Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Tok ódon mar rég rájött hogy nem éri meg hienaskodnia
Ismerős csaj tavaly vett egyet a lovohazban, másfél szobás.
Kiadta 160ért, adózzanak, marad neki 138 körül.
O intézi a rezsit. A csaj férje cége bérli, viszont a csaj rebdszeresen lóg neki a rezsivel.
szerintem a reális ár ezen a részen az, amennyiért én vettem az 550 egy lepukkadtért panorámával
ha nincs panoráma az egész nem ér semmit - nekem
akkor nem megyek a hegyre szívni az emelkedőket
igényesen felújítva 650-700 ezer, de akkor vezetékekkel, falban futó fűtéscsövekkel stb.
ehhez képest tudom, hogy adtak el részleges panorámás lakást 750 ezerért
ja, és legyen legalább autóbeálló az a minimum egy 50 milliós lakásnál
Én sokat gondolkodtam rajta hogy lehet-e valamit kezdeni vele.
Ha teraszt meg lehetne nagyobbitani, nagyobb ablakot a fürdőszobára, es mivel 2szobast keresel a kicsit hozzacsapnad a nagyobb szobához akkor talán ki lehet belole hozni valamit.
a minap mesélte egy barátom, hogy tavaly 600 ezer forintjába került a két bérlő miatti felújítás + az utolsó nem fizetett ki a kaución felül 2 hónapot
persze hiána áron adta ki
most MEGBÍZHATÓT keres és hajlandó sokkal alacsonyabb áron kiadni
nem tudom mi a helyzet a piacon, szerintem vihar előtti:
- vagy tényleg marha sok új lakás lesz, akkor, aki el akar adni még gyorsan bedobja mai áron a lakását (vagy kicsit drágábban hátha) mert azt gondolj annyiért úgy is elmegy
- vagy valami csoda folytán lesz megint egy löket benne és akkor többért eladják
én ezt az utóbbit nem hiszem, az nevetséges, hogy a Fillér utcában 600 ezer ft felett akarnak kapni/nm.
hiába fasza zöld az a rész meg van panoráma is kiadásra nem éri meg, arra csak és kizárólag a belváros jó
ma mondta egy ügynök, hogy ha nem sürgős ne kapkodjunk, 1-2 év, a most piacon lévő felújítandó lakások már nem normális áron állnak, a felújítottnak hirdetettek viszont zömében részleges felújítást kaptak, volt olyan hogy ablakcsere sem volt, gázkonvektort sem cserélték cirkóra.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link