Én elismerem hogy szédületesen alulképzett vagyok makróból, de világítsátok már meg nekem hogy miért akkora különbség hogy egy x értékű pénznemből száz egységet kell adni valamiért vagy egy gyengébb pénznemből arányosan többet. Vagy akár egy fix mintázat mentén gyengülő pénznemet meghirdetve szervezzük az életet mint a csúszó leértékelésnél.
Mert az én székemből nézve kurtára mindegy, a kamatszintek beállnak az elvárásokhoz, az üzleti tervek aszerint készulnek, az árak igazodnak.
A készpénzt halmozóktól eltekintve, mert őket érint.
És nem arról beszélünk hogy a kormány többet költ a bevételénél és pénznyomda, arról se hogy nő e a gazdaság és mennyit, bár ezek is leképeződnek nyilván. Arról se hogy mit okoz ha rövidtávon rángatják az árfolyamot 10% mértékben oda-vissza.
Hanem hogy önmagában az árfolyam bír e akkora jelentőséggel hogy emiatt vallásháborút kell hirdetni. Amikor a fizetőeszköz is láthatólag egy árucikk, aminek az árát lehet módosítani kereslet teremtésével a kamatokkal. Lehet szar a gazdaság fix árfolyammal és gyengülő pénznemmel is. Mint látjuk is.
Szóljatok ha tévedek és hogy miben.
Mert az én székemből nézve kurtára mindegy, a kamatszintek beállnak az elvárásokhoz, az üzleti tervek aszerint készulnek, az árak igazodnak.
A készpénzt halmozóktól eltekintve, mert őket érint.
És nem arról beszélünk hogy a kormány többet költ a bevételénél és pénznyomda, arról se hogy nő e a gazdaság és mennyit, bár ezek is leképeződnek nyilván. Arról se hogy mit okoz ha rövidtávon rángatják az árfolyamot 10% mértékben oda-vissza.
Hanem hogy önmagában az árfolyam bír e akkora jelentőséggel hogy emiatt vallásháborút kell hirdetni. Amikor a fizetőeszköz is láthatólag egy árucikk, aminek az árát lehet módosítani kereslet teremtésével a kamatokkal. Lehet szar a gazdaság fix árfolyammal és gyengülő pénznemmel is. Mint látjuk is.
Szóljatok ha tévedek és hogy miben.
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)