy kepmutatas lenne, ha pent kerne a kegliert...
-nem birja felvallalni a fix koltsegeket, nincs ideje ugynokseget keresni...se ideje se penze, de nem erdekli a 10M 5 ev alatt
-idezem: arcon köpném a tükörképemet, ha rövidtávúznék.
-az egesz neki erzelmi kerdes...
teglaherceg 2020. 03. 30. 10:25
Törölt hozzászólás
teglaherceg 2020. 03. 30. 10:19
Törölt hozzászólás
buyandhold 2020. 03. 30. 10:18
Előzmény: #65606  CyrusTheGreat

provokativ hozzaszolasnak tunik...furi, hogy akkor szamolsz amortizaciot, ha ures a lakas. ha a rokon lakja, akkor nem szamolsz amortizaciot...
ures lakas milyen takaritast szamolsz fel???
mit jelent az ultrakockazatos??? miert ultra??? LOL
30k-s kozos koltseg? ki az a marha aki ilyen lakast vesz?
minek havonta szelloztetni, ha semmi nem tortenik a lakasban?
irod: reszedrol olyan, mintha nem is lenne a lakas: hat ez hatalmas nagy otlet...
tehat ha havi 150ert ki tudnad adni a lakast idegennek akkor 5 ev alatt 10milliorol lemondasz, mert ultranagy kockazat kiadni idegennek..
ne szivass mar, nincs neked lakasod, csak provokalod itt a nepet...
CyrusTheGreat 2020. 03. 30. 10:15
Előzmény: #65613  Törölt felhasználó
Igen, igazad van, de én ezt tényleg 1 bitesként kezelem, nálam ez leginkább érzelmi kérdés, onnan meg a ráció kizárva. :-) Meg azt se felejteném el, hogy azért a rövidtávúzás mögé is kell munkát betenni vagy megbízni egy management céget - az egyik objektív (nincs idő), a másik szubjektív okokból nem járható.
Ráadásul véleményem szerint ez az egész rövidtávú már túl van a zeniten, innentől erős leszállóág, minél több szállodát adnak át Récsölék, annál erősebben fog felmerülni, hogy a döntéshozók "meghallják a nép segélykiáltását" a rövidtávú tiltása kapcsán (nem elfelejtve, hogy addigra már gyorsan likvidálják a saját pozijukat). Ez persze szintén csak magánvélemény, nem ez lenne az első, amely kapcsán tévednék.
CyrusTheGreat 2020. 03. 30. 10:10
Előzmény: #65614  Törölt felhasználó
Abszolút mértékben nincs kizárva, ha nem tudunk nagyobbat venni, akkor valószínűleg az lesz - senki sem halt még bele, én is voltam kollégista... A férőhely már más kérdés.
Törölt felhasználó 2020. 03. 30. 10:03
Amúgy a kollégium miért van kizárva, mikor ott még kormányok is tudnak alakulni? :D
Törölt felhasználó 2020. 03. 30. 09:56
Előzmény: #65611  CyrusTheGreat

Hát ha leegyszerűsítjük 1 bitre ezt a kérdést, akkor ok.
Nyilván ha a ház már tiltotta, akkor már mindegy.
Ha én magamból indulok ki, akkor nem csak olyan csoportja van a rövidtávű lakás kivevőknek, akik 10 fős kigyúrt angol ivóturistákból állnak.
CyrusTheGreat 2020. 03. 30. 09:52
Egészen más, ha jövedelemtermelő jószágként tekintesz az ingatlanra, abban az esetben a te hozzáállásod helyes - én azonban nem erre tartom a lakást.
CyrusTheGreat 2020. 03. 30. 09:45
Előzmény: #65609  Törölt felhasználó
Fogalmazzunk úgy, hogy arcon köpném a tükörképemet, ha rövidtávúznék. Egészen addig, amíg legalább 1%-ban munkaképes vagyok, ez biztosan nem fog megtörténni, ráadásul a ház sem engedélyezi az újaknak (hál'istennek!) és minden porcikám irtózik a gondolatától is.
teglaherceg 2020. 03. 30. 09:36
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2020. 03. 30. 09:35
Neked a belvárosi lakással rövidtávúzni kellene, ott mi az ultrakockázat?
Ott pluszban megkapod segítségnek a bevándorlási hivatalt is. :)
sakal83 2020. 03. 30. 09:30
Mondjuk abban a világban, amikor a FED már ETF-eket is fogy venni, a kockázatok mérlegelése scifi jelleget ölt...
teglaherceg 2020. 03. 30. 09:02
Törölt hozzászólás
CyrusTheGreat 2020. 03. 30. 08:59
Nem "kell" 0 Ft-ért hasznosítani, de én nagyjából ennek mentén gondolkodok:
- én alapvetően a hozamhoz képest ultrakockázatos üzletnek tartom a lakáskiadást (potenciálisan sokkal többet veszíthetek, mint nyerhetek), nem akarok ilyen kockázatot futni idegenekkel, tehát az, hogy ilyen céllal hasznosítsam, teljesen ki van zárva.
- innentől kezdve két eset van: 
1. lezárom és fizetem a rezsit (a legnagyobb költség a fix közös költség, ha lemondom az internetet-tv-t, azzal megspórolok kb 6000 HUF-ot, cca 30k-s közös költség mellett, elhanyagolható) - havonta valamekkora költségem van vele + amortizáció/takarítás, havonta odajárni szellőztetni, miazmás, macera és macera.
2. odaadom közeli rokonnak, akinek, ha minden jól megy, pont szüksége lenne lakhatásra. Fizeti a rezsit, takarít, rendben tartja, van ott valaki - nekem ezzel 0 költségem van, részemről olyan, mintha nem is lenne az a lakás, de azért mégis ott van. Nekem nincs vele gondom, nem kell odajárnom havonta. Nem tartanám fair-nek egyetemista közeli rokontól bérleti díjat szedni (meg egyébként is, lesülne a bőr a képemről), egyébként sem építettem erre az összegre (lsd. 1-es pont, ha képes lennék felvállalni azt a fix költséget, akkor nem hiányzik annyira a bérleti díj), másrészt meg elég nagy képmutatás lenne részemről, úgy gondolom. Ez nyilván nem így menne élete végéig, de ha a következő 3-4 évet így meg lehet oldani, az részemről bőven rohadt jó.
CyrusTheGreat 2020. 03. 30. 08:51
Előzmény: #65597  Placi82
Ez más kerületekben is létező jelenség, ezért szoktam itt is azt javasolni, hogy azonos beállítások mentén váltogatni kell az eladó/kiadó kategóriát, könnyen kiszúrhatja az ember a pusztán hirdetgetőket - konkrétan ilyen differenciánál telefonálni is felesleges.
CyrusTheGreat 2020. 03. 30. 08:47
Előzmény: #65600  Dalami
Bocsi, én nem adhatom ki, egyelőre még azt mondja, hogy csak személyes ismeretségnek - ezt mondjuk kockázatcsökkentésként megértem részéről. Három hónap múlva rákérdezek, hogy ragaszkodik-e még az elveihez.
Portfoliooo 2020. 03. 30. 05:28
Előzmény: #65584  impudent
A gubacsi lakotelep egyre jobb hely lesz. Uj strand, hotel, csonakhazak, indusztrialis edzoterem.
Vortex 2020. 03. 29. 23:40
Sokan nem adják ki a lakásukat.
És ha van megbízható ismerős, miért ne lakjon ő benne.
Nehéz elképzelni, hogy valakinek nem hiányzik 100-150e forint?
M. 2020. 03. 29. 23:34
Törölt hozzászólás

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek